Mercedes bevestigt twijfels over F1-deelname na 2020

Auteur: , 31 Reacties

Je kent 'm wel, die vriend van je die je een paar keer verslagen heeft met Cluedo en nu niet meer durft te spelen omdat 'ie bang is te verliezen...


De geruchten hangen al een tijdje in de lucht, maar nu zijn ze ook bevestigd door iemand die van wanten weet: Mercedes teambaas Toto Wolff erkent dat de top van Mercedes overweegt te stoppen met de F1 na het seizoen van 2020. Wolff laat dit in een interview weten aan motorsport.com.

Eerder deed dezelfde Wolff dergelijke geruchten nog af als het geraaskal van een dronkaard na een nachtje doorhalen in Monaco, hoewel het in dat geval nog ging om een eerder vertrek in 2018. Nu, drie jaar later, speelt echter feitelijk nog steeds hetzelfde issue. Sinds 2014 heeft team zilver alles gewonnen, dus hoeveel zin heeft het om nog langer te blijven? Ofwel ze blijven winnen en iedereen vindt het saai en niet meer speciaal, ofwel ze verliezen en dan zijn ze losers. Wolff ziet er zelf wel de waarde van in om net als Ferrari (vanaf nu) voor altijd te blijven, maar snapt ook wel dat sommigen bij Mercedes daar anders over denken:

Je kunt ook zeggen ‘we hebben een zeer succesvolle periode gekend, we hebben niets meer te bewijzen’. Laten we iets anders gaan doen.

Het hele verhaal tekent wat kenners van de sport al lang weten: hoe belangrijk ze ook zijn voor het kampioenschap, stiekem kan de F1 nooit écht bouwen op autofabrikanten. Behalve bij Ferrari heb je daarbij immers altijd te maken met de grillen van een board die niet per se begaan is met de racerij. Hoewel Mercedes’ nieuwe CEO Ola Källenius eerder nog aangaf dat hij Mercs deelname aan de F1 én de Formule E wel ziet zitten, is hij toch iets meer een bonenteller dan zijn raceminnende voorganger Doctor Z (Dieter Zetsche). Het valt dus te bezien hoe dat zich ontwikkelt en hoe vatbaar hij is voor argumenten van kritische onderbazen.

Een potentieel vertrek van Mercedes na 2020 zou natuurlijk flinke gevolgen hebben voor de F1 anno 2021. Zeker als Mercedes ook volgend jaar eerst nog even de twee titels pakt. Dat devalueert dan toch een beetje de waarde van het kampioenschap in 2021 en daarna. Bovendien zou het betekenen dat Lewis Hamilton en Valtteri Bottas op zoek moeten naar een ander zitje, alsmede dat er voor Max Verstappen een geijkte destinatie minder is mocht Red Bull wederom teleurstellen in 2020. Toto zelf kan met Lewis in touw bijvoorbeeld naar Ferrari. De toch al interessante rijderscarrousel die we dit seizoen verwachten heeft er daarmee weer een extra factor bij. Spann0nnnnd…



31 reacties

Nou ja, het is niet alsof het team dan ophoudt te bestaan. Het zal in dat geval alleen geen fabrieksteam van Mercedes meer heten.
@smijsie: precies, ik denk dat Mercedes als motorenleverancier aan/in de Formule 1 nog steeds een uiterst winstgevende onderneming kan zijn. En dát zou Ola Källenius als CEO en erkend bean counter waarschijnlijk wèl als muziek in de oren klinken.
Ok doei. Eindelijk verlost van die ellende.
@str8six: welke ellende? Een team wat onder dezelfde regels het gewoon al een aantal jaar beter voor elkaar heeft dan de concurrentie? Dat kun je Mercedes niet kwalijk nemen.

Of is succes een vies woord?
@sportevo: zeker niet, het is knap van ze. Maar het is niet mijn team dus ben blij als ze ophoepelen.
@str8six: rare redenatie. Omdat het je team niet is kunnen ze ophoepelen. Denk je zo over alle teams of alleen maar omdat Mercedes beter is dan ‘jouw’ team? En wat is jouw team dan?
@sportevo: als alle andere teams zijn opgehoepeld kan zijn team tenminste een keertje winnen 😉
@sportevo: hun budget is het grootste dat is het enige
@autospotterkerkrade: als dat zo was, zou Ferrari wel kampioen zijn geworden.
@autospotterkerkrade: zo ontzettend veel hoger dan Ferrari is het ook niet. En als je de enorme salarissen van Hamilton en Vettel bij Mercedes en Ferrari eraf haalt ligt het besteedbaar budget ook weer dichter bij Red Bull.
Mercedes alleen draagt de F1 niet, zijn wel dominant maar constructeurs verdwijnen eens om de zoveel tijd wel eens. De enige constante zijn idd Ferrari, McLaren en ook Williams. BMW is er een aantal jaar geleden ook mee gestopt in een periode waarin ze een redelijk snelle wagen hadden. Zelfs red bull zie ik er vroeg of laat de brui aan geven. In de F1 zit je niet om geld te verdienen en vroeg of laat komt het altijd uit op het financiële plaatje
@chrisvis: maar Red Bull zit wel degelijk om geld te verdienen in de F1. Het is om hun mierzoete suikerwater een sportief en cool imago mee te nemen zodat de futloze jeugd die energiedrankjes nodig heeft bereid is de meerprijs voor Red Bull boven de huismerken te betalen. Mercedes is een comfortmerk in optima forma, die zitten in de F1 om de “sportieve” AMG modellen, waar ze hoge marges op maken, een geloofwaardige basis te geven. In de F1 gaat het niet om het racen of het winnen, het gaat om de marketing.
@mashell: amen
@chrisvis: bijna iedereen zit in de F1 om geld te verdienen. Het zijn allemaal business modellen waar onder aan de streep zwarte cijfers moeten staan.

Zelf een Lawrence Stroll wil aan zijn F1 deelname kunnen verdienen. Het is echt niet zo dat zoon Lance alvast even van zijn erfenis gebruik mag maken. Ooit van iemand uit de autosportwereld gehoord dat Giedo vd Garde door zijn schoonvader Marcel Boekhoorn werd gesponsord. Niet omdat het familie is, maar omdat hij uiteindelijk gewoon een businessplan had waarbij de investering sponsoring was en door de contacten en het netwerken (met en zonder eigen uitgenodigde relaties) hij zijn business kon uitbreiden.

Fabrieksteams van autofabrikanten zien het als een ‘stukje’ marketing en niet als hobby die geld mag kosten. Win on Sunday, sell on Monday.

Alleen het gedachtegoed van Ferrari is van oorsprong anders. Daar werden auto’s verkocht om te kunnen racen.
@chrisvis: BMW is er mee gestopt omdat ze gewoon niet konden winnen, net zoals Toyota.

Mercedes is hét voorbeeld hoe je succesvol kan worden in de Formule 1 door niet direct het hoogste te eisen, maar geleidelijk naar de top te gaan.
-edit: nutteloze bijdrage-
Ik geloof het pas wanneer Harald Wilhelm het hardop zegt tijdens een interview of persconferentie. Wellicht dat zijn senior assistant het ‘per ongeluk’ laat lekken via zo’n ongelukkige e-mail of groeps-whatsuppie. Tot die tijd zie ik de zilveren pijlen graag voorbij brommen.
We gaan het zien…..
Ik heb gehoord dat Ferrari wil stoppen met F1… nee echt, wel n paar keer zelfs, dan moet dat waar zijn.
Gaat Hamilton dan toch terug naar McLaren?
Net als Red bull en Ferrari zeker? Alleen aan de andere kant het is HET team vanaf 2014 dus wat hebben ze nog te bewijzen
@rob5nismo: kort pieken is geen kunst, langdurig aan de top blijven wel.
@pjotr: kijk naar Porsche in de LMP1 klasse na zoveel jaar pieken gestopt. Audi hetzelfde verhaal in de LMP1 klasse.
-edit: nutteloze bijdrage-
Waren ze vorig jaar maar al vertrokken. Dan was “de Nederlander” dit jaar kampioen geworden.
Alsof ze dat besluit niet allang genomen hebben.
Het is niet dat ze pas in december met de 2021 auto beginnen.
Het was al een teken aan de wand toen de McLaren-Mercedes motordeal bekend werd gemaakt.
Honda gaat 1 jaar langer door en staat wel aan de start in 2021, als Mercedes FT er dan niet meer is zou Max Wereld Kampioen kunnen worden, voor de eerste keer.
Want als het dit jaar het laatste jaar is van Mercedes FT dan zullen ze nog alles uit de kast halen om weer de dubbel te winnen in 2020.
Het zit er dik in dat ze gaan stoppen met het huidige team. Daimler AG is gestopt met het ontwikkelen van verbrandingsmotoren. De huidige generatie motoren is de laatste en hier zullen ze nog een jaar of 10 mee vooruit kunnen.
Ondertussen gaat hun hele R&D budget en marketingmachine over op EV’s, waar ze zwaar achter de feiten aanlopen.
F1 past hier gewoon niet meer bij. Eind 2020 is het perfecte moment om eruit te stappen.
Letterlijk alle signalen staan op rood, dus reken maar dat Mercedes als fabrieksteam gaat stoppen. Tel maar na:

– Einde verbrandingsmotor en enorme EV investeringen (zoals @subzero079 terecht opmerkt). Inclusief behoorlijke inkrimping personeel. Rijmt niet met enorm duur F1 project
– Ze hebben alles al gewonnen, zijn dominanter geweest dan wie dan ook. Wat hebben ze nog te bewijzen? Beste moment om te vertrekken (als fabrieksteam).
– Hamilton wil dolgraag naar Ferrari in 2021, wordt bijna openlijk besproken, ook door Wolff.
– McLaren krijgt Mercedes motoren vanaf 2021, dat zouden dan vier (!) teams zijn.
– Mercedes rijder Ocon gaat naar Renault i.p.v. in 2021 een stoeltje te krijgen

Zou overigens een enorme aderlating zijn, als Mercedes stopt. Zit je straks met twee topteam en dan op afstand de rest van het veld….
@poes: Ik denk dat het wel mee zal vallen. Als McLaren het slim aanpakt kunnen ze met de mercedes motor gewoon aansluiten bij Red Bull en Ferrari, mogelijk zullen ze ook top engineers en misschien zelfs sponsoren van Mercedes overnemen, waardoor ze als het ware een Mercedes V2 team worden. Ik denk ook niet dat het een uitgemaakte zaak is dat Lewis naar Ferrari gaat, zie hem ook wel teruggaan naar McLaren. Is een mooie uitdaging voor een Brit om een kampioenschap te behalen met een echt Brits team. Lewis en Leclerc in een team gaat niet werken.
Zou een groot gemis zijn. Hoop toch echt wel Max een seizoen of wat in die zilveren pijl rond te zien rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).