Land Rover wil tuners helemaal dood maken

Auteur: , 59 Reacties

Op autobeurzen zijn tuners vaak the life of the party. Maar Land Rover wil dat feestje voor eens en voor altijd bederven.

chica

Land Rover’s designbaas Gerry McGovern is het namelijk een doorn in het oog dat tuners dikke winsten pakken door hun producten van wat extra tupperware te voorzien. Vooral de Range Rover modellen vormen dankbare objecten voor tuningsboeren om voetballers en dergelijke een flinke bom duiten uit de zak te kloppen. Gerry is dit een doorn in het oog:

“It’s easy to take a product that’s already been created and put a little spoiler on it or whatever, but I’d like to see them design their own car. We see them taking our property and making a bit more profit.”

Ook de nieuwe Range Rover Velar wordt waarschijnlijk weer een blank canvas voor veredelaars om hun ding mee te doen. Maar Gerry heeft nu volgens Autocar een snood plan bedacht waar hij deze nobele werklui de wind mee uit de zeilen wil nemen. De SVO divisie moet volgens hem de rol van de tuners over gaan nemen, zodat de bom duiten in eigen zak terecht komt.

“Well, we’re going to put them out of business through SVO. The opportunities we’re creating there, and the quality of our work, are much better.”

We kunnen dit enigszins zure sentiment wel een beetje begrijpen, maar of SVO ook gaat slagen in de opzet om de tuners de nek om te draaien betwijfelen we. Andere premium merken hebben immers ook divisies in eigen huis waar je terecht kan om je auto te voorzien van opties die je eigen smaak reflecteren. Maar of er nu minder tuners zijn die Audi’s, BMW’s, Mercedes et cetera verfraaien/vernachelen dan voorheen? Mwah59 reacties

Leuk meisje.
@realracing3: zo echt he!
@realracing3: Zien jullie niet dat ze giga gefotoshopte/verlengde billen heeft? Zo slecht gedaan…
@woudloper: Ik vind het er ook niet uit zien. Veel te veel geshopt. Die benen zijn oneindig lang.
@woudloper:
Gefotoshopt? Of is het omdat ze haat rokje tot aan haar ribben heeft opgetrokken?
Mager ding ook, daardoor lijkt ze ook langer.
@ramshoek: tegenwoordig houden ze meer van lattenbodems.. ? ze is leuk maar mag wel wat “gezonder”
@realracing3: die wil ik ook wel doen.
Als ze het echt niet willen, lijkt mij dat ze het kunnen verbieden op grond van auteursrecht op het ontwerp, waarop zonder toestemming geen aanpassingen op gemaakt mogen worden.

Beter dan zelf die spoiler rotzooi aan te bieden…
@reactief: Denk toch dat ze genoeg extra verkopen daardoor. Echt gestoord hoeveel aangepaste RR je alleen in Amsterdam al ziet. Mochten ze dit verbieden is Mercedes nog harder de sjaak.
@fmgarcia: ik weet niet waar jij woont, maar in Amsterdam zijn bijna alle RR Sport en Vogue standaard uitgevoerd.
@e550: Zie genoeg black on black sports met pikdonkere ramen. In Zuid rijden er een paar met overfinch of andere tuner spullen erop. Kan best dat ze uit Rotterdam omgeving komen, maar zie het echt regelmatig.
@fmgarcia: Black on black is volgens mij ook optie van fabriek. Daarnaast zijn die ‘black on black’ bijna altijd uitgevoerd met standaard velgen. Ik woon zelf in Amsterdam (binnen de ring) en ik zie echt zelden getunede RRs.
@e550: Dan heeft een van ons geluk. Vul zelf maar in wie! Het kan zijn dat er veel fabriek af op zit. Spoilers lijsten etc. Maar wel vaak aftermarket wielen of andere opsmuk die zeker niet van Land Rover komt.
@fmgarcia: ik ben echt een pechvogel…
@reactief: ferrari heeft die geintjes wel eens geflikt! Hahah denk maar terug aan de nyancat ferrari haha!!
@reactief: Denk niet dat dat zo makkelijk gaat (op basis van auteursrecht verbieden). Het gaat hier om aftermarket aanpassingen. De auto is eigendom van de koper en dan mag je zelf bepalen wat je ermee doet (binnen de bepalingen (veiligheid e.d.) gesteld in de wegenverkeerswet). Een pleerol in een gehaakt jasje op de hoedenplank leggen of zo’n hondje met een knikhoofd, dobbelsteentjes / een vossenstaart of een pistooltje aan je binnenspiegel, Het ding roze verven, het plaatwerk rondom met een hamer te lijf gaan, stickers van jouw regionale pretpark op de kofferklep of tupperware op, aan of onder de wagen schroeven; je bepaalt het allemaal zelf.
Auteursrecht bescherming heb je alleen wat aan wanneer een fabrikant zijn eigen product voorziet van jouw ontwerp (althans in de beschaafde wereld, in China gelden die regels niet).
“We see them taking our property…” pardon?
@2wheeler: intellectueel eigendom…
@jochempie: Als je vele tientallen duizenden euro’s neer hebt gelegd voor je voiture, ben je in mijn ogen eigenaar en mag je met het vehikel doen wat je goed dunkt. Just my 2 cents. Ik ben ook geen fan van alle tupperware, maar dit gaat me net een stapje te ver.
@2wheeler: Dat ben ik met je eens, maar dit gaat denk ik meer over wat andere bedrijven doen door hun gepimpte vehikel een eigen naam te geven, alsof de OEM er niets meer mee van doen heeft. Niet veel anders dan hoe Chinezen auto’s kopiëren…
@Jochempie: Ah helder, thanks!
@2wheeler: Wat jij zegt is zeker waar. Maar wat sommige tuners doen, een auto nemen om er vervolgens een spoiler en ander tupperware opzetten om hem dan onder de naam van de tuner aan te prijzen is schending van het intellectueel eigendom. In de architektenwereld zie je dat vrij regelmatig. Als een architect een bijzonder gebouw heeft ontwerpt en later vind de gebruiker van het gebouw dat er verbouwing nodig is, kan de architect moeilijk gaan doen als hij vindt dat zijn ontwerp aangetast wordt.
@wijsneus:
Maar hoe spannend is dat schenden van het intellectuele eigendom dan in de echte wereld? Zeg maar buiten de wetboeken om…. En dan heb ik het niet over gebouwen, maar over het tunen van in serie geproduceerde auto’s. Heeft er ooit een rechter een uitspraak over gedaan? En zou een rechtszaak kans van slagen hebben voor bijv. Land Rover?
Of is dit gewoon a whole lotta fuss about nothing?
@jochempie:
Ik ben niet thuis in dat soort dingen, maar rust er intellectueel eigendom op een doorsnee massaproduct? Of in hoeverre moeten we dat dan serieus nemen?
Want een Land Rover is natuurlijk niet meer dan een doorsnee massaproduct (al lijkt autoliefhebbershater Gerry daar anders over te denken *proest!*). Iemand die een doorsnee rijtjeshuis heeft hoeft toch ook geen toestemming te vragen als hij een erker of dakkapel wil bouwen?
@Rob: Die laatste moet zeker toestemming vragen, namelijk in de vorm van een omgevingsvergunning.

En er rusten een heleboel IE-rechten op doorsnee modellen. Denk aan modelrecht, merkrecht en misschien een octrooi. Dat houdt echter nog niet in dat je die auto niet mag tunen nee, dat klopt.
@rob: Zeker weten, weet je de oorlog nog tussen Apple en Samsung, omdat ze van elkaar vonden dat hun producten teveel op elkaar lijken?
@jochempie:
Ja, dat was een strijd tussen twee grote producenten. Heel wat anders als dit verhaal van Land Rover.
Dat zou meer zoiets zijn als bijv. Samsung een fabrikant van telefoonhoesjes of adapters gaat aanklagen….

Ik denk dat Land Rover gewoon een beetje jaloers is op al die tuningstoko’s die goud geld verdienen met het verfraaien/aanpassen van Land Rovers. Land Rover heeft liever dat dat geld hun portemonnee in gaat en zet daarom nu in op dat zogenaamde SVO-gebeuren. Prima, maar zeg dat dan gewoon of verzin er een leuk positief marketingverhaaltje bij. Maar om nu een beetje uit de hoogte te gaan doen over intellectueel eigendom……
@rob: Je vraag was: “rust er intellectueel eigendom op een doorsnee massaproduct?”. Antwoord: Ja.
Een voordeel is wel dat SVO waarschijnlijk mooier spul aan gaat bieden dan de gemiddelde tuner
@robert110: En kwalitatief beter. Maar dan vervolgens wel een shitload aan commentaar krijgen als je straks een SVO onderdeeltje op je instapper Velar of Evoque hebt… ;)
@robert110: dan moeten ze ook voldoende inventief zijn, en innovatief blijven. Als je als fabrikant voor tuning boer wilt spelen moet je de nodige diversiteit kunnen leveren ipv massaproductie. Tuning is een geval appart, ja een fabrikant kan uitbreidings pakketen leveren. Maar deze zal in mijn opzicht beperkt blijven. Omdat de fabrikant wilt vast kunnen houden aan hun initiële ontwerp zonder aş te veel design wijzigingen.
@acizane80: Wat LR eigenlijk wil gaan doen is BMW na-apen: die verdienen een shitload aan die M-bumpertjes die misschien twee euro per stuk meer kosten in de productie.
@robert110: ja want die huidige uitlaten op de SVO zijn echt een beauty…
echte specialisten van smaakvolle design, blub
Twee bedenkingen…

1) Hoeveel Range Rovers zouden er minder verkocht zijn als men ze achteraf niet zou kunnen ‘verfraaien’? Ik denk dat dit zeker bij de topmodellen met V8 wel degelijk een merkbaar verschil zal zijn.

2) Ook al gaat SVO zelf bodykits uitbrengen, er zullen altijd mensen zijn die ‘iets anders’ willen. Dat is nu eenmaal wat personalisatie betekend!

Dat gezegd zijnde… Ik ben benieuwd wat SVO gaat uitbrengen.
@rohrl-fan: SVO kan eigenlijk alles maken, dus iets extreems is geen probleem, dus de personalisatie gaat zover men wilt.

OT: Als je dit wil verbieden, moeten er vele auto’s door de schredder, of niet? Wordt een complex verhaal, om alles wat nu verbouwd rijdt, terug te laten keren, naar stof.
Dat men een uitbreiding van de SVO-divisie wil, is oud nieuws uit 2015/2016, toen dit ook al geroepen werd.
Laat de klant bepalen, wat hij wil, geef hem opties, of neem het heft in eigen hand.
Je kunt het bij verkoop vragen aan de klant en besluiten niet te verkopen, is ook een vrij recht. Loopt de klant naar een andere automaker en je loopt wat knikkers mis. Maar dat accepteer je dan, met je voorwaardes en disciplines.
Ojee, dat is een leuk tennismeisje!
Als ze geen auto’s verkopen, valt er ook niks te tunen. Winst/winst situatie toch.
Pray for Project KAHN :(
via Android app
@misterdrogba: ik hoop dat je sarcastisch bent……
Het probleem is dat je bij SVO veel meer duiten kwijt bent om je RR aan te passen.
EINDELIJK! Walgelijk die tupperware tuners.
Ik ben van mening dat mensen zelf moeten weten wat ze met hun spullen doen. Wat tuners doen valt lang niet altijd in de smaak bij mij, naar het is ook niet mijn auto. Dat geldt (vind ik) ook voor fabrikanten.
Wat een bemoeial. Je rekent de auto toch af. Wat je erna aan laat doen maak je toch zelf uit al spuit je hem roze.
@thomasthomas: als je een gebouw wilt verbouwen moet je in sommige gevallen toestemming krijgen van de oorspronkelijke architect, omdat het ontwerp onder het intellectueel eigendom valt. Waarschijnlijk roept het bij LR soortgelijke gevoelens op, al hebben ze niet dat soort rechten..
Tuners maken af waar de fabrikanten stoppen.
@toniominestrone: dikke brulpijp, booskijkers, neonbalken en een spoiler?
@nasty: jij bent in 2003 blijven hangen.

Kijk bijv. naar Urban, die maken toch mooie dingen die LR zelf niet maakt.
LOL, die Gerry toch. Misschien moet Gerry gewoon stoppen met het ontwerpen van auto’s. Lijkt mij beter voor Gerry “Ik haat autoliefhebbers” McGovern.
Zelden zulke intense bullshit gehoord.
Wat ik mij nou oprecht afvraag: zou een autofabrikant niet gewoon de stoute schoenen kunnen aantrekken en tuners voor de rechter kunnen slepen wegens het schenden van het copyright dat op het ontwerp rust? De consument die zijn Land Rover of Range Rover laat “verfraaien” kunnen ze vrij weinig mee, aangezien die er commercieel geen baat bij heeft, maar een tuner neemt een ontwerp van (in dit geval) Land Rover, past het aan en gebruikt vervolgens diezelfde Land Rover om het ding te vermarkten. Daar zou je dus nog wel eens kunnen beargumenteren dat men een LaRo design heeft gejat om er vervolgens zelf geld aan te verdienen.
@edge:
Dan jaag je de gehele aftermarket/custom/tuning business, incluis hun klanten, in het harnas. Als ook bedrijven als bijvoorbeeld het Nederlandse TopHat. Want ja, Defenders, dat is ook weer een wereldje op zich zelf.
Het zou in ieder geval een volstrekt debiele stap zijn, zeker voor een bedrijf als Land Rover. Ongeacht of ze nu volgens de letter van de wet gelijk hebben of niet. En ik snap oprecht niet waarom iemand nota bene werkzaam in het autowereldje zulke uitspraken doet…
Ik wens hem veel succes.. Dat gaat hem niet lukken..
‘much better’. Hmmm, dat is niet precies de reputatie die RaRo en LaRo hebben, qua afwerking en heel blijven. Daar moet je als tuner leuk in de buurt kunnen komen, hoop ik.
Zure lui daar bij LaRo.
Door dit te zeggen, gaan de tuners er nog meer van verkopen!
Eigenlijk vind ik dit een goede zet: de wildgroei aan tupperware-addenda stoppen. Als ze daar bij SVO hun imago nog verder versterken, zal dit automatisch zorgen voor verdringing van de tupperware-concurrentie. Je wil immers in iets exclusiefs rijden met een geschiedenis, en niet in een elegante wagen met een mislukt Halloweenmasker!
Als ze het selectief doen en alleen de echt lelijke tegen kunnen houden
@mrrallycross:
Een soort modepolitie dus. Dan wordt Land Rover wel een héél erg verwijfd merk….
Lekker de eer aan jezelf houden en je niet verlagen naar het kijk-mij-eens-pauper-volk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).