Lezersvraag: wat is jouw favoriete raceklasse?

Auteur: , 82 Reacties

De racewereld is groter dan de Formule 1 alleen.

Lezersvraag: wat is jouw favoriete raceklasse?

Je kunt het je amper voorstellen, maar voor de wervelende entree van Max Verstappen schreven we nauwelijks over de Formule 1. Zelfs de raceverslagen moest je elders op het web zien te vinden. Best apart, want Max staat tegenwoordig steevast bovenaan de lijst met best bekeken berichten. Dan snap je ook meteen waarom we regelmatig over die vent schrijven.

Toch is er meer te beleven in raceland dan alleen de Formule 1. Het WEC staat garant voor boeiende races met technisch zeer geavanceerde wagens. Het WRC blaast ook nog steeds rond en via de diverse kanalen op de televisie (ja, dat ding bestaat nog) kun je aardig wat actie op de Amerikaanse circuits volgen.

NASCAR en Indycars zijn wellicht niet echt ons ding, maar dergelijke sporten worden wel weergaloos in beeld gebracht en races zonder actie komen niet of nauwelijks voor. Trekken we de grens nog wat verder, dan komen we uit bij zaken als de MotoGP en het WK Motorcross. Ondergetekende volgt de MotoGP op de voet en dat heeft vooral met twee zaken te maken: de rijders maken het verschil en de actie op de baan is onovertroffen.

Lezersvraag du jour: voor welke raceklasse kom jij desnoods midden in de nacht je bed uit? We zijn benieuwd!82 reacties

MotoGP!

Hoewel ik het zelf leuker vind om met mijn auto over de Nürburgring te rijden dan met de motor, kan de F1 mij dan weer totaal niet interesseren. Er lijkt zo weinig actie… Dat is bij de MotoGP, Moto 2, Motor 3, WSBK echt wel anders vind ik.
@melv: niet alleen de f1 is saai om te kijken. F2 is meer actie dan de f1 zelfs maar verre van interessant. Maar als fanaat van alles wat wielen en een motor heeft volg ik behalve dat dus ook de indy ook nog de formula drift. Ook zeker interessant om naar te kijken!
@melv: 👍🏻
Australian V8 Supercars Championship https://youtu.be/hAFRS5r2g8E
F1.

Die klasse heeft alles:
Macht, politiek, techniek, diepgang in de complexe regels, goed in beeld gebracht en geweldige rijders als Alonso, Lil’Lewis, Vettel en Max!

Moto GP vind ik maar een wijfachtig gebeuren tussen spanjaarden en italianen. Wel mooi racen.
Gp2: af en toe mooie races maar te veel doorstroom in rijders. DTM, dood toch tegenwoordig? En elke klasse waar zelfs opel in mee kan racen kun je niet serieus nemen.
World Endurance Racing: Ik mis de aandachtspanne bij mezelf om dat goed te volgen.
Nascar, te ver van mijn bed.
@fiestacruizer: f1 is een wijvensport MotoGP niet
@fiestacruizer: opel doet al jaren niet meer mee aan de DTM…
Mario kart.
@berlinetta: Tijd voor een autoblog competitie?
@Dagg: ik ben in!
@roberto: Autoblog Mario Kart 150cc 3069-7877-4571
@Dagg: dat kan ook met een “echte” racegame zoals Forza Motorsport toch?
@720s: Zeker, alleen heb ik zulke spellen niet.
@dagg: Owh, ja dan houdt het op. Maar ik heb geen Mariokart en of een console waarop ik het kan spelen.
F1 en de V8 supercars dtaan bovenaan voor mij, daarna DTM, WEC 24H,

Ik kijk eigenlijk alles wel kwa autosport, behalve hybrid en elektro shit (met uitzondering van de F1, puur omdat ik wel de koningsklasse in de sport wil blijven volgen, ondanks dat sinds de turbo motoren en al die hybrid systemen hebben de lol voor mij voor 90% weg is genomen in de sport (en nu met de halo de nog meer!)
@spykerboy: haha, alles behalve hybrid shit en dan noemt hij F1 en WEC als favorieten
@lotuselises2: klopt, bij F1 kom je er niet meer onderuit helaas, maar is gewoon de top tak van de sport, anders had ik het al niet meer gekeken. en bij de WEC is er meer dan alleen LMP…
AB Junkyard race, Garbagerun etc etc, dat kan ik altijd wel waarderen.
Supercar championship Australia is voor het kijk en race plezier de beste klasse! Wat een genot om naar te kijken, leuke circuits en mega veel actie!
’s morgens van huis naar werk, zelf racen is leuker dan kijken.
@alcantara: Heb je een erg leuke baan, of een erg vervelende vrouw? De tegenovergestelde richting bevalt me persoonlijk beter ;)
Live kijk ik vooral MotoGP. Die kijk ik ook terug als ik ze heb gemist. F1 kijk ik als ik thuis ben, blijf ik niet voor thuis. (Uitzondering voor banen die in het verleden chaos betekenden, zoals spa).

Daarnaast kijk ik via YouTube de Global Rallycross en World Rally X.

Eigenlijk is alle sport kijken verschrikkelijk saai en/of frustrerend.
Maar ik volg wel de F1 en LeMans is ook altijd leuk, voor die ene keer per jaar. Indy met Alonso was ook vermakelijk, maar vond eenmalig wel genoeg.
MOTOGP bij uitstek. Er is geen andere raceklasse waar zoveel actie is en het niveau van verschillende fabrikanten zo dicht bij elkaar komt. Regelmatig 15 piloten binnen 1 sec van elkaar in de kwalificatie. Wat wil je nog meer!
@jjsolid: vier wielen
Al kijk ik het niet meer, V8 supercars inderdaad. Niet alleen het racen maar het Australische commentaar is geniaal.
Motogp
F1
MotoGp
Moto3
DTM
F1
GT3 series
De koningsklasse volg ik inmiddels al bijna jaren, ben zelf ookal op Assen geweest om de nodige races te bezoeken (superbike een aantal en 1x MotoGP). Van eigen bodem vind ik tijdens Gamma racing day de dutch superbike en SS600 of DSC erg geslaagd! Echter heb ik dit jaar laten schieten en hebben we de Ring bezocht!
F1
NASCAR
DTM
MonsterTruck madness vind ik ook altijd zeer vermakelijk
Formula SAE
Hier komen de echte innovaties vandaan. Hier wordt al tijden met 4 wiel aangedreven elektro gereden.
De Volvo 360 (Geen Modena) Cup.
De F1 volg ik al jaren, vaak denk ik wel waarom heb ik zitten kijken, want vaak is niet om aan te gluren en toch blijf ik alle races kijken.
De MotoGP, vanwege de weergaloze spanning en de vele acties.
Zeepkistenrace!
1: F1
2: VLN
3: WRX
Rally Group B,
Als het nog bestond. Net zoals de oude DTM, toen het nog echte auto’s waren en niet de silhouette racers van nu. Vind ook WEC altijd wel indrukwekkende engineering. De v8 supercars en het supercar Championship Australië is ook nog wel lekker om te kijken. Maar om er voor uit bed te komen….
@trust: ow en rally cross is leuk, in mijn ogen een soort veilige, gedownplayed group b.
Hoe het heet weet ik niet, maar ik vond vroeger de truck race geweldig, altijd wel botsingen en uitglijers. Spektakel gegarandeerd!
Simpel: het IMSA Weathertech Sportcar Championchip…. te volgen via o.a. youtube
Tour de France
Persoonlijk volg ik normaal enkel F1 & Le Mans, maar door de deelname van Alonso dit jaar ook de Indy 500 gekeken en dat vond ik veel boeiender dan verwacht!

WRC volg ik eigenlijk niet, hoewel rally me op zich wel aanspreekt. Het punt daar is dat ik opgegroeid ben met de Groep B kannonen en de huidige wagens vind ik eerlijk gezegd een beetje saai… (ook al zijn ze veeeeel sneller!)
Rallycross vind ik echt geweldig om naar te kijken. Lekker snelle korte races met lekker veel actie. En 600 pk in een Fiesta is natuurlijk waanzin.
Absoluut Motogp !
Zonder Max zou F1 nog saaier zijn.
Formule 1 is vaak een beetje saai. Parijs Dakar kun je het beste in de samenvatting zien. LeMans kijk je het eerste en laatste kwartier. Maar de Citroën Saxo cup was echt spannend.
@mashell: en motorraces zijn vanwege het nare snerpende geluid al helemaal niet om aan te zien. Races zijn vanwege de smalle motoren op de brede banen ook helemaal niet spannend. Het is gewoon een filter, de snelste fiets gaat als eerste over de streep. De kwaliteit van de coureur lijkt van veel minder belang te zijn dan in de autosport. De Saxo cup, die wordt echt gemist.
@mashell: Hahaha, volgens mij hebben we hier al eens eerder een discussie over gehad. Lang verhaal kort: je zit er volledig naast, juist in de motorsport kan een iets mindere motor met de juiste coureur als eerste over de finish komen omdat rijderskwaliteiten in de motorsport veel zwaarder tellen. Zet een gemiddelde F1 coureur in een Mercedes en hij doet mee voor het podium, zeg een gemiddelde motor coureur op een topbike en hij doet nog steeds niet mee om de knikkers. Het leuke van de MotoGP is dat er tegenwoordig niet echt een top favoriet team is… zowel Honda, Yamaha als Ducati zijn kanshebbers voor overwinningen.
F1 al 20 jaar en nu ruim 8 jaar MotoGP
MotoGP blijf ik voor thuis, zelden een saaie race.
Deed dit jaren ook voor F1 maar kan me de laatste tijd alleen nog maar bekoren als ik toevallig thuis ben maar ook dan val ik er meestal bij in slaap.
Daarnaast vind ik rallycross erg leuk om te zien, veel vermogen, leuk spelelement en hoog entertainmentgehalte!
De Peugeot 206 GTI Cup.
Kleinschalig maar ongelooflijk competitief.
1. F1
2. BMW E-30 cup (DNRT)
Moto GP
Niet zozeer op volgorde, maar wel mijn favorieten:
– Formule 1
– Rallycross
– V8 Supercars

Soms ook nog MotoGP of Indycar als het toevallig op tv is.
We beginnen met de MotoGP, zes kameraden, elke keer bij een andere, enthousiasme gegarandeerd. Dan gaan we door naar de Moto3, geniale races waarbij ze met z”n 5en naast elkaar op het rechte stuk elkaar bevechten en dan de F1, de hoop dat verstappen prachtige dingen zal laten zien en als ie uitvalt dan euh blijf ik wel kijken maar toch met wat minder plezier. en de YOLOkeuze van vandaag, de caravanraces van jaren geleden.
NHRA dragracen
NASCAR
Classic/vintage races
Driften
F1
De rest kom ik niet per se mn nest voor uit. Vind het vooral jammer dat WRC en Autocross zo weinig tv dekking krijgen, dat was eerder makkelijker te volgen. Jammer want spectaculairder wordt het niet vind ik.
@e34m5touring: En ik kijk via youtube veel Hillclimb filmpjes. Daar zie je altijd bizar spul langskomen, voor ex rally en dtm bijv. Geweldige sounds en auto’s!
@E34M5Touring: +1, geniaal!
WRX, lekkere explosive korte races.
F1, hoeft verder geen uitleg denk ik.
NASCAR. Deze klasse begrijpt dat sport er alleen maar is voor vermaak en niet meer dan dat. De regels, 40 deelnemers, oude techniek, betaalbaar, toegankelijkheid en snelheid zorgen dat het een van de meeste leuke 200mph racewagens is om naar te kijken.
WEC: hoewel ik de laatste jaren de hybride LMP1 klasse zijn doel voorbij zie schieten en het alleen maar saai maakt is het nog wel leuk om LMP2 te volgen. LMP1 was altijd super snel, analoog en betaalbaar vergeleken met het runnen van een F1 team. Door de geavanceerde techniek kost het runnen van een LMP1 renstal al net zoveel als de gemiddelde F1 team en dat is meteen ook z’n ondergang.
NHRA Top Fuel: ja ik hou van autosport en daarmee ook van aparte klassen. Het is niet een klasse die ik op de voet volg maar wanneer het weer eens op motor.tv voorbij komt laat ik hem wel aanstaan. Van 0 – 500km/u in 4 seconden, het blijft bizar. Een aardbeving van 2,1 op de schaal van richter als zo’n auto wegrijdt. https://youtu.be/B7QGmsomid8?t=1m24s reacties van de omstanders bij een kusje op het gaspedaal zegt genoeg.
Formula Offroad: Extreem, meer hoef je er niet van te zeggen.
Rally raid: Of het nu Dakar is of de Baja 1000.
50 cc gp
NASCAR, F1, DTM, Rally Raid, WRC, WRX, Brits GT en Tourwagens, Blancpain, IMSA, Super GT, Australische V8 tourwagens, classic tourwagens, en nog veel meer. Volg heel veel race klasses.
Group C. En voor de rest als het een motor en wielen heeft heb ik er een passie voor.
GP2! Leuk om te zien en sommige coureurs rijden lekker vies!
VLN elke race op de mooiste baan ter wereld en diverse klassen door elkaar.
MotoGO en WTCC
@soulmaster: MotoGP DUH
90′ btcc
Ik kom mn bed uit voor:

1: (Irish) Road Racing
2: MotoGP
3: World Superbikes
4: British Superbikes

Qua autoracen is er eigenlijk geen enkele klasse meer waar je me wakker voor kunt maken, hoewel ik regelmatig wel een F1 race kijk.
@racerx: Yep!!! (Bijna) het goede antwoord. (Irish) road racing heeft alle spanning van de F1 uit het verleden. Spanning, gevaar, echte helden, close racing, super beheersing, snelheid. Geweldig! F1 is voor mij nr 2 omdat ik het al heel lang volg. Maar ik verlang naar minder digitaal, meer directe controle van de coureur, minder uitloopstroken en meer oude circuits als de Nürburgring. Als derde MotoGP: spanning all the way, verrassingen altijd mogelijk en niet zo strak geregeld.
@nikilaudaferrari: Good man, good man… Ik ben echt verslingerd aan het Road Racen, ben dan ook aan het plannen om in 2019 naar de Man TT te gaan (al dan niet per motor). Afgelopen jaar naar een leuke race op het stratencircuit bij Hengelo (GLD) gekeken, top vermaak! Kost geen drol en fantastisch om te zien, aansluitend met de maten op onze motoren weer naar huis gejaagd. Top dag!
Geen één eigenlijk. Grote evenementen vind ik dan wel weer tof.
Le Mans uiteraard, Formule 1 in Monaco (mooi decor, geluid op 0 en lekker muziekje der bij), Indy 500, Dakar, 24 uur Ring. Dat soort werk.
De GoodWood Revival races zijn ook mooi om te zien. Auto’s uit vervlogen tijden, die niet zelden miljoen waard zijn, worden flink op hun donder gegeven. Dit is toch briljante televisie?
https://www.youtube.com/watch?v=GYwpxlAonBY
MotoGP staat m.i. op eenzame hoogte qua spektakel voor de kijker.
WRC en Rally en RallyRX mannen met echt een groot hart! Rest kijk ik bijna niet meer!
Blancpain GT series. Altijd spannende races met prachtige en machtig klinkende GT auto’s! Livestreams zijn gratis te volgen via GTworld op Youtube. Aanrader!
D1GP, mooi man.
MotoGP vind ik altijd spektakel!
World Superbikes volg ik al sinds ik klein ben
Dakar jaarlijks
en verder zou ik wel meerdere kampioenschappen willen volgen maar tijd ontbreekt! Of soms ontbreken degelijke uitzendingen zoals over de wegraces in de VK
WRC! Met name op grevel en sneeuw. In elke bocht schuilt gevaar.
Group B :)
Motogp, Moto3, BSB, Moto2, en een heel klein beetje F1 vanwege Max.

Vroeger was F1 nog regelmatig spannend, de laatste jaren is het een sneue (en stille) optocht helaas.

Ze laten replays zien van een minuscuul driftje, als je het daarvan moet hebben…pfff
Ik kijk die dingen zelden, want ik rij liever dan kijken naar…
Maar TT ile of man, moto GP, wrc, rally cross, dakar en ‘wedstrijdje ver pissen op dé ring’ kan me soms wel een kwartiertje boeien… Maar ik zal er meestal niet bewust naar op zoek gaan.
Werkelijk niemand LMS? Ik zou zeggen na dit jaar Le mans toch wel de lmp2 en gte klasse.
Bijna elk soort Cuprace, waar de auto’s binnen de marges nagenoeg gelijk zijn en waar de coureur en de omstandigheden het verschil maken. Niet alleen de torenhoge budgetten en oneindige doorontwikkelingen. Ik vind het ook mooi om ‘normale’ auto’s te zien racen die jij en ik of de buurman voor de deur zou kunnen hebben staan. Dat inspireert veel meer dan Formule auto’s of silhouetracers met een V8 in een buizenframe en een sticker op de buitenkant die lijkt op de koplamp van een M4. Vroeger vond ik de DTM dan ook veel toffer dan nu. Of de BTCC waar de S40 van je vader tegen de Mondeo van je oom kon racen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).