Maximumsnelheid naar 100 km/u geen taboe voor VVD

Auteur: , 94 Reacties

Geniet nog even van de lappen asfalt waar je 130 km/u mag blazen.

Maximumsnelheid naar 100 km/u geen taboe voor VVD

Het was mede door de VVD dat we sinds 2012 op een deel van de Nederlandse snelwegen 130 km/u mogen rijden. Vandaar de bijnaam ‘vroempartij’ voor de VVD. Sindsdien is het eigenlijk altijd een punt van discussie geweest. Waar mogen we dan 130 gaan rijden en later: is dit wel veilig? Nu staat 130 km/u weer ter discussie vanwege het milieu.

Hoewel het onderwerp de afgelopen periode meerdere keren in het nieuws is geweest, is het dit keer de VVD zelf die het onderwerp aansnijdt. Fractievoorzitter Dijkhoff zegt tegenover de Telegraaf dat de VVD er geen problemen mee heeft om de snelheid weer te verlagen naar 100 km/u. Reden voor deze uitspraak noemt hij de recente stikstofcrisis. Als de bouwsector profijt heeft van een snelheidsverlaging is de snelheid bijstellen naar 100 km/u wat Dijkhoff betreft bespreekbaar.

De VVD-man stelt daar tegenover dat er wel een goede doorrekening moet komen. Alles moet goed in kaart worden gebracht voordat er knopen doorgehakt gaan worden. Daarmee is een deur geopend en is de kans zomaar aanwezig dat we over een niet al te lange tijd afscheid gaan nemen van 130 km/u. Goed nieuws voor de bedrijven die verkeersborden maken: die kunnen wéér aan de slag..

Beeld: Nederlandse Ferrari F12 Berlinetta op de snelweg, via @hhitalia94 reacties

Niet alleen goed nieuws voor de bedrijven die verkeersborden maken.
@VAG-man: ja maar wat denk je wat ze minder aan accijnzen binnen halen als iedereen 100 ipv 130 rijdt. Dat gaat de schatkist ook weer een vermogen kosten….
@3246cm252kw: Ja, ben ik zeker met je eens. Dat zal wel weer ergens anders vandaan gaan komen.
@vag-man: gokje, die compensatie gaat komen en wordt binnen geharkt via het CJIB.
@RRRobert: ja zo willen ze het compenseren inderdaad. Eerst iedereen opvoeden efficiënter te worden en harder te rijden en dan lekker incasseren op het ongehoorzamen. NL op en top
@vag-man: Maakt geen bal uit, in de spitsen kun je en mag je vaak geen 130 rijden. de extra uitstoot komt van files niet van hard rijden…. wanneer denk je dat de verbranding optimaal is? als een auto stilstaat in de file? of als hij 130 rijd.

Kom op het word tijd voor andere lui in Den Haag die het wel snappen, de papieren werkelijkheid waar we zo lang in geleefd hebben werkt niet meer!! Dit kun je alleen oplossen met gezond verstand, niet met rapporten en gesjoemel met cijfers….
@dutchneon: Je hoeft het mij niet duidelijk te maken. Probeer ze daar in Den Haag maar eens te overtuigen, heb nieuws voor je, gaat nooit lukken…. :(
Wat een onzin; de top 10 industriele bedrijven in NL zorgen voor 90% van alle stikstof uitstoot; pak die aan VVD; zodat 8.5M burgers niet de klappen moeten opvangen voor een ander …. Neem de Rotterdamse Haven alleen al, die zorgt voor 20% van de totale uitstoot. En hoeveel procentpunt gingen we ookal weer besparen als we overal maar 100km/ u mogen ? Juist, dat weten we niet; enorm slecht voorstel dus, maar Dijkhoff is altijd al een onbetrouwbare lobbyist geweest :(
@dawwg: bron?
@hiostu: #fakenewsvanthierry
@hiostu: auto’s doen ongeveer 15%. Laatste plaatje is interessant. Dan zie je dat het eigenlijk wel meevalt op enkele stukken na;


https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/37/co2-uitstoot-in-2017-gelijk-aan-die-in-1990

De echte vraag is; wat helpt het on van 130 naar 100 te gaan? In de randstad is het al veelal 100 en daar staat het nog steeds vast. Dát (file) is de echte vervuiler. Verlagen is dus niet de oplossing. Werken aan betere doorstroming wel.

Ik denk overigens dat er nog beter ingezet kan worden op de ontwikkeling van een brandstof waardoor er geen nikkel gemijnd hoeft te worden en waarbij ook de fossiele reserves van de aarde niet opgemaakt worden. Algen bijvoorbeeld. En laten we ook eens beginnen met het planten van veel meer bomen. Dat doet een groot deel van het Co2 probleem ook weer teniet.
@stefje: dat artikel gaat over co2. De stikstof discussie gaat over… stikstofoxide (NO/NO2)
@dawwg:

Top 10 bedrijven zorgen voor 90%;
Rotterdamse haven voor 20%;

van alle uitstoot.

Uhmmm……..

Is dat dan niet 110% van maximaal 100% wat mogelijk is?

En dan moet de uitstoot van boerenbedrijven, voertuigen, vliegtuigen, enz., enz. er nog bij.
@erik2907: niet als enkele van die Top 10 bedrijven in de Rotterdamse Haven liggen, Einstein.
@kratovski:

da’s een aanname collega Einstein….
@erik2907: assumptions, the mother of all fuck ups
@erik2907: de bedrijvigheid in de haven van Rotterdam zorgt voor 20% van de 90% die door bedrijven in totaal wordt veroorzaakt. Denk ik.
@dawwg: waar gaat de hele discussie nou over? Over natura 2000 gebieden. Staat er industrie nabij de natura2000 gebieden?
@dawwg: alle wegen in het land naar 100 zorgt voor 0,65 procent minder stikstof uitstoot. Let op: hierbij gaan ze er vanuit dag er momenteel op ALLE snelwegen 130 gereden wordt. Omdat dit tot in de verste verte niet het geval is valt het percentage dus nog veel lager uit.
Het lijkt mij dat de gemiddelde snelheid van ALLE voertuigen op de snelweg dik onder de 100 km/u ligt met alle files.

Er valt dus (nagenoeg) niets te halen om minder uitstoot te krijgen als de snelheid maximaal 100 wordt. Het gemiddelde zal amper zakken.
@erik2907: inderdaad dat geldt alleen ‘S nachts eigenlijk dat je wel de 130 kan halen en veel trajecten is het sowieso na 19.00 uur… echt heel dom inderdaad. Dit is meer de hardwerkende woon-werkverkeer mensen pesten…
@erik2907: Het gaat niet om het effect in de praktijk. Het hele stikstof gedonder berust op aannames en berekeningen. Zolang het op papier klopt is het goed.
@robert110: je vergeet een ding: er worden daadwerkelijk metingen uitgevoerd.
@pomoek: De uitstoot wordt gemeten, maar het gaat niet om de uitstoot, het gaat om de depositie in natuurgebieden, die depositie wordt niet gemeten maar wordt berekend vanuit de gemeten uitstoot.
@robert110: klopt. Maar er worden ook in de natuurgebieden daadwerkelijk metingen uitgevoerd.
@pomoek: Er wordt inderdaad op een beperkt aantal plekken (3 als ik mij niet vergis) depositie metingen uitgevoerd waarmee het rekenmodel wordt gekalibreerd. Die metingen gebeuren overigens niet aan de grond, daar zijn ze sinds 2014 mee gestopt omdat het te duur was. Deze metingen zijn echter niet voldoende om een de depositie betrouwbaar te kunnen berekenen, in het rekenmodel zit een foutmarge van 30 to 70%.
@robert110: volgens het RIVM wordt op 80 plaatsen in de lucht gemeten. Er is inderdaad een grote onnauwkeurigheid in het model. De ammoniak uitstoot zou moeten afnemen maar deze neemt volgens de metingen juist toe.
Vorige week werd nog bekend, dat 100 ipv 130 nauwelijks voor vermindering stikstof zorgt. Toename verkeersdoden ook zéker niet, pak de whatsappers aan. Wil je meer natuur, meer ecosysteem, minder stikstof: ga dan geen bomen kappen voor biomassa-centrales https://www.linktv.org/shows/burned-are-trees-the-new-coal/episodes/burned-are-trees-the-new-coal?fbclid=IwAR3qqOYday5-wM3unUEEoIHc7_3NinRwlMLzEfP-NpptvLfxaGPV-59Tj-k en pas op, dit gebeurt ook in NL al jarenlang, op grote schaal! Onder het mom van ‘biodiversificatie’. Dom, dommer, Oliedom ben je als je de vvd nog serieus neemt! Of je hebt geen principes, daarvan zijn er ook genoeg.
@Shaw: Klopt. Snelheid verlagen levert weinig op. Benzinevoertuigen hebben al bijna geen nox emissie meer dus die langzamer laten rijden zou echt nergens op slaan. Elektrische voertuigen zorgen via die hout- en kolencentrales wel voor nox emissie, maar het aandeel elektrisch is nog niet zo groot. En de nox emissie van diesels wordt met de jaren ook rap minder.
@Shaw: inderdaad, hier op de Veluwe zie je ook steeds vaker bospercelen helemaal kaal gekapt. Sterker nog, en ik kan het niet vaak genoeg delen, de Veluwe ontbost sneller dan de Amazone. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ontbost-nederland-inderdaad-even-snel-als-het-amazonegebied~b740b6f6/
“Doorrekenen, goed in kaart brengen.” Ik hoor de kassa’s al weer rinkelen bij de “onderzoekscommissie van [insert-een-of-ander-uitgerangeerd-kamerlid-here]. Om dan tot de conclusie te komen dat ‘t onhaalbaar is. Iets wat wij natuurlijk allang wisten.
Lekker burgertje pesten…
Ach ja, ik word nu al doodgegooid met mensen die 55 rijden waar je 80 mag (en een hele stoet auto’s achter zich ophouden, talking about niet-sociaal).
Dus ik weet al zeker dat het-beste-jongetje-van-de-klas-overheersend-holland het hier mee eens zal zijn en ik helaas ook mee moet doen….
Ooit het land van nuchterheid, nu wat anders….
@msfiorentina: sorry maar ik ga echt geen 100 rijden. Echt gevaarlijk, zelf ben ik ook zo afgeleid. En demeute eromheen zijn evenzeer mobiele zombies. Wát een idiote weekdiertjes daar bij de vvd heb je helemaal niks aan.
Wat ongelooflijk sneu dit allemaal
Eigenlijk met ze allen in protest en kentekens afplakken en allemaal 150 gaan rijden! F*ck de roverheid
@3246cm252kw: Doe ik ook gewoon zonder afgeplakt kenteken.
@vondick: hehe Hahahha waar het 100 is dan toch?
@3246cm252kw: Ja? Gewoon een beetje doorrijden toch? Wel alleen als het veilig is, niet met drukte, slecht weer of bij op/afritten.
@vondick: wij kunnen praten 😎
@vondick: Je vrouw/vriendin is ambtenaar?

Of doel je op het 150 rijden?
@karhengst: moet ze perse mijn vrouw of vriendin zijn dan?;)
@vondick: hahahahaaha inderdaad, er gaat niks boven 160 rijden op een 130 weg wetende dat je hoe dan ook dat rijbewijsje heeerlijk in je zak houdt.
Ze kunnen beter die 100k vreemdelingen eruit gooien! Dat scheelt stikstof!
@3246cm252kw: wat denk je van de grootvervuilers: baby’s
@3246cm252kw: Nee want in een ander land zorgen deze natuurlijk niet voor stikstof.
@schobbejak: ja maar Afrika is niet ons probleem dus als ze daar heen terug gaan wordt het in NL beter en daar gaat het om. Dus vreemdelingen het land uit!
@3246cm252kw: ze komen natuurlijk hierheen omdat het hier beter is en dat blijven ze doen totdat het daar beter is. Dus als je minder vreemdelingen wilt: flink meer geld uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking.
@schobbejak: maar dat is dan ook een ander land hun probleem niet ons probleem. En ga even met koud water douche dan wordt je wakker dat scheelt ook stikstof.
@3246cm252kw: Deze Afrikanen beheersen de Nederlandse taal wel beter dan u. Verder een partij ernstig achterhaalde reacties en begin vooral bij uzelf.
@schobbejak: hieruit blijkt dat je nog wel even door moet sparen dat je met me mee kan doen hahahahaha
@3246cm252kw:

Moet @Schobbejack toch wel gelijk geven….
Ik heb sowieso me steentje bijgedragen want na tuning van me 3.0 6 in lijn met super Charger heb ik maar een V8 voor daily gekocht Hahahah
@3246cm252kw: Eerst een reactie over vreemdelingen en nu deze reactie. Met de topper: “me steentje” Serieus?
@tristan114: Als je dan trollt, moet je het goed doen – dus met uiterst matige grammatica en spelling.
@vaakbenjetebang: ik laat ze ook lekker lullen hoor. Ik ben zwaar dyslectisch en misschien stond me toetsenbord op me tel wel op Portugees ofzo… maak me niet druk om die domme reacties. Verder boeit me niet wat ze in NL doen, ik heb geld genoeg en vertrek gewoon. Werk nu ook al niet meer dan 30 minuten per maand maar voor dit soort onzin ga ik geen extra belasting betalen. Betaal al meer dan zat. Ik ben altijd economisch in NL gebleven en woon er maar een half jaar per jaar dus ik vind het wel zo. Let maar op er gaat een crisis aankomen met al die tekorten Hahahah en daar ga ik niet meer aan mee betalen!
@tristan114: hahah school is minder belangrijk dan geld ;-)
@tristan114: PS ik ben 32 en hoef nooit meer te werken misschien leuk om te weten :-D
@3246cm252kw: 😂 mooi man
@3246cm252kw:

Ben altijd trots op zulke kansparels.
@3246cm252kw: tja, als de rechter je levenslang hebt gegeven wil dat niet zeggen dat je een held bent!
Rutte & co. zijn compleet de weg kwijt.
Dan moeten we maar met z’n allen met de auto naar het Malieveld, schijnt te werken
@mx5alex: pas je wel op voor het gras
@mx5alex: wanneer gaan we?
@mx5alex: Neem een 4×4 en/of een sleepkabel mee. Het Malieveld is om dit moment erg slecht begaanbaar.
Meeste stikstof op de weg komt van vrachtverkeer. En die rijden bij lange na geen 100km / uur
Ze zijn gek.
Het grote nieuws vandaag over een maatregel die mede zal bijdragen aan minder uitstoot is de duitse subsidie-regeling voor EV’s. Deze gaat ruim verdubbeld worden. Toevallig gaat een kleine autobouwer uit Deutschland (VAG) deze planeet overspoelen met EV’s. De verkoopcijfers gaan exploderen de komende jaren. Het was een erg leuke beursdag vandaag!
Helemaal prima, als alle EV’s dan gewoon 130 mogen. In Oostenrijk is dat ook geloof ik. Kan ik in m’n Tesla M3P mooi doorvlammen 🔥
De volgende verkiezing uit protest maar op één of andere carnavalsvereniging stemmen dus.
@gandini:
Misschien kun Johan Vlemmix vragen om weer een partij op te richten?
Barbara Visser (professioneel VVD-trutje): “We willen dat je op iedere weg zo hard kunt rijden als veilig en mogelijk is. Wij willen dat mensen op veel meer wegen 130 mogen rijden. Dat rijdt een stuk prettiger en zorgt ervoor dat het verkeer beter doorstroomt. Ook ’s nachts kan de maximumsnelheid vaker naar 130. Auto’s worden steeds stiller, dus de geluidsoverlast neemt af. Snelheidscontroles zijn er voor de verkeersveiligheid. Niet om de schatkist te spekken of milieudoelstellingen te halen.”
(van haar eigen website)

Ook Barbara Visser (professioneel VVD-trutje): “Veel mensen willen graag doorrijden, maar er zijn ook veel mensen op zoek naar een woning. We moeten goed kijken naar wat werkt”
(op WNL vandaag)
@rob:
Sinds wanneer moeten mijn reacties goedgekeurd worden?
En ik krijg een vaag formuliertje waar ik mijn e-mailadres moet invullen?
@Rob: Heb ik de laatste tijd ook erg vaak en dat terwijl mijn bijdragen tot nu toe nooit nutteloos genoeg zijn bevonden… Als tegenprestatie klik ik alleen nog maar de echt interessante artikelen aan.
Gevalletje symboolpolitiek. Stoten auto’s stikstofoxiden uit? Zeker wel. Gaat zo’n snelheidsbeperking iets schelen? Vast wel. Gaat dit ‘het verschil’ maken? Tuurlijk niet. Het grootste deel van het personenwagenpark rijdt op benzine. Daar komt helemaal niet zo veel stikstofoxide uit. Uit diesels komt veel meer. En wat verbrandt er veel diesel? Precies, een vrachtwagen. En hoe hard rijden die ook alweer…? Juist. En zo’n trekker-oplegger ‘doet’ bij 80 km/h ongeveer 1 op 4 en dat blijft-ie ook bij de nieuwe snelheidslimiet voor personenwagens gewoon doen. Dat schiet dus lekker op.

Nee, hier is volgens mij iets anders aan de hand. Welbeschouwd maakt het in Nederland effectief geen klap uit of je 100 of 130 rijdt (vul hier je verhaal in over tijdsbesparing in daluren buiten de drukke gebieden). Die 130 is een zoethoudertje voor de burger, niks meer, niks minder (de blijdschap die her en der heerste toen we van 120 naar 130 mochten was bijkans treurig, als je dáár toch je genot in het leven vandaan moet halen… zoiks!). Diezelfde burger beseft ook wel dat huizen bouwen belangrijker is dan iets harder rijden en omdat er een enorm woningtekort is plus een stikstofcrisis gaat de burger wel door de knieën. Een paar boze rants op wat marginale fora en door met de dagelijkse werkelijkheid waarin we gewoon 115-ish rijden omdat het verkeer dat al afdwingt en af en toe op de rem gaan staan voor een controle.

De VVD en consorten zien het formeel verlagen van de maximumsnelheid als een mooi stukje wisselgeld naar de groenere partijen toe (‘kijk, ons heilige huisje ligt al om, nu eentje van jullie!’) en zo ontstaat er op andere vlakken weer onderhandelingsruimte.
@vaakbenjetebang: vermoedelijk heb je gelijk. Een soort van ecoduct.
@vaakbenjetebang: Eigenlijk is het best knap: in de 9 jaar dat Rutte in het torentje zit heeft hij een situatie weten te creëren die in niemands voordeel is en aan werkelijk niemand uit te leggen is. Niet aan boeren, niet aan Groenlinks-ers en niet aan precies iedereen die daar tussen zit. Dat is volgens mij wel uniek voor een minister president.
Rutte laat alles op zijn beloop, waait met elke wind mee en laat heel flauw af en toe een minister uit de bocht vliegen als de windrichting gedraaid is.
Ik kan me echt niet druk maken over links of rechts, maar dat absolute gebrek aan leiderschap van Rutte; ik kan er met mijn kop niet bij.
Jaren deed de overheid er over om een paar stukken in Nederland 130 te maken (om de burger te pleasen) hoho we stoten te veel stikstof uit ja? Ja! Hoe komt dat dan? Door al die auto’s die 130 rijden dat is echt funest voor de natuur. Oja en bijvoorbeeld de haven van Rotterdam dan?
Even concentreren nou je wilt toch wel dat dit even makkelijk en zo geregeld is? De auto dus
Als de boeren het kunnen, dan kunnen wij het ook. Hup naar Malieveld met zijn allen. Alle automobilisten, verenig u. Wouter vooraan de colonne😎 Tijd voor een statement!
Goed verhaal als je een electrische auto rijdt, zonder uitstoot
^Dat is dus het probleem. Automobilisten zijn niet te mobiliseren.
Anders hadden we al vaak op het Malieveld gestaan:
Hoogste brandstofprijs van West Europa, hoogste autobelastingen (in juli schijnt het weer verder mis te gaan met de als CO2 toeslag vermomde BPM), administratiekosten bij een bekeuring die ook nog eens hoger en hoger wordt enz.
@gezondverstand: Is dat wel zo? Autobelastingen in bijvoorbeeld Denemarken liegen er ook niet om en brandstofprijzen zijn her en der soms toch aardig vergelijkbaar met de onze.
Met de Jimny rij ik toch maar 100. Daar boven rammelt alles.
Correctie: Dijkhoff zei dat hij niet wil dat zonder meer overal de boel naar 100 moet…maar dat dat bij natuurgebieden wel handig kan zijn, mits goed doorgerekend. Kijk anders eerst het interview ff voordat je een stukkie gaat typen…
Het zoveelste kroonjuweel wat de vvd laat varen, of wat dat toch een andere partij?
En straks de bekeuringen voor snelheidsovertredingen nog wat omhoog en zo is de cirkel weer rond.
Dat wordt dus weer een tegenslag voor de autoverkopen. 100 kmh rij je bij wijze van spreken al met een opgevoerde fiets. Doe mij maar een skoda citygo 0.3, snel zat.
Wie ziet het verschil nog tussen de VVD en GroenLinks?
@caspert79: De VVD waait met alle winden mee. GroenLinks is alleen groen en links.
Als ik 130 rij in z’n 6 zit ik net boven de 2000tpm. Als ik 100 rij moet ik terug naar een lagere versnelling en dan kom ik op 3000tpm uit. Voor mij is 130 dan zuiniger ;)

Overigens zou ik er geen probleem mee hebben om overal max 100 te rijden, als het maar bewezen nut heeft. Momenteel op de wegen waar je 130 mag rijdt een deel 130, een klein deel 140+ en een groot deel tussen de 100 en de 120. De verschillen tussen de linker- en de rechterbanen is vaak zo groot dat het tot haastige invoegacties leidt en geduw en getrek om niet achter een ‘langzaam rijdende’ auto terecht te komen. Ik denk dat als iedereen max 100 mag de verschillen een stuk minder groot zijn en het daardoor hopelijk ook rustiger op de weg wordt.
Alleen asjeblieft, asjeblieft niet overal 100 met trajectcontrole. Dat is echt de hel op aarde. Als iedereen 99-103 rijdt krijg je een soort snelkookpan aan auto’s die nergens heen kunnen maar wel willen en dat rijdt echt enorm k*t. (Zoals de A2 richting Amsterdam).
Ik ben die VVD wel erg zat. Niet alleen op auto gerelateerd vlak slaan ze flater na flater, maar ze breken het hele land af
Als we langzamer moeten rijden moet ook de omvang van veestapel tot het de voor het voeden van de Nederlandse bevolking noodzakelijke omvang beperkt worden (dus een ruime halvering) en moeten de 25 km/h schildjes weer terug op de tracktors! En alle Polen in de bouw hetzelfde betalen als de Nederlanders!
@notsobig: dank je, maar ik vind de bewijzen die in dit filmpje worden aangedragen flinterdun. 2 meetsstations staan dicht bij amoniakbronnen, en er worden vraagtekens gezet bij de statistische methode die het RIVM hanteert bij haar model. Daarnaast werkt mevrouw Rotgers voor een Agrarisch tijdschrift en heeft meneer Hanekamp gewerkt voor de Nederlandse vakbond van Varkenshouders. Het zijn dus zeker geen onafhankelijke journalisten of wetenschappers die hier aan het woord zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).