Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Canada 2019

Auteur: , 46 Reacties

Eindelijk wat anders dan zilver op goudkoers?

SV5

Na vijf één-tweetjes en één één-drietje smacht de wereld van de Formule 1 naar iets anders aan de kop van het veld dan Mercedes. Op papier is de Grand Prix van Canada voor ‘de rest’ misschien wel de geijkte plek om dat te bewerkstelligen. Het circuit is namelijk én vriendelijk voor de banden én een onvervalste powertrack. Pirelli heeft de drie zachtste compounds meegenomen naar het Île Notre-Dame en Ferrari heeft naar verluidt nog altijd de krachtigste power unit. Behalve de meest verstokte Mercedes-fans hoopt iedereen dus stilletjes op een Italiaanse renaissance om het kampioenschap een zweempje van spanning te verlenen.

In de eerste vrije training leek de hoop al bijna vervlogen te zijn, want Mercedes was weer oppermachtig. Een kleine seconde reden de Silberpfeile weg bij de rest. Maar in VT2 en VT3 sloeg Ferrari terug. Was het weer het gebruikelijke geestdodende verstoppertje spelen van Toto ‘gemaakte spanning’ Wolff en de zijnen, of is de snelheid van team rood hier dan toch weer een keertje echt? En hoe zit het met Red Bull en de middenvelders? On y va!

Q1
De Williamsen zoeken als eerste het circuit op om wat airtime te pakken. Doen ze goed die mannen. Leclerc is de eerste van de toppers om een rondje neer te zetten. Verstappen en Hamilton bijten zich stuk op de tijd van de Monegask, maar we hebben in VT3 gezien dat het nog sneller kan. Tenzij de baan op dit tijdstip van de dag wat langzamer is geworden natuurlijk, maar we vermoeden eerder dat er in Q2 en Q3 nog wat extra power uit de motoren gepeurd zal worden.

Net als in Monaco doen veel coureurs en zeker de topmannen in Q1 geen afzonderlijke standaardruns die een outlap, snelle ronde en inlap behelzen, maar in plaats daarvan doen ze korte stints. Snel rondje, beetje afkoelen, snel rondje, dat lijkt de sequentie te zijn. Zo pikken de Ferrari’s en Mercs elkaar om en om de snelste ronde af met minimale verschillen. Verstappen zit er dichtbij, maar hier lijkt wederom het adagium ‘so close, but yet so far away‘ te gelden. Tenzij de eerste vier foutjes maken zal het wel weer P5 worden.

Kijken we even naar de rest zien we ten eerste een mooie prestatie van beide McLarens. Zij splitten aan het einde van Q1 de Red Bulls. Dat kan overigens mede doordat Gasly weer vier tienden toegeeft op Max. Klinkt inmiddels bijna oké, maar vergeet niet dat het Circuit Gilles Villeneuve een relatief kort baantje is. Dat het dit jaar risico’s heeft om zo traag te zijn blijkt wel doordat Gasly slechts als twaalfde doorgaat naar Q2.

In het middenveld is het namelijk ellebogenwerk. Iedereen met uitzondering van Williams zit kneiterdicht bij elkaar. Racing Point is het team dat wellicht het meeste pijn heeft. Aan het begin van het jaar scoorden de rozen nog regelmatig wat puntjes, maar de afgelopen races lijken ze steeds vaker de boot te missen. Stroll staat weer bij de laatste vijf, maar ook diens teamgenootje Perez komt niet door de eerste schifting. Voor Alfa Romeo geldt min of meer hetzelfde als voor Racing Point, maar in dit geval in net iets mindere mate. Giovinazzi slaagt er voor de tweede keer dit jaar in Raikkonen te verslaan en dat komt voor de Fin op een slecht moment: hij valt daardoor namelijk buiten de beste vijftien. Ouch.

Opvallende side note: de laatste acht(!) in de eerste sessie bestaat volledig uit de klantenteams van Ferrari en Mercedes. Het is dus echt niet alleen meer de power unit waarom de twee fabrieksteams hier vandaag om de pole vechten. Of de klantenjongens krijgen stiekem toch niet helemaal hetzelfde spul als de fabrieksmannen natuurlijk, maar dat zou dan wel tegen de regels zijn…Foei.

De afvallers: Perez, Raikkonen, Stroll, Russell, Kubica

Q2
Q2 gaat op dezelfde wijze voort als Q1. De coureurs doen snelle rondjes gevolgd door een leisurely saturday drive langs het water en daarna gaan ze weer vlammen. Ferrari en Mercedes maken er weer een leuk spelletje van, maar wij kijken een beetje bezorgd naar Max. De Nederlander zit in het verkeer en komt er niet lekker uit, ook omdat hij een gokje neemt door eerst op de mediumbanden het circuit op te gaan. Zijn eerste tijd is daardoor niet heel lekker en doet Max terugzakken tot buiten de top-10. Onze held zoekt daarna de pits op. Even resetten en dan op zeker, of is er meer aan de hand?

Gasly heeft ‘uit het niks’ in ieder geval wel een knappe tijd op de klokken gezet op zacht rubber. Het zal toch niet gebeuren dat de Fransman hier Max voor het eerst gaat verslaan in een kwalificatie? In principe is die kans voorlopig klein, want als Max zich gewoon plaatst voor Q3, worden de klokken weer op nul gezet. Maar dan…

KABLABBER!!1! Thug 4 lyfe Kevin Magnussen vraagt teveel van zijn Haas en toucheert de muur der kampioenen. In tegenstelling tot sommige anderen dit weekend, komt K-Mag niet goed weg met het tikkie. Nadat zijn rechterachterwiel de muur raakt, ‘snapt’ de auto eerst rechtsvoor nog een keer tegen de muur. Daarna steekt de VF-19 stuurloos de baan over, om daar hard in de andere muur te rammen.

bam

De hele situatie zorgt voor een rode vlag en het einde van Q2. Zodoende garandeert de klap Magnussen van een plek in de top-10, ten koste van onder andere zijn teammaat Grosjean die geen kans meer krijgt een snelle ronde af te maken. Maar dat zal de Nederlandse fan een zorg zijn, want het betekent ook dat Verstappen afvalt in Q2. Man man man…

Naast Max en Grosjean vinden we ook de Toro Rosso’s terug aan het verkeerde einde van de streep. Kvyat en Albon worden gesplitst door Giovinazzi, die op zich een redelijk knappe dertiende plaats uit de strijd haalt in de niet heel snelle Alfa. Goed nieuws is er verder voor Renault, want de vier auto’s met Franse moteur staan zowaar bij de eerste tien.

De afvallers: Verstappen, Kvyat, Giovinazzi, Albon, Grosjean

Q3
Na een kort intermezzo is het dan tijd voor Q3. We zien een RB15 de pitbox verlaten en in een Olavesque flits denk je nog ‘was het Max of Pierre?’. Maar ja dat was dus de Fransman, die er wederom voor kiest meteen een banker op de klokken te zetten. Helaas is de eerste sector meteen slecht. PG10 is een volle seconde langzamer dan hij was in Q2. Dat is dan weer jammer.

Vettel en Hamilton laten daarna even zien hoe het wel moet. Vettel, altijd goed op deze baan, is een halve tel sneller dan Leclerc. Dat hebben we ook nog niet vaak gezien dit jaar. Maar die dekselse Hamilton gaat gewoon weer nóg sneller en zet een bloedverziekende 1:10.4 op de klokken. Dat de toppers wel op de limiet zitten laat Bottas zien, want de Fin gaat in de rondte bij zijn eerste poging een lekker rondje neer te zetten. VB77 heeft daarbij veel geluk dat hij niks raakt.

Met een minuutje of twee te gaan is het tijd voor de alles bepalende tweede run. Althans voor de meesten, want Norris heeft nog niet de moeite genomen een tijd op de klokken te zetten. Datzelfde geldt uiteraard voor Magnussen, maar die moet momenteel vooral hopen dat niet alles op zijn auto vervangen moet worden en hij daardoor een paar gridstraffen incasseert.

Bottas is de eerste van de toppers in ‘het rijtje’ voor run twee, maar hij komt niet verder dan P5. Hamilton verbetert wel zijn tijd en lijkt daarmee ook de pole te pakken. Ricciardo gaat uit het niks naar een magistrale P3, maar dat wordt P4 omdat Leclerc zich nipt voorbij de Ozzie worstelt. Het lijkt dan wel gedaan, maar een tikje onder de radar haast Vettel zich nog naar de meet. De Duitser beukt zich door het stof aan de rechterkant van het rechte stuk teneinde de kortste weg naar de finish te vinden. Het is…net voldoende! Ferrari pakt pole! Het kan misschien dus toch nog. Mamma mia

VB77 2.0 is gereset naar versie 1.0, want hij wordt zelfs nog verschalkt door Gasly. De Fransman moet Ricciardo voor zich dulden, maar het verslaan van een Mercedes is een mooie troostprijs. Hulkenberg draagt een beetje bij aan de Renault-feestvreugde met P7 en Norris weet Sainz weer te verschalken voor P8. Een lekker gemêleerde grid dus voor morgen. Laten we hopen dat de race net zo spannend wordt als deze kwalificatie.

De volledige uitslag

1. Vettel – Ferrari
2. Hamilton – Mercedes
3. Leclerc – Ferrari
4. Ricciardo – Renault
5. Gasly – Red Bull
6. Bottas – Mercedes
7. Hulkenberg – Renault
8. Norris – McLaren
9. Sainz – McLaren –> moet drie plekken inleveren vanwege gridstraf
10. Magnussen – Haas F1 –> start vanuit pit
11. VERSTAPPEN – Red Bull
12. Kvyat – Toro Rosso
13. Giovinazzi – Alfa Romeo
14. Albon – Toro Rosso
15. Grosjean – Haas F1
16. Perez – Racing Point
17. Raikkonen – Alfa Romeo
18. Stroll – Racing Point
19. Russell – Williams
20. Kubica – Williams46 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Gezien de startopstelling kan het morgen wel eens een mooie race worden, kudos voor Ricciardo. Jammer voor Max maar zoals hij zei tegenover Sky, het hoort bij de sport.
@bassx: sport? Hamilton in een interview:” formule 1 is vandaag de dag zo makkelijk dat ik zonder moeite 3 grand prix afstanden kan afleggen zonder vermoeid uit te stappen”. Morgen maar eens afstemmen op Portugal – Nederland.
@toniominestrone: dat ie niet vermoeid raakt wilt niet zeggen dat er geen spanning is.
@stefje: Waar is de spanning?
@toniominestrone: die zit in de banden 👌
@toniominestrone: als je verder kijkt dan de prestaties van Max en Mercedes, dan is er voldoende spanning.
@toniominestrone: oke veel plezier!
@toniominestrone: we noemen darten en biljarten toch ook een sport?
@toniominestrone: morgen roept ie weer iets anders.
@toniominestrone: Herinneren we Hamilton nog die in 2017 tussen bocht 1 en 4 in Barcelona uitgeput en ademtekort over de board radio iets probeerde te zeggen? Hamilton is een troll als het om dit soort dingen gaat.
@toniominestrone: Toch wel bijzonder dat Hamilton op Parc Ferme, achter het podium, op podium en 20 minuten na de race later tegenover Buxton nog buiten adem is en loopt te zweten als een otter voor de camera gister of niet?
Tof. De enige manier waarop je als coureur met kritiek moet omgaan. Gewoon je skelter op pole zetten. Super.
Mooi man! Eindelijk een verrassende startrij morgen.

Jammer voor Max, maar hoort erbij. En als kijker alleen maar mooi!

En toch nog even; Renault flikt het dus toch! Netjes hoor, zal Ricciardo goed doen!
Ze lopen weer lekker te kloten daar bij Red Bull.
Hoe kan je het voor elkaar krijgen om niet in Q3 te geraken.
@HZW: zo dus!
@HZW: eigenlijk heel simpel, gewoon 4 minuten wachten terwijl je ook na 2 minuten naar buiten kan, en dan gaan janken dat er zoveel verkeer is. Ik snap het echt niet. Ja oke als je bovenaan staat dan boeit het veel minder maar als je 11de staat, nee sorry, het zijn droeftoetters.
@maferick74: eens, maar kennelijk geeft een bereden baan je een betere tijd. En de baan was gister slecht/stoffig, vandaar. Maar ja, ’t blijft natuurlijk een risico en als Max dan zegt dat je een rode vlag niet verwacht… 🤔 Right…
Gaaf dat Ricciardo zo goed heeft gekwalificeerd. Benieuwd wat zijn race pace morgen zal zijn!
Ach, Verstappen niet in Q3. Maakt niet uit, zo gaan we een inhalende Red Bull zien. Dat is leuker dan een Red Bull die constant op P4 rond aan het rijden is. Ik ben erg benieuwd wat Gasly gaat doen morgen. Nu hij Verstappen achter zich heeft zal hij zich nu echt moeten gaan gelden.

Morgen kan wel spannend gaan worden. Ik ben benieuwd of er battles ontstaan tussen Vettel en Hamilton en tussen Gasly, Leclerc, Ricciardo en Bottas en of Verstappen er bij kan komen. En Ricciardo, wat erg knap!
Laat hij (Max) eerst maar eens zien dat hij door de eerste ronde heen komt.
In het midden van het veld gebeuren de meeste klappers.
Hij kan zo maar na 2 bochten klaar zijn.
Maar dat ze lopen te kloten bij Red Bull is duidelijk.
Ricciardo P4 met de Renault is toch wel heel knap gedaan
Leuke kwalificatie en nu hopen dat de race net zo mag verlopen
Mooie, afgewogen en relativerende reactie van Verstappen ook. Hoezo slechte timing?

Nee, natuurlijk, alles ging fout maar de timing was perfect!
@pomoek: ja dit dus, wtf, zeg dan gewoon dat het je eigen fout is ipv pech oid.
Ik ben weer F1 gaan kijken toen Max begon, en met de hoop dat hij wereldkampioen zou worden in een vroeg stadium.
Maar als ik zie hoe Red Bull dit jaar loopt te kloten, wordt het zelfs een uitdaging om überhaupt een race te gaan winnen dit seizoen.
Het best bereikbare dit jaar als ik het zo bekijk is plek 5, of Red Bull moet binnen 1 a 2 races 7 mijl stappen gaan zetten in hun ontwikkeling, maar dat zie ik niet gebeuren.
Verder wordt het toch al weer een slaapverwekkend seizoen met Mercedes en dan de rest op straat lengte achterstand.
Ferrari zal best hier of daar nog een race winnen, maar Mercedes wordt weer met 2 vingers in de neus wereld kampioen constructeurs en Hamilton en Bottas 1 en 2 bij de rijders.
@HZW: misschien moet je gewoon stoppen met kijken, je komt nogal gefrustreerd over met je 3 reacties in dit nog zeer verse artikel.
@rhellema: zit in zijn naam: @HetZalWel
@erik2907: het zal wel ja😂
Misschien een goeie tip voor volgende Kwalificaties: zet de beste rondetijd bij de respectievelijke piloten.
Gelukkig is er ook vrouwenvoetbal op tv
Heeft Renault geheime updates gekregen? P4! Knap gedaan!
@rammillius: Mwah. Bottas reed een matige ronde en Verstappen was er niet bij in Q3, dus er kwam wel wat geluk bij kijken. Zonder fouten van anderen was maximaal P6 geweest.
Word een mooie race.

Vet vs Ham vs Lec op medium.

Ric vs Gas op Soft

Bottas en Verstappen erachter op medium

Uitslag voorspelling
Ham , Vet , Lec , Bot en Ver
Enorm balen van Magnussen. Maar dat hoort er helaas bij. Ze hadden wellicht ook gewoon meteen rood moeten pakken. is achteraf, maar toch.
Haas heeft bevestigd dat Magnussen vanuit de pitlane moet starten, en Sainz heeft een gridstraf van drie plaatsen aan zijn broek gekregen wegens het ophouden van Albon. Max Verstappen start daardoor vanaf P9.
@edge: yep, updated, thx.
@Edge: start hij dan niet vanaf P10 met een lege plek voor/naast zich?
@sirprize: Nee, dat zou alleen het geval zijn als iemand tijdens de installatieronde of onderweg maar de grid problemen krijgt. Nu schuift iedereen gewoon een plekje op.
Leclerc moet bij de start uitkijken voor Ricciardo, kan goed dat hij met die softs een betere start heeft en hem voorbij gaat
@audiisthebest: dat zou helemaal top zijn, Ham en Vet als ervaren Rotten, en dan die gretige Leclerc en een Ric met mindere auto op snellere banden. Geldt ook voor Gas maar die is te voorzichtig en krijgt met Bottas te maken.
Kan verstappen weer laten zien hoe goed hij kan inhalen. Stuk leuker iig dan saai rondjes draaien op p4.
Max naar het Podium zou ik zeggen.
Ik gun het VET eigenlijk wel als hij aan t eind van het jaar LEC verslaat zowel op punten als op quali’s. Voor iedereen die hem al had afgeschreven…
Naast dat ik een leuke en spannende race verwacht, is het ook te hopen dat die Olaf Mol eens een goede sidekick krijgt die echt verstand van zaken heeft. Wat een verademing was dat bij de FP van een kenner als Ho Pin Thung. Zet hem eens naast Mol.
@eefie: ja echt! F1 cafe met een Bleekemolen en een Ho Pin Tung is ook echt een verademing tov die blaaskaken Plooij en Coronel. Die Coronel is zunne droeftoeter. Mooi dat Doornbos ook de draak met hem steekt.
Toch 6 plekken gepakt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).