Lepel een bijzondere V8 in je oude Land Cruiser

Auteur: , 17 Reacties

Deze 10 dagen zit er een enorme anaconda onder het gras.

Oude auto’s oplappen is totaal niet nieuw. Het begon eigenlijk al toen de eerste auto 5 jaar oud was. Een oude auto opknappen en voorzien van een nieuwe motor gebeurd ook al sinds jaar en dag. Het zogenaamde restomodden bestond al voordat de naam werd uitgevonden.

Bij een restomod gebeurt het vaker dat de standaard motor te zwaar is en met name te weinig vermogen levert. Een zogenaamde ‘Crate Engine’ is dan een uitkomst. Een Crate Engine is een kant en klare motor, die je zo in een auto kan lepelen. Dat is het ook het geval met deze oude Toyota Land Cruiser. Ja, er is een ‘V8’ in gelepeld, maar we hebben V8 express tussen haakjes staan. Niets is het wat het lijkt.

Electric GT LandCruiser

Het is een project van Erick Hutchinson. We kennen hem natuurlijk van de Ferrari 308 GTS die hij voorzag van elektrische aandrijving. Welnu, hij heeft weer een levende legende bij de kladden gepakt. Hutchinson heeft voor wat hulp aangeklopt bij Electric GT, dit bedrijf bouwt namelijk de bijzonder uitziende motoren.

Electric GT LandCruiser

Het zijn in principe twee elektrische AC50-motoren in een V-vorm. Echter, de layout doet denken aan dat van een klassieke V8. Je hebt dus niet de klassieke V8-brul, maar wel de looks en het vermogen. Hoeveel dit blok exact heeft, is niet bekend, maar als het dezelfde motor is als in de Ferrari 308 GTS, kom je uit op 465 pk. Meer dan welke fabrieks-Land Cruiser dan ook. Wat de conversie gaat kosten, is nog niet bekend.17 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Betwijfel of deze Land Cruiser ook zo onverwoestbaar is, als zijn benzine/dieselbroers
Snap ook niet goed de meerwaarde. In Afrika heb je amper laadpalen. Een dergelijke land cruiser koop je niet om in Amsterdam int stad mee te rijden.
@ty5500: Je vergeet dat dit in Amerika gewoon een geliefde oldtimer is en ze hier graag ritjes mee maken.
Ik heb met zo’n Landcruiser door AziĆ« gebanjerd maar dat is eerder de uitzondering. Zie de vele andere restomods van de FJ40.
@fanboy: ALs het is omdat je het model leuk vindt snap ik het helemaal niet. Je koopt toch ook geen oldtimer Ferrari F40 om er dan een elektromotor in te leggen en al het karakter weg te nemen?
@ty5500: Mwah, er zijn vele klassiekers, meestal geen sportwagens, die omgebouwd worden tot elektrisch.
Vele iconische auto’s die geen fantastisch klinkende motoren hebben. De motoren in deze 40 serie zijn wel heel degelijk, maar verder niet mega krachtig of goed klinkend.

Een Ferrari F40 elektrisch maken lijkt me ook niet nuttig of leuk.
Dit type voertuig is toch wel het meest ongeschikt om een elektromotor in te bouwen. Ja, het koppel is leuk maar de inzetbaarheid en betrouwbaarheid in zware omstandigheden help je totaal naar de maan. Dit soort auto’s werken nog gewoon het best met een oude diesel of benzine motor, en ik denk niet dat dat snel verandert.
@robert110: water.
@robert110: Ik ben met de lange diesel versie van deze 40 serie naar de Himalaya gereden. Daar zijn natuurlijk geen laadpalen dus zou je wat meer geduld moeten hebben.

Maar verder had het ook genoeg voordelen gehad. Toen ik namelijk boven de 5000 meter reed had ik nog maar 40 of 50pk over vermoedelijk en gooide ik veel diesel weg wanneer ik te veel gas gaf.
Daarnaast koppel natuurlijk heerlijk met terreinrijden.

Overigens heeft dit ook veel minder onderhoud nodig ipv iedere 5000km olie vervangen. En het lijkt me betrouwbaar zat. Elektromotoren zijn erg simpel en er zijn amper nog draaiende delen over. De omvormer zou nog een risico kunnen zijn.

Daarnaast zijn de meeste componenten van elektrische auto’s waterdicht en moeten ze tot een meter doorwatering nog werken.
Toyota laadcruiser
Dit is net zoiets als vegetarische kip. Heeft er totaal niets mee te maken, maar het lijkt erop dus noemen we het maar gewoon zo.
@vincente30: Tofurky!
Wanneer is de EV 10 daagse voorbij?
@dirkiii: Ik gok zo na ongeveer anderhalve week ;-)
@cossiekiller: sh*t ben er nu al klaar meešŸ¤£
In Afrika, of andere verre landen heb je er inderdaad weinig aan denk ik gezien de infrastructuur. Maar in een Europa is dat een ander verhaal, zeker voor het groene hart en vergelijkbare gebieden. Dit is in mijn ogen gewoon een heel tof project wat laat zien wat er eventueel mogelijk is met elektrotechniek. Maargoed, 100 jaar geleden reden ze ook nog niet met de eerste *auto’s* door de afgelegen gebieden.
@janhenvol: precies. Mooie kans voor Staatsbosbeheer bijvoorbeeld.
De motoren staan niet in een V, het zijn gewoon 2 motoren achter elkaar inlijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).