Lijstje: hier haalden we onze importauto’s vandaan

Auteur: , 33 Reacties

Waar komen onze importauto's vandaan en om welk type auto's gaat het?

Lijstje: hier haalden we onze importauto's vandaan

De import van tweedehands auto’s is reeds enkele jaren aan een opmars bezig. Alleen al in 2016 gaat het om 140.000 stuks en dat zijn er evenveel als in heel 2015. Daarvan is 63% afkomstig uit Duitsland en België staat op positie nummer 2 met 19%. Met Frankrijk en Spanje erbij hebben we 90% van alle importauto’s te pakken en slechts 2,1% is afkomstig uit Oost-Europa. Minder dan 1% wordt uit Noord-Amerika gehaald.

Positie
Land
Aantal (aug-okt 2016)
Aandeel totale import
1.Duitsland25.81262,9%
2.België7.75218,9%
3.Frankrijk1.8134,4%
4.Spanje1.1822,9%
5.Italië6341,5%
6.Denemarken5631,4%
7.Luxemburg4511,1%
8.Zwitserland4241,0%
9.Oostenrijk3650,9%
10.Polen2710,7%

Om wat voor auto’s het gaat? Je dacht wellicht aan grote, dure auto’s die zijn afgeladen met opties, maar da’s niet helemal waar. Tweederde van de uit Duitsland geïmporteerde auto’s zijn kleinere mpv’s en hatchbacks. Bovendien komt een behoorlijk aantal A-segmenters bij onze oosterburen vandaan. Andere opvallende cijfers: 91% van de geïmporteerde Fiat Punto’s komt uit Duitsland, hetzelfde geldt voor 97% van de geïmpoteerde Mazda MX-5’s. (cijfers via: VWE Trendweb)

#
Merk
Model
Aantal (aug-okt 2016)
Aandeel totale import
1.VolkswagenGolf1.53081%
2.VolkswagenPolo1.31468%
3.ToyotaAygo61176%
4.OpelCorsa56360%
5.CitroënC154377%
6.FordFiesta42971%
7.BMW1-serie41284%
8.Peugeot10740980%
9.MercedesA-klasse39386%
10.ToyotaYaris37945%

Voor wie moar importcijfers wenst: de 10 meest geïmporteerde cabrio’s vind je HIER. Lijstjes met de meest en minst geïmporteerde auto’s van begin 2015 check je DAAR.

Foto: @spotcrewda via Autojunk33 reacties

We blijven toch een bijzonder fiscaal beleid hebben. Zeker om een auto particulier te rijden, is het vaak veel aantrekkelijker een jong gebruikt full-option exemplaar uit een buurland te importeren, dan zelf een nieuwe auto te kopen.
Importeren uit Duitsland opent een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden. Eigenlijk ga je je pas dan realiseren hoe erg de nieuw en tweedehands prijzen van auto’s zijn in Nederland
@mercedesclk350: Het opent zeker een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden en dan komen ze aan met een Golf, Polo en dat soort autootjes. Nee, doe dan maar een 63 AMG als je in Duitsland gaat shoppen of niet?
@viezefreddyw: dat is idd een van de mogelijkheden, er zijn er echter nog veel meer.
Kan je wel vertellen dat je van papierwerk moet houden. Ik ben er nog steeds niet door. Wel bijna een kenteken aangevraagd.
@mercedesclk350: Top, het komt dus aardig dichtbij. En ach, papierwerk hoort er bij. Even doorheen bijten en voor je het weet heb je de boel geregeld en kan het genieten beginnen.
@mercedesclk350: Vervoer per autotransporter (aanhanger) naar NL scheelt veel papierwerk. Dan geen tijdelijk kenteken nodig…
@topcom: Ik heb er geen kaas van gegeten, ik regel alles via de dealer die al bijna 10 jaar al mijn onderhoud regelt (gewoon, omdat ik ze vertrouw) en die regelt het weer via een dealer in Duitsland. Ze vertrouwen mij ook en daarom bevestigen ze niks zonder mij. Dat levert papierwerk op.

Het is niet alsof je verdrinkt in papieren maar het is gewoon even wat meer gedoe dan een uurtje rond een tafel zitten, financiën regelen en naar huis rijden met je juist gekochte auto.
@mercedesclk350: ik heb alleen ervaring met oudere auto’s maar dat is niet veel moeilijker dan een apk regelen als je de auto hierheen trailert. Een kwartiertje achter de computer en daarna een middagje vrij houden voor de rdw is genoeg.
@viezefreddyw: het ironische is dat veel van die VAG gebakjes vroeg of laat de grens wéér passeren. Maar dan in onderdelen.
@mercedesclk350: is het nog steeds zo rendabel dan?
@87sandyd: Voor dit soort auto’s wel, want milieuwetgeving in Nederland. Ik kan denk ik de auto + importkosten en andere onzin + ongeveer 15,000 cornetto’s betalen en nog voordeliger af zijn dan als ik een origineel Nederlandse had gekocht. En de keuze is ruimer.
@mercedesclk350: heb 1 keer een auto (laten) importeren, maar ik zou dat niet weer doen, ondanks uitbesteden toch nog een hoop gedoe en bij inruil alle financiële voordelen weer kwijt, doordat een importauto minder waard is.

Komt bij dat de fabrieksgarantie wel geldt in NL, maar van enige coulance door de dealer is geen sprake meer.
@phevtreb: Je denkt toch niet dat ik een AMG importeer omdat ik behoefte heb aan een verstandige auto? ;)
@mercedesclk350: nee dat denk ik ook niet, maar als ik voor hetzelfde geld een zelfde auto in NL kan kopen, dan heb ik dat veel liever.
@phevtreb: Als het kostenplaatje in NL even duur of misschien zelfs 1000-2000 duurder was en het aanbod was redelijk, dan had ik ook niet eens de moeite gedaan om hem uit DE te halen. We hebben het over een nette versie uit 2010 in DE die nog goedkoper is dan een redelijk afgetrapte 2009 in NL.
Ook had ik het niet gedaan als ik toevallig niet twee weken geleden in Berlijn was en de desbetreffende dealer heb kunnen opzoeken om de auto in levende lijve te bekijken. Hij is super. Ik weet zeker dat het het waard is om deze naar NL te halen. En dat voor nog minder geld dan wat het in NL zou kosten.
Dat zijn dus precies de auto’s waar in Nederland gebrek aan is, of die compleet de markt uit zijn geprijsd door de CO2 heffing en/of BPM. De meeste 14% leasediesels zullen vanaf hier net zo over de grens gaan, daar zitten Nederlandse particulieren niet op te wachten.

Zal me ook benieuwen welke brandstof de meeste geïmporteerde auto’s lusten. Ik zou zeggen veel benzine (want hier minder verkocht) of juist de dikke diesels die hier nieuw zo duur zijn.
@madmarky: nou, mijn ex staat gewoon voor veel geld te koop bij een Renault dealer. Blijkbaar is er toch nog veel vraag naar een 14% megane die door een verhuurder uit Duitsland is gehaald
Hebben we ook export cijfers?
@jackass266:

Was laatst nog een topic over ..
En toen vroeg er nog een halve tamme naar import cijfers ..
Ik voorspel ..

Geschokte kamerleden ..
Keihard aanpakken ..
Onderzoek ..
Kamervragen ..
Geschokte kamerleden ..
Ik snap het wel. Ik sprak een tijdje terug met een occasionverkoper die het gros van zijn voorraad uit Duitsland haalt. Bij de kleintjes is hij zelfs met de invoerkosten en het op kenteken zetten van de auto’s vaak honderden euro’s goedkoper uit dan wanneer hij bij een Nederlandse partij moet inkopen. Daardoor kan hij vaak net even onder de prijzen van de concurrenten zitten en houdt hij er zelf meer aan over.
En ook als je zelf gaat kijken op de Duitse autoscout en dergelijke zie je dat de occasionprijzen daar vrijwel altijd lager liggen dan hier in Nederland. Als je het importeren zelf kunt is dat ook zeker de moeite waard.
@edge: Beter kijken op mobile.de
Duitsland 62,9 en België 18%. Als je kijkt naar het aantal inwoners en auto’s in beide landen dan doen wij het naar verhouding eigenlijk een stuk beter.
271 mensen hebben hun gestolen auto uit Polen met succes weten terug te halen naar Nederland…Congrats!
Doe mij maar autos importeren van buiten de eu zelfs…. vind vaak mooiere autos dan in europa, beter verzorgd en veel dikkere uitvoeringen hier
@spykerboy: Zimbabwe en Somalië? Vet!
@spykerboy: Moet gelijk aan een Nissan Maxima denken. Een begrip buiten EU, niet te vinden in NL.
Opvallend dat Rusland er niet in staat. Als je een paar maanden terug gaat, dan kon je in Rusland mega goedkoop auto’s scoren. De prijzen waren een stuk lager dan in Duitsland, zeker in het luxe segment. Veel luxe auto’s vonden hun weg terug naar Duitsland en andere Europese landen. Vaak gingen ze naar Russische eigenaren in de EU, maar werden ook gekocht door Europese autohandelaren. Wel bleek het in Duitsland nogal moeilijk om een auto met Russische papieren te verkopen. Zo was een handelaar 4 maanden bezig met het verkopen van een Russische GL 63. Auto’s, zeker als je kijkt naar SUV’s, zijn in iets slechtere staat dan Europese. Dit komt omdat Rusland slechte wegen heeft en SUV’s worden gebruikt om bijv te gaan jagen of vissen in the middle of nowhere. De prijzen zijn inmiddels gestegen, en zijn ongeveer vergelijkbaar met die van Duitsland. De top 5 van de meest geëxporteerde auto’s uit Rusland bestond onder andere uit de: Kia Sportage, Volvo XC90 en Audi A6.
@e550: Het zal zich ongetwijfeld geloond hebben, maar de drempel om uit Rusland te importeren is natuurlijk een stuk hoger dan om dat vanuit een ander land in West-Europa te doen. Je zult je immers moeten verdiepen in de Russische wet- en regelgeving, zult de Russische taal moeten leren of een tolk/tussenpersoon moeten vinden, geld laten omzetten van Euro’s naar Roebels en andersom, etc. Bovendien hebben de meeste handelaren die regelmatig auto’s uit andere landen halen daar al bestaande contacten opgebouwd met mensen waarvan ze weten dat ze te vertrouwen zijn. Wanneer je met een onbekende partij uit een onbekend land in zee gaat is dat altijd even afwachten.
Mijn wagen is een import uit Noorwegen, waarschijnlijk maar 1 van 3 ofzo per jaar.
@fanboy: Veel auto’s gaan eerst van Noorwegen/Zweden naar Duitsland, en dan van Duitsland naar Nederland. Ik weet zo niet meer precies waarom, maar ik geloof dat het te maken heeft met de soepelere regels in Duitsland.
@rvh1: Mijne komt toch echt rechtstreeks uit Noorwegen. Zonder documentatie.

Op basis van chassis nummer vraagt de RDW dan documentatie op bij Noorwegen (wat daar de RDW is) en dat was met een week gedaan. Ze zeiden dat dat zelfde proces bij Duitsland makkelijk 6 weken kan duren.
Toch geen heel raar lijstje. Veelal auto’s die met de kop er af met behoorlijk wat extra opties een stuk goedkoper uit Duitsland te halen zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).