Next-level teller terugdraaien: BMW-klant krijgt koude douche

Auteur: , 83 Reacties

Een Dordtse die dacht een goede deal te hebben gesloten met een BMW-occasion kwam van een koude kermis thuis. De tellerstand bleek veel hoger dan haar was voorgespiegeld.

BMW 5 Serie, persafbeelding

Perihan Gümüstekin had geschikt vervoer nodig voor een lange rit naar Turkije en kwam uiteindelijk uit bij een leuke BMW-occasion uit 2002 met 160.000 kilometer op de klok. Het leek een goede deal, dus werd tot koop overgegaan.

Naderhand bleek bij het aanmelden voor de verzekering echter niet alleen dat de auto 2 jaar ouder was dan gedacht, ook kwam er van onder een stoel een onderhoudsboekje tevoorschijn met een afgestempeld beurtje uit 2014 op 508.000 kilometer, zo vertelt een kribbige Gümüstekin aan het AD. Het boekje werd gevonden door een overbuurman, die BMW-liefhebber is. In dat geval had ik mijn overbuurman even meegenomen voordat ik de auto kocht, maar soit.

Nationale Autopas

Tellers terugdraaien is sinds 2014 officieel strafbaar, en de Nationale Autopas moet consumenten en dealers tegen oplichting beschermen (kuch). Bij twijfel, of gewoon uit voorzorg, kan je als consument HIER de tellerstand controleren.

Wij wensen Gümüstekin veel succes bij het terugkrijgen van haar geld van de niet bij naam genoemde dealer uit Hillegom.

Foto: BMW E39 5 Serie, persbeeld. Met dank aan iedereen voor de tips!83 reacties

Bij 500000km zijn ze net ingereden, een prima deal lijkt mij.
@964yellowbird: als het een 525d/530d betreft kunnen ze idd nog wel even mee, als je geluk hebt is alles onderhand al eens vervangen .
@bofkont: zal deze niet zijn want FL. Maar de langst draaiende e39’s zijn de 523 en 528, aan de diesels gaat nog wel eens wat duurs stuk, de oude M52’s lopen voor eeuwig
@undifined1: klopt idd 👍
Heb ze beide gehad, e36 323i coupe en E46 328ci.
Zeer fijne wagens.
@undifined1: maar de 525d en 530d zijn geleverd als e39 facelift hoor.
@bofkont: sorry staat er wat ongelukkig, maar ik doelde op de 523 en 528 die er alleen als vfl zijn.
@undifined1: Klopt heb zelf een e39 523i (in ’99 nieuw gekocht) met bijna 401500km en bij de BMW dealer vonden ze dat hij nog super mooi liep en waren verbaasd dat hele blok nog droog was ☺
@964yellowbird: Neh, het is geen Merc hè. Of een Audi for that matter.
@kapiteinaudi: Haha Mercedes wil inderdaad nog wel eens heel wat kilometers lopen met die oude wagens, Audi sorry dat slaat nergens op die gingen vroeger altijd kapot of ze bij de dealer de km stand vooruit draaien ;)
@drivingpleasure: In zoverre kapot dat mijn oom de zijnde heeft weggedaan met bijna 8 ton op de teller omdat de gasinstallatie teveel reparaties met zich meebracht. Maar voor de rest zijn het écht allemaal kut auto’s hoor!
@kapiteinaudi: Audi :-) wat een grap, vrees dat de cijfers dit tegenspreken
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@RickB: Er hangt te veel smoke boven smoke zijn toetsenbord :P
@RickB:

Inderdaad… Ik had een docent op de universiteit die (terecht) zei dat wanneer een opdracht werd ingeleverd zonder dat er even spellingscontrole overheen was gegaan, hij dit opvatte als dat hij niet serieus werd genomen en het stuk verder niet meer ging nakijken… Is me altijd bijgebleven, foutje kan heus, maar is eigenlijk zo onnodig :-/
@bietje: je wil ff aanstippen dat je op de uni hebt gezeten?
@s62b50: Iedereen heeft toch wel ooit 1 semester op de uni gezeten?
@s62b50: want? Dat mag niet? Of had je er zelf ook graag heen gewild? Alleen universitaire docenten willen wel eens van die statements maken, soms terecht, soms volslagen maf.
@s62b50:

Uhh… nee, maar stoort het je dat ik het schrijf ? Ego-issuetje ?
Jetcars grappennin 3, 2, 1…
@danmar: nee, dan had minstens 3 verschillende chassisnummers moeten aantreffen.
Dat is sip!
Dan ben je ook wel een pannekoek..
Mm een BMW uit 2002 willen kopen met 160k op de klok. Voor 2000 euro? Dan weet je al dat eea niet klopt. Voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, eigen schuld. En zonder boekje gekocht kennelijk.

Eigen schuld en niet zeiken.
@s62b50: ik zie nergens dat er 2000 euro voor betaald is, uiteraard heeft de koper ook een onderzoeksplicht maar jou beredenering is wel erg kort door de bocht.
@bofkont: stond vanmorgen op AD
@s62b50: Ah kijk aan dat veranderd de zaak , voor 2K weet je idd dat zoiets te mooi is om waar te zijn.
@bofkont: meh, het was geen autoblog lezer die de auto kocht he. Weet zij veel..
@s62b50: tsja wat beter onderzoek doen had waarschijnlijk een hoop gescheeld voor mevrouw. Het kenteken was dus blijkbaar niet eens gecheckt.
@s62b50: niet sexisitisch of vrouwonvriendelijk bedoeld. Maar het is een vrouw…
@s62b50: Waarom zou dat niet kunnen? Genoeg mensen die 10k of minder per jaar rijden.
Alleen als het een diesel is dan wordt wel het verdacht.
@alcantara: Hij bedoelt dat de prijs verdacht is voor die km-stand…
@s62b50: 2000 euro ná inruil vorige auto. Er wordt enkel vermeld dat dit een Audi was, je kan dus onmogelijk weten hoeveel de BMW nou eigenlijk kostte.
Met een beetje geluk is alles al vervangen, gaat vast om een 525d/530d, heerlijke wagens 👍
Neemt niet weg dat het echte ratten zijn die dit soort praktijken uitvoeren.
Jetcars auto?
@Soulmaster: Carsales Hillegom waarschijnlijk… Past een beetje in het rijtje bij Jetcars.
5ton gereden, dan moet een ritje Turkije ook wel lukken toch.
Ze bestaan dus nog steeds.
Ondanks alle middelen die je tegenwoordig hebt ipv een stoffige advertentie in de Auto Telegraaf van de Zaterdag editie zoals het vroegâh ging !

– En dat terwijl je juist op Internet een goed vergelijkend waren onderzoek kunt doen.
– Op de RDW site kunt kijken als je het kenteken ingeeft.
– Vaak kunt lezen hoe een bedrijf bekend staat.
– Uitzoeken hoeveel een wagen van die leeftijd normaal heeft gelopen
– Je overbuurman misschien raadplegen VOORDAT je een aankoop wilt doen

Ik bedoel maar, hoe hoeretoeterig stom kan een mens zijn !
@desjonnies: nou nou…met ’t verkeerde been uit bed gestapt?
Ik neem aan dat de meeste mensen er automatisch van uit gaan dat als bepaalde zaken verboden zijn -terugdraaien tellerstand bijv.- bedrijven zich er normaliter ook verre van houden. Uitzonderingen heb je natuurlijk altijd, maar door de bank genomen gaat men uit van “goeder trouw”.
@406_v6:
Nee absoluut niet, maar als je iets wilt kopen wat zo belangrijk is als een auto waar je nota bene mee naar Turkije wilt gaan, ga je toch niet in één nacht over ijs?
En kijk je toch verder dan je neus lang is ?

Ik doe het verdorie al als ik een nieuwe stofzuiger wil !
@desjonnies: je hebt helemaal gelijk, ben zelf ook zo iemand die alles uitpluist, maar zie om me heen vaak mensen die “blind” zaken aanschaffen en als je dan vraagt naar bepaalde zaken dan hebben ze er of niet aan gedacht of ze hebben t sowieso gekocht want t zag er leuk/goed uit.
@desjonnies: Ik ben het helemaal met je eens, maar toch ken ik mensen die zo dom zijn. Mijn eigen moeder is er zo één. Sommige mensen begrijpen de simpelste dingen niet en daar wordt misbruik van gemaakt. Dom van die mensen maar in de eerste plaats zit de misbruikmakende oneerlijke partij fout.
Typ voor de grap is -autobedrijf Hillegom klachten- in Google, zit daar een bedrijf waar werkelijk elke consumentenorganisatie al een keer is langs geweest. En die ongeveer jaarlijks van naam/eigenaar wisselt. Mijn vermoeden is dan ook dat ze is geweest.
@E34M5Touring: +daar ergens.
@E34M5Touring: hahahaha..net gedaan,lachen zeg…meteen wel duidelijk waar de beamer gekocht is.. ;-)
Carsales Hillegom Heb daar genoeg verhalen over gelezen. Kan inmiddels zijn dat het bedrijf inmiddels al weer anders heet.
Carsales Hillegom aka Autocenter Hillegom?
@mark997gt3: ja die ja.
Er is laatst toch ook een onderzoek geweest waaruit bleek dat meer dan de helft van de auto’s op de 2e hands markt is teruggedraaid?

Het grootste nadeel hiervan is dat iedereen nog steeds denkt dat een auto op is na 200k km, terwijl de meesten makkelijk 500k km of meer rijden. Al betwijfel ik het of de huidige downsizers die standen gaan halen.
@erwh: bij de downsize motoren is er geen marge om te reviseren. De motor wordt compleet vernieuwd.
Had je mond dan maar gelaten en na de vakantie snel weer verkocht. Vrouwen…
Dat autobedrijf in Hillegom zit er nog steeds. En ze hebben mooie auto’s staan, alleen ga ik die daar niet kopen. Als je daar een auto koopt en om de hoek valt de bumper er af, kunnen ze doodleuk volhouden dat ze jou of de auto nog nooit gezien hebben.
Nederland moet gewoon een kilometerregistratie voorzien bij de keuring zoals in België. Hier is terugdraaien zo goed als onmogelijk. Bij elke keuring neemt men de kilometerstand op. Wil men de auto verkopen dan is extra een keuring verplicht. Dus de koper kan de kilometerstand controleren op het laatste keuringsbewijs.
@endofline: niet enkel bij de keuring maar bij elk onderhoud, elke bandenwissel, elke herstelling van een sterretje in de ruit,… wordt de kilometerstand bijgehouden. Het is inderdaad quasi onmogelijk kilometers ongemerkt terug te draaien. Carpass FTW!
@poeperman: moet je niet, zoals ik ooit heb gehad, een semi-analfabetische monteur treffen die een foutje maakt bij het invoeren van die tellerstand. Ik kwam er pas achter toen ik de auto probeerde in te ruilen. Geeft een hoop discussie waar je niet op zit te wachten.
@RRRobert: dat probleem is nu opgelost.
Als dat per ongeluk is gebeurt krijg je bij de volgende apk een melding. De eigenaar krijgt een brief en kan de kilometerstand aan passen.

Of de keurmeester ziet het, en kan het bij de RDW melden.
@endofline: bij ons word bij elke keuring ook de km stand opgenomen.. Maar wat als je voor ieder keuring al terugdraait?
@endofline: dat wordt in Nederland ook gedaan.
Bij elke apk wordt de km stand bij de RDW doorgegeven.
En zelf bij elke reparatie boven de 150 euro incl. Btw.
@endofline: er zijn er genoeg die tussen de APK de teller wat terugdraaien. Ook hier wordt bij de keuring de stand doorgegeven.
@endofline: tegenwoordig wordt bij elke onderhoudsbeurt en APK-keuring de km-stand genoteerd en opgeslagen in de NAP.
Heb een BMW e46 uit 2002. Het is een 320i handbak met maar 56.000 km op de teller. Iemand enig idee hoeveel dat waard is? Kan geen vergelijkbare auto vinden.
@simonderuiter: http://www.autoweek.nl/waardebepaling

Of ga langs een youngtimer dealer
@Stijnson: dankje, heb het linkje geprobeerd, ze kunnen helaas alleen een waarde bepalen als de auto minder dan 10 jaar oud is.
Heel simpel toch, terug naar de verkoper en molotov door de ruit.
Of eerst geld terug vragen.
Nederlanders aanvaarden altijd zo makkelijk dat ze erop zijn gelegd…
Ik kom zelf uit Hillegom. Vaak zie ik mensen zoeken naar de dealer. Wanneer zij mij om de weg vragen meld ik ook meteen even dat ze net zo goed rechtsomkeert kunnen maken.
@leroygtt: Als mensen moeten zoeken naar die dealer, zijn ze een gevaar op de weg.
Als je door Hillegom rijdt, moet je er langs!
Zelfs op google maps staat er een rood vlaggetje bij :-)
@leroygtt: heb je ook al een dealer in Hillegom? ;-)
@leroygtt: Geen dealer, handelaar.
Bij meer exotische auto’s heb je ook altijd kans dat er een Carfax rapport rapport aanwezig is. Even chassisnummer vragen aan de verkoper.
Even tussendoor.. Blijkbaar is die BMW dus zó degelijk dat een leek het verschil tussen 160.000 km en 5 ton ervaring niet kan zien;)
Ik kocht ooit een XM TD12 met rond de 300.000 op de teller. En kwam er later achter dat ie een paar jaar op taxi-kenteken had gestaan, en in die tijd 10.000 km zou hebben gemaakt – op papier.
Het zou me niet verbazen als ie dus het dubbele of meer had gereden. Anyways, ik heb er weer een ton en meer bij gereden.
Ik ben wel benieuwd naar een foto van de teller. Bij de e39 staat er een rode punt als de km standen in verschillende stuurapparaten afwijken tov elkaar.
@siemi:

Daar is een oplossing voor, lampje eruit halen ;)

Mijn opa heeft ooit een leuk verhaal verteld over een automarkt die je vroeger had in Tilburg op het Piusplein. Daar stond een handelaar met een auto waarvan de achteruitversnelling kapot was. Die auto had hij al even en kon er maar niet fatsoenlijk vanaf. De beste man heeft vervolgens een ster in de achterruit geslagen en op het bordje vermeld: “Achteruit kapot”.

De auto was dezelfde dag nog verkocht.
We geven nu Carsales Hillegom wel de schuld, maar het kan net zo goed een inruilertje van Svala zijn. Die zijn ook niet te vertrouwen :-)
Wist niet dat Jet Cars een vestiging in Hillegom geopend had…
@maarten020: Jet Cars… Echt waar ? Nog steeds ?
@sydney: Zolang de oplichters blijven bestaan …
ad heeft het bericht inmiddels aangepast, het gaat dus om autobedrijf KC Meerlaan uit Hillegom
Wat een boef!
Hij wilde ook wel voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Hillegom die plaats ontwijk ik al 25 jaar. Eerst adverteerde ze altijd in de Telegraaf Speurders daarna online. Hierbij nog wat plaatsen die ik ontwijk bij auto’s kopen.

– Hillegom
– Apeldoorn
– Teuge
– Veen
– Jetcars
@schellekens006: Als je kennis van zaken hebt en altijd je verstand blijft gebruiken kan je overal een auto kopen.
Aan de andere kant, als het ding 500.000 heeft gelopen kan een retourtje Turkije er ook nog wel bij.
Goed gerenoveerd?
Goed onderhouden?
Goede verkoper? (Wel gemeen)
Goede auto?
Slechte ogen?
Als je bij een dealer hebt gekocht kan je gewoon aanklagen. Bij een particulier wordt het lastig. Die is waarschijnlijk allang gevlogen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).