Koopje: ‘Bullit’ Dodge Charger met een indrukwekkend cv

Auteur: , 32 Reacties

Muscle in zijn puurste vorm.

Muscle cars lijken tot een uitstervend ras te behoren. @willeme vertelde jullie laatst over de Amerikaanse prijzen van een Dodge Challenger. Waarom hebben we die niet in Nederland? Simpel, vanwege onder andere de hoge CO2 uitstoot zouden de belastingen de auto totaal onaantrekkelijk maken. Een Ford Mustang krijgen we bijvoorbeeld wel, maar met een V8 kost die meer dan 100k. Jammer, want het ‘bang for your buck’-concept was elders altijd populair. Nederland bewijst dat als je niet de ‘buck’ krijgt, de ‘bang’ tegenvalt en het ineens niet een goede deal is tegenover bijvoorbeeld een Porsche 911.

Terug naar het onderwerp. We schrijven 1966 als de opa van de Challenger wordt gepresenteerd, de Charger. Niks CO2 regels, gewoon een retedikke 8.2 liter V8 voorin gooien, plus een sierlijke, maar toch heel Amerikaanse carrosserie. Of je er nou fan van bent of niet, dit is een muscle car pur sang. Met net geen 90.000 verkochte exemplaren was het geen beperkt verkrijgbare auto en echt baanbrekend snel was hij ook niet. Een grote V8 was standaard in die tijd. De Charger heeft echter toch vrij snel een klassiekerstatus gekregen, mede dankzij de films en series waarin hij een rol speelde. Denk bijvoorbeeld aan The Dukes of Hazzard, of Bullitt, waarin hij samen met een Ford Mustang Fastback een dijk van een achtervolgingsscène neerzette. De wereld was lovend over de auto.

In Europa zijn de kansen dat je een Charger kunt bezitten iets kleiner. Echter is hier een optie: Silverstone Auctions uit het Verenigd Koninkrijk verkoopt een zwart exemplaar, die opvalt vanwege de ‘Bullitt-spec’. Let wel: dit is zelf gedaan, dit is niet de echt gebruikte auto uit de eerdergenoemde film. Toch heeft deze Charger andere bijzonderheden: zijn eigenaren.

Hij is namelijk in Amerika bezit geweest van Bruce Willis. Toen hij de auto niet meer hoefde, is hij overgekocht door niemand minder dan Jay Kay. De leadzanger van Jamiroquai komt vaker voorbij met zijn imposante collectie, met onder andere een welbekende paarse Lamborghini Diablo. Oké, eerlijk is eerlijk, deze bezit hij niet meer.
Terug naar zijn Charger: JK heeft er het nodige aan gedaan om hem te laten lijken op het exemplaar uit Bullitt. Denk hierbij aan de black-on-black configuratie, de strakke leren stoelen en de chromen velgen. Tel hierbij een motorrevisie op en voor bijna 30 ruggen heeft de Charger de nodige liefde gekregen om die grote V8 weer lekker te laten schreeuwen.

Men verwacht een bedrag van tussen de 50 en 60 duizend pond. Klassiekers gaan vaak voor meer onder de hamer, dus relatief gezien is dat een hele strakke prijs. Want mensen die dat bedrag stukslaan op een BMW 5-Serie kunnen niet zeggen dat ze een film-replica bezitten die van zowel Bruce Willis als Jay Kay is geweest. Graaf wat ponden uit je portemonnee en ga ervoor: je zult eigenaar zijn van een unieke auto.32 reacties

Toch vreemd dat ze in Amerika 20 (twintig) jaar eerder waren met ongelode brandstof en ongelode verf en lakken ..
Hadden ze bij bullit geen ’68 Charger?
@rossi46audi: Inderdaad
@rossi46audi: verder wel een hele dikke wagen maar verschrikkelijke velgen. Is een droom auto, blijft daar helaas ook bij
Geen handbak? Die Soft en Deeper Underground van schaamte…
Wtf, wat een misser… bullit is met een 68 Charger opgenomen, niet met een 69
@baasbas: trouwens, Charger werd in 66 gepresenteerd..
@baasbas: 66 staat er inmiddels bij, thanks. Er werd verder niks geschreven over de opnames.
@autoblogger: even ter verduidelijking: ik bedoelde JK’s aanpassingen… Met geld gaan smijten om een replica te maken en dan het verkeerde bouwjaar pakken… Dat is echt een misser. Maak dan geen replica. Misschien leuk om in het artikel op te nemen dat de ster van de film, de Mustang niet kon tippen aan de Charger…
Toch wel de daddy! Man, zoiets moet ik nog een keer hebben. Te gaaf!
Ik hoop niet dat het echt de bedoeling was hem op de bullit charger te laten lijjen. Het is namelijk het verkeerde model en die velgen kloppen al helemaal niet. Wel een hele dikke bak, maar toch is de 68’er mooier, dat is ook het bullit model.
@carfreakjim: de veilingheren spreken van een ‘Bullitt-model’. Het is misschien geen replica maar wel een soortgelijke uitvoering.
Een van de mooiste Amerikaanse klassiekers en zal vast voor meer verkocht gaan worden.
Maar hij was juist wel dat hij baanbrekend snel was zeker in die tijd, zeg het maar welke auto’s echt sneller waren dan @720s ??
Hij kan zelfs nu zo’n 50 jaar later nog steeds de meeste auto’s achter zich laten. 6,0 seconde nr de bijna 100 !!! met 425 PK welke auto had dat nou behalve de Amerikaanse auto’s ??
@robusa: Straight line speed met een muscle car is natuurlijk een heel ander verhaal. Maar de Miura’s etc van die tijd waren toch echt betere rijdersauto’s.
@720s: Nee dat begrijpt een kind maar leg ook de prijs er dan ff naast en qua topsnelheid weet ik zo net nog niet wie er zou winnen ( dat doe je toch ook op een recht stuk toch :)
@robusa: een huidige Dodge Challenger brengt ook goede resultaten voor een redelijke prijs. Betekent niet dat in deze wereld van Lamborghini’s en Ferrari’s die auto als baanbrekend wordt gezien. En aangezien jij volgens mij vooral de specs van de Charger Daytona opnoemt, is dit een vergelijkbare situatie.
Het is een zeer indrukwekkende auto, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar in die tijd is het gewoon een redelijk groot geproduceerde muscle car zoals die er in die tijd veel waren.
@720s : En 330km per uur vindt je ook niet baanbrekend ?? 0-60 in 6.0 seconde kan je gewoon googlen my friend en vertel welke auto’s sneller waren ( en dat alles met deze afmetingen en gewicht ook nog eens )
@RobUSA: de auto had een topsnelheid van 200km/u, niet mph. Verder wel eens met je statements. Amerikaanse muscle is onderwaardeerd in Europa door zonder nadenken alles uit Italië beter te vinden.
@robusa: die 330 km per uur kan ik ff zo snel niet meer terug vinden wel 220 km per uur lol
@robusa: Je hebt het volgens mij nu over de Charger Daytona. De normale Charger haalde zo’n 240 km/h. Ook niet verkeerd, maar niet veel hoger dan toendertijd mogelijk/normaal was.
@720s: Klopt dat was de Daytona. Maar blijf er toch bij dat je Chargers toen en nu baanbrekend zijn want je kan ze eenmaal nooit vergelijken met Ferrari’s e.d. aangezien ze een fractie kosten van deze auto’s je moet ze juist wel vergelijken met hun tijdsgenoten en prijsklasse uit Europa dan waren ze dus echt wel baanbrekend. IMO
@RobUSA: de reden dat Amerikaanse auto’s zo’n lage topsnelheid hadden, lag aan de close ratio bakken die afgesteld waren op de 1/4 mile.

In tegenstelling tot Europese auto’s ging je met een Amerikaan naderhand nog aan de slag. Ander diff, andere eindreductie, andere banden etc. Met een paar eenvoudige mods (grotere eindreductie) haalde een Daytona met gemak 300 km/h.

Sterker big, de meeste muscle cars kunnen boven de 250 halen, alleen lopen ze on de hoogste versnelling in het rood.

Overigens, bij dat soort snelheden steeg een Muira gewoon op. Een 911 was toen nog best gevaarlijk en instabiel. Aston Martins waren zompige boten. In die tijd was er niet veel dat echt goed reed, op Alfa Romeo en BMW na. Dus zo slecht/sloom/matig als de Amerikanen worden benoemd hier, klopt niet echt.

Doe mij maar een ‘67 Pontiac Firebird 400 of een ‘70 Chevrolet Chevelle SS 454. Of een ‘72 Oldsmobile Cutlass 442. Ik voel een mooi lijstje opborrelen!!
@willeme: Eens en je zou hem niet eens moeten willen vergelijken met de ” premium ” merken van toen maar juist meer met Audi/BMW/MB enz en dan zie je dat ze echt snel waren ( niet in bochten natuurlijk ) en een pittige topsnelheid waar ze ook nog eens veel sneller aan zaten. We zagen hier pas nog een BMW 1602 uit 74 voorbij komen met een heuse 85 PK ik bedoel maar.
@robusa: Nou, ZO slecht waren ze niet in bochten. Ook hier was er voldoende voor te krijgen. Straffere dempers, kortere veren, andere banden. Kijk. maar eens naar Mike Musto van Big Muscle. Daar zitten voldoende Muscle Cars in die echt wel een bocht konden maken.

Auto’s als de Cadillac Eldorado en Lincoln Continental waren er absoluut niet voor gemaakt. Maar een Camaro of Mustang was prima om te bouwen naar trackday auto’s. Enneh, volgens mij reed Rob Slotemaker zelfs een Camaro op Zandvoort. Daar zitten ook bochten in ;-).
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dit zou ik toch zoveel liever hebben dan Aston Martin uit die tijd. Of het jaartal nu fout is of niet doet er voor mij niet toe.
Wie is die snuiter op de laatste foto?
@weijs: de huidige eigenaar en pertolhead: Jay Kay.
@ikleesookoverautos: Aiii… ik realiseer me nu dat ik ben blijven hangen in de 90’s. Auw.
Toch wel 1 van mijn favoriete Amerikaanse auto’s. Vooral de voorkant is zo indrukwekkend.
Rijdt emmer op 1? :-))
@720s

Leuk stukje, maar die motor is biet alleen “effe aangepakt”. Standaard ligt er namelijk een 6.3, 7.0 (HEMI) of 7.2L motor in. Het blok in dit monster is dus een volle liter groter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).