Mega-terugroepactie voor Mercedes in Europa

Auteur: , 51 Reacties

Miljoenen auto's worden teruggeroepen door Daimler.

Mercedes

Daimler heeft vandaag bekendgemaakt een grote terugroepactie op touw te zetten. De dieselauto’s van Mercedes kwamen in diverse milieutests negatief uit de bus. Met deze terugroepactie komen de Duitsers met een reactie. Ze willen door middel van een update de modellen zuiniger maken. Meer dan drie miljoen auto’s met een dieselmotor worden teruggeroepen. De actie kost Daimler een niet al te misselijke 220 miljoen euro.

Sinds maart kregen Mercedes-modellen uit het compacte segment een update om de NOx-uitstoot te verminderen. Tot nu hebben 45 procent van deze modellen een update ondergaan. Later werd deze update ook uitgerold voor de V-klasse. In Duitsland hebben 75 procent van de busjes deze speciale servicebeurt laten uitvoeren.

Nu is het dus de beurt aan de rest van het dieselgamma van Mercedes. Bijna alle EU5 en EU6-dieselauto’s komen in aanmerking voor deze terugroepactie. Mercedes brengt geen kosten in rekening voor het uitvoeren van deze update. De komende weken wordt de actie op touw gezet.51 reacties

Weet iemand of de C220d (2014) ook terug moet?
@romeoalfa: Ik heb een lijst voorbij zien komen waar de C220d wel in vermeld stond. Kan ‘m zo alleen niet terugvinden.
@romeoalfa: geen idee hoe snel de communicatie verloopt maar je kan evt. het kenteken checken bij de RDW. Met mijn sjoemeldiesel kwam daar toen ook een ‘hit’ op naar voren.
@romeoalfa: als je er één hebt en deze moet terug, kun je vroeg of laat een brief op de mat verwachten.
@romeoalfa: 7 tientjes per auto???
Voor €220.000.000 koop je ook een moderne slaaf als een Neymar. Of je update er 3 miljoen auto’s voor……
@roppp: haha! De wereld is gek geworden!
@roppp: over de rug van die slaaf verdienen ze in no-time het driedubbele daarvan. En dit terwijl er massa’s mensen geen cent op zak hebben. We leven idd. in een bizarre wereld…
@roppp: lees het verhaal nog eens. Ze kopen je auto niet terug hè
@kenner: Lees de reactie van &ropp nog eens goed…
@kenner: dat zegt hij toch ook niet
@kenner: lees zijn reactie nog eens goed …
@roppp: Ik zou best wel zo’n type loonslaaf willen zijn. Die gozer heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en verdient tientallen miljoenen per jaar. Is toch mooi man, kun je na je actieve carrière gewoon elke dag doen waar je zin in hebt en dan heb je nog genoeg geld over om je kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen eenzelfde luxe leven te bieden.
Vind het wel raar dat zelfs de bloggers zelf hier nog steeds CO2 en NOx door elkaar halen. Minder NOx betekent voor een diesel vaak (niet altijd) een HOGER brandstofverbruik.
NOx ontstaat door hoge compressie en temperatuur, wat vaak het gevolg is van downsizing.
@bartteeuwen: nice, minder NOx is inderdaad per definitie niet zuiniger. Deze uitstoot wordt verminderd door ofwel extra inspuiting of door de EGR ‘agressiever’ af te stellen. Beide eigenlijk ongewenste methoden.
@bartteeuwen: dat ligt wel iets ingewikkelder. Je kan een motor ook heel arm (dus zuinig) laten draaien en dan ontstaat veel NOx. Door vervolgens een NOx cat erachter te plaatsen kan je de NOx uitstoot bij de pijp toch verminderen. De afweging is vaak NOx vs CO, HC, CO2 en fijnstof (roet). Hier zit voor euro6 allemaal een maximaal aan en deze vinden ieder op een ander bedrijfspunt plaats. Kortom: door strenge eisen moeten ze haast wel sjoemelen
@schuiftrompet: welnee. Gewoon 8%* ureum inspuiten. Dat werkt perfect want dan heb je 95% reductie van je nox. Gecombineerd met een roetfilter kan de andere stofjes best wel minderen. Maar dan is er opeens weer ureum tekort. En moeten mensen dat spul dus tanken.

*cijfers gebaseerd op de verbruiken van de (enorme) installatie aan boord van het schip waar ik op werk. Inclusief actuele uitlezing.
@lekbak: je bedoelt AdBlue dus.
@ozan:
Adblue en Ureum zijn allebei merknamen voor hetzelfde goedje dat hoofdzakelijk ammonia bevat.
@Original_Arnoud: ureum is geen merknaam maar een productnaam. Het is eigenlijk urine maar dan zonder een aantal afvalstofjes. Ammonia komt pas vrij als je het heet maakt. Als er dus iets niet goed gaat in je katalysator stoot je lekker ammonia uit.

Adblue is ureum met wat water. En dat is geloof ik wel een merknaam.
@lekbak: netjes met bronvermelding 1
@lekbak: Tekort zal wel meevallen. Wordt in grote hoeveelheden voor kunstmest al geproduceerd.
Zo, zo kan het dus ook! Heel daadkrachtig van Benz, in tegenstelling tot de andere oplichters… En ik gok dat dat precies is wat ze willen overbrengen.
@svenska_aeroplan_ab: De reactiesnelheid is wellicht anders dan bij VAG (waar je volgens mij op doelt) maar het probleem zelve wordt er niet minder van. Mercedes zal geleerd hebben van de negatieve publiciteit die VAG te verduren kreeg.
@simonferrari: dat is precies wat ik bedoel. Crisis management done right, met in het achterhoofd het voortsudderende debacle van VAG…
@svenska_aeroplan_ab: en dan te weten dat de nieuwe E200CDI als schoonste diesel uit een praktijktest van de ADAC kwam; ze kúnnen het dus wel
@svenska_aeroplan_ab: ze willen hun auto zuiniger maken , als ze zo milieubewust zijn waarom hebben ze dat niet gelijk gedaan dan? Daarnaast stond “de grote baas” ruim een jaar geleden de beweren dat mercedes niet rotzooit en dat nooit zullen doen de zeiksnor gebruikte handig de situatie om VAG af te maken. Omgekeerd zou het ook gebeuren ongetwijfeld maar dit soort huichelachtig gedrag daar kots ik van, hetzelfde geldt voor chrysler , fiat en alle andere merken. Ga er maar vanuit dat overal waar Bosch als ECU gemonteerd is dat er iets aan de hand is.

@justsomebody: ten eerste hoeft het helemaal niet illegaal te zijn wat mercedes heeft gedaan. Slechts onwenselijk. Daarbij zijn zuinig en schoon twee heel verschillende dingen. Zonder verdere kennis van zaken kan je niet zeggen wat beter voor het milieu is.
Gratis chip-tuning jonguh!
Ze willen hun voertuigen “zuiniger” maken ??

OK .. we hebben hier dus met een halve waarheid te maken ..
Aap gaat nog uit de mouw komen ..
@lincoln: ik denk… dat Harambe uit de mouw komt.

Never forget Harambe.
@vetnek: DCKS OUT FOR HARAMBE
@lincoln: Fake news noemt Trump dat, maar ik vrees dat dit helemaal niet fake is.
En btw, dit vergelijkbaar gedoe heeft de VW groep miljarden euro’s gekost.
Bij mij in de straat heeft iemand een Mercedes met een dieselmotor, dit komt zo wel heel erg dichtbij
@raoufff: Ik heb gisteren nog een film gekeken waar Vin Diesel in speelt. Toen wist ik dit allemaal nog niet. Onvoorstelbaar
@raoufff: ooh wat errug!
Wederom vraag ik me af hoe het zit met gechiptunede auto’s.
Wat ik niet begrijp aan deze acties (Evengoed bij VAG) is dat het opgelost kan worden met een simpele update. Waarom krijgen de auto’s deze dan niet direct bij het bouwen? Kan iemand mij dit serieus even uitleggen?
@simonferrari: kijk bijv. naar Nederland en z’n geweldige BPM regeling op basis van Co2.

Simpel voorbeeld: de Fiat Tipo met 1.4 T-jet. Zou een €15-17k moeten kosten maar door de Co2 uitstoot komt er nog eens een royale €7586,- BPM bij waardoor je Europese ‘uitrol’ en prijspropositie per land ineens in duigen valt en de consumentenprijs in NL boven de €20k komt. Kun je in 1 klap de competitie aan gaan met VAG, Renault en bijvoorbeeld Opel terwijl je mikte op een categorie lager.
@vetnek: Ah daar had ik nog niet aan gedacht. Goed punt! Bedankt!
@simonferrari: Moet je je niet afvragen , hoger vermogen en als je op de gas duwt zie je de rookpluim, of die wordt tijdelijk tegengehouden door de dpf.
Ok nox heeft met temperatuur te maken.
@simonferrari: de motoren worden op een bepaald moment ontwikkeld, getest, betrouwbaar bevonden en de productie wordt opgezet. Onderdelen besteld, leveringsketens bedacht etc. En er wordt een jaar of 8 zo’n motor geproduceerd. In die acht jaar gaat de ontwikkeling gewoon verder. Sommige van de verbeteringen gaan in nieuwe steppings van de motor, andere in nieuwe motoren. En nu doet Daimler het anders, ze leveren nieuwe updates aan bestaande, uitgeleverde motoren.
@rubenpriest: Even uit nieuwsgierigheid. Laatst was er die update over de Grand Cherokee en nog een x aantal andere auto’s. Motorfabrikant VM Motori… als ik mij niet vergis was Daimler hier ook een periode aandeelhouder van? Betreft het nog specifieke bouwjaren en zou daar misschien een verband liggen?
Ik ken mensen die dood zijn gegaan aan mercedes diesels
@faalhaas: tsja…ken iemand die is overleden door een Tesla spoel; dus wat is je punt??
@faalhaas: je moet er maar net ongelukkig onder komen idd
@faalhaas: Elke keer dat ik een diesel hoor kletteren, of de stank opsnuif, ga ik een beetje dood vanbinnen.
Ben hier wel benieuwd naar met mijn V250cdi… heb nog niets vd garage vernomen.
Ga het meemaken. Hopelijk geen performance verlies. En anders is er vrij weinig aan te doen.

Aangezien CO2 gerelateerde belastingen bij aanschaf danwel ingang leasecontract worden verrekend zal men om een imago probleem te voorkomen onder bereiders wellicht wel hier op inzetten. Zeker nu NOx de rol van boeman en symbool van het kwaad heeft overgenomen van CO2.
Toch typisch dat volkeren die niet gedomineerd worden door geldelijk gewin enorm ‘groen’ en ‘milieubewust’ zijn.
Behalve een hoogleraar klimaatkunde zal er geen hond terugaan met z’n auto.

Bij vw hebben we gezien dat zo’n update alleen maar nadelen hebbben.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).