Mazda patenteert motor met turbo’s én supercharger

Auteur: , 27 Reacties

Zoom-zoom²!

Mazda patenteert motor met turbo's én supercharger

Waar het er regelmatig op lijkt dat de verbrandingsmotor z’n beste tijd gehad heeft, gaat Mazda stug door met het oprekken van de efficiëntie van diesels en benzinemotoren. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, al is het maar vanwege het geluid en het broodnodige stukje beleving/emotie.

Onlangs kondigde Mazda aan dat de Japanners een benzinemotor hebben ontwikkeld (HCCI) die dankzij een enorm hoge compressieverhouding zonder bougies z’n werk kan doen. De details over dit blok zijn helaas nog niet bekend, maar we zijn nu al zeer benieuwd naar alle ins en outs.

Recentelijk dreef een nieuw patent van Mazda boven waarin wederom een interessant concept wordt geschetst. Het gaat om een benzinemotor met twee turbo’s én een elektrische supercharger. Die laatste zorgt voor de power onderin het toerengebied, daarna nemen de turbo’s het over.

Dan komen we bij het écht sappige gedeelte. Dit blok is namelijk geschikt voor achterwielaandrijvers. Het ligt dus voor de hand dat de motor in de MX-5 komt te liggen. Andere RWD’s heeft Mazda immers niet in het gamma. Aan de andere kant: het gaat nog maar om een aangevraagd patent. Er bestaat altijd kans dat de motor het productiestadium niet eens haalt. Wellicht trouwens dat de RX-Vision een geschikte kandidaat is. Of moet die per se een wankelmotor krijgen?27 reacties

Ik dacht altijd dat de 1.4 TFSI al een compressor + turbo had.
@donstil: Klopt, Lancia vroeger ook in de Rally auto’s. Maar dit is een twin turbo setup met electrische compressor. Denk dat daar het grote verschil zit.
@E34M5Touring: VAG gebruikt ook een electrische compressor. Het enige verschil zal dus de twin turbo zijn..
@oemplus: Inmiddels op de Audi modellen, maar niet op de 1.4 TFSI toch?
via Android app
“, al is het maar vanwege het geluid en het broodnodige stukje beleving/emotie.” Jup, het geluid van een 4 pitter en helemaal een diesel is prachtig. Zo fijn om gepruttel en getril te voelen wanneer je in de file staat.
@stfu: Dit is ook niks voor jou joh, maakt geen indruk onder de rode broeken brigade.
@e34m5touring: Maar toch heeft ie wel een punt. De gemiddelde 4 pitter met beademing (hier driedubbele beademing) klinkt niet echt fantastisch. Een NA blok is dan al leuker (hoewel minder krachtig)
Wellicht dat de supercharger nog leuk kan “huilen” maar ik betwijfel het.
Wellicht gaat het wel lekker veel toeren draaien allemaal.
(supercharger is elektrisch dus die kun je er dan toch uitgooien zonder weerstand)
@fanboy: Er zijn zat goed klinkende 4 pitters. Ook met turbo/compressor. Trilling argument vind ik dikke onzin tenzij de laatste 4pitter die je gereden hebt uit 1834 komt. Ik had van’t weekend een nwe E200 mee, die voel je niet stationair lopen hoor. Moderne 4pitters zijn nagenoeg trillingsvrij. Mijn JTD bokt een beetje als ie koud is maar eenmaal warm loopt ie ook behoorlijk soepel, de tijd dat de hele aandrijflijn stond te schudden zijn wel al een paar jaar voorbij.
@e34m5touring: Tja ik heb zelf ook wel een goed klinkende 4 cilinder (is wel een oudje) en er zijn er wel meer.
Maar het gros van de 4 pitters klinkt echt niet bijzonder en kun je net zo goed weglaten.
@fanboy: Maar dit is nog niet eens een motor, slechts een idee. Laten we dan even wachten of het klinkt. Kunnen we dan een oordeel vellen. Op voorhand afschieten heeft ook weinig zin.
@e34m5touring: Mee eens, ben er ook wel benieuwd naar. En in een MX-5 zal dit hard gaan.
@fanboy: Ja ben benieuwd naar de CC’s. Als dit echt in een MX-5 gaat verwacht ik max 1.500cc inhoud. Anders denk ik dat ze er toch een ander plan mee hebben. Wellicht een nog te introduceren model. Als het echt een 2l oid. wordt voor in de MX-5 moet dat haast wel the mother of all MX-5en gaan worden.
@E34M5Touring: rx7-8? Met 400pk ;-)
Mazda BT 50 zou ook nog kunnen…
Ik vind dit toch wel zeer interessant. Ik ben benieuwd tot hoever dit gaat komen.
RX zonder wankelmotor is geen RX…
RX-7 rotor met sky-Active, geen bougies, twin turbo en compressor dan maar? Zo’n vermoeden dat we dit niet kunnen combineren, maar het idee is leuk.
Mazda = de nieuwe BMW?
@babybenz: *het
@babybenz: Laten we het niet hopen, Mazda is nu nog een keurig merk, laten we dat zo houden.
turbo’s, supercharger….mèh….doe mij maar dat motorblok van ze met die 6 kaboutertjes.
Is ook stukje marketing hè: af en toe wat technische zaken naar buiten brengen. Die turbo’s lijken me niet zo bar bijzonder. Is al eerder gedaan. Van die benzinemotor zonder bougies gaan we waarschijnlijk niks meer horen.
Ik ben benieuwd of zo iets dergelijks het wel waard is en wat nou de toegevoegde waarde is.

Het toegevoegde gewicht van de supercharger, de extra onderhoudskosten op lange termijn, en alle benodigde R&D en productiekosten zullen tog niet niks zijn. weegt dat dan nog wel op tegen de voordelen van dit produkt?.

Lijkt mij toch eerder een leuk studiemodel dan een motor die daadwerkelijk te vinden zal zijn in een productie auto
@pimsieb: Dat zou kunnen, maar zolang er geen onderzoek naar wordt gedaan zullen we er nooit achter komen.
Als je beweert dat Mazda met haar atmosferische met een mooie skydinges marketingnaam maar eigenlijk verouderde motoren achter de feiten aanloopt krijg je van de Mazda fanclub de wind van voren.
Een paar weken later patenteert datzelfde Mazda een motor met twee turbo’s en supercharger. Ik geloof dat Mazda zelf beter haar problemen kent dan haar fanclub.
Triest dat Mazda dus een patent wil.

Die zijn dingen die iedereen kan bedenken.
Een dikke week geleden heeft Mazda iets laten zien betreffende hun HCCI motor (meer nieuws op de Tokyo motor show).
De laatste letters staan voor Compression Ignition – waarbij niet een klein vonkje maar de druk / temperatuur aan het eind van de compressieslag voor ontsteking van het brandstofmengsel zorgt. Meerdere fabrikanten hebben getest met HCCI maar het slechts in een beperkt toeren- / belasting-gebied aan de praat gekregen.

Lang werd gedacht dat Mazda HCCI zou draaien bij lage belasting en dat voor hogere belastingen een oplossing bedacht zou moeten worden.
Voor zover ik het nu begrijp – er sinds een week staan en aantal filmpjes op yoeptjoep – werkt de Mazda SkyActiv-X motor bij hogere belastingen volgens zuivere Compression Ignition en heeft de motor bij lagere belasting wat hulp nodig. Mazda’s uitvinding is SpCCI: Sparkplug Controlled Compression Ignition. Wanneer bij lagere belasting de Compression iets te laag is voor CI dan zorgt de oude vertrouwde bougie voor een vonkje > een ontbranding en dus een extra beetje extra drukopbouw waardoor wel weer Compression Ignition plaats vindt.

Doel is de onmiddellijke ontbranding in de gehele verbrandingskamer in plaats van het zeer lokaal (bougie vonkje) op gang brengen van de ontbranding en verplaatsing van het vlamfront van daaruit. Die onmiddellijke ontbranding brand krachtiger, vollediger / schoner en staat hele magere brandstofmengsels toe.

Behalve een zeer hoge compressieverhouding – naar verwachting 18:1 – en de Sparkplug truc, zijn er nog veel meer zaken die HCCI over een breed gebruiksgebied mogelijk maken. Denk aan kleptiming.
Waar de presentaties ook melding van maken is dat onder bepaalde omstandigheden een pomp zorgt voor extra lucht in de verbrandingskamer. Het wordt wat vreemd omschreven, maar het lijkt er op dat de SkyActiv-X voor dat doel gebruik maakt van een compressor.

De SkyActiv-X is dus nog niet eens op de markt, maar Mazda lijkt dus nu al een patentaanvraag te hebben gedaan voor een turbo geblazen versie daarvan.

Ogenschijnlijk (ook) in een achterwiel aangedreven lay-out, maar waarin dan?
MX-5 zou kunnen, maar vraag me af of alle techniek onder de kap van een MX-5 ND past (de SkyActiv-X is op basis van de huidige 2 liter), nog afgezien van de vraag of al dat vermogen nodig is. Een RX-Vision met 4 cilinder, zou kunnen hoewel ik persoonlijk hoop dat Mazda’s SpCCI techniek ook toepasbaar blijkt op een Rotatie motor.
De Duitse pers wist deze winter echter al te melden dat de toekomstige Mazda 6 een achterwiel aandrijver zou worden. Daar zou dit torretje ook leuk van pas komen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).