Man in Subaru zet nieuw ronderecord op Isle of Man

Auteur: , 33 Reacties

Mark Higgins is enorm hard over het eiland in de Ierse zee geboenderd.

Subie-WRX-STI

Het is gelukt: in een speciaal door Prodrive geprepareerde Subaru Impreza WRX STI heeft Mark Higgins het ronderecord gepakt voor vierwielers op het ruim 60 kilometer lange circuit. Higgins’ tijd van 17 minuten en 49,75 seconden vertaalt zich naar een gemiddelde snelheid van 126,971 mijl per uur. Dat is net iets boven de 200 kilometer per uur voor ons landrotten van het Europese vasteland. De Britse rally-kampioen en James Bond-stuntman verbeterde hiermee zijn eigen record uit 2014 dat stond op 117,51 mijl per uur.

De cult-race op de zeerots staat niet bekend als de veiligste manier om je weekend door te brengen. Sterker nog, bij de race van dit jaar vielen het 249ste en 250ste dodelijke slachtoffer van de race die vanaf 1907 wordt georganiseerd te betreuren. Voor de 27-jarige zijspan-racer Dwight Baere en de 50-jarige motercoureur Paul Shoesmith werd de race van dit jaar op de Snaefell Mountain Course hun laatste.

In een auto heb je iets meer bescherming dan op zo’n motorfiets, maar desalniettemin is de prestatie van Higgins indrukwekkend te noemen. De concentratie die je op moet brengen om bijna 18 minuten lang met gemiddeld 200 kilometer per uur door krappe straatjes en nauwkeurig aangelegde heggetjes (filmpje) te raggen moet immens zijn. Mike gaf echter aan dat hij maar één probleempje had tijdens zijn run, namelijk een zwikje geleedpotigen:

“The conditions were great – the only problem I had was in the last five or six miles when I couldn’t see for flies on the windscreen. That made things a bit difficult in the last sector, but I can’t really complain because the bike riders have them on their visors all the time.”

Juist. Nu we het toch hebben over de motormuizen: ook in die categorie werd het record verbroken. Michael Dunlop zette de nieuwe beste tijd neer met 16 minuten en 58,254 seconden. Dit is meteen ook het absolute ronderecord op het circuit. Ongetwijfeld voer voor de discussie over de strijd tussen auto’s en moters op het circuit. Michael wist dit kunststukje te bewerkstelligen met zijn Hawk Racing BMW en werd en passent de eerste man ooit die twee rondjes achter elkaar onder de magische grens van 17 minuten heeft volbracht.

Bedankt Wouter voor de tip!33 reacties

Geweldig.
@dutchcorvette: Hij is ook de coureur van dat filmpje uit 2011 op Isle of Man waar met 240km/u bijna gecrasht wordt, maar hij ‘m toch nog weet te houden: http://www.autoblog.nl/archive/2011/06/14/video-een-bijna-crash-met-240-kmu
@dawwg: Inderdaad! Wat een skills!
Gave prestatie.
Allemachtig dat is echt verschrikkelijk snel
@superfries: Hoe belachelijk snel ditmis, op de brommer gaat het nog 10 kmh sneller (133,9 mph) : http://www.asphaltandrubber.com/racing/iomttmichael-dunlop-breaks-outright-lap-record/
@rikkon: Ja, dat is echt belachelijk snel, maar in verhouding is voor een auto en zijspan de baan veel smaller met als gevolg dat de ideale lijn in een baan niet echt ideaal is
@rikkon: hier een filmpje van Dunlop van vorig jaar… https://youtu.be/OmNXCJt7K3Q
Niet normaal hoe hard dat gaat…
Eigenlijk hoort de Manx-TT bijwonen bij de opvoeding van iedere petrol-head, wat Le Mans is voor het automobiel, is de TT voor de motorfiets, een race doordrenkt met traditie !
En deze kerel, die heeft net als de motorrijders geen zenuwen !
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@desjonnies: inderdaad, in 2011 en 2012 ook geweest, wat een belevenis!
Die mannen die daar racen eten geen honing maar de bijen
@qoekje: en de hoeveelheid bijen die ze eten is afhankelijk van de grootte van de smile op hun harses.
Het is tijd om Wouter en Jasper erheen te sturen. Met een auto naar keus. Maar veilig doen ze het op de fiets vrees ik.
@licht: Wouter en Jasper zijn geen coureurs he vergeleken met dit caliber zijn het broekkabouters
@asmulders @licht Wie is Jasper?
Gelukkig heeft een man het record gevestigd. Zou een beetje een trap in de ballen zijn als een vrouw dat had gedaan op the Isle of MAN…

Vroeger hadden wij mannen nog hele eilanden. Tegenwoordig, met al dat emancipatie en zo, mogen we blij zijn als we een mancave hebben. Je weet wel, zo’n kamertje of schuurtje achteraf waar je niemand tot last bent als man zijnde terwijl moeder de vrouw de rest van het huis bezet…
iemand een filmpje?
@redneckdarian: Hier nog een filmpje van een toeschouwer. Zie je pas echt goed hoe bloedje snel dat ding ging over the Isle of Man…

https://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0
@Rick-dos: die bewegingen ook, vol op snelheid
@patrick: Het is gewoon beangstigend om te aanschouwen.
Pfieuww, dan wil je echt graag dood!
@dutchdriftking: ja idd, heel veel respect, maar een soort deathwish moet je wel hebben…
Ik heb eeuwig respect voor de MANNEN die de Isle of Man trotseren. Het eiland heeft over de jaren heen redelijk wat slachtoffers geëist, de MotoGP rijders verbleken simpelweg bij de prestaties van deze mannen.
Echt bizar. Filmpje van Higgins met die bijna crash op 200 km/u van vorige poging spreekt voor zich. Wat een lef en doodsverachting moet je dan hebben. Speechless…
Wat hard gaat dat zeg
De motorrijders hier verdienen het meeste respect, mijn hemel die gasten hebben echt geen angst, bizar en zo spectaculair!! zou het graag eens bijwonen.
Gister even verslag Superbike race bekeken op ITV. wat een mooi spektakel altijd… Nu al zin aan de Senior TT op vrijdag.

Knap van Higgins, diep respect, maar wat de mannen op 2 wielen daar laten zien is wat mij betreft wel van een andere orde.
Wat ik heb begrepen uit de wereld van de motorsport, is dit de heilige graal om te winnen, eigenlijk zijn de motor GP’s leuke en belangrijk, maar Isle of Man winnen maakt je tot een legende.
Het prijzengeld is overigens nagenoeg helemaal niets: een soort van frikadel speciaal voor iedereen in het team !
Zoals collega reaguurders hier al gesuggereerd hebben, bekijk eens wat filmpjes op youtube en je zult waarschijnlijk maar tot één conclusie komen : Dit kan gewoonweg niet, het is schier onmogelijk om daar met zulke snelheden op een motorfiets te rijden.
En toch, toch flikken ze het !
Blijft toch jammer dat we dit soort auto’s vrijwel niet meer
zien op onze wegen… Alles is vrijwel eco/groen enz enz…
Maar ja alles om wille van het milieu. Ben benieuwd wat een tesla s daar voor tijd neer zet.
Of is z’n accu al leeg na 1 rondje???
Isle of Man, wat een legendarisch cirquit. Top prestatie van beide coureurs en teams.
qua spektakel is dit filmpke me ook steeds bijgebleven
http://www.youtube.com/watch?v=6rkX-cQ6kZ0

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).