Mercedes draait Bottas de duimschroeven aan

Auteur: , 44 Reacties

Valtteri mag vast gaan solliciteren bij Williams.

Wolff

De toekomst ziet er opeens iets minder rooskleurig uit voor Valtteri Bottas. Eerder deze winter had teambaas Toto Wolff nog niks anders dan lieve woordjes over voor zijn tweede rijder. In zijn ogen had Bottas het verdiend om races te winnen en was de call in Rusland om hem aan de kant te laten gaan voor Lil’ Lewis ontiegelijk zwaar geweest om te maken. De Fin had een uitermate belangrijke bijdrage geleverd aan Mercedes’ titel in het kampioenschap voor constructeurs zo luidde het. Technisch gezien is dat ook zo, want zonder de punten van BOT zou Mercedes vlak achter Red Bull Racing derde zijn geworden in het WK. Doch een vijfde plaats in de eindstand met nul overwinningen in dezelfde auto waarmee je teamgenoot kampioen wordt valt moeilijk te verkopen als een puike prestatie, ongeacht welke ‘excuses’ je er voor hebt.

Nu we officieel aanbeland zijn in 2019 verandert Mercedes-honcho Toto Wolff, tevens voormalig manager van Bottas, zijn toon. De teambaas stelt Bottas voor een vrijwel onmogelijk lijkende uitdaging, want Lewis’ wingman moet in 2019 hetzelfde niveau halen als Hamilton, zo stelt Wolff tegenover Autosport:

Valtteri knows exactly where he needs to be next year. He needs to have all the bad luck gone and perform on a level with Lewis. That is what is needed for the 2020 year. He knows very well that, and he has that in him. Lewis improving means Valtteri needs to improve. I’ve seen that improvement all the time with him, but you are going against a five-time world champion. He needs a start where it’s right up there with Lewis and all the other drivers for the championship. That is what he needs.

Wolff voegt er nog net niet aan toe dat als Bottas faalt dit hoge doel te behalen hij eruit vliegt bij team zilver, maar dat lijkt wel geïmpliceerd. Vooral nu Esteban Ocon in de coulissen staat te wachten op een vrij zitje moet dat geen lekkere situatie zijn voor Bottas. Het goede nieuws voor de Fin is dat zijn voorganger Rosberg tijdens Mercedes’ dominantie ook een slechter seizoen kende versus Hamilton in 2015 ten opzichte van in 2014 en vervolgens tegen alle verwachtingen in toch terug wist te slaan in 2016. Of Bottas dit ook kan klaarspelen valt te bezien, maar wij hebben er een hard hoofd in. Als we Toto op zijn woord mogen geloven, wordt het in dat laatste geval waarschijnlijk het laatste jaar van VB77 bij Merc.44 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Als RB en Ferrari (met Leclerc) het Mercedes echt moeilijk gaan maken in het constructeurskampioen zie ik Bottas nog wel tijdens het seizoen geofferd worden.
Niet dat ik denk dat Ocon het veel beter gaat doen.
Al vanaf het moment dat Bottas de vervanger van Rosberg werd riep ik al “Mijn god zeg dat gaat een aanfluiting worden die Bottas”.
@venividivici: Dat was en is algemeen bekend, natuurlijk. Die lieve Bottas was de beste enige optie om dat Rosberg ineens met pensioen ging. Van alle beschikbare coureurs was hij de beste optie. Het is een beetje tafellaken – servet coureur.


Bottas is veel te goed om af te serveren. Hij is constant en vooral een goede teamspeler. Precies wat ze na de bitchfight van Rosberg en Hammy nodig hadden. Nu wachten ze op groei van Bottas en die lijkt er vooralsnog niet te zijn. Vergeet ook niet dat zijn teamgenoot in een zeldzaam goede vorm bevindt.
@willeme: je weet wie er op dat moment nog het management voor Bottas deed, toch?
@venividivici: kan ik me nog herinneren, ik denk wie zit d’r weer te roepen??! Kan ’t ook gewoon rustig zeggen, maar neeeee. Maar je had gelijk. Toén al! 👍🏻
Lijkt me een goede, zinnige zet van Der Toto. Bottas heeft laten zien een veldvuller te zijn die een zitje bij een topteam niet waard is.
Is max na dit seizoen niet vrij? Als Honda het dit jaar niet weet te maken dan zie ik hem al gauw vertrekken.
@henkhupelschoten: Ik weet het niet wat Mercedes dan zou doen. Vlug Max inlijven of blijft toch Ocon hun nieuwe wonderboy…
@venividivici: Ik denk dat zolang Lewis daar zit, deze wel bezwaar zal maken tegen Max. Aan de andere kant staat Lewis wel vlak voor zn pensioen en is het dan kiezen of delen voor hem. Zou wel mooi zijn Max bij Mercedes.
@henkhupelschoten: gaat Mercedes nooit doen, die hebben de lessen wel geleerd van ham VS rosberg. Je kan geen twee alfamannetjes in een team hebben, dat kost punten en nu de andere teams ook dichterbij komen gaat het ook het kampioenschap kosten. Ham en max rijden elkaar gegarandeerd een aantal keer per seizoen van de baan
@jeroen20vt: wil je twee coureurs die het kampioenschap kunnen winnen of wil je er maar één? Ik denk dat ze dolgraag weer terug willen naar de situatie met twee capabele coureurs, dat verhoogt hun kansen, ondanks de conflicten. Die conflicten zorgen ook voor veel meer publicaties over het team van Mercedes en verhogen zo de marketingwaarde van het F1 avontuur. Ik denk dus het team niks liever wil dan Verstappen in die auto, net als Rosberg iemand die geen “Gaat u voor meneer Hamilton” zal zeggen. Maar de grote vraag is, gaat hun kip met de gouden eieren, Hamilton, een serieuze concurrent in het eigen team tolereren, of gaat hij dan weg?
@mashell: in principe wil je er twee, maar constructeurs is belangrijker voor het team omdat dat het geld oplevert. Probleem is dat ham en max allebei haantjes zijn. Die rijden elkaar dus een paar keer van de baan af. Daarnaast komt er een muurtje tussen beide boxen, dat wil Mercedes niet meer. Marketing heb ik geen verstand van maar zou dan misschien nog een reden zijn om het wel te doen. Persoonlijk denk ik trouwens ook dat max het niet bij Mercedes moet gaan zoeken, omdat het einde van het Mercedes tijdperk er ook aan komt.
@jeroen20vt: ocon of cocon wha die denkt ook een alfa plus mannetje te zijn. Als.die naast hamilton komt wordt het lachen.
@elemento: haha ik verwacht niet zoveel van dat mannetje, denkt dat ie heel wat is en kan alleen maar de achterlichten van hamilton bekijken. Ik zou verbaasd zijn als die echt wat kan laten zien bij Mercedes.
Ik kijk niet gek op dat Vettel het af gaat leggen tegen Leclerc.
Dus het WK kan zomaar een strijd worden tussen Hamilton, Verstappen en Leclerc, met Vettel, Bottas en Gasly als mogelijke outsiders voor podium plaatsen, waarbij Bottas de laatste wordt.
@hzw: het kan natuurlijk ook zijn dat Vettel gestimuleerd wordt door zijn team genoot en zelf minder fouten gaat maken. Vettel is viervoudig wereldkampioen en heeft er (ondanks de goede wagen en sterke motor die hij toen had) telkens hard voor moeten knokken.
@mashell: Ik ben benieuwd om te zien hoe het Vettel vergaat tegen Leclerc.
Ik heb meer het idee dat Vettel het niet meer helemaal heeft, onder druk lijkt hij veel fouten te maken.
Als Leclerc hem het vuur aan de schenen leg, dan wil ik nog wel eens zien hoeveel fouten hij gaat maken.
Ik heb het al eerder gezegd, Vettel wordt geen wereldkampioen meer, hij zal een deel van het seizoen mee doen om de titel en dan door fouten afhaken, zeker als hij ook nog een moet strijden met een betere teamgenoot.
Goh, Toto. Misschien had je hem geen slaaf van lewis moeten maken. Met duitsland, italie en uiteraard rusland had hij er een stuk beter voorgestaan. Clown!
@koeckenbacker: nee, hij is over het algemeen gewoon veel te langzaam met die auto, ik vind het niet om aan te zien, krijg je een kampioensauto onder je ballen en doe je er helemaal niets mee. Verwijt ik hem niet zozeer, het is gewoon geen topcoureur, des te meer verwijt ik het de Duitsers die voor zekerheid kozen. Een 2e coureur, maar nu blijkt het niet eens een 2e maar een 4e te zijn. Slecht
@lekkaah: dan moet je hem ook gewoon 1e laten worden en niet tegen hem zeggen dat hij van het gas moet omdat Hamilton die punten binnen moet halen.
@rufctr01: alsof dat de enige race was en zijn stronttrage pace goedpraat
@rufctr01: dan moet Bottas gewoon zeggen dat hij sneller is en dat Hamilton er lekker voor moet knokken, daarna niet meer reageren op de boordradio en de ballen uit zijn broek rijden met die zilveren pijl.
Achja, als je Lewis moet voorlaten in gewonnen positie is het niet meer dat menselijk dat je motivatie wat minder wordt.
Als hij de teamorders genegeerd had, had hij in ieder geval een overwinning en wat respect afgedwongen!
@rijnounsdoor: Als jou theorie zou kloppen dan waren er het gehele seizoen bij Mercedes alleen maar 1 / 2 finishes, maar dat was totaal niet het geval.
@venividivici: hij heeft het over “in ieder geval 1 overwinning”. Goed lezen.
Dat Bottas eruit vliegt lijkt me meer dan logisch, heeft werkelijk niks klaargespeeld in die jaren. Zeker als HAM zijn 6e pakt. Maar stel, die Honda achterin de auto van Max presteert dramatisch, wat zou herr Toto dan doen? Ocon een kans geven (wat een risico is) of Max opvissen.
@breinstein: toto zou ham en max nooit naast elkaar zetten. Die twee samen in een team wordt vuurwerk. Gaat je het constructeurskampioenschap kosten en misschien ook wel het rijderskampioenschap.
@jeroen20vt: dat heeft Mercedes in het verleden geen enkel kampioenschap gekost. Het kost ze hooguit een tweetal race uitslagen. Maar het levert je zoveel op, de zekerheid van niet op één paard wedden en interne conflicten leveren zoveel meer publiciteit (wat voor de sponsor het allerbelangrijkste is) op.
@mashell: in het verleden waren redbull en Ferrari ook niet in de buurt. Nu wordt het alleen maar moeilijker om 1-2 uitslagen te krijgen. Ik denk dat Mercedes meer heeft aan een snelle constante rijder. Ik verwacht meer dat Russel dat is dan ocon overigens. Ik denk ook dat max nu niet over moet naar Mercedes. Er gaat een keer een team Mercedes inhalen, ik verwacht dat redbull dat wordt. Ik weet alleen niet welk jaar dat gaat plaatsvinden.
@jeroen20vt: er zal heus ooit wel een team Mercedes voorbij gaan maar daarvoor zet ik in op Ferrari of Renault. En het zal nog jaren duren, de combinatie motor, auto en coureur is bij Mercedes gewoon erg goed. Voor Red Bull zie ik de toekomst juist minder rooskleurig in, een hoofdsponsor die de geldkraan wat dichtdraait, het Honda avontuur, een Adrian Newey die er steeds minder zin in heeft.
@jeroen20vt: als dat zo is – en ze kunnen Verstappen pakken – dan moeten ze Hamilton lozen. Hoe goed hij nu ook is; Hamilton is de toekomst niet meer.
@poes: als ik het zo bekijk, bedenk ik dat het strategisch gezien voor Mercedes wel slim is om max aan te nemen, dan zijn ze direct van hamilton af.
@poes: lijkt mij ook. Bovendien hoef je Hamilton niet weg te sturen. Geef ‘m gewoon de optie om evt naast Max te rijden. Ze betalen ‘m per slot van rekening 40 miljoen per jaar om de beste te zijn, dus laat maar zien dat je dat ook echt bent dan.

Als Ham de hitte niet kan hebben mag ‘ie zelf besluiten de keuken te verlaten. Zouden topteams sowieso veel vaker moeten doen.
@poes: de vraag is hoe lang HAM door wilt gaan. Zou hij voor de 7 gaan? Stopt hij na 6?
@breinstein: Max mag pas aantreden bij Mercedes of Ferrari als Hamilton of Vettel een Rosbergje doen.
Dat dit wellicht bottas laatste jaar bij Mercedes is zat er al halverwege het seizoen aan te komen. Enige waar ik heel benieuwd naar ben is wie zijn stoeltje krijgt, Ocon is een prima coureur (met wat incidenten). Maar ik denk dat Russel even veel kans maakt op dat stoeltje en misschien zelfs meer talent heeft.
Ik zie Mercedes halverwege het jaar niet switchen, maar hoop stiekem dat Russel volgend jaar de stoel mag overnemen en we wat mooie gevechten kunnen zien van de jongen talenten (zoals de jonkies het in lagere klassementen al deden).
Wat een opportunistisch wereldje is de F1 toch. vorige week de samenvatting van het 2018 F1 seizoen terug gekeken. Opvallend hoeveel pech sommige rijders hebben gehad tijdens het seizoen. Hartley die ik weet niet hoe vaak buiten zijn schuld door andere rijders van het circuit is gekegeld. Bottas die door botte pech, en teamorders, zeker 3 overwinningen door de neus worden geboord.

Daarnaast is het voor Wolf alleen maar fijn dat Bottas niet op het niveau van Hamilton rijdt. Hij is in 2018 7 keer 2e geworden, waardoor MB 4 keer de 1e 2 plaatsen wist te behalen in een GP.
Maw je moet plaats maken voor Verstappen.
@tttijn: Verstappen gaat niet naar Mercedes zolang Hamilton daar zit, en die gaat voorlopig niet weg of stopt.
Die wil op zijn minst proberen de 7 titels van Schumacher te evenaren of misschien wel verbeteren.
Jawel, wij, het plebs willen actie en dat wordt smullen.
Bottas is aan zijn laatste seizoen bij Mercedes bezig. Zoveel is duidelijk.
Als Russel de sterren van de hemel rijdt bij Williams moet je ook niet raar opkijken van een switch in het seizoen.

Max naar Mercedes is, naar mijn mening, niet slim. Er zal nog 1 WK winnend seizoen inzitten. En dat moet dan 2019 zijn. Dan hebben ze er 5 jaar dominantie op zitten en is de beurt weer aan de volgende.

Pa Verstappen heeft overigens goede ervaringen met Honda. De meeste lijken dat een beetje vergeten; https://www.formule1.nl/nieuws/terugblik-de-verbroken-belofte/

2020. Dat gaat m worden.
@verplicht: ik denk dat de ervaringen van Max met Renault (overwinningen) veel beter zijn dan die van Jos met Honda (wat testrondjes).
Er is geen regel dat een team maar 5 jaar dominant mag zijn. Ik denk zelfs dat Mercedes totdat ze overstappen naar de Formule E dominant zal zijn en Hamilton voor de 8 wereldtitels gaat (en ook zal halen).
@mashell: Honda was een team om Jos heen aan het bouwen. Het (onverwachte) overlijden van Postlethwaite heeft Honda doen besluiten te stoppen met het project.

Mercedes heeft er al 5 jaar dominantie op zitten. 2019 zou dan het 6de jaar op rij zijn. En nee, het is geen regel of zekerheid maar het is nog nooit eerder in de geschiedenis van de sport gebeurt.
De laatste die 5 jaar op rij won was natuurlijk Ferrari.
Dit zijn ongekende prestaties en daar komt simpelweg een einde aan. Om volgende jaar bij een team in te stappen dat er 6 (!) jaar dominantie op heeft zitten is gewoon niet slim.
Vind bottas soort van Damon Hill. Haalt wel punten, rijdt vooraan, kleurloos, zou in potentie zomaar keer wk kunnen halen (jammer voor hem dat hij Hamilton naast zich heeft) maar over 10 jaar praat niemand meer over hem

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).