Mercedes CLS (2018): rijtest en video

Auteur: , 37 Reacties

De Mercedes CLS was ooit de grondlegger van het premium vierdeurs coupé genre zoals we dat nu kennen. We zochten uit of de nieuwe CLS anno 2018 nog altijd de benchmark is.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Om dat te bepalen moeten we een aantal zaken in ogenschouw nemen: de looks, het interieur, de aanwezige gadgets en natuurlijk: de rijeigenschappen. Om goed te scoren is het bovendien belangrijk te weten dat de concurrentie ook niet stil heeft gezeten, sinds Mercedes in 2004 de eerste CLS op de markt bracht. Audi heeft een rechtstreekse concurrent in de showroom staan in de vorm van de Audi A7 (rijtest) en ook BMW heeft een alternatief in de vorm van de BMW 6 serie Gran Coupé. De CLS zal dus goed beslagen ten ijs moeten komen om de concurrentie af te kunnen troeven.

Mercedes CLS rijtest en video

Dat begint met de looks en wat mij betreft hebben we hier meteen een sterk punt van de nieuwe CLS te pakken: wat een fijn gelijnde auto is dit. Toegegeven: zo in het wit met spaakwieltjes is het misschien niet de meest stijlvolle samenstelling, maar desondanks staat hier een machine die er mag zijn. Mooie lijnen, korte frontoverhang, laag hangende kont, scherpe lichtunits. Ik mag ‘m wel, deze nieuwe CLS. Beter dan de nieuwe A7 in ieder geval en dat is een compliment aan de designers van Mercedes. Overigens is onze testauto uitgevoerd met het AMG-line pakket, waardoor er iets sportievere looks zijn dan standaard.

Mercedes CLS rijtest en video

Vooralsnog staat de CLS er goed voor, maar bij het interieur wordt het wat mij betreft iets minder. Niet dat er iets mis is met het interieur, dat uiteraard veel overeenkomsten toont met de huidige E-Klasse (rijtest), waarop deze nieuwe CLS gebaseerd is. Zoveel overeenkomsten dat bij de voertuiginstellingen in het multimediasysteem zelfs een E-Klasse op het scherm verschijnt, maar dat terzijde. Laten we het erop houden dat er wel een beetje software geüpdatet mag worden bij onze testauto. Het interieur zoals we het hier zien, met het grote scherm dat overloopt in het tellerhuis, kennen we nu al een paar jaar bij Mercedes. Niks mis mee, maar als je recent in een Audi A7 hebt gezeten dan oogt dit allemaal wat verouderd. De dikke schermranden, de bolle vormen, het komt een beetje belegen over in vergelijking tot de high-tech cabine die Audi tegenwoordig gebruikt (dubbele schermen). De vergelijking met de BMW 6 Gran Coupe zal de CLS misschien nipt winnen, maar dat mag ook wel want die gaat al sinds 2011 mee.

Mercedes CLS rijtest en video

Het is overigens zeker geen onaangename plek om te zijn. De stoelen zitten heerlijk en geven genoeg steun bij het fanatiekere sturen. Dat was overigens een specifieke opdracht van de Mercedes-directie, omdat ze vonden dat de CLS niet alleen maar een iets fijnere op het netvlies liggende E-Klasse mocht worden. De auto moest daadwerkelijk dynamischer zijn en daar horen dus ook stoelen bij met meer zijdelingse steun. Verder zit alles gewoon op de plek waar je het verwacht, heeft het infotainmentsysteem een redelijk makkelijk te doorgronden menu-structuur en zijn de gebruikte materialen dik in orde. Grappig detail zijn de van kleur veranderende ventilatieopeningen. Op het moment dat je de kachel warmer of kouder zet, kleuren deze respectievelijk rood of blauw. Je kinderen zullen niet van de knopjes af kunnen blijven zodra ze dat doorhebben. Ambiance-verlichting geeft de keuze uit 64 kleuren verlichting voor de rest van het interieur.

Mercedes CLS rijtest en video

Ook qua verdere uitrusting is er veel standaard en nog véél meer mogelijk. Wat dacht u van actieve multicontour stoelen die extra steun geven aan de hand van je stuurbewegingen als je écht gaat hoepelen? Een parfumdispenser voor het interieur? Een energizing programma dat je zo fit mogelijk houdt, verwarmbare armleuningen, Burmester geluidssysteem, het houdt niet op. En ook op rij-assistentie en veiligheidsgebied heeft de CLS alles te bieden wat je van een moderne, luxe Mercedes mag verwachten: adaptieve cruise control met start-stop, actieve remassistentie, automatisch detecteren van parkeerplekken en automatisch inparkeren, Multibeam LED, autonome functies die snelheid aanpassen (op basis van de route die je aan het rijden bent), het houdt niet op. Let alleen even goed op met configureren, want er zijn een hoop optiepakketten en niet alles lijkt met elkaar samen te gaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld geen keyless entry en elektrische kofferbak op onze testauto zitten. Opties die je voor een auto met een vanaf-prijs van €83.179 toch standaard zou mogen verwachten. Even spelen met de configurator leert echter dat deze systemen in een optiepakket van €0 zitten. Waarschijnlijk zijn ze even vergeten die aan te vinken bij de importeur.

Mercedes CLS rijtest en video

Het enige wat de CLS nog goed moet kunnen, is rijden. En dat kan hij. We hebben van Mercedes Nederland een 400d meegekregen. Een zescilinder dieselmotor met alle cilinders op lijn. De motorinhoud bedraagt 3 liter. Er komt ook een viercilinder met een inhoud van 2 liter en ja: dat is omdat Mercedes werkt met modulaire motoren. Kortom, een halve liter per cilinder en Mercedes bouwt ze alsof het Lego is. Niks mis met dit blok overigens: het loopt supermooi en is potent genoeg. In totaal zijn 340 pk en 700 Nm voorhanden, die ervoor zorgen dat we met de standaard op deze motor aanwezige 4MATIC vierwielaandrijving in 5,0 seconden de 100 kunnen aantikken. Een begrensde topsnelheid van 250 kilometer per uur is mogelijk.

Mercedes CLS rijtest en video

Dat alles doet de CLS allemaal op een hele prettige wijze. Daarbij gaan extra kudos naar de ontwikkelaars van de onderstelafdeling van Mercedes. De CLS die wij bij ons hebben heeft een variabel onderstel dat briljant werkt. In Comfortstand heerlijk comfortabel en de sensatie van een grotere luxelimousine, terwijl in de sportstand de auto fysiek kleiner lijkt te worden en er bijzonder strakke lijnen te rijden zijn. Waar bij veel auto’s met variabel onderstel de nuances klein zijn en er vaak maar één setting echt prettig rijdt, heeft de CLS twee totaal verschillende gezichten die beide bijzonder aangenaam werken.

Mercedes CLS rijtest en video

Alles bij elkaar is de CLS zeker een geslaagd pakket. Goed rijdend, fijn uitgerust en met de 400d in het vooronder voorzien van een heerlijk motorblok. Ook niet onbelangrijk: hij ziet er enorm goed uit. Ga je voor het allermodernste, strakst vormgegeven interieur dan moet je bij Audi gaan proefrijden, maar op alle andere vlakken is de CLS de A7 voor. Wil je ook een 400d dan zul je €96.413 achter moeten laten bij de dealer. Filmpje!37 reacties

Ik heb hem een aantal keer zien rijden en ik moet eerlijk zeggen dat hij een stuk mooier is dan ik van te voren had verwacht. Hele mooie lijnen en typisch CLS. De eerste generatie CLS is overigens nog steeds de mooiste maar dat terzijde. Wat betreft het interieur ben ik het er niet helemaal mee eens. Ja, het is een bekend interieur maar naar mijn idee zit het wel goed in elkaar en is het ergonomisch. Wat ik persoonlijk prettig vind is dat er geen touchscreen inzit maar gewoon een draaiknop. Dat werkt voor mij toch een stuk fijner.

Maar wat ik dan weer jammer vind is dat ik neppe uitlaatpijpen zie. Kom op, dat moet toch beter kunnen?!
@viezefreddyw: idd net als audi, VW, Volvo en nog een paar merken. Zooo jammer
@drommedaris: bij Volvo komen de pijpjes wel degelijk uit in op chromen sierlijstjes, geen opplakuitlaten.
@viezefreddyw: Heb wel is gehoord dat fabrikanten dat doen om alvast aan het idee te wennen dat de uitlaten gaan verdwijnen ivm de komst van meer elektrische voertuigen maar of daar een kern van waarheid in zit weet ik ook niet.
@g60gti: Dan kunnen ze de uitlaten beter langzaam wat kleiner maken ipv steeds groter en groter.
Netjes van buiten maar die interieur combo grijs met bruin is niet om aan te gluren wat lelijk.
Dat gemekker over die randjes van een scherm…
@usmurf: Het feit dat je gewoon een platte plank voor je neus hebt, in plaat van mooie tellers in een diepe koker, vind ik persoonlijk storender. Dan lost Audi het toch mooier op.
@karhengst: eens, zo lelijk!
@usmurf: Ik vind Mercedes het mooiste interieur hebben,
Audi en Bmw zijn dit idee gewoon een beetje aan het kopiëren.
Het zal vast goed rijden maar in deze aankleding behoorlijk saai. De achterkant is wanstaltig. De vorige 2 generaties waren stukken mooier.
De eerste CLS; als ie die zag rijden was ik onder de indruk: Zoiets speciaals.
De 2e CLS; kreeg ik het gevoel dat het een E was die erg erg graag meer wilde zijn… en omdat het interieur daar al zo oud leek, ben ik toch niet voor de Station gegaan toen.
En nu.. nu ziet ie er scherp uit. Maar scherp en eigenlijk ook een beetje saai. Type auto die vooral door mannen van boven de 50 worden gekocht die eigenlijk nog niet boven de 50 willen zijn.
Ziet er enorm goed uit? Smaken verschillen blijkbaar. Dit model is niet om aan te zien. De vorige generatie is een stuk mooier.
“Niet zo sexy als een Audi A7” ???
Met de huidige afgrijselijke lijnvoering is Audi net zo sexy als een Oostenrijkse vrouwelijke kogelslingeraar(res?), met te veel toegevoegde mannelijke hormonen, heel eng dus…
En vergis ik me nou, of heeft Alfa met de Giulia een ‘trent’ gezet door de motorkap ‘in’ te sluiten, of in de spatborden en de gril te laten vallen? En niet meer ‘op’? Nou ja wie er ook mee begon, briljant detail en het lijkt awesome!!!
@lithiumion: Nee, gebeurd al jaren. Heeft te maken met voetgangersveiligheid volgens mij.
@lithiumion: Weet niet wie het heeft begonnen maar de Camaro heeft dit al een jaar of 8.
Is dit de nieuwe CLA? 🤬🤬
Gauw weer foto’s gaan maken Casper..
Ik vind de auto qua uiterlijk oke. Van voren wel gaaf, achterkant echt een beetje mislukt eigenlijk.

Bij het interieur beginnen ook wel de jaren te tellen idd. Ik vond altijd Audi de beste interieurs maken totdat de S-Klasse kwam. Maar dit ziet er idd een beetje gedateerd uit. Ook beetje vreemd dat het infotainment gewoon een E-klasse laat zien, of zie ik dit verkeerd?

Maar een 350pk 6 cilinder in lijn is dan wel weer geniaal. Lijkt mij een heerlijk blok.
Vind hem best wel mooi, niet al te druk design. Oogt wel vrij elegant, benieuwd hoe hij in het smoelt.
Erg fraai, zo schuin van voren. Maar die achterkant loopt aan de onderkant erg raar en hard op. Tegelijkertijd is de overhang achter ook erg groot en is het silhouet ook niet zo stijlvol als ik gehoopt had.

Misschien dat een andere kleur de auto meer recht aandoet. Verder lijkt het me wel een heerlijk Autobahnkanon.
Beetje achterlijk dat ze dan een E-klasse tonen op dat scherm.. had wel ff veranderd kunnen worden.
Ik ben benieuwd wat Ray Donovan ervan zou hebben gevonden.
Hoe futuristisch het interieur van die nieuwe audi’s ook is… Het is niet om aan te gluren. Dit is toch veel mooier vormgegeven. Qua functionaliteit ontlopen ze elkaar verder niet en qua bedieningsgemak blijf ik het draaiwiel prettiger vinden dan een touchscreen. Jammere is dat ze daar gewoon een combinatie van hadden moeten maken. Touchscreen en draaiwiel, voor ieder wat wils. Buitenkant van de CLS moest ik wat aan wennen, voornamelijk de achterkant maar nu aantal keer op de weg gezien en het is wel een mooie verschijning geworden vind ik.
Elke generatie CLS vind ik goed gelukt. Stuk voor stuk fraaie auto’s. Deze derde generatie vind ik zeker niet minder dan de voorgangers.
Wat een lelijk hok is het geworden ! Echt waar ik zie er niks geen luxe in. De eerste was mooi en anders dan andere auto’s. De 2de was geweldig mooi en chique. Deze is nergens mooi. Bekijk die voor kant is goed. En dan van opzij. En als je denkt dat het niet lelijker kan dan komt de achter nog is ! De nieuwe A klasse is ook zo lelijk. Deze auto straalt gewoon petjes auto uit of voetballers auto. Waarom ook van de lelijke beeldschermen? km/h teller in het midden toeren teller er naast net als paar jaar geleden dat is veel mooier ! Gaan ze ooit nog weer mooie auto’s maken bij Mercedes ?
Het is wel echt persoonlijk, hoe iemand het interieur ervaard. Ik vind echt wel eens stuk dikker als een A7, veel te klinisch. Bovendien lijken de vette vingers op het scherm mij helemaal niks. Kwalitatief zal het interieur van de CLS ook weinig minder zijn als dat van de A7. En over de AMG’s : ik dacht dat er gemeld was dat er geen sterkere uitvoering kwam ivm de AMH GT. En niet zoals Casper beweert met diverse V8’s.
Leuk voor de journalisten en de autobloggers die vergelijking tussen deze CLS en de A7 (en 6 GC)… maar of een audi-rijder echt ook maar naar een Benz of BMW gaat kijken? Laat staan gelonkt wordt of hebberig wordt?
@eaudi: Dat kan je voor elk merk en zijn liefhebbers wel zeggen. Een doorgewinterde Mercedes rijder zal de andere auto’s niet eens overwegen.
@eaudi: Mercedes rijders zijn de trouwste, je zult ze zelden ooit zien bij een concurrerend merk, Audi en BMW (iets mindere maten) daar in tegen…
@eaudi: Ik neem aan dat er ook onder Audi rijders nog altijd velen zijn voor wie op dat ene moment de Audi de beste / mooiste / goedkoopste keuze was, zonder dat de auto uit pure merkliefde gekocht / geleased was.
Zo een stront lelijke auto, vooral de achterkant is zo emotieloos als wat. Heb nog veel de 2017 model facelift dan dit gedrocht.
@mab: *veel liever.
Opgerekte a klasse. Jammer hoor, met elke generatie is de cls achteruitgegaan
Ik kan nauwelijks het verschil zien met een CLA, het originele van de vorige CLSen is totaal verdwenen. Net zoals de A7 een saaie auto om te zien.
Zelfs mijn swift heeft standaard keyless entry.
Sorry maar voor dergelijke bedragen mag je deze kleine gemakjes er wel gerust bij geven ipv de mensen nog een paar extra honderd euro armer te maken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).