En jawel: kamervragen over woekerprijzen GP Zandvoort

Auteur: , 66 Reacties

Keihard aanpakken.

Mercedes

Mocht je het gemist hebben: de organisatie van de Dutch GP heeft vandaag wat mailtjes verstuurd. Mensen die hebben deelgenomen aan de voorinschrijving weten nu of ze het voorrecht hebben om geld over te maken aan Prins Bernhard en kornuiten in ruil voor een felbegeerd ticket. Met dat ticket in de hand kunnen ze vervolgens de eerste Nederlandse Formule 1 Grand Prix sinds 1985 bezoeken. Een andere optie is het ticket doorverkopen en hele vette en tevens dikke winst behalen.

Voor ondergetekende zijn beide opties helaas niet mogelijk, want ik heb weer eens een blauwtje gelopen, dit keer bij Bernie en Jan. De afwijzing was zelfs zo hard dat ik niet eens een afwijzingsmailtje gekregen heb. Ik weet toch vrij zeker dat ik ingetekend had, maar goed, zal wel aan mij liggen. Enfin, dik balen dus, maar helemaal nu tickets op Marktplaats gewilder lijken te zijn dan Bitcoin in de winter van 2017. Enfin, er zijn ergere dingen in de leven, toch?

Misschien niet. Bij sommigen lijken de druiven in ieder geval wel érg zuur te zijn. En dat is dan toch even schrikken, zeker als je gewend bent aan tomaten. Zodoende stelt SP-kamerlid Peter Kwint harde kamervragen in het licht van dit ongebreidelde kapitalistische feestje rondom de meest kapitalistische sport ter wereld. Misschien is Peter nog zuur over de rol die de F1 speelde in het vernaggelen van zijn ideologie, toen het circus medio jaren ’80 neerstreek in Hongarije en de comrads aldaar aanspoorde de muur om te gooien.

Maar misschien heeft onze Peer ook wel gewoon een punt. Het liep vanmiddag namelijk meteen wel weer érg uit de klauwen op Marktplaats, waar opportunistische profiteurs hun felbegeerde tickets meteen voor vele malen meer dan hun nominale waarde aanboden. Peter linkt in een Tweet bijvoorbeeld naar een gozer die twaalf kaartjes voor het main straight aanbood voor 3.000 Euro per stuk. De originele prijs van deze kaartjes was 448 Euro. Bij een succesvolle verkoop is dat toch al snel een winst van een splinternieuwe Škoda Scala 1.5 TSI. Gelukkig was de omschrijving in ieder geval nog aimabel en uitnodigend:

F1-tickets

Kwint grijpt in zijn kritiek ook terug op eerdere voorvallen waarbij organisatoren van een evenement stiekem hun kaartjes verkochten aan doorverkoop-hosselaars, zoals bijvoorbeeld gebeurde bij Live Nation. En dus heeft het pakloze kamerlid het volgende setje vragen opgesteld voor de minister van O, C en W:

Wat vind jij ervan? Moet de overheid keihard ingrijpen om dit soort praktijken een ding van het verleden te maken? Of verdienen de hosselaars en de gekkies die hen betalen elkaar en moeten we het ze samen maar laten uitvechten? Laat het weten, in de comments!66 reacties

De Live Nations en Mojo’s van deze wereld willen ook hun winst maximaliseren, dus dan kun je er donder op zeggen dat er allerlei nare dealtjes bestaan voor handelaars, die dan met een bot kaartjes kunnen oogsten zonder ‘Captcha’-achtige verificatie-toestanden. Zo hou je de hype echt, want je creëert schaarste. En daar mag je dan ook nog eens servicekosten voor betalen. En we doen het nog ook. Fantastisch toch?
@vaakbenjetebang: precies, en daarom moeten zulke instanties gewoon verboden worden en weer lekker als vroeger op het postkantoor kaarten kopen. Gewoon weer gezellig een nachtje zitten.
Het zou toch leuk zijn als er niemand op die tribunes zit omdat men blijft zitten met die veel te dure tickets. De bril heeft z’n centen al verdiend dus die zal er in ieder geval niet om rouwen.
Volgens mij zijn er grote problemen die de politiek moet aanpakken. Laat recreatie lekker over aan de markt. Het is niet alsof ze er zelf aan meebetalen..
@flutterby: gewoon niet meer naar toe gaan, stopt het vanzelf….
@flutterby: Dat is waar, er zijn altijd grotere problemen. Toch vind ik het goed dat er aandacht voor zulke zaken is. Bij een F1-kaartje speelt het ‘cultuur’-aspect misschien wat minder, maar het idee hier is dat ‘cultuur’ zo toegankelijk mogelijk zou moeten zijn voor iedereen. Een aspect van die toegankelijkheid is dat de kaartverkoop in ieder geval eerlijk gebeurt, als in: de organiserende partij bepaalt de prijs van het evenement, en de kaarten gaan in de vrije verkoop. Iedereen die deze prijs kan betalen heeft dan evenveel kans om het evenement mee te maken. Door dit soort ‘scalping’ worden bepaalde evenementen dus minder toegankelijk voor mensen met minder draagkracht, zonder dat de uitvoerende artiest (in de breedste zin van het woord) daar iets van terugziet, of daar zelfs maar om gevraagd heeft. De hele laag van uitvretende handelaartjes die feitelijk geen dienst leveren maar een extra barrière opwerpen die je met meer geld kunt slechten, is een uitwas van de vrije markt waar wat mij betreft weinig sympathie mee hoeft te zijn. Nu snap ik ook heus wel dat een kaartje voor (ik noem maar wat) Rihanna, Coldplay, Rammstein of Metallica sowieso al een klein fortuin, en dat een spreekwoordelijk tientje extra voor de echte fan dan niet veel uitmaakt, maar hoe je het wendt of keert: het blijven bloedzuigerpraktijken van partijen die geen waarde toevoegen. Best wel sympathiek dat er iemand die deel uitmaakt van de zo gehate ‘roverheid’ dit bij herhaling aan de kaak stelt.
@vaakbenjetebang:
En hoezo is Cultuur niet toegankelijk dan?
Ik kan je een tiental autosport evenementen noemen waar je gewoon heen kan, van gratis tot 20,00 euro.
Ik kan je ook een tiental muziekevenementen noemen waar je gewoon heen kan, van gratis tot 20,00 euro.
Idem musea. Idem sport en spel. En ik ben een stugge Tukker die Twente nauwelijks uitkomt.
Dus hoezo is Cultuur niet toegankelijk?

Tis gewoon dat iedereen massaal tegelijk naar Max wil kijken. En bij dat soort scheve vraag/aanbod verhoudingen duiken er handelaren op ja. Zo werkt dat met Handel. De prijs kun slikken of je doet het niet. Meer is er niet van.
@rob: Weet ik allemaal ook wel, ik kan er nog veel meer noemen. En voor het geld wat Metallica durft te vragen voor een kaartje kan ik zeker 10 shows met in totaal 40 bands zien waarvan de drummers wèl tot 4 kunnen tellen – maar dat is het punt niet. Punt is dat (in dit geval) Metallica, haar vloot kappers en haar management samen de prijs bepalen. Daar zit dan nog een dienstverlener (sic) tussen die het mogelijk maakt dat mensen die graag drummers zien prutsen daar kaartjes voor kunnen kopen, en die moet ook betaald worden. Daarmee is er dan een totaalprijs voor het concertkaartje. Dat die niet voor iedereen op te brengen zal zijn is in dit voorbeeld evident. Dat is marktwerking. Niks mis mee. Immers, als mensen genoeg hebben van Lars’ gestuntel blijven ze thuis en gaan de prijzen wel omlaag.

Wat onwenselijk is, is dat de consument dus niet voor die eerder genoemde prijs een kaartje kan kopen, omdat er een schimmige laag van parasieten tussen zit die (als het tegenzit) door de dienstverlener die de kaartverkoop organiseert wordt gedoogd of zelfs gestimuleerd. Dat is een uitwas van de vrije markt. Feitelijk is het een laag van speculanten die er van uitgaat dat de pijngrens voor een kaartje nog niet bereikt is.

Absurde vergelijking: het is (voor zo ver ik weet) bijvoorbeeld ook niet toegestaan om bij een benzinestation naar binnen te lopen, alle brandstof in de reservoirs ter plekke op te kopen en dan de prijs aan de pomp met 10% te verhogen (de eerste die nu roept “dat doet de roverheid ook!!!1!!” is af).
@vaakbenjetebang:
De peut wordt duurder verkocht aan de snelweg dan bij de pomphouder in het dorp. Dus ja hoor, dat kan prima.

Handelaren zoeken altijd de pijngrens op. Of het nu keurige bedrijven zijn of sjacheraars op marktplaats. Bij een mega populair evenement als de Formule 1 wordt dat dan duidelijk zichtbaar. Is een extreem geval van een scheve vraag/aanbod verhouding. Ja, 34 duizend euro vragen voor 12 kaartjes is absurd, maar in 99,9% van de gevallen heeft niemand moeite met de pijngrens die de handelaar heeft bedacht.
@Rob: @Rob: dat klopt maar het zijn nog steeds dezelfde partijen in jouw voorbeeld die de prijs bepalen.

Het betoog van @vaakbenjetebang gaat imho nog steeds op.


@rob: Je bent kennelijk vastbesloten om aan het punt voorbij te gaan dat er een ongewenste, wellicht zelfs illegale, niets toevoegende parasitaire laag aan de handelsketen wordt toegevoegd die men een halt probeert toe te roepen.

Voor de goede orde: het dus gaat niet om de prijs an sich, die wordt immers bepaald door vraag en aanbod en ook locatie maakt deel uit van dat evenwicht – vandaar dat benzine aan de snelweg duurder is. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met het feit dat de concessie om een benzinestation aan de snelweg te exploiteren vast duurder zal zijn dan eenzelfde soort concessie in Koewacht of Hardegaryp.

Dat marktwerking het ontstaan van zo’n parasitaire laag in de hand werkt is helder, maar dat betekent niet dat het acceptabel is.
@vaakbenjetebang:

LOL ..

Dit is simpel entertainment voor simpel volk ..

Geen eerste tweede of derde levensbehoefte ..
Helemaal geen levensbehoefte zelfs ..
@vaakbenjetebang: Dat doen de mannen (m/v) met het gezag bekleed met diepe zakken ook!
@vaakbenjetebang: ik wil alleen een +3 geven voor Lars’ gestuntel.
@vaakbenjetebang: ik kan momenteel het geld voor zo’n evenement niet missen. Krijg ik het nu gratis omdat het voor iedereen toegankelijk moet zijn?
@vaakbenjetebang: er zijn al genoeg mensen die meeverdienen aan een artiest. De platenmaatschappij, de manager en lokatiebeheerder. Daar is niets mis mee.

Als ze echt willen dat tickets niets doorverkocht worden dan verkopen ze toch gewoon op naam? Waarbij je hooguit je geld terug kan krijgen bij het officiële verkoopkanaal. Stiekem vinden alle eerder genoemde partijen het wel fijn dat alles binnen een uur verkocht is..
@flutterby: eensch! Er willen 1 mio race fans naar Zandvoort, dus 1 mio potentiële kiezers.

Het interesseert ze echter geen zak.
@flutterby:
Ahjoh, niet zo flauw, gun die SPer ook zijn witte voetje bij de Max-fans.
@rob: Deze SP’er heeft al eerder tegen dit soort praktijken geageerd, het is dus niet zo dat hij puur even wat naamsbekendheid probeert te krijgen door mee te liften op de Verstappen-hypetrein met een agendapunt waar hij eerder nooit interesse voor heeft gehad.
@vaakbenjetebang: casual kwint.. slappe hap
@lekkaah: Je hebt me ook niet zien beweren dat hij doortastend of effectief is… Hij heeft in dit geval wel mijn sympathie in dezen.

Je kunt het als volksvertegenwoordiger ook niet goed doen denk ik. Als je je alleen met ‘de grote problemen’ bezig houdt heb je al snel het stigma dat je in je ivoren toren te ver verwijderd bent van de echte wereld, en als je dan omgekeerd eens iets ‘kleiners’ benoemt krijg je de reactie dat je je met belangrijkere zaken moet bezighouden. Ga er maar aan staan.

Laat onverlet dat er natuurlijk wel een ondergrens is waar je niet doorheen moet zakken qua ‘klein leed’, getuige de motie omtrent de pitspoezen van enige tijd geleden.
@vaakbenjetebang: Je hebt gelijk, ik trek die vent gewoon niet, heb 10 jaar in Amsterdam gewerkt en daar sterft het van die ‘gutmenschen’ die vooral hun best doen om zich als naief slachtoffer op te stellen
@Rob: precies, en we willen niet dat deze tienermeisjes (enige doelgroep die fan mag zijn) daadwerkelijk gaan stemmen op deze man zonder de rest van zijn programma te weten.
@flutterby: als de markt dan ook even zelf de uitbreiding van de infrastructuur betaalt, dan valt er over te praten. Maar zolang er belastinggeld aan te pas komt om dit evenement mogelijk te maken, mag wat mij betreft de politiek hier ook zijn voorwaarden stellen.
@vroaaar: wordt er een snelweg (rijksweg) aangelegd dan? Dat is de enige die het rijk betaald, al zijn er wel uitzonderingen.
@flutterby: de overheid heb je in vele vormen van lokaal, provinciaal tot rijks. Hoe dan ook, alles wat de overheid uitgeeft om dit evenement mogelijk te maken komt uit de belastingen die wij allen betalen.
Hier ook bot gevangen voor Bronze kaarten, best wel jammer! Ik heb nog ijdele hoop dat een berg fopaanvragen niet tijdig betaald en er in een “tweede ronde” alsnog kaarten naar de geïnteresseerden gaan. Het mooist zou zijn wanneer al die doorverkoopkaarten ongeldig worden verklaard en de kopers een ban krijgen.
Dit probleem is er al jaren maar dan met festival kaarten. Om de zwarte handel tegen te gaan hebben ze een overschrijvingsbureau benaderd om de kaarten van naam te laten wijzigen en dan voor de normale verkoopprijs en wat extra voor de naamswijziging op het kaartje. Dit is in mijn ogen de meest eerlijke manier de verkoper is “schadeloos” gesteld en de aankoper is blij voor een paar euro’s meer
Ach… Kamervragen beperken zich tot vragen… Mooi een uurtje over kletsen, kijken hoe dit voorkomen kan worden op de lange termijn, ja knikken met z’n allen en weer verder. O, niet te vergeten ook even tweeten tijdens het debat.
Ik wil al jaren naar tomorrowland, helaas pindakaas. Ik wacht wel totdat ze in Assen komen. Elk jaar zzonder problemen in de Haarbocht, samen met 105.000 anderen op de zondag.
@maferick74: daarnaast vind ik lexi prima als hij gaat lintjes knippen maar “de bril” krijg ik geen positieve kriebels van. Lijkt me een gevaarlijk persoon worden met zoveel macht en centen.
Ik ga wel naar de zwarte cross. Dagkaart voor de zaterdag € 30,-. En dan haal ik wel een broodje Halal bij Allah’s afbakbar. Kijk ik de formule 1 wel op Ziggi. Hou ik toch ff € 2970,- over voor bier
@soes750: reken jij het broodje niet af?
@chriscross: zeker, ik betaal er graag 3 munten (= € 9,-) voor. Na zo veel bier kun je niet meer zo goed rekenen hè 😉
@chriscross: als je slim bent, koop je alle broodjes en verkoop je ze iets duurder door. Houd je genoeg over om zelf ‘gratis’ een broodje weg te bikken.
Gewoon absurd dat soort oplicht praktijken. Maar aan de andere kant als je als koper zo stom en lomp bent om daarin te trappen dan verdien je het ook gewoon om keihard genaaid te worden!
@venividivici: inderdaad, vraagprijs is maar een vraagprijs. Als men ervoor krijgt wat zij vraagt dan heeft de koper een plank voor z’n kop of hij heeft het er heel graag voor over.
Je kan tegenwoordig toch alles regelen met Digid? Gewoon via Digid op naam verkopen en legitimeren aan de kassa. Dan worden ze alleen verkocht aan diegene die ook willen komen.

Kan je onverhoopt niet? Weer annuleren via Digid en hoppa, hij kan opnieuw verkocht worden door de organisatie.
@tenaci: Niet iedereen heeft een digid. Maar het principe is wel goed. Er is geen reden waarom die grote jongens niet via hun portaal de overdracht kunnen regelen bij gelijkblijvende prijs, of gewoon de eigen transactiefee. En tot die tijd wordt de creditcard van de oorspronkelijk koper belast.

Mojo/Eventim/Ticketmaster, ze slepen bakken met geld binnen aan e-mails met een code. De enige reden die ik kan bedenken waarom ze niet zelf een dergelijk systeem hebben is omdat ze zelf teveel verdienen met deze schaduwhandel.
Handel is handel. Doen duizenden Nederlanders dagelijks, omdat het hun werk is.
Maar omdat nu het max-feesje verstoord wordt door wat snelle jongens, is dat in één keer een schande? Wat een onzin.
Gewoon vraag en aanbod.
Formule 1, de meest gehypte flauwekul na het voetbal. Ik vind auto’s leuk, Formule 1 des te minder. Geef mij maar de WRC, leuker en goedkoper.
@tge1: Formule 1 is tegenwoordig met name in Nederland gehyped. In andere landen speelt dit soort dwaasheid niet. Ik denk namelijk dat je nog prima een kaartje kunt kopen voor de race in Hockenheim dit weekend voor een normale prijs. Waar ik het wel mee eens ben is dat er mooiere autosport evenementen zijn die toegankelijker zijn en meer bieden voor een lagere prijs.
Weet nu al het antwoord op de kamervragen zal zijn:

Woekerprijsbelasting

Op kaartjes voor Zandvoort, op kaartjes voor De Efteling, op kaartjes voor concerten, op woekerpolissen, over de woekeraccijnzen op brandstoffen en over het in bezit hebben van voortwoekerende eikenprocessierupsen in de tuin.
@moveyourmind:
Peter Kwint werkt het standaard riedeltje af:
Ophef, bla bla bla.
Onderzoek doen, bla bla bla.
Keihard aanpakken, bla bla bla.
Uiteindelijk wint de handelaar toch altijd. Hoeveel wetgeving die ambtenaren ook bedenken. Net zoals die vlugge Oekraïners die wat extra miljoenen kilo kippenvlees de EU binnen hebben weten rommelen. Mooi toch?
Gewoon lekker zelf mijn kaartje houden👍🏽
de sukkels die de kaartjes voor dit geld zijn ook boosdoeners! Hierdoor heb je van die handelaren die geld ruiken.
Gewoon kaartjes verkopen op naam en koppelen aan een paspoort zoals vliegtickets.
Hoe onwenselijk ik die doorverkoop ook vind, vind ik overheidsbemoeienis in vrije handel nog erger. Ik blijf toch een liberaal hè.
De aanpak van dit probleem moet toch vanuit Mojo en Circuit Park Zandvoort e.d. komen.

Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom ze de kaartjes niet duurder verkopen. Vraag en aanbod toch? De vraag is er blijkbaar genoeg en zo vangen ze zelf de marges van de tussenhandel.
Voor de tussenhandel wordt de doorverkoop dan te riskant.
Wat mij betreft is dit niet voor de politici om dingen te regelen wel voor de organisatie van de evenementen. Maar goed blijkbaar doen ze dat dus niet, dus misschien moeten ze toch maar dwingen om kaartjes om naam te doen.
Er is maar 1 oplossing, alleen niemand wil eraan meewerken. Kaarten op naam van individu, ook bedrijven. Ben je ziek of verhinderd, das dan jammer..valse gegevens ingevuld, das pech, geld weg…die flipperij moet eens stoppen (vind ik).
@ghost:

Concentratiekamp van maken ..
Dat snappen NL ambtenaren wel hoor ..
Is het dan zo moeilijk om ze op naam te verkopen?
Zie het gebeuren dat die eikel van een Bernhard zelf kaarten op Marktplaats zit te verkopen
Heb er 4 ..
Dacht er wel iemand blij mee te kunnen maken ofzo ..

Maar dit bericht triggert mij ze te verkopen voor de hoofdprijs in cash ..

Communisme moet je uitroeien ..
Dat is je burgerplicht ..
@lincoln: Ik geef je een kratje bier.
@lincoln: Je kan ze ook bij de ingang voor een kapitaal aan Max Verstappen groupies verpatsen. Geen overheidsbemoeienis en een zakcentje voor een leuke tijdsbesteding zoals de hoeren ofzo.
@lincoln: gewoon verpatsen ouwe. Lekker uit eten gaan, genoeg winst overhouden. Die zooi lekker thuis op de bank kijken met wat eten en drinken.
ik heb ook een mailtje gehad met de helaas melding.. maar ga toch echt geen 5x of meer betalen voor kaarten.. dan maar op de bank met een pilsje en een bak zoutjes :D
Ik ben nog maar een paar maal bij de GP in diverse landen geweest, maar dit heb ik nog nooit zo gezien. Of je koopt een kaartje voor de normale prijs ( via F1 zelf ), of je ritselt vlak voor aanvang nog even wat met iemand die er nog vanaf moet. Net als een kennis van me die op loopafstand van het GelreDome woonde: kwartier voor aanvang concert nog even een slag om de toko, en voor een paar tientjes naar diverse wereldsterren geweest.
Volgens mij heeft “Petertje” zelf geen kaarten weten te bemachtigen en dacht hij op marktplaats wel een paar kaarten op de kop te kunnen tikken..
Oh heerlijk gewoon. Mag toch hopen dat die vieze varkens zich ONTZETTEND in de vingers hebben gesneden. Zodanig dat ze het écht voelen en moeite hebben om nog te kunnen vreten. Het mooiste scenario zou zijn wanneer dergelijke gortige handelaren bij naam en toenaam worden genoemd op diverse sociale media, inclusief foto. Hopen dat er dan jaren lang last van hebben en op alle mogelijke manieren worden uitgekotst. Goed vers houden, en hun gegevens jaren lang consequent blijven delen in tijde van grote, populaire evenementen.
Het is een soort vraag en aanbod. Het gebeurd(e) ook met schaalmodellen van Verstappen. Zo uitverkocht in de shop en iets later kun je ze via marktplaats voor het driedubbele kopen. Het is nu alleen te hopen dat er niemand zo stom is hier in te trappen en voor zulke bedragen kaartjes te kopen.

Wel is het denk ik goed dat dit wordt aangepakt. Hoe vaak ik wel niet heb geprobeerd om voor een concert kaartjes te kopen waarbij binnen 1 minuut na het openen van de digitale kassa’s de boel al was uitverkocht en je vervolgens wel via obscure sites aan tickets kon komen (al dan niet echt of voor hogere prijzen).

Gewoon een stukje marktwerking. Lekker laten gaan.
Is er een regel bij kamervragen dat de eerste vraag eigenlijk geen vraag is en elke halve zool met een IQ boven de 45 de vraag kan beantwoorden?
Verder wel leuk dat hij vraag 3 erin heeft gesneaked; want als het antwoord daar geen ‘0’ is, dan is het leuk.
Maar verder zal t me een worst zijn: als er debielen zijn die 3k voor een kaartje willen betalen, doen ze hun best maar.
Als er mensen zijn die elke zoveel weken vol stress in willen loggen op een bepaalde tijd om wat kaartjes te bestellen met het doel die door te verkopen voor een paar honderd piek winst: prima.
Mijn vrouwlief wilde een paar jaar geleden naar Adele. Kwam er doorheen, kon 4 kaartjes kopen. Ik moest mee. De 2 andere kaartjes voor 2x de prijs verkocht (had makkelijk 3x kunnen vragen); maar dat konden we niet over ons hart verkrijgen. Ik heb dus precies uitgegeven wat ik voor Adele uit wilde geven: 0. Maar vrouwlief had een leuke avond.
Voor 3k per persoon vlieg je naar het meerendeel van de GPs + entree + mooi hotel + week vakantie.
Maar nee, Henk gaat wel in de file staan voor de Zandvoort optocht
@gregorius: psst. verklap het grote geheim nou niet.
Wat verwacht je als de vraag groter is dan het aanbod?

De enige die hier publiek geld loopt te verspillen is die Kwint met zijn onzin.

Die kwint kan beter naar noord Korea verhuizen. Kijken of die het socialisme dan nog steeds zo’n goed idee vindt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).