Koop een Mazda MX-5 met een wankelmotor

Auteur: , 22 Reacties

Alternatieve titel 1: deze Mazda MX-5 loopt een beetje wankel. Alternatieve titel 2: deze Mazda MX-5 wil een RX-8 zijn.

Frankenbolides zijn niks nieuws op deze site. In het verleden hadden we bijvoorbeeld al eens deze open Franken-BMW op basis van een E36 cabrio met elementen van de E60 5-serie en E90 3-serie. Hoewel die creatie veelal met hoongelach ontvangen werd door de reaguurders, vroegen we je laatst nog welke combinatie van drie verschillende auto’s jouw ultieme auto zou creëren. Daar kregen we verrassend veel reacties op, dus het is kennelijk toch een idee dat leeft onder autofanaten.

De Mazda-okkazie die we vandaag tegenkomen is ook ontsproten aan het brein van iemand die het beter denkt te weten dan de fabrikant zelf. Eigenlijk wilde hij waarschijnlijk een open RX-8 hebben, maar Mazda bouwde die maar niet voor hem. Uit pure noodzaak heeft hij toen in een duister lab deze MX-5 voorzien van allerlei RX-8 organen. Onder andere het olie zuipende kloppende hart van de RX-8, de RENESIS wankelmotor, werd onder de kap van de MX-5 geschroefd.

De creatie heet de Hansa 23R en is het geesteskind van Stefan Janssen Janßen. Als inspiratie gold de Lotus Elan 26R, vandaar wellicht ook de kleurstelling van deze auto. De groen-gele schicht die je op de plaatjes ziet is echter niet het enige exemplaar dat de Duitser bouwde. Klanten konden er in Duitsland eentje bij Stefan kopen voor 49.000 Euro.

Behalve de motor en de op maat gemaakte motorkap is ook in het interieur de invloed van de RX-8 goed terug te zien. De klokkenwinkel en het kekke pookje uit de RX-8 herinneren je er aan dat je in een auto met wankelmotor onderweg bent. Mocht je dat even vergeten terwijl je de krachtbron met het dakje open doorjaagt naar 9.500 toeren per minuut.

Behalve de extra pk’s is een voordeel van de wankelmotor dat deze behoorlijk licht is. De gehele creatie weegt volgens de verkoper maar 1090 kilogram. De 231 pk sterke RENESIS weet daar goed mee overweg. De open Mazda moet naar verluidt in 5,9 seconden op de honderd zitten. In een test uit een bekend Duits blad wordt overigens gesproken over 1181 kilo en een nul tot honderd in 6,7 seconden. Mogelijk heeft deze Hansa dus nog wat extra tuning gehad, óf de Duitse Verkäufer heeft een ietwat lange neus. Check dat gewoon even als je een proefrit gaat maken. Oh ja, de Germaanse vraagprijs bedraagt 27.987 Euro.22 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Het blijft zonde dat zo’n technisch hoogwaardig concept (wankelmotor) zo’n naar naaimachientjes-geluid heeft…
@twentsediesel: 787b
@wpgt: Indd.
@wpgt: opgefokte stofzuiger dan…
@twentsediesel: het klinkt als een ufo. Met de goede uitlaat wel erg lekker.
Tof project
Leuk idee, lijkt me zeker lachen. Maar alsjeblieft een andere kleur. Dit is te.
Nooit begrepen waarom Mazda dit zelf nooit heeft gedaan. Zo’n wankel lijkt me juist enorm geschikt voor een MX-5. Wellicht voor de massa te ‘vreemd’. Maar had best als optie gekund oid.
@E34M5Touring: RX-8 koop je voor een habbekrats. Te onbetrouwbaar en moeilijk. Eig alleen maar geschikt voor lange ritten met goed warm en koud rijden. Had er ooit 1 bijna gekocht maar ben meestal niet zo netjes met warmrijden enz. Dus niet gedaan.
Dit is heel leuk! Ben alleen nog niet helemaal tevreden met de kleuren + velgen. Anders had ik m’n fiets direct op marktplaats gezet.
@corrado16v: klopt had hem liever in het blauw. Interieur is wel heel strak afgewerkt zeg, mankeert niets aan.
Best een gave swap!

In dit geval lijkt het wel: MX5 met RX8 hart, in de kleuren van een Elise.
Wat meesterlijk! Alleen die kleur.. mwa. Ik hou meer van -saai volgens velen- zwart.
Aaah… dus daar is de livery van die 911 R op geïnspireerd…
Dat “Lotus kleuren pakket” staat echt geweldig. Maar die wankelmotor hoeft om mij niet eens.
Dit is leuk speelgoed :) andere kleur zou hem wel beter staan.
Dit is zo mooi!
Wat een geld voor dit knutselpakket. Doe mij dan maar de Lotus met Ferrari V8 waarover vorige week werd geschreven:
http://www.autoblog.nl/nieuws/iemand-trek-in-een-lotus-met-italiaanse-v8-93035
Tof project, goed kleurtje ook.
Ik heb een paar jaar een MX3-v6 gehad. Jammer dat deze 1.8 (of 2.5) nooit in de MX5 geleverd is.
@mynameisjeroen:
Nou, je ziet het: met een beetje handigheid is er veel te bereiken!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).