Nederlanders terug van trip om de wereld in Ford Model T

Auteur: , 31 Reacties

Dirk en Trudy Regter legden dik 85.000 kilometer af tijdens hun wereldreis, maar zijn inmiddels weer veilig terug in Edam.

Nederlands echtpaar maakt wereldreis in T-Ford

Het Nederlandse echtpaar vertrok op 22 juni 2012 en was dus bijna drie jaar lang weg van huis. Ze bezochten in totaal zo’n 50 steden en zagen alle continenten, op Antarctica na. Klinkt indrukwekkend? Jazeker, maar het is nog stoerder dat deze twee helden de monstertrip volbrachten in een T-Ford uit 1915 én geld inzamelden voor SOS Kinderdorpen.

De keuze voor dat vervoersmiddel lijkt opvallend, ware het niet dat de opa van Dirk al door Nederland scheurde in de Ford Model T. Dirk volbracht in 2007 al eens de beroemde reis van Peking naar Parijs, eveneens in de antieke Ford, maar had er blijkbaar nog geen genoeg van. Dat is ook na de onlangs volbrachte trip overigens nog niet het geval.

Dirk en Trudy zijn namelijk van plan in 2016 weer in de auto te stappen voor een behoorlijke tocht. De reis begint dan in Nieuw-Zeeland en eindigt thuis op de bank, in Edam. Tot die tijd kunnen ze genieten van hun vier kleinkinderen, die ze nu pas voor het eerst kunnen zien. Daarnaast hebben ze eindelijk de mogelijkheid om de Ford een beetje op te knappen, want het oude beestje heeft onderweg vanzelfsprekend behoorlijk te lijden gehad.31 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Toch een leuke, positieve actie van die mensen :)
hoed af voor deze avonturiers!
En de overtochten tussen de verschillende continenten per stoomschip gedaan?

Super stoere trip!
Orginele auto ook. Hebben ze veel problemen gehad?
@mrrallycross: heb ooit een artikel in Autovisie gelezen, na Peking-Parijs hebben ze alle fouten zoveel mogelijk weggehaald, dus ik denk dat het wel meegevallen id
Auto is nu dus 100 jaar oud. Zo maken ze ze tegenwoordig niet meer…
Bizar! Echt een fantastische prestatie!
50 steden lijkt mij wat weinig voor 85.000km. Als je van Leeuwarden naar Maastricht rijdt over een B-weg heb je al door bijna 50 heen gereden….
@roppp: heb=ben
@roppp: dat lijken me geen echte steden. Nederland is sowieso een geval apart als het op onze zogenaamde steden aan komt.

In elk ander land worden “steden” zoals Amersfoort gewoon gezien als groot uitgevallen dorpen.
@mopar: bv Londen, een stad met de grote van de provincie Utrecht.
@boogieman: idd, zelfs Brussel is bijna 2x zo groot als Amsterdam. Vandaar ook dat gezegde dat de Randstad de enige echte stad van Nederland is.
@roppp:
Uuuhhhh, Nederland heeft maar 1 stad en de laatste keer dat ik op een kaart gekeken heb lag Rotterdam niet op de lijn Leeuwarden Maastricht..
Was ze in een hedendaagse auto nooit gelukt. Jammer , maar ook auto’s gaan langzaam mee in de trend: als hij kapot is koop je maar een nieuwe.
@1audi1: en dan leven wij ook nog in een klimaat waar auto’s niet van houden..
@1audi1: ligt dat aan de auto of aan de bestuurder/eigenaar? Veel, heel veel, auto’s kunnen veel langer mee gaan, als ze gewoon veel beter worden verzorgd. Mijn eerste auto, ik heb m nog steeds. Nooit een kwikfit van binnen gezien. Garage komt ie alleen voor de APK, uitlijnen en nieuwe banden. Rest doen we zelf. 32 jaar oud inmiddels. Economisch totallos toen ik m kocht 15 jaar terug. Maar doet t nog steeds. Als ik de tijd had om er mee naar Sydney te rijden, durfde ik dat zo aan.
@1audi1:
Gek, dat terwijl auto’s nu 2x zolang meegaan als 30 jaar geleden..

Uitzonderingen daargelaten..
@tupperware: dat is maar half waar. Ja het gros van de auto’s gaat langer mee omdat ze beter in elkaar zitten.

De keerzijde is dat het selecte groepje auto’s wat wel echt langer mee gaat is moeilijker goed te houden. Je hebt tegenwoordig veel plastics en elektronica die bijna niet gerepareerd kan worden maar vervangen moet worden, daar waar auto’s vroeger wel gerepareerd konden worden door iedereen.

Dus ze blijven langer heel en bruikbaar tot ze kapot gaan, dan is repareren te moeilijk om rendabel te zijn.

Ik hoop dat dit slechts een tussenfase is en dat ze in de toekomst technieken ontwikkelen die het mogelijk maken wel te repareren ipv vervangen. Ik ben er echter bang voor dat er een hele generatie auto’s is die bijna niet oud wordt.
@tupperware: we gaan dezelfde kant op met auto’s als met hedendaagse elecktronica. Waar je vroeger nog zelf je kapotte radio open kon schroeven, tyf je hem nu gewoon weg als die kapot is.
Ze hadden geen wit hondje en een grote camera mee op de wagen?
Geen trein ontspoord onderweg?
Roadtrip level 100, wat een bazen!!!
Geweldig avontuur en een geweldige wagen. Ze kosten relatief weinig en er zijn wereldwijd nog onderdelen verkrijgbaar dus eigenlijk een hele logische keuze. Je moet alleen geen haast hebben maar aangezien ze er een aantal jaar over gedaan hebben denk ik niet dat dat een probleem was.
Het is de vraag hoe orgineel deze auto nog is….
@tstile:
Misschien dat ze het elektrische systeem (van elektronica kan je bij deze auto niet spreken) van 6V naar 12V hebben omgebouwd. Maar veel meer zullen ze er vast niet aan gedaan hebben.
@Original_Arnoud: Zou zo’n motor echt zoveel kilometers aankunnen?
Die auto is vroeger sowieso al gebruikt en ze hebben al meer lange ritten gemaakt.
Dus ik vraag het me af… missschien zit er wel een compleet nieuw ontworpen motor in en wielophanging enzo..
@tstile:
Zulke oude motoren zijn erg inefficiënt en daardoor zeer laag belast. Al zullen ze vast regelmatig met panne gestaan hebben.
@tstile: dit zijn ontzettend sterke voertuigen. Gemaakt in een tijd dat alles zo goed mogelijk gemaakt werd ipv goed genoeg. Motoren draaien weinig toeren en zijn laag belast. Dit gecombineerd met een tamelijk goed ontwerp maakt ze best betrouwbaar. Mits je er goed op past uiteraard, ze hebben wel wat liefde nodig.
Is een moderne auto waren ze minstens 2x zo snel geweest en hadden ze veel meer comfort gehad
@bohica: jah maar dan was het dus ook niet zo bijzonder, dit is af en toe echt afzien. Respect voor dit stel.
@bohica: ik zou zeggen ga eens op vakantie in een oude auto. Er gaat niks boven avontuur, en een moderne auto is geen avontuur. Het geeft een geweldig gevoel als je je oude auto met veel moeite zonder stukken de berg op hebt gekregen. Als deze warm wordt zet je de kachel aan en neem je een slokje water extra, nadat je ff op het dashboard klopt met bemoedigende woorden. Bij een moderne auto vloek je als deze het niet red. Dat is een groot verschil in beleving. De reis gaat van saaie noodzaak naar het leukste gedeelte van je vakantie met een oude auto.

Maar sommige mensen snappen dat soort dingen niet. Die lezen nog even autoblog op hun iphone voordat ze in hun audi stappen.
SOS kinderdorpen, je bedoelt die organisatie die om geld te besparen enkel projecten start naast vuilnisbelten waar ze plastic verbranden. Zo dat de kinderen zeker 24/7 vervuilde lucht roken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).