Leaseauto van het jaar: Volkswagen Passat

Auteur: , 60 Reacties

Ondergetekende mocht in de jury figureren als deskundoloog en vooraf had ik twee duidelijke favorieten: de Jaguar XE en Volvo XC90. Helaas mochten die twee niet winnen. Als je wilt weten waarom en hoe zo'n verkiezing in elkaar steekt, lees dan vooral verder.

Aan de eerste afvaller hoef ik niet veel woorden vuil te maken. Onderdeel van de verkiezing is dat er gereden wordt in alle genomineerden, maar Volvo Zweden kon/ wilde geen auto hier voor inzetten. Exit Volvo XC90 dus, extra jammer omdat de grote Zweed wel tot de favorieten tijdens de publieksstemming behoorde.

Voordat ik verder alles verklap, eerst maar eens aandacht voor de rest van genomineerden per categorie

Economy
Skoda Fabia, Mazda 2 en Opel Corsa

Business
BMW 2 serie Active Tourer, Citroën C4 Cactus en Fiat 500X

Business+
Volkswagen Passat (variant), Jaguar XE en Ford Mondeo

Executive
Volvo XC90, Renault Espace en Land Rover Discovery Sport

Er zijn uiteraard grote verschillen tussen de categorieën (en ook er binnen), de bedoeling is dat de jury alle waar naar zijn geld beoordeelt. Zo mag je van een rijk uitgeruste en behoorlijk prijzige 2-serie Nordic Walking Active Tourer meer verwachten dan van een C4 Cactus die minder dan de helft kost.

De gehele verkiezing bestaat uit drie delen. Het publiek heeft een belangrijke stem, maar er wordt ook deskresearch gedaan en er wordt door de jury gereden met iedere kandidaat.

De publiekslievelingen
Mazda 2
BMW 2-serie Active Tourer
Jaguar XE
Volvo XC90

Allemaal gaaf smoelende auto’s en de BMW. Dat zegt iets over hoe sterk het merk BMW (nog) is en wellicht ook hoe oppervlakkig het publiek stemt. Ongetwijfeld niet geheel toevallig, waren dit ook mijn favorieten (behalve de BMW dan) voordat ik ging rijden.

Wat mij opviel tijdens het rijden
De lijst met genomineerden leest niet weg als de bucketlist voor iedere petrolhead, maar toch is het erg interessant om zo’n grote lijst aan auto’s op één dag te rijden. Ik doe een greep uit mijn persoonlijke “notities” om een en ander te illustreren. Grootste afknapper van de dag bleek van Franse afkomst te zijn. De stoelen uit de C4 Cactus gaven zowel mij als mijn bijrijder acute rugpijn. Ik mag graag overdrijven, maar in dit geval waren 5 minuten op een zetel van de Cactus genoeg om een geïrriteerde rug te veroorzaken. Zo ongeveer de helft van de jury beaamde dit, terwijl de andere helft de stoelen wel prima vond. Mocht je zelf in de markt zijn voor een C4 Cactus, dan is een proefrit essentieel. Van mij kreeg de C4 Cactus een dikke vette één voor zitcomfort.

Ook opvallend was dat de Mazda 2 er schitterend uitziet, zowel van binnen als van buiten, maar dat het atmosferische Japanse motorblok echter volledig overklast wordt door de turbo-motoren uit de Fabia en de Corsa (heerlijke driecilinder trouwens). Om op dit onderwerp door te gaan: de 1.6 diesel uit de Passat voelde veel giftiger dan de 1.6 uit de Mondeo, terwijl ze op papier aan elkaar gewaagd lijken. Zo blijkt maar weer eens dat de ouderwetse proefrit zijn waarde nog niet verloren heeft, hoewel sommige dealers het lastig maken om exact het gewenste type te rijden.

Deskresearch
Hier wordt de verkiezing meer “wetenschappelijk”, want een leasemaatschappij zoals Alphabet heeft veel cijfermateriaal beschikbaar over hoe merken, modellen, importeurs en dealers het doen. Ook voor de non-leaserijder zijn deze gegevens goud waard, cijfers zoals betrouwbaarheid, kortingen en onderhoudskosten zouden ook kunnen mee wegen tijdens de beslissing voor een bepaalde auto. Vooral met een wagenpark zoals die van Alphabet met 80.000 auto’s, kan aan de cijfers enige betekenis worden gegeven. Helaas mag ik niet het achterste van mijn tong laten zien, maar opvallend was bijvoorbeeld dat het strandingspercentage van BMW en Volvo aanmerkelijk lager was dan van de andere merken.

Andere factoren die meespelen bij het deskresearch zijn het leveringsprogamma (brandstoffen, bijtellingen, you name it), zuinigheid/ milieuvriendelijkheid en de kwaliteit van de importeur en dealers. Onderdelenvoorziening is voor een leasemaatschappij ook van levensbelang, want de kosten voor vervangend vervoer mocht er een deurhendel niet leverbaar zijn, lopen hard op.

Finalisten
Tel de scores van deskresearch, de publieksstemmen en het oordeel van de jury bij elkaar op en er ontstaan winnaars per categorie:

Opel Corsa
BMW 2-serie Active Tourer
Land Rover Discovery Sport
Volkswagen Passat

Om daar weer een overall winnaar uit te halen, mocht de jury onder genot van een hapje en een drankje met elkaar in discussie. De Corsa was de eerste afvaller, met name omdat Opel in deze klasse niet heel vaak wordt gekozen door leaserijdend Nederland. De BMW 2-serie Active Tourer sneuvelde al snel op het prijsniveau, voor de 218d met wat goodies vraagt BMW dik 47 mille. Land Rover is ook (nog) geen typisch leasemerk, exit Discovery Sport dus.

Dat de Volkswagen Passat met de eindoverwinning aan de haal gaat, is saai. Ik weet het. Anderzijds is het een erg goede auto met een hele batterij aan moderne en zuinige motoren. De infotainment systemen zijn top, het comfort ook en het ruimteaanbod zeker. Een terechte winnaar dus, maar diep in mijn hart wilde ik dat de Jaguar XE ging winnen. Dat is een auto waar het bloed sneller van gaat stromen, dat is ook waar Jaguar op mikt. Echter sommige van die keuzes (achterwielaandrijving, dikkere motoren, een strakke styling) zorgen er ook voor dat het een minder goede allrounder is. De Passat doet alles goed en niets slecht en daarmee de terechte Alphabet Leaseauto van het jaar 2015.

Overzicht winnaars in het verleden
2014 – Mercedes-Benz C-Klasse
2013 – Volvo V40
2012 – Range Rover Evoque
2011 – BMW 5-serie
2010 – Ford Fiesta
2008 – Ford Mondeo
2006 – Ford S-Max
2005 – Peugeot 407
2004 – Toyota Avensis
2001 – Alfa 147
2000 – Mitsubishi Spacewagon
1999 – BMW 3-serie
1998 – Toyota Avensis
1997 – Volkswagen Passat
1996 – Peugeot 406
1995 – Opel Omega
1994 – Citroën Xantia
1993 – Renault Safrane
1992 – Audi 8060 reacties

Interessant om te lezen. Leuk dat de eigen mening er duidelijk in voor komt zonder overheersend te zijn. Persoonlijk zou ik binnen het D-segment een andere auto kiezen. Ik mag dan VAG minded zijn, ik vind de Mazda 6 gewoon een veel mooiere wagen. Als tweedehansjes ook mee mogen doen zou het de Alfa Romeo 159 worden.
Mij valt in het historische lijstje op dat het voor meer dan de helft D-segmenters zijn.
Wat vreemd dat Volvo geen testwagen biedt !?
@mout: ik ben niet bekend met dit soort dingen, maar het meest logische lijkt mij dat de D – segmenter van Volvo vorig jaar al voorbij is gekomen?
Appels met peren vergelijken dus. De Mazda 2 die met z’n atmosferische motor “volledig overklast” wordt door de turbo concurrentie, tsja zo lust ik er nog wel 1. Veel interessanter is de vraag of de Mazda 2 met z’n niet geblazen motor dan ineens zwaar onder gemotoriseerd is of dat de auto eigenlijk prima voldoet voor het primaire doel van de meesten die in de markt zijn voor zo’n auto; gewoon redelijk vlotjes en comfortabel van A naar B rijden. Het is tenslotte een auto die niet bedoeld is om de lokale bandenboer te spekken omdat je er zo mee moet “hoeken” of bij elk stoplicht een “burn-out” mee gaat maken.
@406_v6: Juist een turbo motor geeft koppel bij lage toeren wat in dagelijks gebruik zo prettig is. Maar als de Mazda zuiniger is (en dat denk ik wel) dan wil ik daarvoor best wel iets meer toeren maken.
@406_v6: Wat is het verschil tussen een appel en een peer? Een appel kan je eten en een peer wel.
Dat de Volkswagen Passat met de eindoverwinning aan de haal gaat, is saai. Ik weet het. Anderzijds is het een erg goede auto met allerhande problemen.
Mompelt iets over olieverbruik, DSG problemen en gammele 2 massa vliegwielen.

De enige valide reden die ik kan bedenken is dat het na 17 jaar droog te hebben gestaan weer eens tijd werd dat de Passat een steuntje in de rug kreeg.
Sorry maar ongeacht welke auto deze titel ook won, serieus kon ik deze verkiezing niet nemen.
@jrk68: onze laatste 3 auto’s hadden VAG TSI-motoren, waarvan de laatste 2 met DSG-automaat. Ik weet niet waar al die verhalen vandaan komen, maar wij hebben nooit grote problemen gehad.
@appelvis: nooit GROTE problemen, maar WEL problemen dus? Nu nog de definitie van ‘groot’. Voor de een is dit € 100,-, voor de ander (lease rijder), geen enkel probleem.
Dat VAG een uitdaging heeft met zijn motoren mag duidelijk blijken uit de berichten op Internet, ook al zou maar 50% waar zijn.
@appelvis: eens, vader rijdt met een superb 1.8 tsi dsg uit 2012 en we hebben er nog nooit problemen mee gehad. Hiervoor had ie een touran 1.9 tsi uit 2008 en een golf 1.4 tsi dsg uit 2010 die ook altijd prima in orde waren.
@sr20det: sorry touran was tdi*
@jrk68: ach gossie, jrk68 is weer bezig met zn haat parade naar VAG, @norge: toevallig ook van de partij hier. Wat triest dat jullie 2 je hier constant, dag in dag uit, mee bezig houden, wat een niveau…

On: ik vind de passat niet de mooiste, ben zelf ook meer ern fan van oude bmw’s. Maar ik snap wel als je punten gaat geven voor ergonomie en dergelijke dat de passat als beste uit de bus komt…
@87sandyd: ergonomie? In een Passat – of eender welk Veredeld Wrak dan ook? Ik weet niet wat jij dan onder ergonomie verstaat, maar in een VW heb ik dat nog nooit aangetroffen. Het is het allemaal net niet…
Dus hoe saaier en mainstreamer een auto(merk) is, des te geschikter voor lease.
@thijsj: klopt als een zwerende vinger!
Die Disco Sport is qua lelijkheidsgraad bijna net zo erg als de 2-Serie AT. Voor de rest allemaal wel nette auto’s.
Dus de Corsa en de Land Rover vallen af omdat het geen typische lease keuzes zijn. Waarom doen ze dan in godsnaam mee. Dat is toch de essentie van die test? En dat de Passat zou winnen is voor mij ook geen verassing. Een auto die alles goed doet maar nergens in uitblinkt. Alleen daarom zou ik er nooit een nemen.

Jaguar had het van mij best mogen winnen. Of de C4 Cactus. Beide zijn voor het merk die ze produceert een flinke stap. Daar had best wat meer beloning tegenover mogen staan.
@E34M5Touring: Eens, feit dat er dus eigenlijk een ‘random’ auto mee doet, waarvan al duidelijk is dat die toch niet gaat winnen, is meteen een teken van het ontbreken van objectiviteit. (enige reden om er een range rover in te gooien is ivm sponsoring of iets dergelijks). Incompetentie is natuurlijk ook nog altijd een optie.
@DePannekoek: Als die auto’s kansloos zijn is het niet meer dan veldvulling. En dat hele prijsverhaal bij de BMW, alsof een Passat een koopje is. Helemaal als je een beetje motor en uitvoering wil.
@E34M5Touring: De Jaguar is voorlopige nog niet ideaal als leasewagen omdat de afschrijving te groot is. Tja dat is merkbeleving, en het werkt in twee richtingen zoals bij de BMW active tourer. Ik was verrast van de jaguar na een testritje op het belgische autosalon, er zit echt veel leuke technologie in.

De C4 is iets anders, op vlak van design innovatief maar voor de rest een heel mainstream wagen met weinig nieuwe techniek behalve veel bumperplastic.
@endofline: Toch wordt de XE best goed ingeschaald door de lease. Wellicht nog wat te nieuw maar wel een enorme stap voor Jaguar. Herbetreden van een van de meest bevochten segementen, nieuwe motoren die in house zijn ontwikkeld. Dat geeft wel aan hoe serieus de poging is. En de Cactus, erg licht en zuinig. Zeker voor z’n formaat. En styling die 1 op 1 overgenomen is van het concept. Wat ik dan wel leuk vind. Ik vind het cool ding.
Yay. Gelukkig rijd ik in de winnaar van 2001!
Vrijdag nog geprobeerd de BNR autoshow te luisteren, maar dat was helaas een groot reclame blok voor die auto verhuurdienst.
Een logische uitkomst als je de vergelijking maakt. Wel jammer dat Volvo niet mee wou doen. Ik denk dat ze zeker in de top drie zouden uitkomen. In belgie heeft ook de Passat gewonnen (auto van het jaar) en dit voornamelijk door de vele technologie. Hierdoor kreeg hij veel punten van de professionele jury. Het feit dat er van de Passat ook een hybride versie beschikbaar is help zeker mee in de goede score. De familiekeuze was in Belgie de Cactus maar die vind ik behalve in geel er echt niet uitzien met het vele plastic aan de buitenkant.

Leuke nieuwkomer in de Jaguar maar ik denk dat die in Belgie nog steeds niet zal doorbreken in de leasemarkt doordat er zo weinig dealers zijn.
Ik heb in de passat gezeten en overwogen als evt leaseauto. Maar damn VW, ga die interieurs eens spannender maken! Werkelijk niks geeft je het gevoel met een auto uit 2015 op pad bent, het lijkt allemaal zo uit generatie of 2 geleden te komen. Voor mij een hele grote tegenvaller die Passat. Bovendien heeft een familielid van me de Passat variant uit 2012, en als ik hoor hoe die kraakt en piept… Nee nee voor mij geen vw
@alassad: mijn vader rijdt dus ook in een passat b7, wat een stuk stront, ongelooflijk. hij heeft nu iets meer als de 100.000 km opzitten. binnenkort moet er voor de 3de keer een nieuwe DSG bak onder, en bij een vorige grote beurt heeft hij al een nieuwe turbo en een spruitstuk er op laten moeten monteren. vorige winter waren aan het rond rijden en er lag sneeuw op de weg. nog geen 5km gereden had de sneeuw zich zelf zo dik opgestapeld dat sturen nauwelijks meer kon, de bumper eraf vloog en er een nieuwe bodemplaat onder moest. de volgende dag met trillende banden nog naar 020 gereden vanuit helmond. op wintersport vloog hij ineenkeer in de nood-modus boven op de brenner, hier mee naar de garage gegaan kregen we weer een of ander slap lul verhaal te horen….. nooit meer een passat, veel te duur en de kwaliteit van een stuk stront.
@henkhupelschoten: hij had ook nog een volkswagen passat b5, daarvan is de motor opgeblazen….. welkom passat b5 face-lift!…….
@henkhupelschoten: waarom blijft hij dan passats kiezen?
@KaCh1ng: ik zeg ook dit wordt de laatst keer, bij de b5 was het meer ongeluk maar nu komt het gewoon elke keer voor
Leaseauto van het jaar verkiezing, hoe diep kan een mens vallen ?
@desjonnies: héél diep, dat blijkt. Net zo’n onzinnige verkiezing als “de auto van het jaar”.
@desjonnies: Heb je nog nooit van de “trekauto” of “gezinsauto” van het jaar verkiezingen gehoord?
@mashell: trekauto? Laat me raden; die toont p0rno op het beeldscherm?
Sinds kort een 2.0 dsg passat, niks op aan te merken, mag ook wel voor een 50k vw :)
@parsche: bereid je maar vast voor vriend, ik hoop voor jou dat je hem in de lease hebt want anders staat er jouw nog een hoop verrassingen te verwachten
@henkhupelschoten: natuurlijk haha kan mij als 20 jarige geen auto van zo’n bedrag veroorloven
Was er in 2007 geen verkiezing?
al die gezeik over problemen, rijden jullie zelf in zoiets? ik rij in een A3 1.4TFSI stronic, geen problemen hoor met ketting/DSG-bak
@KaCh1ng: zie anders genoeg mensen die reageren met verhalen van Familie of uit eigen ervaring. Jij mag dan misschien geen problemen hebben, maar dat wil niet zeggen dat er boven gemiddeld veel problemen zijn geweest de laatsten jaren.

En ja als je je best doet om de grootste en beste van de wereld te worden kan je kritiek verwachten.
@c-greg:
Ze roepen alleen dat ze de grootste willen worden, over die andere ambitie heb ik ze nooit gehoord.
@jrk68: nou als vw met wat nieuws komt Is het premium dit en premium dat, En een luxe passant voor dik over de 40k. Een vw Is een vw niks meer of minder. Dat bedoel ik ermee..
“Dat zegt iets over hoe sterk het merk BMW (nog) is en wellicht ook hoe oppervlakkig het publiek stemt.”

De aversie hier op de 2-serie AT begint kinderachtige vormen aan te nemen.

De wagen is de best rijdende MPV, een schitterend interieur en uitstekende zitpositie én motoren.

PS Ik rij zelf een 6-in-lijn BMW , maar voor dagelijks gebruik zou ik het niet erg vinden om in een goed rijdende MPV te zitten.
@mcshine: Amen.
@mcshine: wijze woorden; het gros van de reaguurders kan zich zeer waarschijnlijk -al zouden ze het willen- geen nieuwe bimmer van welk type dan ook veroorloven, dus dat bashen van die 2 is idd inmiddels erg kinderachtig aan het worden.
Zou wel eens willen zien wat ze zouden kiezen als de baas zou zeggen; “kerel, je krijgt miv heden een auto van de zaak, je mag kiezen, een BMW 2 mpv, of een fijne Dacia Logan.”
@mcshine: de best rijdende MPV is volgens de pers nog altijd de Focus C-max. De pers is redelijk unaniem over de 2 AT, prima auto maar veel te duur voor wat je krijgt. In zekere mate geldt dat voor elke BMW dus daar liggen ze in München niet van wakker.
@mashell: ik rij niet dus ik kan het niet weten maar volgensmij is een m5 z’n geld dubbel en dwars waard.
@gwnbmw: volgens mij*
@gwnbmw: juist… Voordat ik het definitief niet eens met je ben, ben ik benieuwd naar je onderbouwing, ‘gwnbmw’. :D
@mashell:
Je vader moet eens naar de rijschool
@speedie: nou kijk, ik zat naast iemand tijdens een proefrit en hier zijn aardig wat stukken waar je zo hard kan als je wil; er komt geen politie, er staan geen flitspalen. als je dan voordat je t weet ergens in de 230 zit kan je t volgensmij wel een sportkar noemen.
@gwnbmw:
Een sportwagen moet zoveel meer kunnen dan hard optrekken en rechtuit kunnen rijden.
Sterker, hard rechtuit is niet eens belangrijk.
Een echte sportwagen draait om 1 ding, beleving.

Dan heb ik het niet over beleving in de zin van zit er een i-pod aansluiting op….
@mcshine: volledig met je eens. En lelijk is de 2AT niet eens, natuurlijk zijn er mooiere BMW’s, maar als je dan een mpv wilt dan vind ik deze redelijk geschikt.
Ben overigens érg benieuwd naar de échte lijst met statistieken over betrouwbaarheid
iemand anders het ermee eens dat er, behalve de jag, alleen lelijke auto’s zijn genomineert? oke, en de xc90 maar die telt niet omdat ie niet meedoet. die land rover is een te grote aso back, zoals clarkson zou zeggen voor iemand die elke ruit wil likken die hij ziet.
Nou die verkiezingen kun je ook niet serieus nemen…gemiddeld elke 2500 km naar de garage met die VAG rommel en dan nog iets winnen ook, stinkt naar omkoping
Welke poep journalisten hebben die 2 serie active tourer er in gezet?
@mrrallycross: Als ze van autoweek komen, zal het me niet verbazen.
Passat is terecht de beste keuze en spreek uit ervaring. Olieverbruik : 0,0, Zuinig : 5l/100 km met autonomie van 1400 Km, ruim, degelijke afwerking : geen kraakjes of piepjes. Sober maar overzichtelijk interieur, geen drukke bedoening met knopjes en hendeltjes, alles logisch op zijn plaats en bedienbaar. “Mankementen” : 1x ruitewissers (na 2j) en 1 lampje voor het overige gewoon onderhoud telkens na 30.000 km.
@speedie: bofkont! Jij hebt de uitzondering die de regel bevestigd ;-)
@406_v6:
Of hij heeft een enorme houten neus….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).