Max Verstappen’s bolide voor 2017 ziet er sexy uit

Auteur: , 28 Reacties

Dat claimt althans Pat Symonds, Chief Technical Officer van Williams.

zeepkist

We hebben helaas nog geen plaatjes, maar als we Pat Symonds mogen geloven ziet Max’ bolide voor 2017 er heel goed uit. Bovendien is er nog meer goed nieuws voor diegenen die Red Bull en/of Max een warm hart toedragen. Volgens Pat heeft Red Bull namelijk behoorlijk veel invloed gehad in het vormgeven van de nieuwe auto’s. En Symonds is een man met een onberispelijke reputatie, dus wie zijn wij om aan deze woorden te twijfelen. Oké er was dat akkefietje met Nelson Piquet junior die opzettelijk in een muur reed waar hij iets mee te maken had en vijf jaar voor geschorst werd maar goed, kniesoor die daar op let.

Na zijn schorsing heeft Symonds zich alweer een beetje opgewerkt in de F1. De man kan dan ook wel wat. Hij maakt bijvoorbeeld deel uit van het Renault-team toen Fernando Alonso daar twee keer kampioen mee werd. De successen werden vaak toegeschreven aan ontwerper Mike Gascoyne, maar stiekem was het misschien wel Symonds die met de echt goede ideeën zoals de ‘massademper’ kwam. Gascoyne heeft namelijk na zijn periode bij Renault nooit meer echt een goede auto weten te bouwen, ondanks een enorme zak geld die hem daarvoor ter beschikking werd gesteld door Toyota. Latere stints bij Spyker en Lotus/Caterham werden ook niks.

Symonds daarentegen kreeg toch al snel een beetje meer vaart in de Manor Marussia toen hij instapte bij dat team en als beloning daarvoor gaf Williams hem een goede baan. Leuk en aardig, maar wat heeft die Symonds dan met Red Bull te maken, vraag je je nu waarschijnlijk af. Welnu, samen met Ferrari, Mercedes, McLaren en Red Bull maakt Williams vast deel uit van de F1 Strategy Group. Deze groep probeert, soms tot irritatie van teams die er niet inzitten, de lijnen uit te zetten van de toekomst van de F1. Een onderdeel daarvan is de styling van de nieuwe auto’s voor de aankomende jaren, te beginnen bij 2017. Red Bull heeft daar volgen Symonds een voortouw ingenomen en een windtunnel model laten zien aan (de) andere leden.

Symonds behoort in ieder geval tot diegenen die de auto gezien hebben en hij is onder de indruk. In een interview met Autosport zegt hij hetvolgende over de looks van de auto:

“Ik vind dat de auto’s er mooi uitzien. Aanvankelijk toen we begonnen met het praten over de auto’s voor 2017, was ik een beetje bezorgd omdat sommigen echt een retro-look wilden hebben. Wat mij betreft was dat niet de juiste weg om te bewandelen. Maar ik moet Red Bull echt een schouderklopje geven voor hun styling van de auto, omdat ze feitelijk genegeerd hebben wat de Strategy Group wilde en gewoon een mooi ding hebben neergezet. Ze zijn uitgegaan van het principe dat de auto er al snel moet uitzien als ‘ie stilstaat en dat vind ik een goed uitgangspunt. Ze zijn echt op de proppen gekomen met een gaaf ogend apparaat. Zelfs als je het fysieke model in de windtunnel ziet, oogt het al mooi. Dat terwijl modellen die voor de windtunnel gemaakt worden doorgaans er helemaal niet attractief uitzien.”

Interessant dus dat Red Bull eigenlijk gewoon haar eigen plan getrokken heeft, hoewel het wel past bij het imago van het merk. De vraag is natuurlijk of ze hier niet ook een aerodynamisch voordeeltje uit kunnen halen en wat alle andere teams daarvan vinden. Toen de standaard ECU’s werden gelanceerd en die gemaakt bleken te zijn door een dochterbedrijf van McLaren was ook niet iedereen daar blij mee.

Mensen die bang zijn om een futuristich X2010-achtig prototype te gaan zien hoeven trouwens niet te vrezen. Symonds zegt dat de nieuwe auto er niet echt futuristisch uitziet, maar gewoon beter dan nu. Hij omschrijft het zelf als dat de auto’s eruit zien alsof ze ‘door de lucht getrokken worden’. Ook Max’ voormalig en mogelijk toekomstig teamgenoot Carlos Sainz heeft al een blik geworpen op het nieuwe blik carbon en zegt dat we vanaf volgend jaar iets voorgeschoteld worden dat eruit ziet als ‘een compleet andere formule’.

Is het al volgend jaar?

Image-Credit: Red Bull via Red Bull28 reacties

Tja, om eerlijk te zijn kan het me een worst wezen hoe de wagens eruit zien. Ik wil gewoon goede races zien, slimme technische innovaties en rijders die tot het maximale moeten gaan om net dat verschil maken t.o.v. de concurrentie.
@lambo4all: Inderdaad, maakt mij ook geen bal uit zolang Max er maar WK mee kan worden! :-)
Ben benieuwd hoor.
Ik hoop dat ze ook een stuk beter gaan klinken…
Windowdressing troep. Maakt geen zak uit hoe de auto’s eruit zien zolang maar bloedsnel, levensgevaarlijk en dito geluid. geen stofzuigers met V6 je tot 12000 t/m maar naar de 20000 t/m oh wacht dat zijn blokken die Mercedes niet kan maken Stelletje losers daar
@sracert: ben je boos?
pluk een roos.
Zet ‘m op je hoed, dan ben je morgen weer goed.
@sracert: geluid is in dit opzicht toch ook gewoon window dressing?
@sracert: als je echt de formule1 gevolgd hebt. Dan weet je dat de Mercedes motor de beste motor was vanaf de v8. En nu dus ook bij de v6.
@arjontje: als je echt de formule1 gevolgd hebt: valt mee hoor, vanaf 1969! blijf jij maar lekker dromen over Mercedes.
http://www.diariomotor.com/competicion/2015/04/10/como-seran-los-formula-1-a-partir-de-2017/red-bull-rb13-formula-1-2017-21/#
Is dit hem niet?
@tiems1978: doet me een beetje denken aan de furai
@tiems1978: Ziet er gaaf uit, mooie renders!
@tiems1978: Nee, voorvleugel bijvoorbeeld is al veel te smal. Al ziet het er wel heel lekker uit inderdaad.

Basisvorm van de auto volgend jaar zal lijken op deze:
https://www.formula1.com/content/fom-website/en/latest/technical/2016/2/analysis—the-2017-bodywork-proposals-explained/_jcr_content/featureContent/manual_gallery_0/image1.img.640.medium.jpg
http://i.imgur.com/OAqxh5T.jpg
@motoragent: zo zie je maar. Schoenmaker hou je bij je leest :) de fraaie matte wrap vind wel heel mooi.
Sexy? Waarschijnlijk zie je geen/nauwelijks verschil. Ondanks dat er 1000 dingen veranderd zijn.
Goh, dat Pat Symonds zo goed Nederlands spreekt. Wist ik niet.

Begin eigenlijk wel nieuwsgierig te worden naar de auto’s van volgend jaar en hoe dat zal zijn in de race. Om de één of andere reden denk ik echt dat er volgend jaar meer teams zullen strijden om het kampioenschap. Denk dat Renault een motor gaat leveren dat echt mee kan doen met die van Mercedes. Honda begint ook op stoom te raken en Ferrari zal er ook wel bij zijn. Als RBR echt zoveel invloed heeft gehad en dan ook nog een goede motor achterin heeft liggen dan denk ik dat Merc’s dominantie ten einde komt.
Stylingmodel, een globaal model om even te kijken hoe de gemiddelde F1 waggie er in grote lijnen/verhoudingen uit gaat zien. Denk niet dat Newey de aero ondergeschikt gaat maken aan styling.
En ik kan me niet voorstellen dat RB de 2017 aero en andere geheimen nu alvast aan concurrerende teams laat zien. Eerder nog zand in de ogen strooien.
Standaard ECU, nog zoiets vreselijks.
@sracert: Daar merk je als kijker 0,0 van.
@motoragent: tjonge jonge wat naïef zeg!
@sracert: Iedereen mag op die ECU programmeren wat hij wil. Sterker nog, ieder klantenteam mag helemaal zelf uitzoeken dat ze hun door Mercedes/Ferrari/Renault/Honda aangeleverde motor fatsoenlijk aan de praat krijgen. Dat die gegevens allemaal op dezelfde McLaren-chipjes geschreven staan merk niemand iets van, daar is niets naïefs aan.
‘Max Verstappens 2017 bolide ziet er sexy uit’ zo klopt de titel wel.
Ik versta ergens de fierheid, maar het aantal posts over alles rondom Max begint me wel wat te vervelen.
Mooi verhaal over iets waar nog geen foto’s van zijn..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).