Mercedes moet stoppen met het maken van deze auto

Auteur: , 84 Reacties

Kappen nou. Teken maar iets anders.

Mercedes

Mercedes is in allerlei opzichten lekker bezig. Vorig jaar prolongeerden ze hun titel van het grootste Duitse premium merk. In 2016 heroverde Das Haus deze eer voor het eerst in mensenheugenis op BMW. De forse afzet vertaalt zich ook in puike financiële cijfers en dat is goed nieuws voor iedereen die werkt bij het concern. Het gaat kortom, best lekker in Stuttgart.

We kunnen ook wel wat redenen verzinnen voor het nieuwe succes van het oude automerk. Na een lastige periode onder leiding van Vorstandsvorsitzender Jürgen Erich Schrempp, waarin het concern teveel wilde bezuinigen, is de kwaliteit van de producten weer op niveau. De kleinere auto’s van het merk zijn, met uitzondering van de B-Klasse, van saaie bejaardenmobielen getransformeerd tot hippe waggies voor flitsende junior managers en Famke Louise‘s. De interieurs van de luxemodellen voelen ook weer echt luxe aan. Hooguit kan je de vormgeving een tikje barok vinden. Tenslotte is er nog de AMG-divisie, met als speerpunt het zeer succesvolle F1-team. Dergelijk succes straalt bewust of onbewust toch altijd een beetje af op de huis-tuin-en-keuken modellen. Win on sunday, sell on monday

Maar het is niet allemaal goed nieuws. Vele moderne Mercedes hebben namelijk een onoverkomelijke fout in hun design. Het gaat niet om de ontiegelijke frontoverhang van de CLA, want hoe gruwelijk die ook is, heeft het meerendeel van de Mercs nog achterwielaandrijving. de CLA deelt echter wel ‘de fout’ met veel van zijn broertjes. Ik noem ‘m ‘de banaan des doods’.

De banaan des doods kende voor zover ik het kan herinneren zijn debuut op de W212. Normaal geven designers een auto vaak een van de neus naar de kont oplopende lijn mee, om een model ‘sportief’ te laten ogen. Mercedes koos bij de W212 echter voor een lijn die eerst oploopt -so far so good- maar daarna afloopt -NEIN!-, precies zoals bij een banaan. Kijk en gruwel:

W212

Het resultaat is een enigszins afgezakte, slappe kont die vanuit sommige hoeken überhaupt niet op de auto lijkt te zitten. Niet wat je wil zien bij een mooie…auto. Ondanks dat Mercedes momenteel een andere designtaal heeft, is de banaanlijn gebleven. En daar alle modellen van het merk er hetzelfde uitzien, zit ‘ie potverdikke op alle sedans!

S-banaan
Banaan-S

In iets minder mate worden ook de coupé’s en cabrio’s geafflicteerd door de verschrikkelijke aandoening:

C217

Zodoende ben je dus simpelweg gedwongen om voor de Estates te gaan. De visuele massa van de dakkapel achterop, compenseert de naar beneden lopende lijn richting de achterkant enigszins:

S213

Denk jij ook dat deze lijn ontstaan is toen de designer tijdens het tekenen wegglipte over een bananenschil, of vind je het design juist wel puik? Laat het weten, in de comments!84 reacties

Ik vind ze schitterend. Zeker de nieuwe sedans vind ik erg mooi. De CLA, GLA en alle andere niche modellen zien er bij geen enkel merk goed uit.
Ik ben doorgaans van de youngtimers en eigenlijk alles van vóór 2003 maar de nieuwe lijn van Mercedes is toch echt prima in zijn verhoudingen hoor.
Van zowel de CLA als de GLA vind ik de Audi varianten er beter uit zien. (A3 limousine en de Q3)
@dragspert:

Apen houden van bananen ..
@dragspert: Van de premium duitse merken , heeft Mercedes echt wel de mooiste exterieur en interieur combo. Bij Audi en BMW zijn de Modellen allemaal minder mooi, zowel van buiten als van binnen. De verkopen spreken voor zich, in vrijwel elke markt worden de Mercedessen beter vverkocht en imho terecht.
Ik dacht dat alleen de originele CLS (W219) wel eens aangeduid werd als “banaan”.
@turbotoll: En die zag zo vlug bruin als die banaan.
@turbotoll: en wat heeft die juist een lekker kontje. 😍
Helemaal mee eens. Op de S kan het nog net. De rest van de modellen zien er afschuwelijk uit.
beter dan die strakke audi’s@cpp1:
Volledig mee eens. Vond het vernieuwend op de eerste generatie cls, maar ondertussen is nieuwe er wel vanaf.
De huidige C/E/S klasse vinden ik persoonlijk erg fraaie en chique wagens in de juiste kleurstellingen. Voor de rest ben ik het met de auteur van het stuk eens.
@maxidyne: de S en de E vind ik mits een degelijk uitrustings niveau en amg pack ook wel mooi maar dat tablet dat ze in de dasboard van de C gegooid hebben vind ik afschuwelijk.
Vind die bananen van Mercedes wel mooi…

Vooral die hele dikke bananen met een stickertje…

Alleen jammer dat stichting Aap zo graag dikke bananen plukt…
@moveyourmind: volgens mij zit je op het verkeerde account @lincoln
@kimhung: Klopt, anders denken ze dat ik veel post ..
Dan maar een g klasse…
@srthellcat: aka ‘bananendoos’?!
Prachtig design juist en velen zijn het met mij eens. Gordon Wagener is de verantwoordelijke designer. Sinds hij dat is zijn de Sales enorm vooruitgegaan! Nu dus de grootste Premium autobouwer van de wereld.
@jaapiyo ziet spoken of bananen óf allebei…
Bij Mercedes verkopen ze er geen auto minder om. Bij boeit het dus niet. Liever kijk ik naar de nieuwste Volvo’s. Dat zijn prachtige wagens!
Is me nog nooit opgevallen. Kan niet zo erg zijn dus…
klopt helemaal me eens @esprit_de_flandre:
Vind die aflopende gebogen lijn trouwens wel mooi. Het geeft juist iets sjieks dat de achtersteven iets afloopt. Het benadrukt dat de auto niet als ordinaire pakezel gebouwd is en het geeft iets gedrongens.

Die lijn heeft mijn S-type ook, en ik vind dat één van de mooiste details aan de auto, samen met de bolle geplooide motorkap.

https://goo.gl/images/WXZXba. *

*Niet de mijne, heb helaas niet de Sport uitvoering.
@moveyourmind: maar bij de s-type klopt het, omdat de auto een chique voorkomen moet hebben. Bij mercedes proberen ze de auto’s een hippe, sportieve uitstraling te geven en door deze lijnen samen met de wel kloppende andere details komt het totaal niet uit de verf imo.
@moveyourmind:
Haa! Collega S-Type rijder!
Een mooie banaan is niet lelijk!
@moveyourmind: precies! @jaapio snapt er niet veel van… En profil zorgt deze lijn, gecombineerd met de schuin aflopende kofferklep, juist voor een ‘hunched forward’ design. Straalt heel veel kracht uit! Ook vind ik het écht onderscheidend, nu ieder merk het trucje met de wigvorm kopieert…
@svenska_aeroplan_ab: wat is de wigvorm?
@por100: geleidelijk oplopend, dus laag voor en hoog achter.
Ik wist dat er iets was, nu weet ik het en ik ben het gruwelijk met je eens!
Niet mee eens de banaan is mooi!
Veel Amerikaanse auto’s hadden dat trouwens ook. Een relatief hoog en stijl front en dan een fraaie aflopende gebogen lijn.

Zelfs de hoekige Amerikanen uit de 80’s, zoals de Chevrolet Caprice en deze Cadillac Seville Coupé:

https://goo.gl/images/jrQeHU
Mooie auto’s hoor die Benzen!
Yes, eindelijk! Ik dacht lange tijd alleen te zijn, maar ik sta dus niet alleen. Als ze dat nou eens gaan aanpassen, en die lelijke intertoystablets in ’t interieur, dan ga ik ze ook wel mooi vinden.
Nooit precies begrepen waarom ik deze generatie Mercs minder mooi vond. Ik dacht dat het misschien aan mijn leeftijd lag. Blijkt het de banaan des doods te zijn. Bedankt hiervoor.
Japio moet stoppen met dit soort topics aan te maken.

Sinds de frontoverhang van de AR 159 ter sprake kwam zie ik geen 159 meer maar alleen de frontoverhang.

En ik vond het zo’n mooie bak…
@monsieurleloure: mijn oprechte excuses daarvoor.
@jaapiyo: can’t unsee now :'(
@monsieurleloure: haha same!
@monsieurleloure: bij de stationwagen heb je dat probleem gelukkig minder 😉
@koentag: Desondanks rijd ik nu een 159(-;
Van deze generatie vind ik eigenlijk alleen de e-klasse prima te pruimen.
Het recht van meningsuiting betekent niet dat je altijd je mening hoeft te uiten.
@healey: zeg dat tegen wilders
Ik vind het vooral bij de coupe modellen mis gaan. De S coupe ontspringt de dans door z’n formaat maar de rest komt wat mij betreft niet lekker uit de verf. De C coupe en cabrio vind ik vooral (schuin)van achteren niet te pruimen. De E heeft het wat minder maar vind ik ook niet super. De sedans en estates vind ik dan wel weer erg mooi. Ook qua interieur vind ik Merc op dit moment het mooist. Beetje afhankelijk hoe je hem samenstelt maar die schermen etc vind ik echt mooi. Weekendje een luxe nieuwe E klasse meegehad met die dubbele schermen, toch wel af dan allemaal.
Het probleem doet zich bij sommige modellen zelfs twee keer voor.. de cla shooting break dinges, de gle coupé SUV dinges en de cls shooting dinges… Dubbel gruwel!
@w0o0dy: En dat vaak gecombineerd met die gekke zwarte velgen met een zilveren randje. Vreselijk lelijk gewoon! tja de elegantie is er wel af bij Mercedes.
@simonferrari: die gle coupe dinges is echt nog bijna lelijker dan een X6. Ik moet altijd aan een walrus of zeekoe denken bij dat ding. Helaas zie ik er vaak een sinds een figuur bij ons op t industrieterrein zoiets heeft geleased (aanname). De s klasse die hij eerder reed was stukken beter. Maar ja het moet een SUV/cross-over zijn anders tel je niet meer mee he? Vieze trend die lompe hokken.
De cla vind ik 1 van de mooiere mercedesen
Jappiyo, het ziet er gewoon uit als een zeiljacht met zo’n aflopende banaan. Dat is toch best elegant?
@jochempie: een zeiljacht wordt naar achteren terug smaller, niet alleen lager. Bovendien is de boeg een stuk hoger bij een zeiljacht, terwijl de neus van de merc sedans eerder duikt. Ben het dus met de stelling eens: de banaan des doods is een dingetje.
@bara: Een auto wordt naar de achterkant toe ook smaller.
Geweldig artikel en volledig mee eens. Bovendien lijken de Estates op honden die zitten te poepen.
JA! Als designer heb ik me hier altijd al aan gestoord. Ben nooit fan geweest van de moderne Mercedessen, mede door deze lijn. Thank you!
Volledig oneens Jaap. Mercedes bouwt in mijn optiek weer prachtige wagens. Dat ze veel op elkaar lijken is een feit en niet alleen Mercedes weet dat te presteren, helaas.

Maar de huidige modellen van Benz vind ik ontzettend mooi. Zeker de S-klasse, die toch al een paar jaar meegaat, vind ik een prachtige limousine. Precies zoals een limousine gemaakt hoort te zijn. De E-klasse is weer de E-klasse zoals hij hoort te zijn en de C-klasse vind ik ook erg mooi. Zolang er maar geen hockeystick op de flanken te zien is vind ik het best.
Sorry hoor maar dit is toch geen bericht om te publiceren? Gewoon geschreven door iemand die niks met Mercdes heeft. Gelukkig zijn er veel mensen die het mooi vinden.
@california: Oneens. Ik ben het over het algemeen met je eens: steeds vaker komen we clickbait bericht zonder inhoud tegen. Dit onderwerp daarentegen moest een keer besproken worden.
@california: sterker nog, ik ben een groot liefhebber van het merk, heb de halve zolder eraan opgeofferd (boeken, folders en schaalmodellen) maar ik kan de nieuwe generatie niet pruimen. De S coupe/cabrio daar gelaten is het allemaal net niet. De vorige generatie spreekt mij veel meer aan. Dus nee, wat mij betreft is het exit Wagener.
@breinstein: look on the bright side: scheelt je weer in de aanschaf van memorabilia…
Zo Japie heb je uitgevonden hoe je het gele pijltje een bochtje heb kunnen geven.
Er zijn maar twee modellen waar die lijn écht niet op werkt, en dat zijn de GLE Coupé en CLA. Op de rest van de modellen staat het gewoon prachtig als je het mij vraagt. Mercedes tekent auto’s die modern en strak ogen, zonder dat de designer enkel met liniaal werkt (Audi) of er een overdaad aan lijnen en frutsels (BMW) nodig voor is. En ondanks dat het aantal lijnen teruggebracht wordt, zijn de auto’s onmiskenbaar Mercedes. Dat vind ik heel erg sterk gedaan van ze, want bij andere merken krijg je toch al snel het gevoel dat een auto van elk ander merk kan zijn als het aantal lijnen wordt teruggebracht. De aankomende Focus is daar zo’n mooi voorbeeld van.
@Edge: in grote lijnen eens. Vind het juist bij sommige merken met frutsels dat de banaan omgedraaid is. Dat het model een doorgezakte bank lijkt.
Kijk naar die lijn, en dan eens naar de daklijn. Klopt ineens wel. Die lijn completeert de vorm van het dak, naar mijn mening.
De CLA is gewoon te kort en gedrongen om de vorm lekker te laten werken. De sedans ogen gewoon erg mooi, juist dat korte kontje maakt de C-klasse erg elegant en een tikje klassiek qua vorm tov de A4 of 3-Serie. Het is smaakgebonden maar maakt het wel tot een apart model.

Op de C-coupe gaat het echter helemaal mis. Temeer doordat z’n voorganger precies het tegenovergestelde was: krachtig en bruut met een sterke rechte lijn.
Als ik de meningen hierboven zo lees, wordt het tijd voor een poll…

Ik ben het trouwens oneens met @jaapiyo; juist die alsmaar dikker wordende achterstevens van de concurrentie maken dat de moderne sedans steeds meer aan visuele obesitas lijkt te lijden.
@jaapiyo: de banaan deed al eerder in z’n meest afschuwelijke vorm z’n intrede op de W219 CLS in 2004/2005. Wat een ontieglijk lelijk hok, dat ook nog eens dunnetjes door VW werd gekopieerd als ‘sportief’…

https://s1.cdn.autoevolution.com/images/gallery/MERCEDESBENZCLS-Klasse-C219--349_10.jpg

https://www.carpixel.net/w/21cf492c028611bdda42bb0b95ba6a83/volkswagen-passat-cc-car-wallpaper-45343.jpg
@technofreak: Die eerste CLS was de banaan bij uitstek, maar wat te denken van de Maybach 57? Ook al zo’n lang gerekte gele vrucht.
@technofreak: Thanks voor de link naar die CLS. Mooiste auto van de afgelopen 20 jaar. Zeker zo en profil.
Ik maar denken dat ik de enige was die het zag. Afschuwelijke designtaal met de CLA als dieptepunt.
Gaan met die banaan!
Hier ben ik het mee eens, die afschuwelijke bananen lijn moeten ze maar een mee stoppen. Zo ook de ontzettend uitverhouding ogende fronten.
Ik blij dat MB eens vernieuwend durft te gaan het is effe wennen maar toch leuk.
Die andere twee durven het niet aan.
De tweede generatie Vito (Viano) vanaf 2003 inclusief de bruine plekken van de roest, kun je wel de ultieme Mercedes-Banaan noemen.
EINDELIJK een artikel hier over! Ik roep het al jaren!
Ik vind juist wel mooi en het heeft Mercedes geen windeieren gelegd. Dus Mercedes zal er niet snel mee stoppen.
Anno 2018 houden mensen van rapper Boef en van bananen…
Waar gaat het mis? 😕
@rollingstoned:
Er is geen stijl meer, geen charme nür dikke Duitse bluf.
En enorme LCD schermen, Mercedes voelt deze geestlijk’ arme Klaver tijd perfect aan.
Iedereen een Mûhcehdûs Bens.
Helemaal mee eens, alsof ze een auto hebben ontworpen en daarna het kleimodel te dicht bij de open haard hebben gezet; uitgezakt, onclean, vanuit bepaalde hoeken compleet uit proportie 😭
Ik vind juist dat de ‘banaan’ het positieve is aan het design van Mercedes. Het komt niet bij elke auto even lekker uit de verf maar ik kan van geen enkel model in de huidige line-up van Mercedes zeggen dat ik die lelijk vindt. Oke, de GLE Coupe uitgezonderd.
Ik vind ze juist prima bezig! Van alles wat er momenteel rond rijdt zou ik graag een C klasse hebben… Over 17 jaar… Als ik een mooie kan betalen…
Die slope in het ontwerp vind ik ergens wel wat hebben van van die chique jacht tenders. Een prima referentie lijkt me!
Wat is dit nou weer voor een onzin? Tip voor de redactie. Zijn ze bij Kia hellemaal de weg kwijt!? Kijk naar die nieuwe picanto. Wat een enorme gril heeft dat ding. Zo agressief en ongeveer 3en half pk. Het is me allemaal wat Autoblog.
Hier stoor ik me al jaren aan (heb het ook al meerdere keren aangegeven in de comments).

Als je een Mercedes sedan van de zijkant bekijkt is het net alsof alle aandacht naar de voorkant moet. De motorkap is lang, en de kont is een kleine afgezakte “after thought”. Het ligt volgens mij het meeste aan de lijn die @Jaapiyo bij de Brabus 900 heeft ingetekend, de onderste lijn die vanaf het achterwiel tot onder de motorkap lijkt te lopen. Icm met de onderste vouw in het portier (boven de dorpel) lijkt het het een enorme muil die zich vanaf het achterwiel opent en zich uitstrekt tot in de grille waar de tanden in staan (zeker met de nieuwe horizontale spijlen).

Op zich kan het met de S en de E nog wel omdat die best lang zijn (hoewel ik de kont van een E echt belachelijk klein vind ogen). Maar de C en de A kunnen het echt niet hebben. Zeker de CLA vind ik echt een soort glijdende naaktslak, vooral met spoilers en skirts want die laten hem nog meer afzakken en over de grond glibberen. Geen gezicht.
Dat vond ik bij de eerste CLS (2004) al zo lelijk. Zei ook altijd dat het net een banaan is.
Auteur loopt ongeveer 14 jaar achter?
Ben kennelijk in de minderheid (is daar ook in dit geval subsidie voor ?), maar vind de huidige E-klasse sedan erg mooi. En zulks vanuit alle hoeken.
Het zijn smakeloze hokken, net als al die andere Duitse bakken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).