Klassieker: TVR Sagaris

Auteur: , 39 Reacties

De beste Britse sportcoupé ooit. Omdat alles klopt: hij is onveilig, veel te snel en onberekenbaar, valt uit elkaar, maakt een bak herrie en lijkt nergens op. Alle redenen om zo’n volkomen krankzinnige TVR Sagaris te willen. If you’ve got the bollocks.

En schijt aan alles. Want dat was ook het idee achter de Sagaris. Elke consensus, alle afspraken, regels, gewoontes, wetten en het fatsoen gingen overboord bij het ontwerpen van de Sagaris. Voor zover een uitgekiend ontwerp al nodig was; de wolf in wolfskleren had geen ander doel dan onbeschoft hard gaan, aandacht trekken en kabaal maken. Hoe, dat maakte niet uit. Dus niemand anders dan het knotsgekke TVR kon deze auto bouwen. Schijnbaar uit de losse pols en met veel penetrant geurende lijm, maar in ieder geval zonder windtunnels en vooral geen maandenlange testsessies. Dat deden de kopers straks zelf wel.

Feitelijk was de Sagaris bedacht voor lange afstandsraces, op basis van de T350. Lee Hodgetts en Graham Browne ontwierpen in 2003 onder leiding van TVR baas Peter Wheeler de oorspronkelijke racevariant, deze evolueerde in de productieversie die in 2005 op de markt kwam. Hoewel, evolueren… De rijen ventilatiebulten bovenop de flanken zaten er gewoon nog in, ze waren alleen dicht. De overige openingen en ventilatiegaten, en dat waren er nogal wat, kwamen ook ongewijzigd uit de mallen en gaven de Sagaris zijn woeste voorkomen dat nogal wat beloofde. Uiteindelijk belandde de raceversie met wat kleine aanpassingen gewoon op straat. Waar de schrik er meteen goed inzat.

Want wat een geweld ontketende de Sagaris. Niet alleen visueel, ook onder de kap brak de hel los als het gas erop ging. Daar gruntte TVR’s eigen Speed Six van 4.0 liter zo’n 400 PK via een handgeschakelde vijfbak naar de achterwielen. Met een wagengewicht van nog geen 1100 KG bleek zijn uiterlijk geen gebakken lucht te zijn: binnen 4 seconden stond de 100 op de klokken. Globaal tenminste, geheel des TVR’s had ook de snelheidsmeter een ludicrous schaalverdeling en reed je in mijlen dan ongeveer 5. Of zoiets. De topsnelheid bedroeg een angstaanjagende 298 km/u. Op zich niet buitenaards, maar in een TVR best een avontuur. Als de lijm net zo sterk is als de geur ervan blijft-ie misschien wel heel.

Dat is te hopen, wat een waanzinnig apparaat! Die asymmetrische styling van het dak bijvoorbeeld: bij rechtsgestuurde versies zat er alleen een bult in het dak boven de bestuurder. Zodat deze een helm kon dragen, weer zo’n heerlijk dingetje uit zijn beoogde racecarrière. De 12 linksgestuurde versies hadden logischerwijs………helemaal geen bult in het dak. TVR-logica. Of, veel aardser, een ordinaire besparing op een extra dakmal. Aan ingenieuze uitlaatbochten werd ook niet veel geld uitgegeven: uit die prachtige reet staken twee enorme stortkokers rechtuit naar beide zijden. Met flink gasgeven kon je met die utlra-uitlaten een aardig potje blaasvoetballen. Maar dan met voetgangers.

TVR Sagaris

Een beetje onbeleefd natuurlijk, dat doe je niet en bovendien heb je je aandacht volop nodig om de boel in het gareel te houden. Heel verstandig, want de Sagaris kende precies één veiligheidssysteem: niet crashen. Volgens Peter Wheeler het enige systeem dat écht werkt, en daar is geen speld tussen te krijgen. Dan heb je geen airbags, ABS, traction of stability control nodig. Dat ontbrak dan ook allemaal op die woesteling uit Blackpool. Maar je kreeg wel weer een onbegrijpelijke spoiler achterop, van plexiglas. Het ding stond rechtop, dus of het nu een luchtrem was of een slimme oplossing om te voorkomen dat er bits ‘n pieces na het losraken op het wegdek terecht kwamen: we zullen het nooit zeker weten.

En dat willen we ook helemaal niet. We willen alleen maar genieten van zijn outrageous styling, zijn opvliegende karakter, zijn rommelige bouw, de bijzondere ergonomie met verborgen en onbereikbare knoppen, dat enorme kabaal en vooral de mythe eromheen. Want de een zegt dat het een fantastisch rij-ijzer is, de ander vindt het een gevaarlijke gek. Ze hebben waarschijnlijk allebei gelijk.

Slechts 180 onconventionele geluksvogels wisten hoe een nieuwe Sagaris zich in werkelijkheid gedroeg, in 2006 rolde de laatste alweer van de inmiddels hortende en stotende band. TVR kon ook zichzelf zo langzamerhand nog nauwelijks bij elkaar lijmen. De prettig, maar behoorlijk gestoorde autobouwers hadden het zwaar en het bijzondere bedrijf werd nog verder uitgehold door een Russisch jochie met veel te veel geld. Nieuwe eigenaar Smolensky knipte het bedrijf, ondanks zijn belofte om het in stand en vooral Brits te houden, op in onsamenhangende brokken. In 2008 werd nog wel de Sagaris 2 aangekondigd, maar daar bleef het bij. Daverende stilte. Maar wacht… Er is weer hoop: het gonst en rommelt weer in Blackpool. Fingers crossed.

Het zal niet meevallen, een waardige opvolger voor deze lunatic . De auto die gebouwd werd met maar één filosofie: omdat het kan. Óók geen speld tussen te krijgen.39 reacties

Blijft een stoer ding.
@dutchcorvette: wel een handbak hoor!
Het is een geweldige auto maar om hem nou na 10 jaar al een klassieker te noemen vind ik een beetje overdreven… Het is nou eenmaal geen Alfa 159. ;-)
@mclarenf1lm: die laatste zin was voor de plusjes?
@mclarenf1lm: fuck de 159. Uiterlijk is niet alles
Ooit mogen mee rijden in, zover ik de enige LHD van de sagaris in NL. Destijds voor een fotoshoot van de quote. Van alle auto’s voor die shoot was dit toch wel de dikste!
@ghost: de oranje van Prins Berhard was toch ook een LHD?
@rufctr01: ja ik heb oranje gespot in Amsterdam paar jaar terug op, hoe toevallig, Koninginnedag. Die was LHD.

Dit is zo’n verschrikkelijk gave wagen. Heb er een schaalmodel van maar als ik dik geld zou hebben dan moet er zo eentje in de garage!!
Blijft een bruut! Wow!
Ik wil er zo graag een. 😊 Gelukkig heeft ie geen flappy paddle gearbox maar anders had ik m’n linkerbeen ervoor op willen geven.
@Original_Arnoud: Ik vind stiekem een 350c nog gaver, ondanks dat die wat beschaafder is.
Giftig, de enige juiste bewoording voor deze voiture. Wat een bak!
Er zijn maar weinig auto’s zo begeerlijk als een TVR. Bruut uiterlijk, brute techniek en een brute filosofie erachter. Jammer dat ze zo slecht in elkaar steken. Aan de andere kant maakt dat ze wel bereikbaar voor het normale volk. Ik wil er één!
@lekbak: je zou eigenlijk een goede replica bouwer eentje moeten laten bouwen. Alleen zou dat de charme ook wel een beetje geweld aan doen.

Toch zou ik deze graag willen hebben van lichtgewicht materiaal, wel goed gelijmd, met veiligheidssystemen (die heb ik nodig) en een betrouwbare straight six. *zwijmel*
Ooit….ooit staat er eentje bij mij op de oprit! Wat is dit een gave auto!

https://youtu.be/1tZF4OF3Ay4
Krijg je er ook een cursus bij, de meeste zijn geëindigd in de vangrail omdat de eigenaren niet waren gewend aan zoveel geweld zonder hulpmiddelen. Enorm bruut geweld deze TVR
Ik heb ooit eens een Engelsman zien hoonen met zo’n ding, ongelofelijk hoe hard het gaat als je weet hoe je er mee moet rijden. Prachtig geluid ook maar daar heeft TVR patent op geloof ik. Vind dit samen met de Speed 12 de mooiste, psyco styling!!!
@E34M5Touring: ook ik heb dat gezien tijdens mijn stage in de UK. Die gast wist echt wat die met de auto kon doen…. Liet vervolgens na een fikse regenbui de auto op t bedrijf in de schuur staan. De man wist namelijk ook heel goed wat de auto kon doen, onverwacht terug bijten.

Wat was ik verbaasd, maar de eigenaar had ook een soort van ontzag voor t gevaar van deze auto…. Kortom, wat een gaaf ‘out of the box’ ding
Wat been geweldig goed ontworpen auto. Net zoals de Tuscan S (mk.II dacht ik)
Heel gaaf. Deze heeft toch van die akropovic motor uitlaten?
Top Lars! Iedere keer weet je weer met iets moois te komen op de Zaterdagavond.

Heerlijk ding die TVR. Eerlijk is eerlijk, toen hij geïntroduceerd werd vond ik het een spuuglelijk raar gedrocht. Maar sommige dingen worden mooier naarmate het aantal jaren dat verstrijkt alleen maar toeneemt. En daar is dit wereldwonder uit Engeland er één van. Bovendien is zo’n ongepolijste rauwe machine in deze tijd waarin alles draait om downsizing en emissie-eisen nog controversiëler dan hij al was. En daarom nóg begeerlijker.
Geweldig veiligheidssysteem: niet crashen! Top :)
Droom auto !! Echt waar. Ik vind het een geweldig mooie auto. Wanneer staat er weer is iemand op die zoiets maakt? Gewoon zelfde model. Weinig tot niks geen hulp middelen. En dan er ook nog mooi uit zien. Verliefd op deze auto. Dit is zoveel mooier als meeste nieuwe sport auto’s van nu. Dan mag je wel in de zogenaamde top 3 rijden of een bugatti hebben. Dat is moderne rommel. Dit wil je hebben al auto liefhebber !!
@larssb vergeet ook die deurhendels niet. Nja, ‘hendels’… Dat knopje onder de spiegel dan. Ook echt zo’n ding wat je alleen bij TVR verwacht!
Spuuglelijk, maar wat bruut. Blijkbaar kan dat samen
Weer een geweldig stuk, elke zaterdagavond om 18:00 (ben nu alleen even wat later) met de volle aandacht ben ik er bij. En nu met een écht geweldige auto! Mijn God wat wil ik graag zo’n Sagaris. Al vanaf dag één een geweldig ding gevonden, te bizar voor woorden. Ontzettend pure auto, zo worden ze niet meer gemaakt.

Laten we allemaal op onze knietjes gaan zitten buigen en hopen dat TVR weer gezond en gaat worden en met nieuwe creaties op de proppen komen.
Extreem lelijk, maar wat lijkt het me fantastisch om hierin te mogen rijden!
Ik zie soms een gele door kortrijk rijden, blijft een super ding
Klote auto… Mijn buurman heeft er 1. Als hij (rustig) wegrijdt worden de kids wakker… 😂😂😂
@svenska_aeroplan_ab: hij heeft zeker geen kids maar zo’n auto. Verstandige buurman heb jij…
Killermachine. Hadden ze nooit uit productie moeten halen.
@ n o r g e – is niet gestopt hij is terug hier maar met een andere naam ik zeg niet welke naam
Niet perse heel mooi. Wel heel gaaf.
Leuk stukje tekst! Leest lekker weg. Mijn complimenten.

Over de Sagaris:
Altijd al een schitterend apparaat gevonden met een dik geluid. De auto is nergens mee te vergelijken. Naja misschien met een rijdende doodskist.

En wat een kleurenpalet:
http://i65.tinypic.com/351sgp5.jpg
http://i64.tinypic.com/28rh5zs.jpg
http://i68.tinypic.com/2i8vm12.jpg
http://i67.tinypic.com/2nh0ojt.jpg

Ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor TVR
Geweldig geschreven stukje. TVR, ik blijf respect houden voor de kopers.
Altijd een zwak gehad voor TVR :)
Vorig jaar op den trackday in folembray dit ding mogen aanschouwen, machtig geluid. Hij ging wel naar huis met motorpech.
Ik wil er twee
Niet dat je niet leuk schrijft @larssb maar misschien moet je eerst eens met een wagen gaan rijden voordat je er wat info over herkauwt? Kan toch niet zo moeilijk zijn ergens zo’n ding te pakken te krijgen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).