Nederlands onderzoek: kinderen vaak verkeerd in de auto

Auteur: , 52 Reacties

Doe jij het wel goed?

Nederlands onderzoek: kinderen vaak verkeerd in de auto

Ouders hebben vaak geen idee wat de regels zijn omtrent de veiligheid van kinderen in de auto. Althans, dat blijkt uit onderzoek van Taskforce Kinderveiligheid. Dit is geen nieuwe omstreden tak van Defensie voor kindsoldaten, maar een samenwerkingsverband waarbij onder meer VeiligheidNL en ErasmusMC betrokken zijn.

Voor het onderzoek keek het samenwerkingsverband naar kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 8 jaar en hoe deze vervoerd worden in de auto. Men kwam tot de conclusie dat acht op de tien kinderen verkeerd en onveilig zitten. Ouders installeren bijvoorbeeld het stoeltje verkeerd. Ook komt het voor dat ouders de gordels van het harnas niet goed genoeg aantrekken. Hierdoor zit het kind te losjes. Mocht er een botsing gebeuren, dan is de kans aanwezig dat het kind gelanceerd wordt door de klap, met alle gevolgen van dien.

De resultaten zijn volgens kinder- en traumachirurg dr. William Kramer verontrustend te noemen. De chirurg roept ouders dan ook op om bij de eerstvolgende keer goed te kijken hoe het kind in de auto komt te zitten. Investeren in een cool kinderzitje is prima te doen, dat bewijst dit artikel. Wie het zekere voor het onzeker wil nemen kan altijd nog deze Maxi Cosi aanschaffen.

Foto: een Ferrari California.. voor kinderen. Via @basfransencarphotography op Autojunk52 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Nu zie ik ook met zeer grote regelmaat moeders of vaders met kind in de auto zitten met een telefoon in de hand. Ik vrees dat deze mensen zich dan ook totaal niet druk maken of hun kind wel of niet goed vast zit want ze zijn toch te druk met de telefoon.
@erik64: Sterker nog, ik zie ook wel eens kinderen achterin een auto die gewoon niet in een gordel zitten. Die staan gewoon tussen de stoel en de achterbank. En dan draaien ze vrolijk de snelweg op.
@hiostu: Zo’n familie woont er naast ons. Ik heb dat joch wel eens weggebracht, dan kost het serieus moeite om hem een gordel om te laten doen, en dan moet je goed opletten dat hij hem onderweg niet weer los maakt.
@robert110: ja als het niet je eigen kind is, is dat lastig. Maar als het mijn kind zou zijn dan hoeft hij/zij dat maar 1x te proberen (ik suggereer hier niet dat ik mijn kind zou slaan…).
@hiostu: Je kan natuurlijk altijd eens brake-checken als de kleine tussen de voorstoelen staat te brullen.
Oh god. Nu krijgen we natuurlijk een lawine aan reaguursels in de trend van “anderen doen het altijd verkeerd maar let op, bij ons thuis doen we het altijd goed”
@cloverleaf: klopt, na mijn idee doe ik het goed. Ik doe zelfs ook altijd de zonnekap omlaag van de maxi cosi ook als de zon niet schijnt. Mocht het glas ooit breken dan scheelt dat hopelijk scherven tegen het gezichtje. Vooruit denken is het antwoord
@chriscross: Het veiligste is nog altijd je kind thuis laten in een kamer met van die wanden met kussens erop.
@pielemuis: Nee hoor….Niet aan kinderen beginnen is veel veiliger.
@erik64: je eigen ouders niet aan kinderen laten beginnen is het meest veilig. Ik heb het mijn ouders vaak verweten als ik vroeger weer eens los tussen de stoel stond tijdens de rijlessen van mijn moeder.
@rhellema:
Mooie tijd was dat.
Of op de hoedenplank kruipen om naar auto’s te zwaaien.
@Hubert: precies…naar vrachtwagens de beweging maken van de luchthoorn 💪🏻
@rhellema: je alsnog te tering schrikken als de beste man nog toeterde ook.
@pielemuis: idd hahahaha
@pielemuis: haha. Mijn moeder had een 2cv. Maar goed dat de NCAP toen nog niet bestond!
@chriscross:

Er komen geen scherven van de voorruit.
@Hubert: euh, een auto heef ook zijruiten en een zitje kan ook op achterbank staan.
@henk_he:

En daar zit de zonneklep????
@hubert: Hij schrijft toch duidelijk ” zonneklep van de maxi cosi” :)
@cloverleaf: wij doen het niet fout want we hoeven geen ettertjes op te voeden die oa zelf hun gordel proberen los te prutsen (is ook medisch geregeld en ik kijk er op toe ;)) . Want als ik dat zo zie in deze maatschappij worden ze allen zo, ze hebben allemaal rechten maar geen plichten en worden mondig opgevoed, ik noem dat arrogant… Gelukkig, tegen dat die ettertjes volwassen zijn, mogen ze wellicht geen auto’s meer besturen, dan is het allemaal elektronisch geregeld!
@Volvo_440_turbo: u bent dus die meneer die vroeger altijd m’n bal lek prikte?
Ik plak ze altijd vast met ducktape.
@sketcher: Binnen- of buitenzijde van de auto?
@sketcher: Je hebt een hekel aan gekwek op de achterbank?
@sketcher: ik wil graag aan het milieu denken, daarom gebruik ik sjorbanden :-)
@f31bmw320d: Kukident schijnt ook meerdere keren gebruikt te kunnen worden.
Ik doe mijn kind van 8 maanden altijd op schoot en dan de gordels eroverheen, scheelt weer een kinderzitje;-)
@JanJansen: ik doe mijn baby altijd in het dashboard kastje, past precies
Ik heb zelf nog geen kinderen, maar als ik soms ouders zie… Laatst ook weer zo’n moeder in het verkeer gezien die het ene kind aan haarzelf vastgebonden heeft en de andere in het kinderzitje die verkeerd om zit. Als het fout gaat dan zijn zij als eerste aan de beurt. Het meest vervelende eraan is als zoiets misgaat dat vaak dergelijke types hysterisch gaan schreeuwen: ‘ja en mijn kind(eren) dan?!’
Hier in Zweden vervoerd iedereen zijn jonge kinderen achterwaarts. Dat is bewezen veiliger bij een aanrijding, opvallend dat dat in andere landen toch minder populair is. Voorwaards is trouwens niet verboden hier, maar zo’n stoeltje vind je niet in de meeste winkels. Pas vanaf een jaar of 5-6 gaan ze vooruit kijken.
@iamthestig: een beetje vooruitziende blik kan geen kwaad…
@iamthestig: 5 tot 6 jaar? Waar laat je de benen van dat kind dan? Wij hebben een zitje wat zowel vooruit als achteruit kan en de jongste (1) zit nu al met zijn voeten tegen de rugleuning aan. De oudste (morgen 3) kan al heel lang niet meer achterwaarts zitten. Het stoeltje zo maken dat de benen alsnog plek hebben kan niet want daar is geen auto groot genoeg voor…
Met klittenband blijven de kinderen mooi aan de stoffen bekleding plakken. Kunnen ze gewoon zonder gordel of zitje in de auto.
@robert110: werkt dat ook met behang?
Stiekum ben ik wel benieuwd hoe dit onderzoek is opgezet. 8 op de 10 vind ik namelijk wel heel erg hoog. Hoe definieert men ‘verkeerd’ en ‘onveilig’, en hoe is dit gemeten?
@potver7: Een babyzitje op de voorstoel met airbag die niet uitgeschakeld kan worden, kinderen met winterjas aan in een stoeltje, de gordel niet goed door het stoeltje heen. Zomaar een paar veel gemaakte fouten.
Waar blijft die goeie oude tijd, toen je zelf als klein kind nog lekker in de achterbak mocht zitten.
@bmw2coupeeigenaar: goed argument tegen veiligheid inderdaad. Waarom doden voorkomen als het kan, terwijl je vroeger gewoon lekker het risico liep om door de voorruit gelanceerd te worden?
@bmw2coupeeigenaar: dat was dezelfde tijd dat er nog maar 4 auto’s op de weg reden…
@svenska_aeroplan_ab: Nee hoor dat was 20jr geleden nog aan de orde van de dag. Wellicht was dat al anders in het ‘brave’ Zweden.
Veel stoere jongens praat hier.

Mijn kinderen zijn 7 en 9 jaar oud en weten dat ik geen meter rijd zonder dat zij de gordel dragen of recht in hun stoel zitten. Dat heeft nogal eens jankpartijen opgeleverd. Overigens ben ik net zo strikt wanneer ik andere minderjarigen in de auto heb. Meerderjarigen wijs ik er ook op maar die zijn mijn verantwoordelijkheid verder niet.
@original_arnoud: als ze achter mij zitten die volwassenen klikken ze toch die gordel vast hoor of ik rij geen meter, of zelfs als ze naast mij zitten, bij een kleine botsing wordt jij anders appelmoes en als je zijdelings de vangrails ingaat met iemand zonder gordel naast je dan zal je voor de laatste keer in je leven heel close zijn met die persoon… hopelijk die je die persoon dan ook heel graag…
@Original_Arnoud: Nog beter: die van mij (10 en 12) staan nog net toe dat ik de motor vast start als ze nog niet vast zitten, maar ik mag nog geen centimeter rijden.
@Original_Arnoud: mijn auto herinnert iedere inzittende de gordel te dragen met een steeds irritanter worden piep. Werkt feilloos…
@henk_he: Mijn auto heeft een bestuurder die heel consequent is. Werkt ook prima.
@henk_he: zijn dummies verkrijgbaar. Werken ook perfect…
Ik heb gelukkig geen kinderen.
Als een kind verkeerd zie zitten, dan is 9 van de 10 keer een Turks of Marokkaans gezin. Ik zie hun kinderen zo vaak los (zonder gordel) in de auto zitten, bizar.
@e550: ook autochtonen kunnen er echt wat van. Had laatst het zoontje van mn baas mee van 8 jaar. Vertikt het om de gordel te dragen. Prima, dan loop je maar.
Ik snap niet dat de mensen van mijn generatie en ervoor nog leven..
Geen airbags in de auto, geen gelaagde voorruit, geen gordels.. ik als kind steeds tussen de voorstoelen staan..
Tja ik begrijp dat de veiligheid belangrijk is.. maar vind wel dat het een beetje doorgeslagen is..
Maar wat ik wel merk dat de toeters en bellen in een auto heel veel afleiden.. nu kan dat ook aan mijn leeftijd liggen.. ;)

@fj272: Ik kom uit een gezin met 4 kinderen, en we zaten altijd met 4 op de achterbank. De laatste auto waar we met ons allen in hebben gezeten was een hele vroege w212 e-klasse, met alle airbags die je tegenwoordig ook hebt. Met 4 pubers was er echt geen ruimte meer voor gordels, hartstikke onveilig. Maar het was tot de laatste dag reuze gezellig!
@fj272: degene die het niet overleefd hebben kunnen hier ook niet aan de discussie deelnemen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).