Een rechthoekig stuk metaal op de voor- en achterkant van je auto om mee geïdentificeerd te kunnen worden. Ooit ontzettend handig. Maar als je er goed over nadenkt blijft het op vrijwel iedere auto een lelijkheidsstempel van formaat, en een ware nachtmerrie voor designers. Onze vraag: welk land loopt voorop als het aankomt op de minst aantrekkelijke kentekenplaten?
Die kwam bovendrijven na een mailtje richting Autoblog van de initiatiefnemer van deze petitie: een voorstel om het Nederlandse kenteken voortaan ook in het wit uit te voeren, in plaats van enkel in het geel. Staan we weer mooi in lijn met de rest van de EU, en op menig auto zal het beter smoelen dan de verschrikkelijke Hyves-tint die we nu kennen.
Vergelijkingsfoto: Nederlandse kentekens in het wit & geel
Voordat we in de comments losgaan over landen met de lelijkste kentekenplaten (China? Denemarken?), eerst even een stukje achtergrond omtrent de kleur geel. Daarvoor laten we kentekenexpert en initiatiefnemer van de kentekenhistorie-tool Jasper Verweij aan het woord. Jasper, waarom toch die gele kleur?
“Een ‘geel kenteken’ heeft twee betekenissen: de kleur van de kentekenplaat en aanduiding van het type auto. Dat laatste is overblijfsel van de kentekenbewijskleur die tientallen jaren geleden werd uitgegeven: geel voor personenauto’s, grijs voor vracht/bedrijfswagens.
De gele kleur voor kentekenplaten is sinds 1975 mogelijk. Dit werd uit oogpunt van veiligheid gedaan. Gele platen waren ’s nachts beter leesbaar dan de blauwe. Sinds 1 januari 1978 werden alle auto’s verplicht met gele platen uitgegeven. Waarom voor geel is gekozen, in plaats van wit, kan te maken hebben met een vooruitziende blik van de overheid dat flitspalen de toekomst zouden zijn. Zie ook de laatste zin in dit artikel uit 1969.“
Zo, daar heeft u het antwoord. Nu willen we graag van jullie weten welk land de meest onooglijke platen ter wereld voert. De comments staan open voor je bijdrage!
89 reacties
Hoewel ze de onlogische regiogebonden platen daar ook verder uitgebreid zijn naar de kleinere gehuchten wat het geheel nog wat chaotischer maakt moet ik zeggen dat sinds de platen geüpdatet naar een meer Europese look (het blauwe vak, weliswaar zonder de sterren) ik ze best prima vind ogen.
Bij Roemeense platen mogen ze daarintegen nog eens goed nadenken over het gebruikte lettertype.
Zijn moet daar hebben zijn.
Editknop.
Heb verschillende RO wagens gezien met Engelse platen maar RO kenteken erop…. Pliesie laat ze gewoon rijden….
maar goed zoals ik dagelijks hier om me heen kijk KG-SU-BG-PA en nog meer vind ik ze best meevallen!!
denk dat er andere slechter ogende platen zijn in europa!
http://3.bp.blogspot.com/-4PTCDWxoJ4Q/To2tHO1P_PI/AAAAAAAAAQ8/k2ZKanLTdt8/s1600/nummerplaten.jpg
Nu met de nieuwe kenteken reeks in belgie begint die met n 8. Bvb “8-ABC-123”
Ik ben benieuwd…
Ach, die worden er toch af gejat.
Wij niet.
De nieuwe witte/robijnkleurige B platen vind ik een verbetering tegenover de oude wit/roden. Scheelde niet veel of we zaten ook meet geel/zwart opgescheept, maar dat hebben de walen tegengehouden vanwege vlaamse kleuren.
Die maffe platen uit de U.S. met cartooneske afbeeldingen kunnen echt niet.
http://i42.tinypic.com/9j3xx0.jpg
En welke precies dan? Er zijn 22. Vind anders die van de Arabische Golf landen wel mooi.
Ok, maar de meesten zijn gewoon leesbaar.
http://img455.imageshack.us/img455/4666/dsc0069xo2.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/License_plate_Egypt_private.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/536668_449391991810121_2001063704_n.jpg
De Belgische platen vind ik wel iets mooier dan de onzen…maar of zwart op wit van Z Germanz nou echt een verbetering zou zijn…
Toch iets anders als wit-zwart
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010572533%3Ampeg21%3Ap006%3Aa0074
en
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A011198793%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0247
In het kort: het ging vooral om verbetering verkeersveiligheid door betere zichtbaarheid van de gele tov de blauwe platen
Na 1-1 (als onderdeel van introductie kentekencard) krijgen geexporteerde voertuigen witte kentekenplaten met in blauwe letters de “oude” kentekencombinatie erop.
De oude Belgische vond ik aan de achterzijde best lelijk, er zaten vaak van die dealerplaatjes naast wat er niet uitzag. Chinese zijn best lelijk, eigenlijk. Erg rommelig.
De mooiste waren voor mij de oude Britse platen, die zwart met zilveren.
Dus dan kun je het hebben over gevaarzetting en de verkeersveiligheid.
Probeer het uit op een weg waar weinig verlichting is en veel verkeer overheen komt, bij jou in de buurt en probeer dan maar eens de inschatting te maken, bij beide kentekenplaten.
Daarbij komt nog, dat voor 1975, voor de introductie van de gele kentekenplaten de platen donkerblauw met witte letters zijn, dat donker blauw was eerder zwart en de kentekenplaten waren ook nog eens een beetje kleiner, dus de gele platen waren een vooruitgang voor de verkeersveiligheid, omdat je ze gewoon eerder ziet, omdat ze opvallender zijn, zeker met tegenlicht.
Waarom geel sowieso beter is, als wit is, omdat wit het licht absorbeert en dat doet geel nauwelijks en waardoor de reflectie groot is en de zichtbaarheid een vergrotende werking heeft. Huidige witte buitenlandse kentekenplaten hebben ook een extra reflecterende laag, waardoor het licht reflecteerd en niet geabsobeerd wordt.
OT: Persoonlijk vind ik nederlandse combinatie geel zwart, oké, maar die rare letter-cijfer combinaties, zullen wel nooit wennen.
Witte kentekenplaten hebben wij ook al in Nederland, die zijn voor aanhangers lichter dan 750kg, of voor fietsdragers en dergelijke, als het kenteken op de achterzijde van de auto niet meer (volledig) zichtbaar is. Dus is dit geen optie, die alsnog in te voeren al regulieren kentekenplaten aan de voor, of achterzijde, dat maakt de verwarring alleen maar groter.
De mooiste kentekenplaten die ik ken uit Europa, zijn de Luxemburgse exemplaren, of de Engelse platen, met korte letter-cijfer combinaties.
Italiaanse zijn weer iets mooier, maar die zijn ook smaller, net zoals de 18.2 kentekens.
Ik vond de franse rood met witte letters eigenlijk altijd wel cool, maar de franse hebben weer te veel letters.
Doe gewoon de gele kentekens, maar geef de rijdende burger vrijheid! net zoals in de VS, eigen letter/cijfercombinaties tot 7 a 8 tekens? oja, en dan wel de plaat aan de voorkant optioneel en niet meer verplicht, vooral bij sportwagens staat dat een stuk beter
Mooiste blijven toch wel de Australische platen. Zwart met witte letters, ziet er strak uit!
http://www.autogespot.nl/lamborghini-gallardo-lp570-4-superleggera-edizione-tecnica/2013/05/02#img6
Mooiste: Liechtenstein, Italië, Groot-Brittannië, Noorwegen, Monaco, Denemarken.
Aan de neus hoeft niet perse een plaat en dat is voor sommige merken ideaal.
Maar dan… Als je Europese platen gewend bent, zijn de amerikaanse platen op bijvoorbeeld een Duitse auto toch een partij lelijk! Vooral als de kofferklep ook voor die platen zijn gemaakt. Verpest het gewoon voor heel de auto.
Maar anywho, ik vind zelf Duitse kentekens erg lelijk… Nederlandse vind ik erg mooi. Gewoon nette platen en ik vind geel sowieso veel mooier staan dan dat lelijke wit..
Het mooist vind ik de kentekens uit Liechtenstein.
Lelijke kleur geel en lelijker lettertype bestaat er niet.
Het oude Franse Geel (dat aan de achterzijde werd gevoerd net als in GB) vond ik qua tint geel enlettertype altijd veel rustiger overkomen.
De mooiste platen heb ik hier nog niet voorbij zien komen, maar voor mij is dat onbetwist ANDORRA
En je nationaliteits plaatje (de NL voor Nederland) aldaar is AND
Fantastisch toch.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andorra_license_plate.jpg
Mijn huidige Britse platen zijn wel aardig. Hoewel ik het geel niet mooi vind is het lettertypen en verdeling en stuk beter. Ook is er meer vrijheid bij het kiezen van lettertypen en kun je een persoonlijke plaat kopen
De vorige platen van Moldavië waren best mooi. Ipv een blauw vlak hadden ze een neutrale schild.
Verder zijn er een aantal straten in devs met mooie platen, ook het formaat vind ik altijd mooi staan.