Nederland leent zichzelf weer de moeder voor auto’s

Auteur: , 130 Reacties

Pas op, geld lenen kost geld.

geld

Bovenstaande is een waarschuwing die kennelijk steeds minder mensen ter harte nemen. Het advies van Mark Rutte om eindelijk eens een keer die nieuwe (tweedehands) auto te kopen daarentegen, lijkt wél eindelijk opgevolgd te worden. Alleen dan wel met geleend geld. Althans, dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFM).

Yep, het gaat beter met de economie en de spookbeelden van de crisas zijn ook bij Jan Modaal aan het verdwijnen. Daardoor heeft Jan kennelijk meer vertrouwen in het feit dat hij ook in de toekomst de periodieke betalingen van zijn autolening zal kunnen voldoen. Of dat verstandig is? Dankzij de geldpersen van de ECB is de rente op dit moment weliswaar laag, maar de geharde geïnstitutionaliseerde loansharks trekken zich daar weinig van aan en willen toch altijd een behoorlijk rendement zien op hun ‘investering’ (lees: Jan’s twee jaar oude Volkswagen Golf TSI Highline).

Het totale bedrag dat vorig jaar werd afgesloten aan autoleningen bedroef 1,5 miljard Euro, wat vijftien procent meer is dan in 2016. Opvallend is dat er dus een groei zit in autoleningen, terwijl tegelijkertijd Private Lease ook een vlucht neemt. Pronken met iets dat je nog moet gaan verdienen is dus weer helemaal en vogue.130 reacties

ik vind dit dus echt zo raar. je kan enorm gemakkelijk een auto vinden die een jaar of 5-7 meegaat voor minder dan 4k .. sterker nog.. ik durf de weddenschap aan dat ik goede auto’s voor minder dan 2k kan vinden. (ja, met goedkoop onderhoud) tuurlijk rijd je graag in een luxere bak rond, maar ik weiger geld te lenen voor een auto. kan net zo goed m’n geld verbranden…
@rnej: ja maar dat is niet stoer genoeg voor de buren. En daar draait het om.
@rolov: ik denk dat dat waar is, maar er zijn ook hele volksstammen die denken dat een nieuwe auto per definitie betrouwbaarder is dan een 2ehands…. mijn 24 jaar oude Toyota en ik hebben daar een andere mening over.
@rnej: dat zijn denk ik vooral de ouderen onder ons, van vroegah, maar die hebben geld zat dus dat heeft weinig impact
@lekkaah: ik hoor ook genoeg collega’s zeiken over hun auto die niet betrouwbaar is (waar ze heel slecht mee omgaan) , en dan maar een lening nemen voor een nieuwe… maar idd, nieuwe auto’s worden genoeg verkocht aan ouderen die wel het geld hebben liggen. en tsja. als ik een tonnetje op de bank had zou ik wellicht ook een nieuwe auto overwegen, maar dan liever iets waar de kop al vanaf is… :)
@rnej: Ja dat is zeker impulsief gedrag, helaas veel te veel. Pleit ook sowieso voor ‘geldlessen’ op school maar heb het idee dat de politiek en de lobby vanuit bedrijfsleven dat liever niet heb :’)

lekker dom houden die handel, geef maar lekker uit
@lekkaah: Geenstijl had daar ooit een mooi artikel over… we leren vanalles op school, maar zoiets als “hoe ga ik met geld om” en “wat je op internet zet blijft er eeuwig staan” wordt je niet geleerd als je jong bent… en ja ok, ouders hebben hier ook een taak in, maar op school mag daar best een uurtje per week heen…

kan nu gelukkig wel het estuarium van een rivier aanwijzen op een kaart… heeft al vaker mijn leven gered..
@rnej: mooi! Want dan leef je dus langer en kan je ook meer lenen! 👍🏻 Win-win. ☺
/madmode {true}

@rnej: dat over internet wordt je voortaan eens per jaar verteld, bij een social media les van een leraar die al lang met pensioen moet.

ik ben het volledig met je eens, op mijn basisschool is nooit verteld hoe je een fietsband plakt, basis van belastingen of hoe je uberhaupt verstandig met je geld omgaat.

ik ga nu naar 5havo, en omdat ik een economie pakket met 6 uur eco per week heb is mij de afgelopen 2 maanden een beetje uitgelegd wat belastingen zijn. nooit te horen gekregen hoe je het zelf invult. ook rekenen wij vaak met hypotheken, maar wat haalbaar is met wat voor een loon? geen flauw idee. mijn vrienden met wetenschap pakketen hebben nog steeds geen flauw benul wat belastingen inhouden en hoe ze werken.

/Madmode {false}

@lekkaah:
Nee sneuneuzen en angsthazen lopen dwars door alle leeftijdscategoriėn heen.
@desjonnies: das zeker waar, toch betrap ik me ouweheer en zijn omgeving er vaak op dat ie geen fan is als ik mijn oog weer eens laat vallen op een oude auto met relatief hoge kms (ik rij geen reet), maar betekent niet dat dat meteen de benchmark is idd
@lekkaah: ook daar zijn veel uitzonderingen op. Ken er zat die een E39 of V70 tot astronomische km-standen doorjagen. Niet omdat de bankrekening niet anders toelaat (ze kunnen met gemak een nieuwe fünfer voor de deur zetten), maar omdat ze de euro liever uitgeven aan bijzonder lekkere vruchten die het gepensioneerde leven biedt.
@rnej: Ik heb een 24 jaar oude Ford en wij verschillen van mening..

Maar nu serieus je hebt gelijk echter een gebruikte auto is niet ‘hip’. Vandaar dat hele volksstammen lenen. Zonder maarja.
@tstile: tenzij het een hippe ouwe bak is, zoals zo’n hoekige Volvo station uit de 70’s. Dat mag dan wel, want daar passen je 3 schattige koters in en je avontuurlijke vrouw en ow ja niet te vergeten je LABRADOODLE!!…. Vreselijk…
@drdre1: Haha eensch. De horror
@rolov: alles draait om ego.
@rikus: tja, ik snap dat het populair is om te zeggen dat je nooit geld leent voor iets anders dan een huis. En daar is absoluut niets mis mee. Echter de meeste mensen die hier lezen houden van (mooie) autos, de meeste mensen weten ook dat dit een luxe product is dat je geld gaat kosten.
Als dit ruim in je maandelijkse budget past en je de 10%-15% regel toepast is dit een prima alternatief om een mooie auto te kunnen rijden.
Opvallend dat bij dit artikel iedereen opeens in een 20 jaar oude auto rijdt.
@mrbasa: Als het in je budget past om een lening af te betalen, dan past het toch ook in je budget om te sparen voor een auto?
@henrie: die logica snap ik niet helemaal. Tuurlijk kan je 10 jaar lang sparen en dus die 10 jaar geen auto hebben en dan cash afrekenen.
Ik privé lease het liefst autos, zie het meer als een Netflix/telefoon abonnement. Maandelijkse betalingen en elke 3/4 jaar een nieuwe auto uitzoeken.
Is het verstandiger om een 15 jarige Toyota te kopen en in de grond te rijden, tuurlijk! Maar ik vindt autos simpelweg te leuk en geef er graag wat meer geld aan uit.
Zolang je streng bent met je financiële budget is dit een prima oplossing en in mijn ogen investeer ik liever €xxx dan het in een auto stoppen.
Zeker als je elke 3/4 jaar een nieuwe auto wilt is lease voordeliger dan koop zonder dat je veel kapitaal ‘vastzet’.
@mrbasa: en lenen voor iets wat geld oplevert. Al het overige is ook gelijk overbodig..
@rnej: mensen die lenen voor degressieve gebruiksobjecten zijn losers die in een putje zitten waar ze niet meer uitgeraken.

Kan je geen auto betalen, ga dan met de fiets en/of openbaar vervoer. Je zal dan wel harder beginnen sparen om die auto te kunnen betalen.
@dromedaris: Als je met t openbaar vervoer moet houd je geen geld over om voor een auto te kunnen sparen.
voor een gemiddeld maand abbonnement heb je ook een oude corsa.
@shogun: ken voorbeelden (genoeg) van schoolverlaters, gasten die zelfstandig gaan werken of switchen van baan waardoor de auto van de zaak wegvalt die geld lenen voor een auto. Een goede baan en goed salaris hoeft niet altijd te betekenen dat je ook veel spaargeld hebt. Koop bijvoorbeeld eens je eerste huis. Soms is een representatieve betrouwbare auto een must, dan is lenen een prima optie.
@dromedaris: je hebt een punt maar je brengt het behoorlijk normatief, jammer want het doet afbreuk aan je stelling.
@rnej: 8 jaar rondgereden in een Peugeootje van 1500 euro
@rnej: sommige mensen moeten 4k , of 2k , ook lenen he
@rnej: dat lijkt me ook een gezonde instelling. We moeten niet de amerikaanse kant op gaan, waar je schulden erft van familie omdat je je tv en nieuwe telefoon op afbetaling koopt
@rnej: Grootste probleem is dat je binnenkort in geen enkele stad meer binnen mag als je auto meer dan 10 jaar is.
Nooit een dubbeltje geleend voor onze auto’s.
@tge1: ik ook niet..
Keerzijde is wel dat ik nooit iets nieuwers dan van 2002 heb gehad.
Ik begrijp dit dus ook niet. Ook al ben ik jan ruimbovenmodaal, mijn 12,5 jaar oude A3 1.9TDI 8P facelift met climate en cruise control kostte minder dan 3k en daar rijd ik al een hele tijd naar tevredenheid veel km’s mee. Waarom zo veel geld lenen voor iets wat je eigenlijk niet kunt betalen? Zodat de buren ”één keer per twee jaar zeggen ‘goh, nieuwe auto buurman?’ en jij dan kunt pronken met je pruttelende 2 cylinder in je fiat 500? Of je kekke roze citroen C1 “want hij is wel nieuw”? Het is gewoon weer een bubbel, straks barst de huizenmarkt, zakt de arbeidsmarkt weer in, zitten de mensen die toch al te royaal leven met dit soort fratsen weer onder water met hun huis en klagen ze steen en been dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen. Even iedereen over een kam scherend. De kredietcrisis gaat zich bij de eerstvolgende neerwaartse conjunctuurbeweging gewoon herhalen.
@markie123: daarom koop ik zelf alles dat wat de buren mooi vinden.. nooit meer keuzestress
Niets mis met geleend geld. Hier zien we het meteen als “pronken met wat je nog moet verdienen”.

Gelukkig hebben we allemaal geen hypotheek.
@pielemuis: Ja, en een geleasete verwarmingsketel, geleasete wasmachine, geleasete auto, noem het maar. Een huis is een primaire levensbehoefte, een net even wat mooiere auto dan die van de buurman is dat niet. En als je straks eens een tegenvaller hebt, en je aan 20 langetermijnverplichtingen vast zit, heb je jezelf dat toch echt aan gedaan. Soms denk ik dat we de VS achterna gaan, waarbij alles op krediet gaat, inclusief krediet om met de ene creditcard de andere af te betalen.
@pielemuis: een hypotheek gebruik je voor een woning, die woning zou vervolgens – normaliter – meer waard moeten worden op den duur. een auto daarintegen..
@lekkaah: *daarentegen
@SimonMc: gelukkig bleef het bij slechts 1 fout, I’m getting there..
@lekkaah: Gelukkig dat je het niet persoonlijk opneemt. Ik ben niet het type taalnazi dat mensen begint te verbeteren als ik een argument niet kan winnen; mijn doel van het verbeteren is mensen daadwerkelijk helpen. Ik verwacht hetzelfde terug, want mijn zinnen zijn ook niet altijd foutloos.
@simonmc: jij bent een vaste klant hier op AB met vaak inhoudelijke reacties, vandaar wist ik het
verders same here, vreemd genoeg was ik er vroeger koning in, nu zuig ik in NLs (wellicht door overmatig alcoholgebruik :’))
@lekkaah: Huh, ik vaak inhoudelijke reacties? Ben je wel zeker dat je mij bedoelt?
@SimonMc: nja, structureel dan :)
@pielemuis: mwah, ik heb een mattie die in het begin van zijn loopbaan een tijdje voor de wijlen Bizner bank heeft gewerkt. Of beter gezegd, wiens taak het was nog íets proberen terug te halen van al die mensen die ‘kleine kredieten’ van een paar duizend Euro hadden. Het meeste werd gewoon kwijtgescholden. Maar linksom of rechtsom moet iemand daar natuurlijk voor opdraaien. De krekel en de mier, je kent het wel.

Het statement dat er ‘niks mis is’ met geleend geld verdient IMO dus net zo goed wat nuance. Voor een product waarvan je weet dat het normaal gesproken alleen maar (hard) afschrijft lijkt het me persoonlijk niet zo’n verstandig idee.
@jaapiyo: hè vervelend dat reacties soms niet direct verschijnen. Ik zal binnenkort een mailtje sturen naar [email protected] om te klaagmeneren.
@jaapiyo: mijne bleef ook hangen #reactiediscriminatie
@jaapiyo: Dan snap je de truc die een hoop (vermogende) mensen erachter hanteren dus niet.
Stel: je wilt een auto van 50.000 euro (52500 incl de 5% rente) . Je doet een 10.000 euro aanbetaling en 10.000 euro als slotsom. Blijf er 32500 euro over voor een periode van 4 jaar (plus de slotsom nog). Dus 677 euro per maand.
In plaats van die 50k direct in een auto te pompen (RIP je eerste 10K als je de showroom uit rijdt) investeer je die of hou je er een handeltje mee op na. Zeg dat je er 10% rendement per jaar uit haalt. Van die 40k die je bij lease nog in je zak hebt ( dus ex 10k Aanbetaling) verdien je ieder jaar 10% op. 4k per jaar, dus 16k over de gehele periode. Hier gaat nog de slotsom af (10K) hou je er 6k én auto aan over. Waar je bij prive aankoop alleen de auto zelf nog hebt.

(Als je echt je hand op de knip houd en je het totale vermogen met 10% per jaar weet te laten groeien zit je zelfs op 11.1K én een auto)
Helemaal lachen word het als je niet voor de slottermijn gaat, maar een nieuwe auto leased. Rij je wéér 4 jaar nieuw zonder gedoe, en je kan je centen nog langer voor je laten werken.
Niet te vergeten dat met lease vaak het onderhoud er bij inbegrepen zit, en een dergelijke auto onder garantie valt en een 15 jaar oude auto niet.
@pielemuis: dit heeft niks te maken met geld lenen voor een auto, maar met geld lenen voor een bedrijf.
@jaapiyo: dus prive moet je het maar braaf op je rekening zetten en je 0.03% rente afwachten ? Ook prive kan je echt wel 10% rendement halen als je een beetje slim bent.
@pielemuis: bitconnneeeeeeeeect
@pielemuis: nee, je koopt je auto gewoon voor contant.
@pielemuis: Als je geluk hebt zul je bedoelen. Maar zolang je alleen geluk hebt gehad denk je van jezelf dat je slim bent. Tot je de realiteit tegenkomt en dan snap je dat je al die tijd niet perse slim was, maar vooral geluk had. Tot die tijd zal niets en niemand je hiervan kunnen overtuigen dus we spreken je over een paar jaar wel. Tenzij je dan nogsteeds geluk hebt. Ook dat komt voor.
PS ik heb gemiddeld 15% per jaar rendement met beleggen over een langere tijd. Maar ik weet dat dit gewoon geluk is.
@tstile: stel ik maak 0% rendement. Heeft het me aan de eind van de rit die auto me hetzelfde gekost, alleen nog rente erbij. Als dat het risico moet zijn, dikke prima.
@jaapiyo: @pielemuis: 10% rente… bij palminvest zeker
@lekkaah: Als je 40K niet naar 44K kan laten groeien in een jaar tijd, mankeer je echt wat.
@pielemuis: nou. Enlighten us…
@pielemuis: 4 jaar werken voor 6k cash en 30k in een auto (waarvan tegen die tijd ook al een flink stuk is afgeschreven). Ik hoop dat je een rijke vrouw/vriendin hebt, anders wordt het logeren bij je schoonmoeder. En dan moet je die 10% rendement ook nog zien te halen.
@potver7: je hebt niet goed gelezen. Die 50k waar je normaal je auto voor kocht, sluit je een lening voor af ( je hebt dus wel die 50k )

” en die 10% rendement moet je ook nog zien te halen”
Koop prive 4 auto’s van 10k, die je voor 11k verkoopt. Tadaa, je 10%. Poeh, heb je wel 4 auto’s moeten wassen en marktplaats advertenties moeten maken per jaar.
@pielemuis: Mensen die slim genoeg zijn om op een dergelijke manier geld te verdienen hoeven niet te lenen voor een auto, die zijn al succesvol. Het overgrote deel doet zoiets niet, die leent gewoon geld wat ze anders niet gehad hebben. Voor mij geen verkeerde zaak want als mijn ouders verzamelen een flinke erfenis met het oplossen van geldproblemen van anderen.

Kort gezegd: Voor Henk en Ingrid is geld lenen ALTIJD een slechte zaak, behalve voor een huis omdat het enige alternatief nog duurder is (uiteraard wel netjes aflossen).

Overigens is 10% rendement zwaar overdreven. Je mag blij zijn als je de helft haalt als je een beetje realistisch risico neemt.
@lekbak: bij mij kun je 10% maken.. gaarne overmaken in BTC.. tell your friends..
@pielemuis: sorry maar ik ga niet mee in deze ‘reken je rijk formule’. Niks of niemand gaat je ergens 10% rendement garanderen. Als het lukt heb je gelijk maar het kan net zo goed -10% worden, en dan? Neem maar van mij aan dat rijke mensen gewoon direct aftikken.
@barrier: “Koop prive 4 auto’s van 10k, die je voor 11k verkoopt. Tadaa, je 10%. Poeh, heb je wel 4 auto’s moeten wassen en marktplaats advertenties moeten maken per jaar.”

Ik heb allang gezien dat het hier ontbreekt aan handelsmentaliteit.

Ach, 17.00! Lekker in m’n leasebakkie naar huis tokkelen
@pielemuis: ja zo lust ik er ook nog wel 1. Mijn antwoord blijft dan inhoudelijk hetzelfde. Wat als je de auto’s niet voor 11k verkocht krijgt en ze voor 9k weg moet doen? Afgezien van de tijd, overschrijvingskosten, benzine, verzekering, stalling, rente van het geleend bedrag etc etc. Heeft niets met handelsmentaliteit te maken, meer met realiteitszin.
@barrier: buiten het feit dat je ze schorst en gewoon handel is. Uiteraard niets is gegarandeerd, maar met een minimaal beetje moeite (dat is waar het hem vaak aan ontbreekt) is 10% echt realiseerbaar. Ipv met je vrouw een vervelende serie kijken rustig in je schuur een auto (of speedboot!) Detailen is ook wel lekker op de vrijdag avond.

Zonder risico kom je nergens. Als men voor het burgelijke leventje kiest. Dikke prima. Ik heb er een mooie hobby aan, ga er leuk van op vakantie en ben dik tevreden met mijn lease taxi. Geld moet rollen.
@pielemuis: tip, vul eens voor de gein een zakelijke leasecalculator in van bijvoorbeeld dtc. Allicht leer je daar iets over rente en zo…
@pielemuis: een huis schrijft niet af, dus je houdt als je het goed doet geen restschuld over mocht je er vanaf moeten wegens betalingsproblemen. Met een auto is dat anders.
@jochempie:
Vertel dat maar aan een vriend van me die na een scheiding het huis moest verkopen. Gekocht voor de crisis voor een vermogen en verkocht in de crisis. Met bijna 2 ton restschuld.

Dat red ik niet met mijn doorlopend kredietje.
@sabrerator: Onder water staan daargelaten.
@sabrerator: geen nationale hypotheekgarantie? Ik heb een mattie die hetzelfde had (alleen niet getrouwd, wel samenwonend) en bleef zitten met 40K schuld. Netjes teruggekregen van de NHG. Er waren ook mensen die zelfs ‘uit elkaar gingen’ om op deze manier af te komen van hun onder water staande casa.
@jaapiyo:
NHG geldt niet bij een hypotheek van een half miljoen.
Niets mis met lenen, als je het maandbedrag prima kunt dragen. Soms komen aankopen net niet lekker uit met je spaargeld. Een auto financieren die je zonder lening sowieso niet had kunnen betalen, vind ik dan weer wat anders.
Ik zou nooit geld lenen voor een auto. Behalve voor mn huis zal ik nooit geld lenen voor een gebruiksvoorwerp. Een auto is een luxe. Je moet niet boven je stand gaan rijden, is mijn mening
@rutger97: Amen. Toch zal de maatschappij de andere kant op gaan. Men wil veel, men wil ook niet steeds hetzelfde en men wil gemak. Dus alles in termijnen, lease en om de paar jaar weer herhalen in plaats van sparen.

Schuld overigens van Instagram en in mindere mate FB. Iedereen laat zien hoe fijn hij/zij het heeft waardoor je het idee hebt daar weer overheen te moeten. Bah. Niks geen sociale media meer voor mij. Ik ben zelfs afgestapt van telefoon abbo’s met telefoon. Simonly en toestel zelf gekocht, prima zo. En raad eens? Ben niks ongelukkiger geworden. In tegendeel..

@neleev: ben ook gestopt met kopen met een maandlast. Het leven nu is echt wel fijner en ook blijft er geld over aan het einde van de maand. Dat gebruik ik om te sparen opdat ik in de toekomst wel een auto en ook andere zaken kan aanschaffen. Geen stress meer.
@rutger97: waarom leen je wel voor een huis?

Waarschijnlijk dezelfde reden dat mensen lenen voor een auto
@melkkoe: Het alternatief voor lenen voor een huis is huren. Dat is per definitie weggegooid geld.

Het alternatief voor lenen voor andere dingen zoals een auto is een goedkoop exemplaar kopen. Al vanaf 500 euro koop je een rijdende auto.
@lekbak: een appartement koop je ook al voor een ton. Met een calvinistische leefstijl heb je dit zo bij elkaar in je “jeugdige jaren”

Het probleem is dat iedereen gelijk een huis van 2 a 3 ton wil hebben.

Klein beginnen geldt blijkbaar niet voor huizen
@melkkoe: Ik ben op mijn 18e begonnen met werken en ging op mijn 21e uit huis. Ik verdiende meer dan de meeste leeftijdsgenoten maar een ton sparen had ik minimaal 8 jaar over gedaan, en dat is met een levensstijl van een 12 jarige. 8 jaar is te lang. Op mijn 26e had ik al kinderen..

Overigens heb ik nu, na een paar jaar huren van tijdelijke woningen, een huis gekocht van iets meer dan een ton. Maar in de randstad was me dat niet gelukt, daar koop je voor twee ton nauwelijks ruimte voor een gezin met twee kinderen.
Ik zou ook niet zo snel lenen voor een auto,maar soms zie je wel aantrekkelijke deals zoals rentevrij lenen.. kan me voorstellen dat mensen denken goh ik heb een nieuwe fiat 500 voor 200 per maand ipv van 16k spaargeld stuk te slaan.

Of zie ik iets over het hoofd?
@maroksahbe: Het verschil is dat die 200 dan voor de komende +/-5 jaar een verplichting is. Daar is niks mis mee als je die makkelijk kunt dragen, maar zoals we bij de kredietcrisis hebben gezien kan het heel goed gebeuren dat je situatie verandert en dan zit je eraan vast. Die 16k spaargeld die je hebt stuk geslagen kun je dan liquide maken door je auto te verkopen indien nodig, die 200 euro moet je nog een (flinke) tijd door blijven betalen.
@maroksahbe: Sorry dat ik nog een keer reageer, maar er bestaat niet zoiets als rentevrij lenen. Een lage rente is rond de 5,5% (hypotheek daargelaten), dat zit hoe dan ook op de een of andere manier in het totaal van de termijnbedragen inbegrepen. Rente is deels een vergoeding voor de kosten van het geld (basis LIBOR oid) en deels een risico-opslag. Er is altijd een risico dat niet alle geleende geld terug komt, rentevrij lenen zou dus héél gek zijn. Dat ze het ergens anders in verdisconteren is een tweede…
@markie123: Net zoiets als “btw vrije dagen” van de mediamarkt, roepen mensen ook nog “ik hoef geen belasting te betalen!!!!111”.. hilarisch
@lekkaah: en dan denken dat ze 21% korting krijgen 😎
@markie123: kijk er zijn soms deals bij de dealers zonder rente inderdaad. Even goed opletten dan. Als het totaal bedrag bv. is € 30.000,- dan betaal je per maand over 60 maanden € 500,-. Komt geen centje rente aan te pas.

Ander voorbeeld is bv. Dacia, bij financiering over 36 maanden 1 jaar extra garantie (totaal 4 jaar). Kost normaal ruim € 500,00. Lening afsluiten en garantie vangen, binnen 14 dagen lening volledig aflossen en kassa.
@erik2907:

Er bestaat niet zoiets als gratis geld. Dus hoe dan ook wordt het verrekend in het een of ander. Desnoods verdelen ze de kosten over alle verkochte auto’s of wat dan ook. Zoals ik zei zit er altijd rente in elke financieringsvorm, anders maken ze verlies en geen enkel commercieel bedrijf kan zich dat veroorloven. Maar het kan ook dat ze het in elke verkochte auto verrekenen, waardoor ook degene die in 1x af tikt mee betaalt.
Nog nooit geld geleend voor de aanschaf van een auto. Alleen mijn vrachtwagens zijn gefinancierd. Mijn overbuurman zijn nieuwe Scenic is vorige maand uitgebrand, deze was gefinancierd. Hoe zit dit verzekeringstechnisch? Krijg je de volledige dagwaarde of het deel dat je hebt afbetaald?
@maxidyne: als je geld leent moet je zelf de verzekering van je auto verzorgen. Maw: de verzekeringsmij heeft niks te maken met de leenboer. Je krijgt dan dus geld voor het volledige bedrag (tenminste, afhankelijk van de voorwaarden in je polis uiteraard). Vervolgens kan je wellicht naar de leenboer stappen om de lening af te kopen. Bij Private lease zit de verzekering wél in het bedrag dat je maandelijks betaalt. Dan gaat zo’n verzekeringsclaim dus via de partij die je de auto aanbiedt. Er kan echter wel weer een eigen risico gelden in zo’n geval (tussen jou en de private leasemij).
Ik ben een alleen verdiener , gehuwd en heb 4 kinderen. Ik ga geen geld lenen voor een auto. Ik heb er voor gespaard. Ik rij in een ford S-Max 2.0 ecoboost Titanium uit 2011
@jarnobakker: ik zal straks even doorgeven aan de VFM dat jij niet leent voor een auto
@jarnobakker: toppert
@jarnobakker: denk niet dat er iets bestaat dat leuker stuurt en plaats biedt aan de ganse kroost (indien wel, laat het aub weten). Top!
@jarnobakker: patser
Let op: geld lenen kost geld <- voortaan maar met vrouwenstem uitzenden?
1x pl afgesloten, elke mnd zie je je afschrijving, 400 betaald en dan maar eigenlijk 275 afbetalen aaargh dat schoot niet op. Na 2 jaren helaas auto moeten verkopen en snel alles afbetaald. Voelde goed maar heb wel plezier gehad van auto terwijl ik anders 4 jaren had moeten doorsparen. Zolang je t p mnd kan betalen is het prima.
@maferick74: zolang je het kan betalen en je het belangrijk vindt, tsja. ieder z’n ding :) maar het kunnen betalen is wel een grote “als” bij veel mensen.
@pielemuis: Waar komt die 10 % gemiddeld jaarlijks rendement vandaan?
Probleem is dat er leningen tussen die 1.5 miljard zitten, waarbij de mensen die het hebben afgesloten misschien niet helemaal realiseren wat ze hebben gedaan: hoeveel interest ze betalen en dat dat evt een erg slechte deal zou kunnen zijn. Uitbuiting van de armen.
@gregorius:
Nee hoor, daar waakt Rutte wel voor !
Of toch..?
@gregorius: Het volk wil graag uitgebuit worden. Ik woon tegenwoordig in een “volksbuurtje” (vreselijk om te zeggen maar er is gewoon klasseverschil in Nederland) en het is echt hilarisch om te zien hoe hard de buren hun best doen om arm te blijven. Alles financieren, geld uitgeven aan de grootste onzin, honderden tot duizenden euro’s aan prima producten die ze “niet leuk meer vinden” in de prullenbak gooien en ondertussen klagen dat ze geen geld hebben.
@lekbak: grootste tv’s aan de wand in die “prachtwijken”, nieuwste smartphones, scooters, en maar klagen dat ze geen knaak hebben

wat dat betreft vind ik ook gewoon ‘zo is natoer’ en terecht..
@lekbak:
Daarom is er dus klasseverschil.
@gregorius:
Heeft niets met uitbuiting van de armen te maken, ze stappen er zelf in, Eigen keuze. Bij alles wat er met ‘lenen’ te maken heeft staat de bekende waarschuwing. Dan moet je wel een episch bord voor je hoofd hebben als je dan nog niet weet danwel uitvogelt waar je je aan blootstelt.
In mijn vriendenkring komt het steeds vaker voor.. nieuwbouwhuisje, 2 inkomens vol op de max om die hypotheek te krijgen. Private lease auto erbij omdat het zo lekker ‘safe’ is..

In mijn ogen niet slim.. maar goed, wie ben ik :)
@stuko: Zo ken ik ook een stel. Huis gekocht zonder NHG, studieschuld van meer dan 50k verzwegen, daarna allebei een nieuwe baan met tijdelijk contract gekregen.
Mn halve leven rondgereden in autotjes met een jaar apk. Soms heb je mzzl en gaat ie 2 of 3 jaar mee. Zodoende uiteindelijk wat kunnen kopen wat niet meer afschrijft maar zelfs steeds een klein beetje meer waard wordt. Je moet er wat voor over hebben!
Ruim 1 miljard euro PER JAAR wordt er geleend voor auto’s…. Ik moet dit even laten bezinken.
En ik maar afvragen hoe al dat schorriemorrie aan hun CLA’s en A3’tjes komt…. Ben te braaf voor dit patser gedrag denk ik! :p
@jorden: laat mij er even buiten. Dank u wel.
Mij is altijd geleerd: je moet alleen lenen voor een huis. En ik ben blij dat mij dat zo bijgebracht is.
Ik moest laatst mijn oma en familie ook overtuigen dat haar nieuw aangeschafte 2006 model yaris (duurste uitvoering) met 50k op de teller goedkoper rijden is dan een private lease yaris nemen van minimaal €250 per maand..
Het wordt ook verkocht dat lening nemen en private lease goekoper is…
Ongeloofelijk dit.
Ik ben autoliefhebber in hart en nieren. Ik heb 1 lening en dat is voor mijn huis, al mijn auto’s cash betaald. Ik koop liever een leuke oudere auto dan een nieuw koekblik met 3 of 4 cylinder en plastic fantastic van binnen.

Heel vaak is de reactie dan van ja maar wij hoeven geen onderhoud te betalen. Nee betaal maar 649 euro per maand voor je koekblik, betaal ik wel 3000 voor onderhoud per jaar en rijd een leuke wagen.

Momenteel rijd ik E39 M5 en E39 530iA Touring. Veel leuker dan een Skoda Octavia / VW Golf etcetc…. Gaan trouwens in de nabije toekomst weg omdat ik een Maserati Quattroporte wil hebben.

Tsja gesprekken met buren of collega’s stoppen dan weleens sta je daar met je 90 PK sterke Golfje en betaal je per jaar meer dan een 400 Pk sterke M5…… Dit terwijl mijn M5 meer waard wordt en hun nieuwe Golfje minder……

Het wachten is op de nieuwe crisis met al dat geleen……
Lenen moet je alleen doen voor een huis is mij van kleins af aan geleerd. En anders eerst sparen. Ik vrees voor de toekomst als we weer een laagconjunctuur meemaken.
@sleepyj: lenen voor een huis doe je om dezelfde reden dan dat anderen lenen voor een auto

Allebei niet slim, maar een hypotheek is sociaal geaccepteerd
@melkkoe: in een auto wil ik niet wonen. Een huis levert uiteindelijk wat op. Een auto niet, of ik had 10 jaar terug die 240z moeten kopen.
Bedroevig inderdaad.
Ik durf het bijna niet meer te zeggen, maar ik heb ooit voor een nieuwe auto geleend. 20 mille was geen probleem om te krijgen, sterker nog, als ik 40 mille had gewild had ik dat ook kunnen krijgen.

En wat was ik blij met mijn nieuwe Alfa 147, die zonder dat ik het merkte al 4 mille minder waard was toen ik nadat in de showroom het doek van de auto afgehaald werd en ik de sleutels in ontvangst mocht nemen

En wat heb ik er lang plezier van gehad. De Alfa begaf het eerder dan de lening af was betaald, maar was toch nog in gedachten een tijdje bij me wanneer de maandelijkse aflossing naar de bank overgemaakt werd.

Een dure, maar waare volle les. Sindsdien rij ik alleen nog maar oude barrels die er veel duurder uitzien dan dat ze zijn, zoals mijn huidige S-type, en rij ik goedkoper en leuker dan ooit. En voor onvoorzien onderhoud, of in het ergste geval een ander oud barrel, ligt er gewoon een keurig bij elkaar gespaard bedrag opzij.
Gelukkig zitten er op autoblog alleen verstandige mensen
Hoewel ook ik mijn auto’s zonder financiering heb gekocht is het toch niet perse raar? Je kunt 5 jaar €500,- per maand sparen en dan na 5 jaar heel trots zeggen dat je een auto hebt gekocht zonder financiering. Of je kunt diezelfde auto nú kopen en maandelijks €500,- financieren. Rente op spaargeld is minimaal en rente op een lening is ook niet hoog.
@powerblue:

Het verschil is wel dat wanneer je na 2,5 jaar zonder werk komt te zitten je een buffer hebt, of in jouw geval een half betaalde auto en een schuld.
@jack_abarth: of de auto verkopen en met de opbrengst de lening afbetalen. Mocht er iets overblijven kun je naar dat budget weer kopen.
@powerblue: het verschil is als je je baan verliest of om een andere reden niet meer die €500,- kan dragen moet hij weg en als je je niet aan het contract houd kost dat geld. Geld dat je op dat moment waarschijnlijk niet hebt omdat je maandelijks die €500,- betaald. Als je hem cash hebt betaald is het heel zuur maar als je hem verkoopt dan heb je wel weer geld om je basis behoefte te kunnen doen en geen schuld heb ontwikkeld door een auto.

@powerblue: “Rente op spaargeld is minimaal en rente op een lening is ook niet hoog.” En hier ga ik je corrigeren!
Ik heb zelf jaren tweedehands tot tigdehans gereden en ook altijd gezegd dat je nieuw kopen aan een ander moet overlaten.

Toch heb ik nu al mijn tweede auto op een rij nieuw gekocht. Het is toch wel erg fijn dat je het model, kleur, interieur en opties zelf kan uitkiezen. En als je, zoals ik, veel om je auto geeft kan je hem ook vrijwel perfect houden.

Met tweedehands is het namelijk altijd een kwestie van geluk hebben. Je weet nooit wat er precies met de auto is gebeurd qua historie. Sommige autos worden na 2 a 3 jaar intensieve mishandeling (lease, huur) als jong gebruikt gepoetst in de showroom gezet en jij je maar afvragen waarom je in de loop der jaren zo’n pech hebt met je ‘als nieuwe’ auto.

Met nieuw is hij vaak goed en kan je hem ook als autoliefhebber goed houden.
Ansich is er met lenen weinig mis. Natuurlijk kun je beter sparen maar soms gaat je huidige auto eerder kapot dan dat je voldoende spaargeld hebt of wil je gewoon in stap maken.
Stel je hebt € 5.000,00 eigen geld en je leent daar nog eens € 5.000,00 bij. Voor dat totale bedrag kun je echt wat leuks kopen. De dagwaarde blijft altijd hoger dan de restschuld. Mocht er iets gebeuren kun je altijd verkopen zonder restschuld. Looptijd max 36 maanden is ongeveer €150,00 in de maand. Ook niet schokkend hoog. Je leent dus (bijna) risicoloos en je rijd er knap bij!
Het mooiste is het kunnen combineren van twee werelden.. En nieuw, en van jezelf.. Kwestie van prioriteiten denk ik.
Opzich lijkt de stijging best logisch. Ik heb zelf ook een GTE met 7% bijtelling. Volgend jaar is de rek eruit. Dan is het best goed te verantwoorden dat ik de maandelijkse lasten voor een lease auto bij mijn loon krijg, en daarvoor zelf een auto koop. Ik haal zelf denk iets moois van 5 jaar oud voor €15k uit duutsieland. Tankpasje blijft van kracht. Ik snap best dat mensen dan berekenen dat voor de 800 bruto extra best prima iets kunnen missen voor een ‘financiering’. Blijf je iets nieuws rijden, maar dan op je eigen kosten. Niks mis mee IMO.
Geld lenen voor een auto. Stommer bestaat haast niet….
Een hoop mensen vinden geld lenen voor een auto onzin. Iets wat ik snap maar niet altijd heb je de mogelijkheid om eigen geld te gebruiken omdat je het simpelweg niet hebt. Mijn 1ste en 2de auto kocht ik met eigen geld. Alleen werd de tweede totalloss gereden en moest er een nieuwe komen. Met de dagwaarde kon ik niet echt een auto kopen en heb ik hier ook voor geleend. Niet bij de bank maar goed wel een lening.

Soms heb je geen keuze en heb je het liever niet maar zal het toch moeten. Misschien had je een buffer,baan kwijt geraakt en buffer op maar vervolgens een nieuwe baan gekregen waar je wel een auto voor nodig heb. Ik denk dat een hoop mensen dan denken liever een financiering en de baan krijgen als geen lening en de baan ook niet.
1,5 miljard per jaar, is dat veel? Per Nederlander is dat nog geen 100 euro/jaar. Of met een afbetaling van gemiddeld 5000€/jaar heeft dus 1 op 50 een autolening? Of reken ik verkeerd? Zit er dan niet veel meer geld in de private leasing?

Als iemand goed verdient en daarvan een stukje iedere maand aan een nieuwe auto geeft, be my guest. Dat staat in principe los van of je spaart of niet…

Zelf ben ik een domme liefhebber die vaak nieuwe auto’s koopt. Mijn redding is dat ik geen dure smaak heb en in plaats van dure opties aan te vinken, maak ik er met eigen modificaties er mijn eigen, voor mij nog veel betere, auto van. Kost wat maar dan heb ik wel exact de auto naar mijn zin, doe ik ermee wat ik wil en weet ik 100% wat ermee gebeurt is… Met een private lease zou ik naar de buitenwereld toe een veel dikkere auto kunnen rijden, maar dat spreekt me vreemd genoeg helemaal niet aan. Een oudere liefhebbersauto past ook niet zo goed, ik doe mijn mods zelf maar de auto blijft wel altijd rijdende dezelfde dag, en doe er best wat kilometers mee en dan kan je meestal naar je positieve waardeontwikkeling fluiten.

Mijn held is anders Rowan Atkinson met zijn Mclaren F1, wat was het, er 15 jaar mee rijden, bijna 100’000km met tweemaal crashen, en hem bij verkoop vijfdubbel (zoiets?) terug betaald krijgen…
Ik vind private lease hetzelfde als geld lenen (in welke leenconstructie dan ook). Je rijdt een auto met geld dat iemand anders voor je voorschiet en daar beloning voor wil hebben in de vorm van rente.

In beide gevallen blijft het zo dat je situatie kan veranderen en dan kan je of niet van je lening af, of het kost je nóg meer geld.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).