Mazda engineers willen meer aandacht voor RWD

Auteur: , 22 Reacties

Meer modellen met achterwielaandrijving moeten Mazda's anders maken dan hun concurrenten.

Mazda RX-8

De engineers zien het helemaal zitten, en wij natuurlijk ook: méér Mazda’s met achterwielaandrijving. De meeste nieuwe auto’s hebben voorwielaandrijving, wat RWD tot een zeldzaamheid maakt. Jammer, want het geeft een auto juist dat beetje extra. Met FWD kun je ook prima hoonen en het kontje naar buiten laten komen, maar het is toch niet hetzelfde.

Er is alleen een probleem. Het topmanagement ziet het plan niet zo zitten. Zij hebben geen zin om bakken vol met geld te steken in nieuwe designs, want het team van tekenaars en engineers werkt natuurlijk niet voor de kat z’n viool. Mazda heeft dit jaar dan wel winst gemaakt, maar zij hebben een moeilijke periode van vijf jaar goed te maken. Een duur project lijkt dan geen slim idee. Het management wil dan liever blijven teren op het succes van de Mazda3, Mazda6 en CX-5, allen met voorwielaandrijving.

Toch zou het niet onmogelijk moeten zijn om wat meer Mazda’s van RWD te voorzien. De Japanners werken al samen met Alfa Romeo aan sportauto’s zoals de Alfa Spider, gebaseerd op de nieuwe Mazda MX-5. Als deze succesvol blijkt te zijn, zouden we nog wel meer achterwielaangedreven leuks kunnen verwachten. De Italianen zijn immers bezig met een RWD-omslag. Zij zouden de Mazda engineers kunnen steunen om hun wens te verwezenlijken. (Via Edmunds)22 reacties

Mazda gaat meer RWD auto’s maken en Bmw minder!!! Niet te geloven.
@batman: Omgekeerde wereld he?

Maargoed; conclusie van dit verhaal. Mazda is goed bezig en heeft de gedachtes op het juiste spoor.
Ooit, een lange tijd geleden werden automerken geleidt door mensen met een auto hart ipv bonentellers.
Dus Mazda, loos die bonentellers en ga weer leuke auto’s bouwen. In de huidige tijd is elk beetje onderscheidt welkom.
@jrk68: Hopelijk zijn er dan nog wel mensen als ik en jij die een koop daadwerkelijk overwegen. De onlangs vertoonde simulatie van een Mazda 3 coupe was best mooi, dat in combinatie met RWD, een concurrerend prijskaartje en Mazda’s nieuwe atmosferische 2.5L lijkt me een toffe toekomstige kameraad.
Auto’s met achterwielaandrijving, atijd goed. Goed bezig Mazda! Hopelijk gaat het topmanagement ook in zien dat autorijden ook leuk kan zijn en het stiekem ook hoort te zijn!
Fijn dat Mazda zich blijft onderscheiden, na de SKYACTIV-motoren dus ook meer modellen met (lichtgewicht) achterwielaandrijving. Ondanks dat ik vooral een AWD-adept ben is meer achterwielaandrijving altijd goed nieuws.
Dat wordt een verrassing als ze plotseling achterstevoren staan in hun nieuwe Mazda…
Goed bezig,

Ik heb een paar maanden een rwd auto als vervoer gehad (omega B 2.2) niks bijzonders maar als het wegdek een beetje nat was en je gaf wat gas in de bocht brak die al iets uit.

Een stuk leuker dan een fwd auto
@johanhummer9: de Omega 2.0 16V met automaat van mijn vader had maar 136 pk en ook die wilde graag dwars gaan op nat wegdek. Verder een heerlijke auto trouwens.
@johanhummer9: Mocht je ze echt leuk vinden, dr staan er zat op Marktplaats. Heb zelf ook al is gekeken, zelfs 6pitters afgeladen met climate en leer etc. gaan voor rond de 1500-2000.- Zelfs met zeer acceptabele km standen. En die Stationcars zijn echt heel ruim.
@E34M5Touring:

Klopt ja me vader had ook een station kon echt heel veel in , maar ben 21 dus zon auto heb ik nog niet nodig;)
Natuurlijk snap ik wel dat de top van Mazda liever willen doorhameren op succesmodellen in deze shittijden. Maar aan de andere kant is het ook wel weer een tijdje geleden sinds de laatste RWD speeltje van Mazda. T zou tof zijn als de top zal luisteren… Iets van een opvolger van de RX-8 of een RWD GT86/BRZ concurrent. Afwachten maar.
@toyotafortuner: de RX8 is ook alweer bijna 5 jaar uit de verkoop hier. Een schrale troost is dat de MX5 nog wel verkocht wordt.
@ej20g: Kijk, daarom zou het natuurlijk leuk zijn als er een propere opvolger komt met RWD en een lekkere wankelmotor als de 13B. Dat vind jij ook vast leuk ;) Tuurlijk, de MX5 is een leuke speeltje. Maar als Japannerliefhebber mis ik toch wel een lekkere apparaat als een RX8
@toyotafortuner: ik heb er vrijwel niks aan toe te voegen. Enkel één dingetje: wat zou ik graag weer een twin turbo 13B terug zien komen! Een soort verbeterde variant van het torretje uit de RX-7, met een peekaatje of 280 á 300 voor in de “RX-9”.
@ej20g: jammie! De twin-turbo 13B! Moet trouwens nog mijn eerste RX-7 tegenkomen :( Wat ook misschien tof zou zijn: een Mazdaspeed versie.
@toyotafortuner: ik heb er in totaal twee gezien. En ik kan je alvast zeggen dat ze in het echt simpel maar prachtig en “smooth” gestileerd zijn. Niet perse opvallend, behalve voor het oog van kenners en liefhebbers.

Een Mazdaspeed versie is inderdaad ook erg welkom, zowel van de eventuele opvolger van de RX8 als van de nieuwe 3 en 6!
2 bedrijven die het niet al te florisant doen/ gedaan hebben kondigen handenwrijvend aan dat er meer rwd moet komen…. Tja…

Hee bmw 320!!
Op zich zou de combi Mazda /Fiat (Alfa) best verder uitgebouwd kunnen worden maar… het probleem van zo’n stap is groter dan alleen het platform. Motoren en versnellingsbakken moeten ook nieuw ontwikkeld worden tenzij de huidige geschikt gemaakt kunnen worden voor rwd.
Een dwars geplaatste v6 of 4l die ontwikkeld is voor fwd kwak je niet zomaar FF in een rwd chassis.. Als Chrysler/Alfa al stappen hebben gezet dan kan het voor Mazda wellicht interessant worden om aan te haken voor Mazda. Zelfstandig die stappen zetten is de toekomst van het merk riskeren, dat gaat niet gebeuren.
Een rwd 3 MPS!!!! Wordt nog wat met de 6. Dat vind ik nu al een goed sturende auto. Als Mazda straks de balans goed krijgt heeft de 3 serie er een goeie concurrent qua handling bij.
@E34M5Touring: Nix rwd. Een MPS hoort awd te hebben.
@imba: 3 MPS is FWD alleen de 6 was awd en dat is in de huidige 6 (iig in NL) niet leverbaar. Dus zo logisch vind ik dat niet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).