Nederlander haalt gestolen auto’s terug uit Irak

Auteur: , 74 Reacties

Filmmakers, graag even uw aandacht voor het hachelijke avontuur van de IJsselsteinse autoverhuurder Mark Stroop.

*Niet de dieven

Het leest als een briljante viral voor zijn verhuurbedrijf, maar het schijnt echt gebeurd te zijn. In september vorig jaar werden bij Mark twee cabrio’s gehuurd; een zilvergrijze Volkswagen Golf cabrio en een zwarte Opel Cascada. De huurders, Sherzad en Mehmed, bleken met de auto’s één dag voor teruggave echter in Turkije rond te rijden. Iets dat Mark nauwgezet kon volgen, aangezien de huurauto’s zijn uitgerust met een track & trace-systeem.

Tegen HLN zegt Mark:

“”Soms doe ik dat, op de computer kijken waar m’n auto’s rondrijden. Dus ik zie die wagens in Turkije rijden! Terwijl ze een dag later terug moesten zijn. Dan weet je: dat gaat niet goed. En ze gingen ook nog richting Syrië. Ik dacht: mijn god, ik heb ze aan jihadstrijders verhuurd.”

Niet veel later zag Mark dat de auto’s langs de Syrische grens richting Irak werden getransporteerd. Nadat pogingen via de ambassade een blokkade op te heffen faalden besloot hij er dan maar zelf achteraan te gaan. Een financiële strop van 75.000 dreigde, onverzekerd, welteverstaan.

Aangezien je in een vreemd land wel wat hulp kunt gebruiken, schakelde hij ene meneer Saman in, een Koerdische Nederlander met een politieachtergrond die in de regio actief was een politiedienst op te zetten. Deze schakelde ter plekke nog een ‘kennis’ in, die zijn Kalasjnikov in de achterbak gooide, en met zijn vieren gingen ze op boevenjacht.

De heren Sherzad en Mehmed hadden inmiddels het volgsysteem uit de auto gesloopt, maar dankzij een globaal idee van de locatie lukte het de achtervolgers, met hulp van de lokale autoriteiten de auto’s terug te halen. Zo veel splinternieuwe Europese cabrio’s rijden er per slot van rekening ook niet in Irak rond. Denk ik.

Het einde van het liedje is dat Stroop zijn wagens weer terugheeft. Auto’s waarmee bij hem, elke keer als hij er een blik op werpt, een uniek achtergrondverhaal zal opborrelen.

Foto: niet de dieven, maar een roomblank Opel-reclamepaartje, incluis 1001-nacht-landschap!74 reacties

Hoorde het verhaal vanochtend op 538, wat een held!
@roberto: die “held” is een vuile tering oplichter!

Ga maar eens voor hem werken, houd zich niet aan zijn afspraken en als je niet oplet staat er iets in je contract en sta je na een half jaar op straat want in de winter is niks te doen.

Ook weet hij als motorverhuurder flink de klanten te naaien door schades in rekening (dus van de borg in te houden) die al op de motor zaten. Ook verdubbeld hij de prijzen dik om er lekker winst op te maken.

Ik heb geen enkel goed woord over voor deze crimineel!
Ik mag die man, niet zeiken gewoon doen.
Awesome!
haha prachtig, jammer weer zo krijgen buitenlanders weer een slechte naam.. Niet iedereen is zo jongens onthoud dat.
@MAB: misschien dat niet alle buitenlanders zo zijn, maar het zijn wel atijd buitenlanders die zoiets flikken.
@towi1989: Jij weet net zo goed als ik dat elke land dieven heeft. Nederlandse dieven, turkse dieven, Irakese dieven.
@MAB:
Yep, en een Nederlandse dief zal er vast ook mee richting Irak verdwijnen… (en daar gaat het verhaal tenslotte over)
@MAB: …”elk” land dieven heeft…
@gieltj: ga ergens anders huilen, ik typ zoals ik wil en hoe ik wil dit is het internet.
@MAB: boehoe
@towi1989: Iets met een kleine groep die het voor de rest verpest..
@daandaan: inderdaad. en ook iets met ‘Nederlanders die blind zijn voor de realiteit en vervolgens de Islam de schuld geven’. Maar goed, heldfhaftig van die gozert !
@JaxDryke: Het is allemaal de schuld van Wilders. Die kl**tzak!
@JaxDryke: Precies!!
@daandaan: Je draait het om :) Iets met de grote groep die het voor de paar individuen verpest.
@lemster: haha inderdaad!
@daandaan:
Je kunt zelf op cbs site nazoeken dat bepaalde groepen allochtonen verhoudingsgewijs crimineler zijn dan autochtonen. Wat de oorzaken hiervan zijn kan je lang of kort over lullen, maar het verschil is er dus wel.
@MAB: Tja, MAB, dat is waar. Aan de andere kant: Ik ben een keer of wat getroffen door criminaliteit. In drie gevallen heb ik de criminele feiten zien gebeuren. Ze vonden plaats in een omgeving met hooguit 10% buitenlanders. En in alledrie de gevallen waren het mensen met een ‘Noord-Afrikaans uiterlijk’.
1) Dat maakt de rest van die 10% burgers nog geen criminelen.
2) Deze waarneming maakt mij geen discriminerende racist. Zo zet ik mij al jaren in voor een verblijfsvergunning voor een – jawel – Noord-Afrikaans gezin.
Verder heb ik onlangs twee reizen in het OV gemaakt. In beide gevallen hoorde ik een gesprek tussen Noord-Afrikanen. De eersten (een tweetal) bespraken hoe je uitkeringsfraude pleegt. De laatsten (vier stuks) bespraken diefstal van drugs. Ik heb geen van hen laten weten dat ik wat buitenlandse talenkennis heb.
‘Niet iedereen is zo’. Daar heb je gelijk in. Maar als ik probeer in te schatten hoe het met percentages zit, word ik heel somber.
@mout: Ik geef je helemaal gelijk Mout, percentages gaan helemaal nergens over. Ik vind het jammer om zulke dingen te horen, ook dit weer met auto naar Irak..
@mout:
Je kunt gewoon op cbs nazoeken dat bepaalde groepen allochtonen verhoudingsgewijs crimineler zijn, dus je observatie klopt gewoon. Wat de oorzaken/oplossingen zijn is een ander verhaal denk ik.
@super: Jongens, we laten deze discussie even voor wat het is…
@MAB: Het is ook een buitenlander die hem helpt he. Wat zeg je daar dan van?
Toch ongelofelijk dat je in zo’n gevallen niet door de lokale overheid wordt gesteund.
@towi1989: Het gaat daar nou eenmaal iets anders dan hier.
@towi1989: “lokale overheid”, “Irak’. Nogmaals: “lokale overheid”, “Irak”.
Wat denk je nou zelf, dat ze daar voor een paar autootjes hun neus ophalen?
We hebben over het algemeen wel veel te zeiken over de overheid in Nederland, maar in vergelijking met daar moeten we er zeer zeker blij over zijn.

Een buitenlandse vriend van mij zei ooit een keer, “Nederland maakt van een leeuw, een kitten”.
@exotic: Er zijn legio voorbeelden van de NEDERLANDSE politie die niets doet als je eigen gestolen laptop door een soortgelijk systeem hebt getraceerd.
@exotic: Dus moet zoiets maar gewoon getolereerd worden? Een kijken hoe je er over denk als dit met je eigen auto gebeurd en je zelf voor de kosten op mag draaien.
@towi1989: Ik zou al een gat in de lucht springen als onze nationale politie (in een stabiel land) in actie kwam bij zo’n verzoek.
@towi1989:
Land staat in de brand, dagelijks bomaanslagen en dan zouden ze voor een of andere westerling zijn cabriootjes terug moeten halen?
Ik zou het hem ook gewoon zelf laten uitzoeken.
Ik dacht dat autoverhuurders altijd wel goed verzekerd waren. Ik had het ‘m in ieder geval niet nagedaan.
@pomoek: En die buitenlanders 2 gratis auto’s geven?
@Joel_D: Je heb geen garantie dat je levend uit Irak komt dus ik kan me voorstellen dat sommigen hun leven meer waard vinden dan 75K.
@yerrie: It’s not about the money, it’s about sending a message:)
Mooi verhaal! Het zal je gebeuren..
Mooi dat het goed is afgelopen, maar ik ben wel benieuwd wat mevrouw Stoop er van vond.
75 mille is niets om tegenaan te pissen, maar ook niet iets om je leven voor te wagen, lijkt me.

Nouja, hij heeft iig een leuk verhaal voor verjaardagen en de kleinkinderen.
-=edit: knip=-
@Ricardo

Hulde voor het niet gebruiken van “koerdistan”!
@exotic: thanks, ik gebruik dat eigenlijk bijna nooit
Sherzad en Mehmed, je zou het niet verwachten!
@ihrte: Jan en Henk komen Syrie niet levend door denk ik.
@sketcher: Er zijn anders genoeg polder-jihadi’s actief daar
Heeft de eigenaar van Speedy Car Rent al meerdere keren gedaan. Die heeft zowat de helft van de wereld gezien, van Bulgarije, Polen tot aan Senegal, Ghana.

Ik zou lekker in mijn eigen luxe bureau stoel blijven zitten en verzekeringsgeld opstrijken. Kom nou, ik betaal niet voor niks al die honderden euro’s.

Ik ga verdomme mijn leven niet wagen voor twee stukken metaal, het zijn niet eens de twee mooiste auto’s die er rondrijden.
@natos: Misschien wat voor Discovery/Nat Geo, die maken veel programma’s van dit soort/bedrijven gasten, misschien is dit spannend zonder dat ze het scripten
@natos: “Een financiële strop van 75.000 dreigde, onverzekerd, welteverstaan.”

Daarom dus.

Waarom zijn die eigenlijk niet verzekerd daarvoor? Zeker als het zo vaak voorkomt?
@sketcher: Ik denk dat er geen beginnen aan is, of dat ze verzekeraar hele rare eisen aan het verhuren gaat stellen.
@natos:
Uit je domme opmerking kan ik herleiden dat jij:
a) geen ondernemer bent en
b) geen verstand hebt van autoverhuur en/of verzekeringen
Autoverhuurmaatschappijen zijn niet verzekerd buiten Europa en gezien het feit dat deze auto’s richting Syrië reden betekend dat de verhuurder onverzekerd was tegen diefstal. Begrijpelijk dat de man zelf actie moest ondernemen. Als iemand voor EUR 75,000,- komt jatten uit mijn winkel, ga ik zelf ook de boeven achterna. Op de verzekering of politie blijven wachten levert meestal niks op.
@bennyweisz: Wat denk je dat doodgaan of blijvend invalide raken kost?
@bennyweisz:
Ik weet niet wat jij lult gozer. Ik noem die uitspraak van jouw eerder dom. Door jouw domme uitspraken lijkt het alsof iedereen een auto kan huren om die vervolgens naar zijn moederland te rijden en die daar als vakantieauto te gebruiken.

Er was niet afgesproken dat de auto’s richting Syrië zouden rijden, pas als dit het geval was, zou hij niet verzekerd zijn.

Hij kan gerust aangifte doen wegens diefstal, die twee voertuigen zijn immers gestolen, oftewel gehuurd en niet teruggebracht volgens afspraak.

Het komt erop neer dat als mijn auto gestolen wordt en in Syrië rondrijdt, ik geen geld van de verzekering krijg. Dat slaat dus nergens op, zolang de eigenaar er geen akkoord voor heeft gegeven, oftewel wanneer iets tegen zijn wil in gebeurt, heeft hij het recht op een vergoeding. Mijn auto is namelijk ook ooit gestolen, waarschijnlijk richting Polen vertrokken, ik heb gewoon mijn centen gekregen.

Ik denk dat jij niks van autoverhuurbedrijven weet, die zijn doorgaans wa-casco verzekerd en meer! Dat de desbetreffende meneer uit kostenbesparing niet de full package heeft genomen(een speculatie) is dan zijn domme fout en dan begrijp ik wel dat hij het heft in eigen handen moet nemen. Dat er dus een financiële strop ban 75 000 dreigde, was vooral zijn domme fout, moet je jouw bedrijf maar goed verzekeren.
@natos: oja, verzekeringen zijn gratis?
@opabrutus:

Zie jij dat ergens staan?

Als je risico’s wilt uitsluiten, dien je je goed te verzekeren, simpel.

Ik neem aan dat die meneer weet wat de risico’s van het vak zijn, dan is het zijn fout om zich niet goed te verzekeren. Een verzekering is iets waar men niet op hoort te bezuinigen, vind ik.

Ik betaal mezelf liever blauw aan de verzekering dan dat ik met gevaar voor eigen leven naar Syrië afreis.

Het zal wel iets te maken hebben met Hollandse gierigheid.
@natos: zoals ik vermoedde, heb jij de ballen verstand van verzekeringen noch van autoverhuurbedrijven
Als jouw auto zonder jouw toestemming meegenomen wordt naar Syrië dan krijg jij je geld terug van de verzekeringsmaatschappij. Maar dat komt omdat:
a) jij een particulier bent en
b) de auto ontvreemd is binnen het dekkingsgebied wat op de achterkant van je groene kaart staat aangegeven
Een autoverhuurbedrijf heeft voor te zorgen dat het voertuig niet buiten het dekkingsgebied terechtkomt en kan zich derhalve niet verzekeren voor diefstal buiten Europa
Ook wanneer jij als particulier met je auto buiten het dekkingsgebied komt is alle schade (ook diefstal) voor jouw rekening, Casco of geen Casco. Capisce?
@bennyweisz:
verzekeren voor diefstal = verzekeren tegen diefstal
-=edit: ip-ban=-
@natos: Lol je hebt iets bereikt.
Een echte ondernemer!
-=edit: ja, nu weten we het wel=-
@3246cm252kw: edit nu weten we het wel! Mag ik niet de medemens proberen te beschermen tegen zo iemand?
In principe. Maar wij zijn een blog, geen vrijplaats om je gal over een ander te spuwen, al dan niet terecht. Als je wilt mag je e.e.a via de mail duidelijk maken, maar we behouden ons het recht voor reacties die wij ongepast of in strijd met de huisregels achten te verwijderen.
Gewoon stoer… Even je auto’s terug halen uit Irak.
Vraag me af of dat eigenlijk legit is: af en toe even checken waar m’n auto’s rondrijden.
@sjon:Het zijn zijn auto’s toch? Zal ook wel in de huurovereenkomst staan.
@sjon: Dat doet de lease maatschappij ook.
Zo doe je dat mr. Stoop.
Respect!
Misschien is het wel een carrieremogelijkheid c.q. gat in de markt om dit soort zaken op te sporen.

Camera’s mee voor je eigen reality-serie op discovery….
Bekend verhaal voor me. Een goede vriend van me woont naast deze beste man.

Aardig bizar verhaal.
Slim idee van die lui om een cabrio te nemen. Dat monteert toch net ff makkelijker als je met een 50cal in je klauwen staat in die hitte. Als je dan ook eerst nog een dak moet wegzagen…
Wel een gedurfde actie hoor. Ik zeg, de rechten verkopen aan Arnie en Oogwerk, beetje bam jonguh en zunne grote vuurbal, die Cascada groen verven en je hebt New Kids 3
ER rijden zat Europese auto’s in Irak. Reken maar dat daar geld zit in Koerdistan (Noord-Irak, iets met olie enzo. Daar is het ook rustig en veilig.
@mercs: relatief rustig en veilig misschien.
Doet mij denken aan de X6 die in 2010 van een duitse zakenman werd gejat en die hij zelf met een bijl in Polen is gaan halen. “Grad gestolen, schon in Polen!”

http://www.autoblog.nl/archive/2010/02/20/duitse-minister-eigen-auto-terugstelen-ga-gerust-je-gang

Jammer dat de foto’s niet meer online staan. Echt een baas van een vent.
Heeft hij mazzel dat Sherzad en Mehmed een stelletje pannekoeken zijn. Een simpel GPS stoorzendertje had ervoor kunnen zorgen dat zijn bolides voorgoed met het dak open in Irak zouden rondtuffen.
Wel goede reclame zo!
Netjes zeg. Zo doen we dat!
Tja, Nederlanders zijn zo naief als ik weet niet wat…..

Komen er buitenlanders uit een oorlogsgebied, een volstrekte hel zonder enige regels, hopen dat je de dag overleeft…..

En dan denkt de Nederlander dat deze mensen zich aanpassen aan de MATRIX van regeltjes, normen en waarden die de Nederlandse maatschappij heet…

Wake Up…….sommige mensen willen niet integreren


Wel een held deze Nederlander zeg !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).