Lezersvraag: heb jij al een dashcam in de auto?

Auteur: , 101 Reacties

Het is een interessante toevoeging voor in de auto.

Lezersvraag: heb jij al een dashcam in de auto?

De laatste jaren zie je ze steeds vaker: dashcams. Het is niet zo gek dat de producten groeien aan populariteit. Zo kun je in het Verenigd Koninkrijk korting krijgen op de autoverzekering als je een dashcam bezit. Een dashcam helpt niet alleen bij schadegevallen, je kunt er ook een leuke autorit mee registreren of een moment terugkijken.

Het feit dat dashcams goedkoper en kwalitatief beter worden doemde de volgende lezersvraag bij ons op. Heb jij al een dashcam in de auto hangen en zo ja, waarom. Is je antwoord nee, of nog niet, laat dan in de comments zeker weten waarom. Misschien pas jij wel je rijgedrag aan als je in de spiegel kijkt en je ziet een dashcam bij de automobilist achter je hangen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je auto met een ingebouwde dashcam komt. Zo kunnen Tesla’s met softwareversie 9.0 één van de aanwezige camera’s van de auto gebruiken als dashcam. De beelden die een Tesla opneemt kunnen op een USB-stick gezet worden. Het is niet ondenkbaar dat steeds meer moderne auto’s met een dashcam uitgerust worden.101 reacties

Nee, omdat… tja nooit overwogen om geld aan uit te geven. Ik rij 20 jaar schadevrij dus heb nog nooit de noodzaak gevoeld. Typisch gevalletje van: had ik maar.
HELAAS niet. Als ik er een had gehad, had het me een hoop ellende bespaard. Tijdje terug op de A12 een zwaar ongeluk gehad omdat ik werd afgesneden door de tegenpartij. Het gebeurde zo plotseling waardoor ik geen kenteken heb kunnen onthouden. Weet enkel dat het om een kleine VW up! ging. Al mijn toekomstige autos krijgen vanaf dag 1 een dashcam.
@rotterdammerr: Eigenlijk heb je er 2 nodig. 1 voor voor en voor achter. (wat een mooie zin) ;-)
@arhanso: zeker. Zoals in het artikel ook beschreven staat heb je meteen ook mooi beeldmateriaal van je eventuele roadtrips.
@rotterdammerr: Dat is idd een leuke bijkomstigheid.
Persoonlijk ben ik bang dat ik het ding vergeet uit de auto te halen en dat mijn raam er voor wordt ingemept. Dat overkwam me ooit met zo’n radardetector. Dit lijkt me ook roofgoed.
@rotterdammerr: zeer goede beslissing! Heeft mij al een paar keer geholpen mijn dashcam. Zelfs al 2x wanneer ik sliep registreerde de dashcam beelden van bestuurders die met parkeren tegen mijn wagen reden en geen briefje achter lieten. Gelukkig had ik die cam van goede qualiteit, nummerplaat komt heel goed in beeld in het donker. Telkens is alles hersteld geweest dankzij die dashcambeelden. Anders weet je niet wie of wat. TOPinvestering dus!
Ik ben al te druk met koffie drinken en appe in de wagen.
@donald: En comments schrijven op Autoblog…
@donald: gelukkig heb je een rijke oom…
Nee, maar als er ooit iemand een remtest bij me doet, haal ik er een. Vanaf dan rij ik er vol in.
@SimonMc: En dan met de beelden aantonen dat het niet jouw schuld was…maar geen haar beter zijn…
@simonmc: DIt is mij recent nog overkomen door zo’n über links rijder nadat ik rechts er voorbij kroop..zal wel omdat ik met “witte” platen rij. [D]
@simonmc: dan zal je het wel verdiend hebben. Omdat je er te dicht achterop zit. Ik zorg dat jij een dashcam neemt als dat het geval is.
@mrmk210: Ik heb de situatie zelf nog nooit gelukkig voor gehad. Ik ga gewoon op tijd keurig naar rechts en als ik zie bij het inhalen dat er iemand met hoge snelheid achter me nadert, zal ik ook wel een dotje extra gas geven, zodat ik wat sneller naar rechts kan.

Maar als iemand desondanks toch zou reageren met een remtest, terwijl ik er alles aan gedaan heb om zo snel mogelijk naar rechts te gaan, zou mijn bloed gaan koken. Probleem is dat als er een ongeval van komt, ik in fout ben, want ik ben achterop iemand gereden…Vandaar de dashcam, zodat je kan aantonen dat de persoon een remtest deed.

Je bent sowieso compleet debiel als je het in je hoofd haalt om een remtest op een autosnelweg te gaan doen. Zulke mensen zouden ze hun rijbewijs moeten afnemen en nooit meer terug geven.
@simonmc: maar hoe kan die gene een remtest doen?. terwijl die achter jou rijdt?? Of bedoel je als die je daarna inhaald?? In dat geval ben ik het compleet met je eens.
@mrmk210: Ja, ik bedoel uiteraard als de persoon je inhaalt en dan ineens vol op de rem gaat staan.
In de vrachtwagens wel, mijn auto’s niet. Meerdere keren baat bij gehad. Geen idee waarom eigenlijk niet in de auto’s. Rij dan ook maar tussen de 5 á 6000 kilometer privé.
Nog niet. In mijn huidige brik niet belangrijk. In een toekomstige auto is dit wel een wens. Dan wel mooi ingebouwd, en niet zo gammel met een draadje naar je sigaretten aansteker. Het liefst voor én achter (gecombineerd met achteruitrijcamera) om veel ellende te voorkomen.
Ja. En ik heb op de stroomkabel naar mijn radio een splitter gezet, 1tje gaat naar de radio, de ander achter het dashboard en raamspijl langs naar de camera. Dus het enige wat je ziet is de camera die naast mijn spiegel hangt, en een draadje die de dakbekleding in gaat. Heb gelukkig alleen filmpjes waarin het bijna fout gaat.
Ik ben Big Brother niet, met zo’n webcam moet je je heel braaf aan de regels houden, met twee woorden spreken en stichtelijke muziek draaien, je wordt immers continue in de gaten gehouden. Hoewel ik ook denk dat er dashcam figuren zijn die het misbruiken, die gevaarlijke situaties uitlokken zodat ze eindelijk wat kunnen uploaden naar youtube. Netto, ik denk dus niet dat een dashcam wat goeds brengt.
@mashell: gelukkig hoef je nooit mee te werken aan je eigen veroordeling.
@flutterby: vraag me wel af of dit ook opgaat wanneer iemand met een dashcam betrokken is bij een dodelijk ongeval. Als de beelden van de dashcam uitsluitsel kunnen geven over de schuldvraag dan zou het mij niet verbazen als de rechter deze beelden toch gewoon gebruiken
@bastiaan23: *gebruikt
Ja.. idd 1 aangereden en weggereden stond te filmen. Toen besloten om te contineuren
@elemento: U heeft nog steeds last van de whiplash na dit ongeluk?
Staat al ruim een jaar op mn lijstje om aan te schaffen.

Maar ik vind ze ofwel te duur, ofwel te vaag of het een beetje kwaliteit is. Dus blijf het uitstellen.
@reactief: hier exact hetzelfde verhaal. Dus als iemand nog tips en ervaringen kan delen dan zijn die welkom. @autoblog kan me voorstellen dat er op apparata (of hoe dat andere blog van jullie ook heet) vast wel een artikel over staat. Is het geen idee om dat soort auto gerelateerde blogjes ook op autoblog te zetten? Ik heb al genoeg dagelijks te bezoeken websites in mn lijstje staan en geen zin of tijd om er nog 1 aan toe te voegen
@flashevan: maak anders 1 blog waarin alle berichten van al jullie blog op 1 pagina komen. Krijgen we een soort dutch Jalopnik, wat me een tof plan lijkt!
@flashevan: deze is al voorbij gekomen op zowel autoblog als apparata. https://www.apparata.nl/nieuws/nextbase-422-gw-apparata-review-31497
2 zelfs
@Soulmaster: ik 3! Gewoon standaard uitrusting.
Ik heb er wel 1. Simpel ding maar voldoende scherp om kentekens te kunnen lezen. Met een functie dat wanneer de auto wordt aangereden de camera gaat draaien. Aangeschaft nadat een schoft m’n spiegel er half afreed en doorgereden is
@rutger97: dus de camera gaat draaien wanneer je wordt aangereden … lijkt me nou niet echt handig? Context en de seconden ervoor lijkt me ook handig zodat je de aanleiding ook hebt?
@arashrsf: ja oke, maar in het geval dat ik geparkeerd sta gaat hij aan als er tegen de auto wordt aangereden. Tijdens het rijden staat hij standaard aan.
@arashrsf: Typisch neem je met een dashcam constant een buffer op van, zeg, 2 mjnuten, die constant ververst wordt. Als er zich dan een botsing voordoet of een andere trigger optreedt, maak je een soort ‘snapshot’ uit die buffer van bijvoorbeeld 15 seconden voor en na de trigger. Dan heb je dus de context.
Nee, voor verzekeringswerk is het ideaal. maar vaak zie je van die hypocriete filmpjes van mensen die zelf de regels aan hun laars lappen, en dan de wijsneus uithangen als iemand een foutje maakt.
@dirkiii: precies, van die automobilisten die de ander nog geen centimeter gunnen en gaan schelden als de ander toch besluit om hem ervoor te gooien omdat hij toch echt naar B wilt en niet naar C.
ja recent gekocht, misschien wel iets voor @wouter om een review/test/vergelijking te maken ?
@arashrsf: ik heb een review gemaakt van de Nextbase 722GW. Lees m hier: https://www.apparata.nl/nieuws/nextbase-422-gw-apparata-review-31497
NEE en dat wil ik niet ook. Ik zing namelijk enorm hard en vals mee en heb hele gesprekken met mijzelf in de auto. Mocht er ooit iets gebeuren dat het delen met wie dan ook waard is zet ik mijzelf meer voor schut dan degene die de situatie veroorzaakt.
@rutgerg: modelletje waar geluid af kan…
Heb zelf geen dashcam, maar kan het nut ervan wel begrijpen. Alleen moet het ook inzake Privacy wetgeving correct worden gebruikt. Bvb ben je – in België althans – verplicht bij gebruik van beelden voor bvb een aanrijding onmiddellijk de tegenpartij (en) er van op de hoogte brengen dat je beelden hebt gemaakt. Je moet dus eigenlijk ook aangifte doen bij de privacy commissie. Anders zijn de beelden niet bruikbaar als bewijsmateriaal. Tevens heb ik wel problemen met klanten die zomaar filmen van bvb werkzaamheden in een garage zonder de garage zelf ervan te verwittigen. Dat is verplicht. Niet omdat je als garage in de basis malafide bent, want dat zijn gelukkig maar uitzonderingen, maar uit principe. Ik heb namelijk ooit een tevredenheidsenquête gezien van een klant die de garage een slechte score gaf omdat een technieker die met een wagen van die klant bijna over parking reed, bijna werd aangereden door een andere wagen van klant , even luidop vloekte en dat op de beelden te horen was. Daarom een 6/10 geven, is erover. Dan ben je als dashcam-eigenaar niet correct, imo.
In dit artikel zou best mogen worden aangegeven, dat het gebruik van een dashcam in Europa niet overal is toegestaan. Dit heeft vaak te maken met de wet op de privacy. Voor meer info zie: https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/andere-verkeersregels/dashcam-verboden
@9000cse: “Je reactie moet nog worden goedgekeurd.” ??? Menen jullie dit nou echt? Bij zo’n mededeling? ’t Moet echt niet gekker worden!
@9000cse: Tuurlijk! Je kan hier niet zomaar de ANWB gaan linken ;)
@reactief: Klopt wat je zegt! Maar ik realiseerde mij te laat welke stomme fout ik had gemaakt. Toen ik het me realiseerde heb ik uit frustratie ook mijn halve haardos uit m’n kop getrokken en heb m’n kop diverse malen tegen de muur geslagen. Ik ben mentaal inderdaad door een vreselijk diep dal gegaan en beloof bij deze plechtig, dat ik zulke fratsen nooit meer zal herhalen! ;)
@9000cse: alle berichten met een link of afwijkende inhoud moeten worden goedgekeurd, resultaat van trollerij op veel forums van de afgelopen 10 jaar ofzo.
Ja. In beide auto’s 1.
Kan wel aanraden om voor kwaliteit te gaan als je ook echt kentekens wilt kunnen lezen die niet recht voor je auto rijden.
Daarom ben ik voor Blackvue gegaan
Overweeg het al een tijdje, maar hik een beetje tegen de installatie aan; netjes wegwerken van kabels en aan de accu aansluiten voor filmen tijdens parkeren. En dan de camera achter nog. Nee, is me nu iets teveel gedoe. Een goede accu-oplossing, zoals de Eufy by Anker voor thuis zou me wel over de streep trekken, denk ik!
Rij al een jaar of 3-4 met zo’n ding rond maar buiten 1 brakecheckende idioot na, nooit iets noemenswaardigs mee gefilmd. Op die (Nederlandse) dashcamcompilaties zie je vaak dat de filmende partij net zo schuldig is. Beetje geven en nemen in het verkeer mensen.
@toempf: inderdaad tergend hoe sommige zeer doelbewust anderen geen millimeter gunnen en dan nog ‘verbaasd’ en boos doen ook als gebeurd wat ze zelf uitlokken…
Gebruik de camonroad app. Telefoon in de houder, werkt prima. Zet ook beelden op slot na een aanrijding etc. Verbruikt alleen best wat batterij.
In de auto nog niet, moet eigenlijk wel eens gebeuren.

Op het schip hebben we een databox tussen alle camera’s hangen die 27/7 opneemt. Heeft me nu al twee keer een hoop uitleggen bespaard.

We moeten ook wel met de rechters van tegenwoordig. Een paar jaar geleden is er een jacht aangevaren met doden tot gevolg. De uitspraak kwam er eigenlijk op neer dat hoewel de schipper niks fout deed, deze er altijd vanuit moet gaan dat een jacht de domste dingen doet en dus aansprakelijk is. Dat een groot schip vaak letterlijk niks kan dat doet er dan zogenaamd niet toe.
@lekbak: dagen van 27/7?? Pfoe man, binnenvaartschipper zijn is echt een uitputtend vak 😂
@406_v6: daarom mogen wij ook 18 uur op een dag werken ;-).
@406_v6: lol
Ik ben niet zo fan om accesoires in mijn auto te monteren. Ziet er niet echt uit. Ik hoop dat het binnenkort toch wel een standaard wordt dat autofabrikanten dit inwerken in de wagen. Maar dan mss ook wel meer cameras dan enkel wat er voor je ziet, zoals Tesla’s sentry mode. Jammer genoeg is dat tegenwoordig nodig. Al veel te vaak schade aan de wagen gehad zonder dat verantwoordelijkheid opgenomen wordt.
Nee want rij zelf gek
Voor degenen die nog twijfelen ivm de kosten, dit ding werkt dus gewoon uitstekend… https://www.aliexpress.com/item/32879744143.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5ff44c4d230ikR
@kminne: Ik heb sinds kort de Pro variant van de 70mai. Bevalt uitermate goed. Simpel te installeren, goede beeldkwaliteit en voice control. Inclusief GPS module ook zodat je locatie en snelheid in beeld hebt. Parkeer modus is zelfs aanwezig. En dat voor nog geen €70…
@kminne: heb ik ook en helemaal mee eens :)
@kminne: Heb m ook! Heel erg tevreden , ding is ook klein en vooral spraak functie handig.

Heeft me ook al wat ellende bespaard nadat een l*l m’n spiegel eraf reed en doorreed.
@kminne: niet duur, maar aan de 12V stekker? Heb je een enorme kabel door je interieur lopen. Dat schiet niet echt op. En filmt niet als de auto uit is?
@kminne: prima cam. heb ik ook.
@kminne: Als ik het goed zie, heeft het geen parkeer stand? Dat is eigenlijk mijn hoofdreden om zo’n ding aan te schaffen.
@neeszz: Klopt, maar voor iets meer heb je een uitgebreidere versie die dat wel heeft.
Nee! Zou niet weten waar ik die voor nodig heb…
@venividivici: hèhè eindelijk een reactie waar ik me in kan vinden.
Ik wil zoiets niet in de auto, houd het liever opgeruimd. Maar bijvoorbeeld optioneel OEM verwerkt in het derde remlicht en voor in de gril zou ik wel tof vinden.
Jazeker, ik rij er al jaren mee. Al 2x van pas gekomen doordat oa een vrachtwagenchauffeur mij bewust afsneed en ramde. Chauffeur kwam daarna gelijk met een lulverhaal aanzetten, totdat ik zei dat ik alles op film had… :)
Film is gewoon keihard bewijs, en dat ga je op de steeds drukker wordende wegen wel nodig hebben, want er rijden steeds meer mafkezen rond die lak hebben aan de regels en doorrijden na een aanrijding als ze de kans krijgen.
@Specht: ik rijd al meer dan 22 jaar auto, jaarlijks meer dan 40.000km, maar ben nog nooit bewust aangereden door een medeweggebruiker. Regelmatig moet ik ff bijremmen of bijsturen om een incident re voorkomen. Maar dat is het verkeer toch; geven en nemen? De keren dat het kritisch werd, zocht ik zelf de grens op en was ik intolerant en vooral een stuk jonger.

Doe er je voordeel mee.
Nee. We wonen niet in Rusland.
Net een Blackvue dr 750s-CH laten installeren in mijn nieuwe auto. Dus zowel voor als achter beeld. Belangrijkste reden: de parkeerstand.. Het filmen bij stilstand dus als m’n auto geparkeerd staat. Na vandalisme/vernieling vorige auto en lomp parkeergedrag van mijn medestraat/buurt-bewoners was ik er wel ff klaar mee.. dat de dashcam meedraait als ik rij zie ik vooral als mooi meegenomen.
@outlook: Krijg je bij de Blackvue een voor en achtercamera?
@ozzy68: je hebt ze los of als set ja.
@ozzy68: als je 2CH versie scoort dan wel ja, kost wat meer maar dik de centjes waard
Moesten ze verbieden!
Onverstandig is het zeker niet, 2 camera’s in de auto.
Waarom niet. Een 70mai dingetje kost 25 euro en is prima kwaliteit
Naja reed.
Hadd m wel aan mn voorruit hangen, maar dat het laatst zo blafheet buiten en mn auto de hele dag in de zon heeft gestaan is deze naar beneden gedonderd. Heb nog steeds niet de moeite genomen om m weer op te hangen.
Ja want Tesla M3, maar nog nooit gebruikt want gedoetje met USB stick formatteren enzo. @elon kan dat niet in de cloud opgeladen worden ;-)
@subzero079: Dat is echt super simpel. Ik ben erg blij met de functie
Nee, met 80.000Km/jr. nog nooit nodig gehad. Daarnaast wil ik geen draden door de auto hebben en met volledig inbouwen door de dealer moet ik ‘m na de leasetermijn laten zitten óf onzichtbaar weer laten demonteren. En dat iedere 2.5 jaar!
Ik ben inmiddels met de 2e webcam bezig. Ik denk vanaf 2009. Ik rij ook al 25 jaar schadevrij, maar ik heb al heel wat ontwijk/rem momenten gehad, vanwege een ‘strakke’ actie van een ander. Het beeld heb ik dus nooit hoeven te gebruiken, maar ik heb al een aantal malen het beeld + kenteken geupload.
Eenmaal was het een bijna aanrijding met een overstekende koe, in het donker. Geen kenteken, maar wel beeld voor de politie 😀.
Al? Al… 12 jaar :) in de laatste 6 auto’s… Voor én achter.

Nog niet echt nodig gehad gelukkig maar wel meerdere ‘close calls’, ik werd er ook een betere chauffeur van, hetgene wat op de beelden staat moet natuurlijk in je voordeel zijn, anders is er geen punt…
@onehp: aanvullend, beweegredenen:
– Al redelijk vroeg meegemaakt dat iemand beweerde dat ik zijn bumper kapot had gereden bij het parkeren en daarmee naar de politie ging. Uiteindelijk gelijk gekregen, beelden hadden heel hard geholpen.
– Ook al genoeg gezien dat diegene die fouten maken soms helemaal heilig overtuigd zijn dat ze gelijk hebben, rijden ze tegen je aan kan dat heel verveld worden.
– Laatst, eventuele vooroordelen zitten me tegen, wat donker voorkomen, jonge uitstraling, snelle auto… Beelden zullen niet tonen dat ik me per se overal aan de snelheid hield, hopelijk wel dat ik netjes en veilig rijdt…
Nog niet maar staat wel op mijn verlanglijstje. Kan ik eindelijk die bumperklevers die met een slakkengangetje voor je zitten voor paal zetten op joeptuub
Neen, en zal ik ook niet doen tot men het uploaden naar publiek kanaal illegaal maakt. Pervers voyeurisme
Het valt mij op dat vaak mensen met dashcam zelf irritanter rijden dan mensen zonder dashcam.
Nee heb er geen, maar ben wel aan het overwegen om er een aan te schaffen. Rij op jaarbasis gemiddeld 80k km. Zou in de afgelopen 3 jaar zeker genoeg videomateriaal verzameld hebben om een leuk youtube kanaal te hebben. Op dumpert zie ik regelmatig dashcam filmpjes voorbij komen waarbij de dashcammert zelf degene is die fout zit, daar kan ik me heel hard aan ergeren.
Omdat de politie je naait anders als je een snelle auto hebt
Ja, ik heb er 1. Aangeschaft nadat ik ben afgesneden waar ik flinke schade aan over gehouden heb en de veroorzaker doorreed. Gevolg: een hoop gedoe met de verzekeringsmaatschappij. Dat gebeurd me geen tweede keer :)
De Tesla heeft een ingebouwde dashcam, dankzij software update. Ik ben niet zo het type die elk dom dingetje op de weg op het internet wil gooien..
Laatst eentje gekregen, dus voortaan maakt niemand mij meer wat! Kurwa!
Geen dashcam hier. Mijn vrouw ziet toch alles al.
Nee, nog niet. Op één geval met een fietster na, die zonder te kijken schuin de weg overstak terwijl ik er al naast reed (drie keer raden wie voor de kosten opdraaide), en een flinke schade aan een voorscherm van mn geparkeerde auto door (vermoedelijk) een fietsstuur, ook nog geen echte aanleiding voor geweest. Heb een hartgrondige hekel aan troep (camera op voorruit, kabeltjes los door de auto etc.) in de auto. Dus zo’n camera komt er voorlopig waarschiujnlijk niet. Tenzij-ie al af fabriek in de (volgende) auto ingebouwd zit.
Ja soort van heb een GoPro in mijn BMW is ook verbonden met M-Sport app waarbij ik leuke ritjes kan loggen met camerabeeld.
Het is toch iets lomp en lelijk, net zoals een gps op de voorruit plakken, vind ik ook op niets trekken! Indienhet ingebouwd is als bij een Tesla is het wel een topfeature!
Neen, ik rij een cabrio uit 2006 en wil er 1 waarbij ik de kap op de oarking open kan laten zonder dat men de cMera ziet/wil stelen.
Nope.
moet er nog steeds een in m’n huidige auto gaan zetten, eerder wel gehad en baat bij gehad ook. Tegenliggers die in een blinde bocht inhalen bijvoorbeeld… fijn als je dan beelden hebt!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).