Meer dan 30 graden en hier in Nederland rijden strooiwagens

Auteur: , 44 Reacties

Is de hitte naar het hoofd gestegen of is hier iets anders aan de hand?

Meer dan 30 graden en hier in Nederland rijden strooiwagens

Terwijl het bloedheet is buiten kunnen inwoners van de gemeente Noordenveld (Drenthe) een strooiwagen tegenkomen. De medewerkers zijn niet door de hitte bevangen. Het is juist een preventieve maatregel vanwege de hoge temperaturen. In de winter worden strooiwagens ingezet om asfalt ijsvrij te maken wat resulteert in veiligere rijomstandigheden. Met een warme zomer zijn er andere dingen aan de hand.

Met de huidige temperaturen kan het gebeuren dat het asfalt wat stroperig wordt. De temperatuur van de weg kan zelfs zo oplopen dat het asfalt zich gaat vastplakken aan auto- en motorbanden die over de weg rijden. Strooiwagens sproeien pekelwater die de temperatuur van het asfalt naar beneden brengen. De gemeente in Drenthe sproeit op wegen met een slijtlaag en op wegen met nieuw asfalt.

Tegenover Dagblad van het Noorden laat de gemeente weten de strooiwagens vanmorgen en afgelopen middag ingezet te hebben. Omdat het de rest van de week zelfs nog warmer gaat worden is Noordenveld van plan om ook morgen en overmorgen de strooiwagens te laten rijden. De Gelderlander schrijft dat tevens in Arnhem gestrooid gaat worden en zo zijn er ongetwijfeld nog meer gemeentes die dergelijke maatregelen nemen.

Het is zeker niet uniek dat strooiwagens in de zomer ingezet worden. Enkele jaren geleden schreven we ook er in Nederland bij temperaturen van meer dan 30 graden gesproeid ging worden.44 reacties

Ook iets tegen een plakzak?
@soundgarden: Ja talkpoeder
@soundgarden: castratie
@soundgarden: slekpack
@soundgarden: Je zak een kwartiertje in ijswater hangen.
@soundgarden: mond van je vrouw?
@soundgarden: En tegen plaktetten?
@theladystig: los in de kooi houden.
@thomthamofo: Goed idee in de showroom!
Wat ik mij nou afvraag, is dit omdat het NL asfalt niet tegen deze hitte kan of rijden er in bijvoorbeeld zuid-Spanje ook strooiwagens rond? 🤔
@venividivici: zal wel andere samenstelling zijn van het asfalt.
@lekkerlinksrijden: ja dat is zeker een andere samenstelling. Hier hebben we open asfalt (soab), omdat dit zo goed afwaterde en stil is. Ben nu al een keer of 5 in Death Valley CA geweest en daar is het in juli en augustus gewoon 50 graden. Asfalt blijft daar gewoon keurig liggen, maar dat is ook een heel ander soort asfalt en geen soab.
@cpp1: ZOAB, zeer open asfalt beton
@cpp1: *ZOA(B) : Zeer Open Asfalt(beton) 😉
@sirprize: het plakt allebei, maar toch liever ZOA dan een SOA
@cpp1: zoab=zeer open asfalt beton
@cpp1: ZOAB. Ik denk, ik zeg het maar even, als niemand anders het doet. Staat voor Zeer Open Asfalt Beton.
@venividivici: Of word de infrastructuur in Nederland tov die in andere landen extreem goed onderhouden🤭
@venividivici: omdat de ZOAP minder bestand is tegen hoge temperaturen.. en ik meen dat het split wat in ons asfalt is verwerkt (hetgeen waardoor wij een betere remweg hebben en in Spanje door tekortkoming een ijsbaan lijkt bij een noodstop) ook niet tegen dagelijkse 30C+ kan..
@roberto: Tja, dan moeten ze toch de ZOAP eens aan gaan passen denk ik aangezien de zomers warmer dan vroeger gaan worden.
@roberto: Och, ben ooit op vakantie in Ierland geweest, waar het toen een week 25-30 graden was. Van ZOAB hadden ze daar nog niet gehoord in de 90’er jaren, maar het asfalt veranderde er in vloeibaar teer. Ik was op de fiets, alles zat onder de teer en grit. En niet op vooruit te komen. Kortom, het hangt af van de samenstelling van het teer/betonmengsel hoe goed het bestand is tegen hoge temperaturen.
@roberto: Peton?
@venividivici: anders zetten we die spaanse weg ook even 3 maand in NL winter temperaturen met af en toe wat ijs, sneeuw, pekel etc.
@venividivici: vorig jaar mijn schoenzolen vernacheld in Zuid Frankrijk toen ik uit de auto stapte op “gesmolten” asfalt… dus ook daar hebben ze er last van.
@venividivici: Net zoals bij koelkasten, die hebben ook een gemiddelde functie temperatuur.
Bij ons ‘om de hoek’ wordt er nieuw wegdek geasfalteerd (A325). Ben eigenlijk wel benieuwd of dat zonder veel problemen kan, met dit weer.
@RRRobert: naja die troep wordt bloedheet neergelegd en gewalst, dus moet geen probleem zijn lijkt me. Duurt wat lang voor het is afgekoeld misschien..
@RRRobert: mag hopen ondanks de hitte dat ze er snel
@mikje90: klaar mee zijn, en de Apeldoornseweg mag ook wel eens een keer af zijn.
@mikje90: deze week heb ik nog vakantie, en er dus weinig last van. Als over drie weken de Pleyroute in zuidelijke richting dicht gaat, wordt het wel afzien. Hopelijk gaat die renovatie net zo snel als bij de noordelijke richting.

Ze hebben er trouwens niet alleen een trajectcontrole in voorbereiding, maar óók twee gatso,camera’s geïnstalleerd…
@RRRobert: ik zag al een mooie foto van die naaipalen. Alleen wist ik nog niet dat er een traject controle kwam. Hopelijk gaat die net zo snel uit als die oude traject controle tussen Velp en Arnhem Noord.
@mikje90: het geniepige is, dat ze dus niet op aparte (dus herkenbare) palen staan, maar tegen de zijkant van de kolom van een portaal. Bovenop de portalen (waar ook de matrixborden aan hangen) staat de camera voor de trajectcontrole, maar aan de zijkant van de kolom zit dus de gatso geschroefd. De eerst vind je op het portaal nèt voorbij de oprit Huissen, de tweede vind je twee portalen verderop, als je de brug volledig over bent.
@RRRobert: nee, als de temperatuur te hoog is wordt er niet geasfalteerd.
@RRRobert: heel toevallig, een klein stukje verderop heb je het antwoord. Op de Binnensingel naast de Berenkuil blijft de weg een paar dagen langer dicht vanwege de hitte omdat het asfalt nu niet genoeg kan koelen.

Voor de rest maakt het niets uit. Asfalt is toch al 180 graden als het aan komt. En de werkzaamheden op de A325 duren extra lang omdat ze de vangrail moeten herstellen en hergebruiken. Het asfalt hebben ze er zo in liggen. En als de aannemer gewoon nieuwe vangrails mocht gebruiken waren ze nu al klaar geweest.
Zoiets doen ze in België niet, daar liggen degelijke wegen.
@johnwaters: ja en katoen komt van de ooievaar
@katoenboer: als jij het zegt, jij bent tenslotte de katoenboer.
@johnwaters: Aan die wegen valt in ieder geval niets kapot te gaan.
@theladystig: Die zijn nog door de Romeinen aangelegd.
Kraters en scheuren, de Belgische variant van zoab 🤪
Waarom noemen we ze niet gewoon sproeiwagens in de zomer en strooiwagens in de winter dan is dit geen nieuws meer.
Hier wil je dus niet doorheen rijden als je op een mooie zomerse dag net je auto (oldtimer)in de wax hebt gezet….
Dus nu kun je ook ‘s zomers niet met je klassieker rijden…. En bedankt.
Als je met een rondje strooien wat reparaties kan voorkomen dan zijn ze gewoon goed bezig!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).