Mercedes-baas over Verstappen: “Formule 1 geen speeltuin”

Auteur: , 27 Reacties

Is Max Verstappen op zijn zeventiende rijp voor de Formule 1? De kenners zullen er de komende maanden nog lang over discussiëren, maar als het aan Mercedes had geleden, dan had onze tiener het wat rustiger aan gedaan.

Max Verstappen in zijn Toro Rosso

Voor de deal met Red Bull en Toro Rosso bekend werd gemaakt, leek het er lang op dat Verstappen zijn handtekening onder een Mercedes-contract zou gaan zetten. Dat team had echter geen F1-stoeltje in de aanbieding en dus sloeg Helmut Marko van Red Bull toe. De rest van het verhaal is bekend: Verstappen staat in Australië als zeventienjarige aan de start en is daarmee verreweg de jongste ooit.

Dat had Mercedes liever anders gezien, want zij hadden het jonge talent graag in hun talentenprogramma opgenomen. Dat Mercedes hem nog een jaartje wilde laten rijpen in de GP2 klopt, zo bevestigt Mercedes Motorsport-baas Toto Wolff tegenover APA. “Max is een buitengewoon groot talent. Hij is absoluut goed genoeg voor de Formule 1 en in potentie een absolute topper.

“Wij waren van plan om hem verder te laten groeien in de GP2 en wilden hem rustig laten wennen aan Formule 1-materiaal. Hij heeft talent, maar ik weet niet of het goed is voor de sport om een zeventienjarige mee te laten doen. Het is geen speeltuin waar je langzaam kunt groeien.”27 reacties

Tja, dan had hij moeten wachten tot Rosberg en Hamilton uitgespeeld zijn, wat nog jaren kan duren. Meteen een plek krijgen in een fatsoenlijke auto lijkt mij altijd de voorkeur te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat Max het goed zal gaan doen. Uiteraard moet hij nog leren en inkomen, maar daar is Torro Rosso juist voor.
@trustmeiamanengineer:
Yo vergeet niet dat deze jongen aardig wat jaartjes ervaring mist. En daarbij is dit het aller hoogste/zwaarste niveau om in te racen. Ik denk dat Toto Wolff deze uitspraak doet omdat hij Max verstappen nog te jong acht, waardoor de veiligheid wellicht in het geding raakt.
“Hij heeft talent, maar ik weet niet of het goed is voor de sport om een zeventienjarige mee te laten doen. Het is geen speeltuin waar je langzaam kunt groeien.”

Oké… Dus als bijvoorbeeld Susie Stoddart een F1 zeteltje zou krijgen bij Toro Rosso was het geweest “Zij heeft talent, maar ik weet niet of het goed is voor de sport om een vrouw mee te laten doen. Het is geen keuken waar je op je gemak het avondeten klaar kan maken”.

Donder op, man.
@Jochempie: Susie heet tegenwoordig ook Wolff, dus ik denk niet dat Toto daar bezwaar tegen zou hebben.
@Jochempie: hij doelt niet op zn leeftijd dat het een klein kind is. Hij bedoelt dat als hij niet meekomt dit seizoen, dat hij niet kan verbeteren en er gewoon uit geflikkerd wordt..
@lamborgfan: Hij heeft daar helemaal niets op te zeggen, want het is zijn team niet. Natuurlijk doelt ie wel op z’n leeftijd, waarom zouden ze ‘m anders nog een jaartje willen laten rijpen? Het probleem zit ‘m erin dat hij klaagt dat Max meedoet, terwijl hij er geen zak mee te maken heeft wie een ander team in dat zitje zet.
@Jochempie: Het werd hem gevraagd door APA, dus dan zegt de beste man wat die wilt.

Hij klaagt niet dat max meedoet, hij vindt het onverstandig.. Dat is wat anders.

Ook hij weet dat het talent voor het grijpen ligt en de wereld niet om Max draait ( ja, behalve in nederland daar wel..)
@lamborgfan: 4 jarig contract. Die word er niet zo maar uitgezet hoor.
tenzij ze dik betalen.
@lamborgfan: Ja…….maar dit geld in principe voor elke F1 rookie bij elk F1 team.
Dus zoals je het nu stelt, maakt het niet uit of hij wel of niet ervaring heeft. Naar mijn idee heeft hij het zelfde talent als zijn vader, en dat is gelijk hard kunnen rijden in wat voor type bolide hij ook rijd. Zijn buitensporig talent (beter dan zijn vader) is uitstekend gevoel voor grip, nadenken en verstandig inschatten tijdens races en heel belangrijk geduld. Neem nu maar echt van mij aan dat Red Bull en Jos Verstappen niet over 1 nacht ijs zijn gegaan met het tot stand komen van deze deal. De je nu echt dat Toto Wolff hem niet had laten rijden in de F1 als zij ook de beschikking hadden gehad over een satellietteam? Denk het wel, als zij in de zelfde gelegenheid waren als Red Bull nu.
@Jochempie: Susie is zijn vrouw, dus ik denk niet dat hij dat zo erg zou vinden ;)
@Jochempie: Een mannetje dat nog geen vol seizoen race ervaring heeft in een f1 bolide laten stappen is wel een erg grote stap die veel risico’s met zich meebrengt. Of ben je het daar niet mee eens?
@lambo4all:
Ach, als ik zie hoe Kvyat regelmatig rijles geeft aan Verne maak ik me daar niet druk over.
Die Kvyat reed vorig jaar F3 en GP3 en reed bij lange na de uitslagen van Max niet.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit, ik kijk al uit naar het volgende seizoen.
@lambo4all: Vraag dat maar aan Raikkonen.

Al is de kans om de falen in de F1 inderdaad groter dan slagen, maar dat geldt ook als je tig jaar ervaring hebt.
Misschien een reactie uit jaloezie dat max bij red-bull heeft getekend?
Hij wou hem eerst zelf ook hebben.
Klinkt als: Wij Mercedes hebben ze spijt dat we Max Verstappen geen contract hebben gegeven en zijn nu jaloers op Red Bull…
Wat is dat een slechte verliezer zeg, een beetje janken omdat je de slag om Max verloren hebt. Ik weet nu waar Hamilton dat janken van heeft.
@tupperware: Toto is niet iemand om te gaan janken, maar heeft altijd een vrij nuchtere kijk op zaken. Hij heeft Max trouwens ook eerlijk aangeraden om voor Torro Rosso te kiezen omdat ze hem een zitje konden garanderen, terwijl Mercedes dat de komende jaren niet kon.

We gaan het volgend jaar zien, ik kan in ieder geval niet wachten tot Suzuka!
@motoragent:
Toto komt net kijken, wat weet hij er nou van….
Ik vind het wel een goede move van Max. Uiteindelijk is het toch simpel; als hij het talent heeft dan redt hij het wel, als hij dat niet heeft niet maar dan verdient hij de plaats ook niet dus dan heb je aan het einde van de dag niks verloren waar je ‘recht’ op hebt.

Het enige ‘risico’ zou dan dus zijn dat hij het nu nog niet kan brengen maar hypothetisch gezien over een jaar of 2-3-4 wel…zeg maar scenario Grosjean, alleen dat hij dan mogelijk niet meer die tweede kans krijgt. Maar ook wat dat betreft houdt niks ‘m tegen om net als diezelfde Grosjean alsnog GP2 te doen mocht het nou niet direct iets worden, sterker nog bizar genoeg is hij als hij daar in 2016 terecht zou komen alsnog een van de jongste in dat veld waarschijnlijk. En dan geldt weer dat als hij goed genoeg is en kampioen wordt er nog wel een nieuwe kans in het verschiet ligt en zo niet dan verdien je die ook niet.

Kortom er is eigenlijk niet zoveel te verliezen en ondertussen ben je voorlopig wel ‘de jongste ooit’.
RB wilde m hebben. RB maakt het geen kloot uit wat er met Max gebeurd als ze m niet meer willen hebben. RB-1 heeft de top coureurs en RB2: TR is voor de toekomst: hebben we gezien en dat werkte bij sommige (Vettel en Ricciardo) en bij sommige niet (Who is Alguesuari?). Bij RB wilden ze Max V zo graag hebben, dat ze dachten: proberen we dit. Als het lukt, was het een geniale zet. Als het mislukt? Dan zit er in 1 of 2 jaar weer het volgende talent in. Was het nou Button die zei: in principe is het beter dat ie misschien nog wat ervaring op doet in GP2, maar als je de kans krijgt, zeg je niet: kom over 5 jaar nog maar terug.
En terecht.
Het is nu leuk voor Max om de jongste in alles te kunnen worden, maar ik kan ook voorstellen dat het voor Max beter zal zijn om eerst een jaar GP2 te rijden: is ook een stap hoger. En als ie daar alles zou winnen, zal dat een cool jaar voor GP2 zijn en ook een cool jaar voor hem. Als ie er niet alles wint, dan is het een goed jaar voor hem om een hele hoop te leren. In GP2 krijg je meer kansen dan in F1.
Het is nooit eerder gebeurd dat iemand zo jong in de F1 direct doorstoot, dus kan er niet veel zinnigs over gezegd worden. Ik andere sporten (voetbal, wielrennen, etc) zijn wel legio voorbeelden van sporters die al heel vroeg op het hoogste niveau debuteerden en sommige daarvan zijn in korte tijd volledig opgebrand (vandaar dat hun werkgevers/zaakwaarnemers ze vaak proberen te behoeden voor een *te-snelle* carriere), andere zijn doorgestoten tot de grootste sporters ooit… laten we hopen dat Max tot die laatst categorie gaat horen :)
Ahum, F1 is wel een speeltuin..
Wel lef dat iemand dat zegt die zelf zijn twee kleuters nauwelijks onder controle kan houden…..
@roppp: idd die spelen botsautootje met speeltjes van een paar miljoen per stuk…
Vaak ben je te bang, Max niet. Het feit dat Mercedes zo reageert zegt genoeg over jaloezie. Het is heel simpel, als je kan racen kan je racen.
Mercedes moet z’n muil houden en z’n eigen coureurs eens goed aanpakken..
Daarnaast is de Formule 1 inmiddels WEL een speeltuin..

En al ben ik een Ferrari F1 fan, gun ik het deze jongen van harte!! Hopelijk doet hij het echt veel beter dan de nederlandse f1 coureurs van de afgelopen 14 jaar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).