NanoFlowcell Quant F en de Quantino: lekker elektrisch

Auteur: , 22 Reacties

Zelfs in Liechtenstein kunnen ze lekkere auto's bouwen, zo bewijst NanoFlowcell.

NanoFlowcell Quantino

De NanoFlowcell QUANT F komt je wellicht bekend voor, vorig jaar stond deze -toen nog zonder F- ook al in Genève. Voor de gelegenheid heeft NanoFlowcell het vermogen van deze elektrische vierzitter opgeschroeft van 925 pk naar een whopping 1090 pk. De topsnelheid bedraag 380 kilometer per uur, maar we hebben zo’n vermoeden dat je accu op die snelheid leeg is voordat het uur om is. Doe je het rustiger aan, dan zou een actieradius van 800 kilometer mogelijkmoeten zijn. De sprint naar 100 is in 2,8 tellen geklaard.

Helemaal nieuw is de Quantino, het kleinere broertje van de QUANT. Ook deze is volledig elektrisch, maar de toegepaste techniek is bijzonder. Zo heeft de Quantino geen conventionele accu, maar een zogenaamde Redox Flow-accu. Je tankt de accu als het ware, in twee 175-liter tanks wordt een positief en een negatief geladen zoutoplossing gepompt. Door een chemische reactie tussen de twee vloeistoffen komt energie vrij. Zijn de vloestoffen uitgereageerd, dan kun je nieuwe tanken, de oude vloeistof kan middels een omgekeerd proces weer hergebruikt worden. Met twee volle tanks kun je 1000 km ver komen.

Daarnaast kiest Nanoflowcell niet voor een hoog voltage, maar past het een 48 Volt-systeem toe. Elk wiel wordt aangedreven door een eigen 25 kW-elektromotor, bij elkaar goed voor 100 kW ofwel 136 pk. Een stuk minder indrukwekkend dan de specs van de QUANT F, maar evengoed voldoende voor een top van 200 km/u aldus Liechtensteiners.22 reacties

Interessant energiesysteem in die Quantino. Vraag me wel af wat de downsides ervan zijn, die er haast wel moeten zijn. Anders hadden andere autofabrikanten er ook wel gebruik van gemaakt.
@pesu: Nou, twee keer 175 liter tanken kan wellicht in minder tijd dan je accu laden, maar het blijft een behoorlijke klus. Daarnaast zijn dit soort systemen in de automotive industrie nog onontgonnen terrein en ontbreekt het dus ook aan de benodigde infrastructuur.
@dizono: Dat er nog geen infrastructuur voor is, lijkt mij eerder het resultaat van een stuk techniek waar misschien geen toekomst in wordt gezien.

Ik heb zo het idee dat er meerdere fabrikanten mee getest hebben, maar er niet mee hebben doorgezet. En waarom dan?

Maar aan de andere kant kan het natuurlijk ook dat het inderdaad nog onontgonnen gebied is.
@pesu: Omdat stroom uit je stopcontact thuis komt en een zoutoplossing niet, wellicht?
@mikkeloentje: Dat doet benzine ook niet, en dat is toch redelijk aangeslagen volgens mij
@motoragent: Laatst dat ik checkte stond er een benzinepomp op steenworp afstand bijna overal waar ik was. Ohja maar dat was vroeger natuurlijk ook niet zo (kom jij vast mee als tegenargument). Klopt, maar stroom uit een stopcontact bestaat al. Zodoende hoeft een autofabrikant niet een heel netwerk aan zoutoplossing pompen aan te leggen. Je snapt wel een beetje het verschil hier tussen toch?
@mikkeloentje: Absoluut, een beetje het kip en ei verhaal. Zo lang er geen zoutoplossing auto’s zijn komen er geen zoutoplossing pompen en andersom. Het probleem is alleen dat als iedereen in de straat ’s avonds na het werk zijn elektrische wagen in het stopcontact inplugt, het netwerk ook redelijk overbelast raakt. Op dat moment moet er ook iets wezelijks worden aangepast in onze stroomvoorziening. Als in de komende tientallen jaren iedereen over gaat stappen op een elektrische aandrijflijn (energiebron daargelaten), zal er hoe dan ook een grote aanpassing moeten worden gedaan aan onze infrastructuur omdat onze huidige op geen enkele manier is voorbereid op een grote overstap op een alternatieve brandstof.
@motoragent: Klopt helemaal, blijft helaas (niet meer dan logisch) een winst verhaal voor de verschillende bedrijven.
@pesu: De olie lobby is bestwel machtig.
Leuk, lekker bezig die lui! Nu nog echte auto’s die klanten ook echt geleverd krijgen.. I like it!
800km electrisch dromen andere fabrikanten van denk ik. Dan ook nog 925PK. Dat doet een Tesla niet na.Blijft er wel het probleem.Waar tank je die zoutoplossingen natuurlijk.
Ik word er nog niet warm of koud van.. Dit zullen we toch nog niet op de weg tegenkomen
Interessante techniek. Ben wel benieuwd hoeveel energie het kost om die reactie weer om te keren na gebruik, met een mooi rendement kan dit in de toekomst nog wel wat worden, al is 350l vloeistof meezeulen in een auto natuurlijk niet echt ideaal.
Schitterende car die Quant F.Wat anderen mischien in het interieur aanbieden in concept modellen kun je nu kopen.Een zoutoplossing is vele malen minder gevaarlijk dan LPG of Waterstof.Dit is de toekomst.
Hé, wat gek. AB-bloggers lezen ook Groen7…
@Esprit_de_Flandre: Sterker nog, er zijn zelfs AB-bloggers die ook Groen7-bloggers zijn… *steekt hand op*
@Esprit_de_Flandre: Ik mag toch hopen dat nieuws over nieuwe technieken en alternatieve brandstoffen ook op autoblog mag verschijnen, anders kunnen ze autoblog.nl over een paar jaar wel opdoeken.
@motoragent: Eerlijk gezegd vond ik Groen7 in het begin overbodig. Groene auto’s horen ook gewoon op AB. Groen7 gaat echter soms wat verder daarin, wat op AB niet gewaardeerd zou worden, dus was toch een goeie zet…
Toen die nog alleen Quant heette vond ik de Quant F wel mooier. Hoop dan ook dat dit een ander exemplaar is, de oude was meer de stijlvolle van de twee en moet wat mij betreft behouden blijven.
Het is een mooi stuk techniek en styling, maar ik zie ze niet één twee drie een productie model leveren aan het grote publiek zoals Tesla.
Ziet er goed uit! Bouwen!
FF rekenen mensen

Je tankt dus 350 liter geïoniseerde vloeistoffen of te wel ca 350 kg in 2 tanks. De vloeistof is blijkbaar weer herbruikbaar, dus zit er 700 liter tankinhoud in deze auto verstopt. Even praktisch gezien: Is dit een 2 zitter? De rest van de auto moet namelijk tank zijn.
Ander praktisch dingetje: Tijdens het rijden verplaats je 350 liter van tank naar tank. Wat betekent dit voor de dynamiek van de auto?
Jou nog een productie versie….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).