Lezersvraag: welk land heeft de lelijkste kentekenplaten?

Auteur: , 89 Reacties

Een rechthoekig stuk metaal op de voor- en achterkant van je auto om mee geïdentificeerd te kunnen worden. Ooit ontzettend handig. Maar als je er goed over nadenkt blijft het op vrijwel iedere auto een lelijkheidsstempel van formaat, en een ware nachtmerrie voor designers. Onze vraag: welk land loopt voorop als het aankomt op de minst aantrekkelijke kentekenplaten?

Die kwam bovendrijven na een mailtje richting Autoblog van de initiatiefnemer van deze petitie: een voorstel om het Nederlandse kenteken voortaan ook in het wit uit te voeren, in plaats van enkel in het geel. Staan we weer mooi in lijn met de rest van de EU, en op menig auto zal het beter smoelen dan de verschrikkelijke Hyves-tint die we nu kennen.

Vergelijkingsfoto: Nederlandse kentekens in het wit & geel
Nederlandse kentekens in het wit & geel

Voordat we in de comments losgaan over landen met de lelijkste kentekenplaten (China? Denemarken?), eerst even een stukje achtergrond omtrent de kleur geel. Daarvoor laten we kentekenexpert en initiatiefnemer van de kentekenhistorie-tool Jasper Verweij aan het woord. Jasper, waarom toch die gele kleur?

“Een ‘geel kenteken’ heeft twee betekenissen: de kleur van de kentekenplaat en aanduiding van het type auto. Dat laatste is overblijfsel van de kentekenbewijskleur die tientallen jaren geleden werd uitgegeven: geel voor personenauto’s, grijs voor vracht/bedrijfswagens.

De gele kleur voor kentekenplaten is sinds 1975 mogelijk. Dit werd uit oogpunt van veiligheid gedaan. Gele platen waren ’s nachts beter leesbaar dan de blauwe. Sinds 1 januari 1978 werden alle auto’s verplicht met gele platen uitgegeven. Waarom voor geel is gekozen, in plaats van wit, kan te maken hebben met een vooruitziende blik van de overheid dat flitspalen de toekomst zouden zijn. Zie ook de laatste zin in dit artikel uit 1969.

Zo, daar heeft u het antwoord. Nu willen we graag van jullie weten welk land de meest onooglijke platen ter wereld voert. De comments staan open voor je bijdrage!89 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Servië, by far de lelijkste van Europa
@CBR600rr:

Hoewel ze de onlogische regiogebonden platen daar ook verder uitgebreid zijn naar de kleinere gehuchten wat het geheel nog wat chaotischer maakt moet ik zeggen dat sinds de platen geüpdatet naar een meer Europese look (het blauwe vak, weliswaar zonder de sterren) ik ze best prima vind ogen.

Bij Roemeense platen mogen ze daarintegen nog eens goed nadenken over het gebruikte lettertype.
@marreh:

Zijn moet daar hebben zijn.

Editknop.
@marreh: Ik heb zelf Roemeense platen op de wagen. Kan niet zeggen dat ze lelijk zijn. Zelfs lettertype valt goed op.

Heb verschillende RO wagens gezien met Engelse platen maar RO kenteken erop…. Pliesie laat ze gewoon rijden….
@CBR600rr: Die nieuwe zijn wel mooi. Of heb je t over de oude ?
@CBR600rr: Servie???? je bedoelt SRB en dan het leukste als je er eentje hebt van belgrado waar dan de eerste letters op staan BG zodat het dus als je van verre kijkt je een plaat op je auto hebt van Bulgarije………
maar goed zoals ik dagelijks hier om me heen kijk KG-SU-BG-PA en nog meer vind ik ze best meevallen!!
denk dat er andere slechter ogende platen zijn in europa!

http://3.bp.blogspot.com/-4PTCDWxoJ4Q/To2tHO1P_PI/AAAAAAAAAQ8/k2ZKanLTdt8/s1600/nummerplaten.jpg
België wint hands down.
Nederland is en blijft spuuglelijk.
@forzaferrari: behalve de donker blauwe oldtimerplaten, die zijn cool
@timdrogt: de 18.2 formaat kentekenplaten vind ik anders ook erg vet staan voor zover dat kan bij een kentekenplaat.
@forzaferrari: helemaal mee eens!
Sowieso Nederland en dat van die veiligheid klopt geen drol van. Anders had de rest van europa ook wel gele platen. Liever de duitse of italiaanse platen, staat veel beter bij auto’s.
Binnen de EU gaat mijn stem toch naar Belgie. Sorry benedenburen.
@berlinetta: geen probleem wij vinden ze ook lelijk de enige rede dat we deze nummerplaten hebben zijn de walen
@aventador51: walenkoppen ook altijd he. Idee voor in België: het Nederlandtalige noorden zwarte letters, witte achtergrond, en het zuiden geef je deze. Óf, wat ik ook welis zag op een Belgisch kenteken: rode achtergrond, en witte letters.
@rotjeknor: rode achtergrond mzt witte letters zijn/waren internationale kentekens. Meestal eigendom van (amerikaanse) militairen.
Nu met de nieuwe kenteken reeks in belgie begint die met n 8. Bvb “8-ABC-123”
@aventador51: Wtf?? Verklaar.

Ik ben benieuwd…
Eerlijk gezegd vind ik dat oranje/gele kentekenplaten echt lelijk zijn. Verder vind ik die van België wel lekker neutraal. Gewoon wit, een neutraal kleur bij het kleur van je auto, en rode letters die passen bij je achterlichten.
Dat blijft het NL kenteken
We rijden in NL met de allerlelijkste platen rond.
De Nederlandse kentekenplaten, met uitzondering van de 18.2’s.
De Marokkaanse kentekens zijn lelijk! Bah, blij dat ik in Nederland ben geboren.
@marokkaanseheld:

Ach, die worden er toch af gejat.
@marokkaanseheld:

Wij niet.
geel/zwart is kwa contrast groter dan wit/zwart gek genoeg
@Leooow: Niet gek, je oog heeft 2x zoveel receptoren voor groen dan voor blauw en rood. Daarom dat geel en groen kleuren zijn die voor mensen er het meest uitspringen, dus groter contrast vormen in je oog
@darkpluisje: Ik was al even wezen zoeken waarom het ook alweer zo was, maar bedankt voor je reactie :-)
@darkpluisje: ahh thanks weten we ook gelijk waarom blond zo opvalt
Ik weet niet welke de lelijkste zijn, maar die van Liechtenstein zijn in ieder geval verdomd mooi!
Heb het niet zo op gele platen, maakt niet uit als het nu NL, GB is. Wel krijg ik pijn aan mijn ogen als er een nederlandse taxi voorbij rijdt. Smurfblauw, hoe kom je erbij?

De nieuwe witte/robijnkleurige B platen vind ik een verbetering tegenover de oude wit/roden. Scheelde niet veel of we zaten ook meet geel/zwart opgescheept, maar dat hebben de walen tegengehouden vanwege vlaamse kleuren.
@andy3600: wit zwart en geen van beide had gemekkerd en ze zijn ook mooier dan de andere twee
NL Kenteken.
Polen … :S
Duitse importplaten staan mooi en illegaal
Ik vind het lettertype van de Poolse platen en afgrijselijk.
Die maffe platen uit de U.S. met cartooneske afbeeldingen kunnen echt niet.
@Jochen: USA platen zijn het mooist: mooi formaat + mooie lettertype.
Kom maar op met die witte platen. Dat staat een stuk beter op mijn witte Alfa!
Als we al zo verschrikkelijk ver zijn met techniek, is het dan niet mogelijk de platen helemaal te verbannen en over te gaan op een systeem met chips achter de ruit?
@jaguarjunk: Kan makkelijk, echter wil je ook gewoon degene die jou aanrijdt en vervolgens de benen neemt kunnen identificeren. Jouw ogen kunnen dan geen chipje uitlezen in die auto en je hebt dan gewoon iets nodig wat je met het blote oog kan identificeren. Maar wat mij betreft voeren ze het in, en dan alleen achter een plaat, net als enkele staten in de US.
@jaguarjunk: ja heel slim, vooral na een aanrijding om een auto te herkennen….
@Robinveerman42: hoezo zou het niet kunnen? Een blackbox is bijna hetzelfde..
@jaguarjunk: leg uit
Doe mij maar Zwitserse platen met zo een kleintje voorop!
Weet iemand van welk land deze is… ? Ik vind hem zelf wel erg mooi!
http://i42.tinypic.com/9j3xx0.jpg
Lettertype doet ook veel…zo vind ik de Nederlandse platen ook niet mooi, maar Luxemburg heeft dezelfde kleuren maar die vind ik toch mooier (het helpt ook dat ze vaker op wat dikkere auto’s zitten wellicht).

De Belgische platen vind ik wel iets mooier dan de onzen…maar of zwart op wit van Z Germanz nou echt een verbetering zou zijn…
@jaapiyo: Luxemburgse auto’s hebben ook vaak minder tekens erop staan. Dat staat ook meteen een stuk mooier vind ik.
@berlinetta: Ja klopt…en geen hyfens.
NL toch een van de mooiere vind ik.
Toch iets anders als wit-zwart
Ik heb nog even verder gezocht in de digitale versie van de Koninklijke bibliotheek. 2 artikelen uit de jaren zeventig vertellen meer over hoe en waarom de gele reflecterende platen werden verkozen:
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010572533%3Ampeg21%3Ap006%3Aa0074

en
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A011198793%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0247

In het kort: het ging vooral om verbetering verkeersveiligheid door betere zichtbaarheid van de gele tov de blauwe platen
@jasperverweij: 1 toevoeging. Per 1-1 krijgen exportkentekens een nieuwe kleurstelling en opbouw. Nu krijgen geexporteerde voertuigen die over de weg Nederland verlaten een eigen lettercombinatie in zwarte letters op een witte plaat

Na 1-1 (als onderdeel van introductie kentekencard) krijgen geexporteerde voertuigen witte kentekenplaten met in blauwe letters de “oude” kentekencombinatie erop.
Ik vind wit niet echt mooi.. Ziet er zo cheap uit. Lastig te verwoorden wat ik bedoel, maar als we nu allemaal aan de witte zouden gaan zie ik het als achteruitgang.
platen van zwitserland en monaco zijn het mooist maar waarschijnlijk is dat ook gewoon omdat ze zo simpel zijn
De gele platen vind ik niet lelijk. Eigenlijk wel mooi.
De oude Belgische vond ik aan de achterzijde best lelijk, er zaten vaak van die dealerplaatjes naast wat er niet uitzag. Chinese zijn best lelijk, eigenlijk. Erg rommelig.

De mooiste waren voor mij de oude Britse platen, die zwart met zilveren.
Taxiplaten… dat blauw is echt afzichtelijk en slecht leesbaar vind ik!
@911GT2: en er zit een belasting voordeel aan vast. Afschaffen die hap.
Ik zie niet in wat een goed zichtbare kentekenplaat met veiligheid te maken heeft. Nog nooit gehoord dat iemand tegen een ander reed omdat hij z’n kenteken niet kon lezen.
@topless: Een auto met blauwe kentekenplaten, bijvoorbeeld een auto bedoeld voor personenvervoer, is op afstand slechter te zien, dan een auto met gele kentekenplaten, zeker als het schemert, of donker is. Om dan een tegenligger in te kunnen schatten, is het makkelijker, de auto met gele kentekenplaten in te schatten, dan die met blauwe kentekenplaten.
Dus dan kun je het hebben over gevaarzetting en de verkeersveiligheid.
Probeer het uit op een weg waar weinig verlichting is en veel verkeer overheen komt, bij jou in de buurt en probeer dan maar eens de inschatting te maken, bij beide kentekenplaten.
Daarbij komt nog, dat voor 1975, voor de introductie van de gele kentekenplaten de platen donkerblauw met witte letters zijn, dat donker blauw was eerder zwart en de kentekenplaten waren ook nog eens een beetje kleiner, dus de gele platen waren een vooruitgang voor de verkeersveiligheid, omdat je ze gewoon eerder ziet, omdat ze opvallender zijn, zeker met tegenlicht.

Waarom geel sowieso beter is, als wit is, omdat wit het licht absorbeert en dat doet geel nauwelijks en waardoor de reflectie groot is en de zichtbaarheid een vergrotende werking heeft. Huidige witte buitenlandse kentekenplaten hebben ook een extra reflecterende laag, waardoor het licht reflecteerd en niet geabsobeerd wordt.

OT: Persoonlijk vind ik nederlandse combinatie geel zwart, oké, maar die rare letter-cijfer combinaties, zullen wel nooit wennen.
Witte kentekenplaten hebben wij ook al in Nederland, die zijn voor aanhangers lichter dan 750kg, of voor fietsdragers en dergelijke, als het kenteken op de achterzijde van de auto niet meer (volledig) zichtbaar is. Dus is dit geen optie, die alsnog in te voeren al regulieren kentekenplaten aan de voor, of achterzijde, dat maakt de verwarring alleen maar groter.

De mooiste kentekenplaten die ik ken uit Europa, zijn de Luxemburgse exemplaren, of de Engelse platen, met korte letter-cijfer combinaties.
@Orichy: mooi verhaal, behalve dat het pure onzin is. Wit absorbeert zelfs van een bouwlamp op 5 centimeter niks. Wit reflecteert, daarom is wit geen kleur. Zwart absorbeert, daarom is zwart alle kleuren samen
lelijk? hmmm, eigenlijk alle witte met zwarte letters, dus poolse, duitse, engelse, die troep
Italiaanse zijn weer iets mooier, maar die zijn ook smaller, net zoals de 18.2 kentekens.

Ik vond de franse rood met witte letters eigenlijk altijd wel cool, maar de franse hebben weer te veel letters.

Doe gewoon de gele kentekens, maar geef de rijdende burger vrijheid! net zoals in de VS, eigen letter/cijfercombinaties tot 7 a 8 tekens? oja, en dan wel de plaat aan de voorkant optioneel en niet meer verplicht, vooral bij sportwagens staat dat een stuk beter
Alle witte platen met zwarte letters zijn zoooooooo saaaaaai. Die Nederlandse zijn zo gek nog niet. De allermooiste blijven toch de oude Italiaanse: groot achter en klein voor met plaatsaanduiding.
Die britse platen aan de achterkant die helemaal zijn uitgevuld in het vak voor de plaat, als je begrijpt wat ik bedoel. En die dan nog zo spiegelen ook! Bah!
België
Lelijkste kenteken vind ik toch wel platen van de Spaanse Diplomaten als ik het goed heb. Groen met geel/oranje letters en cijfers!

Mooiste blijven toch wel de Australische platen. Zwart met witte letters, ziet er strak uit!
@roberto: of zoals deze Lambo uit Australië met een zwarte plaat met groene letters, heerlijk!

http://www.autogespot.nl/lamborghini-gallardo-lp570-4-superleggera-edizione-tecnica/2013/05/02#img6
@roberto: dichter bij huis is t zelfde mogelijk in Liechtenstein. Heb je ook nog het voordeel dat je achterop ook het meer vierkantere formaat mag kiezen en voorop heb je het kleintje (a la Zwi)
GE-WEL-DIG die 1e foto.. BMW > MERCEDES BENZ
De donkerblauwe platen van vroegah waren best mooi. De huidige gele zien er niet uit
@carlo96: Die donkerblauwe waren wel mooi, maar midden-jaren-70 gingen ze ineens over op een wat lichtere kleur blauw en die waren echt vreselijk lelijk!
De nederlandse. Je mag een auto hebben in een fantastische kleur, maar dat geel haalt elke keer opnieuw alle elegantie van de wagen af.
Die witte platen zien r te goedkoop uit. Geel staat veel beter!
Lelijkste: Nederland, België.
Mooiste: Liechtenstein, Italië, Groot-Brittannië, Noorwegen, Monaco, Denemarken.
Nederland.
Ik heb wel iets met Zwitserse platen.. staan altijd wel lekker vind ik.
Britse platen. Degradeert elke auto tot een goedkope tweedehands (qua uiterlijk). In NL kun je tenminste nog kiezen voor ‘luxe’ platen, die.zijn wel mooi!
@alassad: Kan in de uk ook hoor!
Amerikaanse.
Aan de neus hoeft niet perse een plaat en dat is voor sommige merken ideaal.
Maar dan… Als je Europese platen gewend bent, zijn de amerikaanse platen op bijvoorbeeld een Duitse auto toch een partij lelijk! Vooral als de kofferklep ook voor die platen zijn gemaakt. Verpest het gewoon voor heel de auto.
Pakistan heeft het lelijkste vind ik.
luxemburgse platen, liefst met 4 karakters zijn de vetste.
Alle landen met witte platen, dat ziet er eigenlijk alleen goed uit op een bestelbus. En die zien er eigenlijk weer nooit goed uit. De Nederlandse gele (niet de witte, groene of blauwe) zijn best mooi vanwege de kleurigheid (maar weer niet op een witte auto vanwege het spiegelei effect). Een beetje kleur doet goed op de zwart/grijze wegen de vooral bereden worden door zwart/grijze auto’s.
He, dat is mijn foto op de frontpage.. (Nog van replicant)..

Maar anywho, ik vind zelf Duitse kentekens erg lelijk… Nederlandse vind ik erg mooi. Gewoon nette platen en ik vind geel sowieso veel mooier staan dan dat lelijke wit..
Het mooist vind ik de kentekens uit Liechtenstein.
Stylistisch gezien is de Nederlands plaat een gruwel.
Lelijke kleur geel en lelijker lettertype bestaat er niet.
Het oude Franse Geel (dat aan de achterzijde werd gevoerd net als in GB) vond ik qua tint geel enlettertype altijd veel rustiger overkomen.

De mooiste platen heb ik hier nog niet voorbij zien komen, maar voor mij is dat onbetwist ANDORRA
En je nationaliteits plaatje (de NL voor Nederland) aldaar is AND
Fantastisch toch.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andorra_license_plate.jpg
Geef mij maar een Monegaskische plaat !! :D
Ik heb verschillende kentekens op mijn auto’s gehad. De Nederlandse vind ik toch echt het lelijks. De kleine Belgische vond ik helemaal niet gek mits zonder die dealer troep achter. De nieuwe vond ik maar niets. Ik was wel een van de eerste dat was wel leuk.
Mijn huidige Britse platen zijn wel aardig. Hoewel ik het geel niet mooi vind is het lettertypen en verdeling en stuk beter. Ook is er meer vrijheid bij het kiezen van lettertypen en kun je een persoonlijke plaat kopen

De vorige platen van Moldavië waren best mooi. Ipv een blauw vlak hadden ze een neutrale schild.

Verder zijn er een aantal straten in devs met mooie platen, ook het formaat vind ik altijd mooi staan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).