Mercedes S-Klasse S500 Cabriolet: rijtest en video

Auteur: , 60 Reacties

Voor het eerst sinds 1971 is er weer een S-Klasse cabriolet te koop. Of de herintroductie van deze übercabrio nodig is was het uitproberen waard.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Terwijl iedereen zich blind lijkt te staren op de S63 en de S65 AMG, kun je je afvragen of dát wel de auto is om te bestellen. Natuurlijk, we snappen het appeal van veel pk’s en veel herrie. Maar is dat wel wat je zoekt als je een cabrio shopt van dit formaat? En áls je dat zoekt, ga je dan wel bij Mercedes shoppen?

De W111 S-Klasse cabriolet die we reden was fantastisch goed in twee dingen: comfort bieden en de laatste snufjes van het merk tentoonspreiden. En in feite is er met de reïncarnatie niets veranderd: de S500 is een pracht van een automobiel, maar blinkt niet uit in bochtenwerk en is niet de snelste jongen van de klas. Maakt dat de S500 minder begerenswaardig? Wat mij betreft juist niet.

Mercedes S500 Cabrio rijtest en video
Laten we eerst wat feitjes behandelen: een S500 beschikt over 700 Nm koppel en 455 pk uit een biturbo V8. Dat zorgt ervoor dat je 0,7 seconden langer doet over een sprint tot 100 kilometer per uur dan een S63 AMG, namelijk 4,6 seconden. De S500 is daarmee dan misschien niet de snelste jongen van de klas, maar hij is geenszins traag te noemen. In iets anders is de S500 net zo snel: de kap opent en sluit in 20 seconden, tot 60 kilometer per uur. Bovendien zit er gewoon ingebouwde verlichting in de hemel van de cabriokap.

Een mooi detail, en daar blinkt de S-Klasse Cabriolet in uit. Alles is prachtig afgewerkt, het (optionele) Designo leer voelt fantastisch aan, de displays in het dashboard zijn haarscherp en zo kunnen we nog even doorgaan. En de auto zit bovendien vol slimmigheidjes. Een mooi voorbeeld is de controller in de middenconsole: met het wiel draai je door de menu’s heen, maar op het moment dat je aan het einde van een menu komt, springt er een blokkering in de knop. Op die manier voel je dus dat je aan het einde bent. Het is niet nodig, maar het is wel mooi. En dat doet Mercedes gewoon erg goed.

Mercedes S500 Cabrio rijtest en video
Wat ze ook erg goed kunnen bij het merk met de ster, is werk uit handen nemen. De bijna volledig autonome cruise control is bijvoorbeeld één van de beste in z’n klasse. Natuurlijk werkt het nog niet foutloos en moet je als bestuurder altijd op blijven letten, maar het is een stukje techniek dat over pak ‘m beet 45 jaar niet meer weg te denken zal zijn uit auto’s. Net zo goed als dat we tegenwoordig auto’s met kreukelzones en zelf-oprollende gordels vanzelfsprekend vinden, zullen we ook autonoom rijden vanzelfsprekend vinden in 2060.

Mercedes S500 Cabrio rijtest en video
Mercedes S500 Cabrio rijtest en video
Het enige wat onbegrijpelijk blijft, is de ruimte op de achterbank. Dit is een S-Klasse, een auto van 5 meter lang en 1,89 breed en 2050 kilo zwaar. Hoe is het mogelijk dat je daar niet voldoende beenruimte achterin weet te bewerkstelligen? En denk niet dat die ruimte dan naar de kofferruimte gaat, want die is krap en met de kap naar beneden lastig toegankelijk. En dat doet me denken: een achterbank die niemand wil gebruiken, en een te kleine kofferruimte, waarom worden die niet gewoon samengevoegd?

Mercedes S500 Cabrio rijtest en video
Qua rijervaring moet je niet te sportief ingesteld zijn. Natuurlijk is er een sportstand voor de luchtvering, natuurlijk kan je de bak met een sport-optie vertellen dat hij vooral zo laat mogelijk moet opschakelen. Maar dat doe je niet. Je kiest bij beide settings de stand “comfort” en je laat het gebeuren. Dan is de S500 namelijk op z’n best. Je merkt amper dat er een wereld buiten de auto bestaat, anders dan dat je hem voorbij ziet zoeven. En hoort zoeven, als je iets harder gaat met de kap open. Dankzij zaken als AIRCAP (dat de luchtstromen ook op snelheid buiten het interieur moet houden) en AIRSCARF (warme lucht in je nek) zit je altijd lekker. En wordt het toch te fris, dan zijn er de stoelverwarming en verwarmde armsteunen om je warm te houden, van standje laflauw tot standjes tosti.

Het blok en de versnellingsbak met negen versnellingen doen moeiteloos hun werk, altijd kan je op golven van koppel de horizon binnen no-time bij je halen. Het kost geen moeite, en je merkt er niets van door het briljant onderstel. Het is bijna geen autorijden meer, het voelt als zweven. Als je een drempel af rijdt is er geen deining, maar het voelt ook niet stug. Er is maar één woord voor, en dat is “briljant”. Voor de liefhebbers van het geluid van een V8 is het wellicht wel even slikken: in het interieur hoor je praktisch niets van het blok. Tenzij je met het dak open zo hard mogelijk achteruit rijdt, dan hoor je ‘m wel. Vraag niet waarom we dat weten, we did it for science!

Mercedes S500 Cabrio rijtest en video
Resumerend: de kofferbakruimte en de achterbank zijn eigenlijk de enige kritiekpunten die ik kan bedenken. De S500 Cabriolet lijkt misschien het zielige broertje van de S63 en S65, maar de man die met de S500 komt voorrijden is de man die het snapt. De man die alles kan betalen, maar kiest voor het stijlvolle. Een Mercedes S500 Cabriolet koop je niet als je de macho wil zijn op de parking van de sportschool. Je koopt hem om redelijk onopvallend maar met bakken stijl rond te rijden. Je koopt ‘m voor z’n technische vooruitstrevendheid en briljante interieur. En je koopt hem omdat hij bijna alles voor je kan doen, in de grootste mate van comfort die je je maar kan inbeelden. Met een S500 cabriolet toon je aan dat je het begrepen hebt, terwijl de S63 en S65 om de spotlights vechten.

Je kan een S500 bestellen vanaf 169.900 euro, maar met wat opties zoals het Designo leer en de met kristallen uitgeruste koplampen zit je al snel boven de 200.000 euro. Maar al die patsers geven minstens €240.000 euro uit aan een S63 AMG, om over de prijzen van de S65 nog maar te zwijgen. Doe je goed. Filmpje!60 reacties

Laat de zomer maar komen met zon’ S-klasse cabriolet!
@martinus: Inderdaad, pure masterpiece.
Er zijn er niet veel die het met mij eens zijn denk ik. Ik vind dit werkelijk een prachtige auto. Sowieso vind ik de S-klasse in het algemeen al geweldig. De S-klasse Limousine is de absolute benchmark in zijn klasse, de S-klasse Coupe vind ik schitterend en deze S-klasse Cabriolet doet alles goed wat hij moet doen. De bestuurder zo comfortabel mogelijk met het dakje open over de boulevard cruisen. Geweldig!
Mocht ik hiervoor in de markt zijn kocht ik hem direct. Alleen dan niet in het wit, maar in deze kleur en als S500:
http://www.autowereld.com/imagesDB/800/116184-mercedes-amg-s-65-cabriolet-2015-6.jpg
@viezefreddyw: ben het met je eens. Echt een prachtige auto! Rijdt een S 63 coupe bij mij in de buurt. Lust voor het oog en oor
@viezefreddyw: Ik ben het in iedergeval met je eens. Misschien wel de mooiste wagen van het moment imo.
@viezefreddyw: Inderdaad vooral de Coupe variant is een juweeltje, prachtig vormgegeven.

http://image.macho.co/img/2014/03/2015-mercedes-s63-amg-s-1024×632.jpg
Mercedes flikt het maar weer is, een auto bouwen die kan wedijveren met concurrenten ver boven zijn prijs en segment. Ja ze zijn duur, maar je krijgt er ook wat voor.
@lambo4all: Duur? Dat Designo interieur krijg je er toch voor niks bij? :)
Wil niet lullig doen, maar die blokkering in die draaiknop is er al een jaar of 10.. iig met de iDrive van bmw
Voor de rest, waarom zou je een AMG willen, de S500 is al perfect imho.. 4,6 naar de 100, moet dat dan nog sneller.. Hedde ze weer goe gedaan bij mesjedes..
@lekkaah: bij vorige generatie s klasse was dat indd ook al zo
@CasperH: De zonnebrand dispenser was niet als optie aangevinkt of wel ;)
@thoisss: nope 😂
@casperh: waar is dit gefilmd? Dacht een paar wegen te herkennen.
@tdg200: aan de bovenste foto te zien is dat Batavia stad. Dus daar in de buurt denk ik.
@tdg200: dit is inderdaad in Lelystad aan de batavia haven
Wat mij betreft een auto die uniek is in het segment. Kan wedijveren met auto’s die vele malen duurder zijn en de directe concurrenten zoals Audi, BMW en Jaguar hebben geen auto’s die direct met deze S kunnen concurreren.

Als je dus in de markt bent voor een luxe en snelle GT, de ultieme cabrio of de beste limousine dan weet je dat je bij de S altijd goed zit.
Verschrikkelijk vulgaire wagen, maar zou hem best willen hebben :D

Ik vind de foto’s bij de artikelen vaak goed, maar moet zeggen dat ik nu echt onder de indruk ben, puik werk heren!
Oh ja, geen cabrio maar vond het toch toepasselijk mbt jetcars topic zojuist..

http://www.autotrader.nl/auto/mercedes-benz-s-klasse/2014/rotterdam/77fd4/mercedes-benz-s-klasse-s-63-amg-coupe-4m-swarovski/

Miss vd eigenaar van jetcars geweest :)
Leuk maar liever een dikke 6 serie cabrio!
Wordt er niet warm of koud van..
@ruudbmw: wie niet?
Persoonlijk ga ik voor de S65 AMG coupé : http://www.mercedes-amg.com — > S — > S-Class Cabriolet — > S65 , vindt ik meer uitstraling hebben . . .
@exclusieviteitsfreak: Ook erg prachtig!
http://www.mercedes-amg.com/img/vehicles/s65c/overview/s65c_1.jpg
@viezefreddyw: Ook natuurlijk, en als je de centen er voor hebt, heb je ze gewoon allemaal in je bezit, ik ben er alvast volop mee bezig om ze in mijn bezit te bekomen, ben bezig met een opzet in samenwerking met; Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, waar hij zelf ook alle voordelen bij heeft, het gaat om miljarden euro’s . . .
@exclusieviteitsfreak: Dat verhaal heb je me al eens eerder voorgeschoteld. Veel succes ermee.
Model is maak, interieur prachtig inderdaad. Kleine opmerking: de A5 cabriolet had in 2010 al led verlichting in het dak voor de achterpassagier.
Lijkt me een heerlijke comfortabele cruiser.De AMG heeft wel een leuker geluid,maar zal ook flink duurder zijn
@bizarrini: De S63 AMG Cabriolet heeft in België alvast een vanaf prijs van € 193.358,00 , en staat de vanaf prijs van de S65 AMG Cabriolet er blijkbaar nog niet op op de officiële prijslijst, wel die van de S65 Coupé, en die komt in België op € 248.897,00 , en is de prijslijst die gelanceerd is op 18 december 2015 . . .
Zit een foutje in de aftiteling. Staat nog MERK MODEL ipv Mercedes S500 Cabrio.
Prachtige auto, al helemaal in deze kleurencombo. Ook vind ik de 500 mooier dan de 63 en 65. Veel stijlvoller. Deze auto is alleen veel te duur. En dit is dan nog maar de ‘instapper’. Iets wat Mercedes altijd doet bij de topmodellen. Voor dat geld kun je ook een Azure (T) kopen. En dan heb je een uiterst zeldzame, handgemaakte en prachtige Bentley. De S-Cabrio is uiteraard de betere auto, maar voor dit geld heb ik liever iets speciaals.
@kapiteinaudi: Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer belachelijk ik die prijs vind. 170k euries vanafprijs voor de instap S-Cabrio. Ik weet dat de autoprijzen in NL extreem hoog zijn, maar ik vind het schandalig dat ze hier zoveel geld voor vragen. En dat heb ik het nog niet eens over de afschrijving. Wie hier zijn geld aan geeft is imo knettergek! Zelfde met de G-Klasse, meest overpriced auto op de markt. Ik word er zelfs een beetje boos van… 😡
@kapiteinaudi:
Niet doen! Niet boos worden! Je MOET hem toch niet kopen? Hij is uitsluitend bedoeld voor mensen die met zulke bedragen geen probleem hebben. En die wederom willen ook niet zo graag dat Jan en Alleman met zoiets rondrijdt. Dus: Berust in je lot en vermijd in ieder geval een hartinfarct met dit warme weer. Enne……..niet bewust wegkijken als er toevallig eentje voorbijkomt, hè? ;-)
@kapiteinaudi:

Je boosheid is volledig terecht ..
Laat je nix wijsmaken hoor ..
Grappig van de beenruimte. In mijn cl w216 vraag ik mij precies hetzelfde af, deze is precies even lang als mijn vorige w221 s klasse. De kofferbak is even groot als bij mijn vorige w221 s klasse maar alleen beenruimte is er gewoon niet.
De S-klasse zoals @willeme hem graag ziet.
@dutchdriftking:

Bijna! Het is wel een dikke auto, maar wit met een AMG pakket vind ik niet zo mooi staan. Op de configurator kun je helemaal uit je plaat gaan:

M4850534

Ik kwam op bovenstaande (kun je invoeren in de configurator). Gewoon donkergroen, bruin leer, 19 duims velgen. Precies goed. Alhoewel ik hem nogal prijzig vind. Koop ik liever een nieuwe S-klasse sedan plus een leuke R129 SL voor erbij. Ofzo.
@willeme: ik zou bij deze auto ook niet het AMG pakket aankruizen.

A: de statigheid van de auto neemt af
B: je rijdt toch een beetje voor lul, een s-klasse cabrio met alle toeters en bellen maar het is geen AMG.
Prachtige auto inderdaad, zal zeker een markt voor zijn. Leuk artikel ook weer, maar wel erg fletse kleurloze foto’s helaas. Is dat de bedoeling?
Waarom de F*C* zou je een Cabriolet nemen met die airscarf, air guidance en weet ik het allemaal?? Ze hebben er alles aan gedaan om vooral het cabrio gevoel te onderdrukken…
@svenska_aeroplan_ab: Aan de andere kant is ie daardoor wel veel langer comfortabel open te rijden. Dus kun je vaker met de kap open.
@Svenska_Aeroplan_AB:
De cabrio anno 2016 is ook niet meer bedoeld voor diehards. Althans in deze klasse niet meer. Denk aan de doelgroep! Vooral madame zal het niet prettig vinden als de pruik door een al te vrijpostig briesje enigszins vervormt en het nekkie een beetje verstijft. ;-)
Anderzijds vind ik dit soort accessoires ook zorgen voor een vertrutting van de uiteindelijke bedoeling van een cabrio. Maar hoe dan ook: Kopen kan ik hem toch niet, al zou ik het best willen, omdat ik hem echt “wunderschön” vind.
Mooie foto’s, vanavondmaar eens lezen!
MERK MODEL aan t einde van t filmpje (opzet?) Voor de rest echt n klasse bak. AMG cabrio’s snap ik uberhaupt niet, maar een S klasse Cabrio AMG? Waarom?!
Dat het zelfs op basis van de S-klasse niet lukt om fatsoenlijke ruimte op de achterbank en in de koffer te maken, dat vind ik echt onbegrijpelijk.
Net filmpje hoor Casper, hulde daarvoor!

Overigens totaal niet mijn smaak deze wagen. Doe dan een SL, daar zijn de verhouding nog enigszins acceptabel… Maar eigenlijk die ook niet…

En sinds het verdwijnen van SAAB en de Lancia Flavia (Ja, die Chrysler vond ik ontzettend mooi!) is er eigenlijk nog maar één chique en luxe cabriolet over:
https://www.netcarshow.com/Opel-Cascada-2013-800-0b.jpg
@Rob:
Vergeet ik de Audi A5!
(maar die wil je als coupe..)
@Rob:

Yep .. En de s-klasse ook .. En die 44 jaar oude al helemaal ..
@Rob:
En met die Opel Cascade ben ik het helemaal eens! Een verdraaid mooie en chique cabrio, waarmee ik best op vakantie zou willen ergens bij Nice/Cannes/Menton of Malaga. Ik zou er echt geen priemijum voor in de plaats hoeven.
@Rob: hmm nee, die Cascade vind ik een mislukte barby mobiel. A5 cabriolet is inderdaad erg stijlvol, maar de Maserati GranCabrio wint het toch in mijn ogen.
Liever dit ding dan een Bentley GT. Dit vind ik er chiquer uitzien dan een GT en dat terwijl een Bentley het ultieme aan klasse moet voorstellen.
Als je geen (of bijna geen) achterbank wil koop je toch een SL. Ik zou het net fijn vinden zo’n achterbank om vrienden/vriendinnen mee te nemen. Beetje rare opmerking.
Lache ding ..

Maar ik heb dan ook een aangeboren zwak voor complete overpriced onzin ..
Producten waar je alles mee kan “je kan er eigenlijk alles mee” vind ik helemaal leuk ..
Meestal omdat je er geen kloot mee kan ..
Dat was een lekker rondje Casper, ik zie Lieren, Apeldoorn, Deventer en Lelystad en als ik het goed heb gezien, ook Harderwijk 😂
@TimD:
Leuk, dat de omgeving je zo goed bevalt en herkenbaar voor je is. Maar wat vind je van de auto, want daar ging het hier over.
“Das Beste oder iets anders.“ Nou, doe deze maar. Prachtige bak!
Komt er ook nog een S600 cabrio eigenlijk? Niet dat ik in de markt ben, maar een V12 lijkt mij wel het ultieme, en de S65 beschikt toch ook over een V12?
@rrk147: Het is nog niet officieel bevestigd, maar de kans is groot dat Mercedes het Maybach label ook gaat gebruiken op de S-cabrio. Dus een S600 zal er waarschijnlijk komen als Mercedes-Maybach, zoals de S65 en S63 is als Mercedes-AMG en de S500 als Mercedes-Benz.
@willeme: ja klinkt wel aannemelijk, thanks voor de uitleg!
@willeme: misschien ook een langere versie dan? Meer beenruimte achterin zou deze wagen perfect maken.
Dat “weerstandje” zat 12 jaar geleden ook al in de BMW 5-serie. Dit kan ik niet meer noemenswaardig noemen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).