De Tweede Kamer heeft gisteren unaniem ingestemd met een wetsvoorstel om het terugdraaien van kilometertellers in auto’s strafbaar te stellen per 1 januari 2014.
Het voorstel lag er al sinds augustus vorig jaar(!) maar de Tweede Kamer had er nu eindelijk even tijd voor. En nog steeds gaat het nergens over, want de controle op tellers is zeer dubieus te noemen. De Nationale Autopas (NAP) strijdt sinds haar oprichting in 1991 tegen het terugdraaien van kilometertellerstanden, maar dat is allesbehalve betrouwbaar.
Het percentage Nederlandse auto’s met een teruggedraaide teller ligt nu op ongeveer 5 procent. Dat is wel een stuk lager dan in Duitsland, waar naar schatting nog steeds zo’n dertig procent(!) van de auto’s een teruggedraaide teller heeft.
Naast het verbod op het terugdraaien van de kilometerteller heeft de overheid ook besloten dat op veel meer momenten de kilometerstand van een voertuig verplicht moet worden ingevoerd in de tellerstandendatabase. Dat zou tevens moeten zorgen voor minder fraude. Concreet is afgesproken dat autobedrijven niet alleen bij de APK, maar ook bij elke transactie boven de 150 euro de kilometerstand moeten invoeren.
Het bestand met kilometerstanden is door de autobranche nu overgedragen aan de RDW. De overheid is dus voortaan verantwoordelijk voor het bijhouden van de standen en het afgeven van een signaal (een soort vinkje) of een auto wel of niet een logische km-stand heeft, zo laat de BOVAg weten.
39 reacties
Neem een standaard auto na 3 jaar: dan is een km stand van 50k normaal, maar 90k kan ook; toch heb ik liever de 50k.
(je kan natuurlijk altijd in het onderhoudsboekje kijken; naar de beurten en zien of de data een beetje kloppen).
Ik kan me voorstellen dat de kans dat het goed gaat bij de BMW dealer beter is dan bij Gurkan in het industrie-gebied (niet racistisch bedoelt, maar er zijn nou eenmaal HEEEEL VEEL Turkse autodealers in Duitsland die vaak ‘de beste aanbiedingen’ hebben).
Zo ben ik ooit weggelopen bij een M3-Cabrio waarvan de deal net iets te goed was (er lag zelfs olie onder de auto in de showroom).
Het feit dat het “nu strafbaar zou worden” is een dood punt: oplichting is namelijk al strafbaar in BE en NL in het burgerlijk strafrecht (als het gaat over een verkoop tussen particulieren) of het handelsrecht (als er een “professional” in de transactie zit).
‘Plan van aanpak STAVC gaat diefstal auto’s en fietsen vanaf volgend jaar oplossen’
‘terugdraaien van km-tellers vanaf volgend jaar omogelijk \ verboden \ strafbaar’
Ik word oud, of ik ben te moe: begin het gevoel te krijgen het allemaal al ‘eens’ gelezen te hebben. Jaarlijks ongeveer.
Als de gehele historie niet te achterhalen is (import) geen Nap label.
En ik kan het weten want ik heb een aantal jaren o.a. de vertegenwoordiging voor NAP gedaan.
Ideaal.
Koop een auto met een teller dat tot 99999 gaat.
Nee, niet alle garages doen dat.
Niet alle garages hebben taxi’s in onderhoud.
;-)
Dat zal de consument leren om eens van dat belachelijke idee af te stappen dat een auto troep is na de 2 ton.
Zelf heb ik 2 jaar geleden een auto met 3 ton gekocht en gisteren verkocht aan export met 3,5 ton op de teller. Werkelijk waar een fijne en probleemloze auto. Maar Nederlanders zijn al te beroerd om uberhaupt te komen kijken. Zo’n mentaliteit van ‘boven de 2 ton en een lage prijs dus het zal wel slecht zijn’.
Daarom hoop ik dat mensen hierdoor gaan leren om eens meer de technische staat van een auto ipv naar dat zogenaamde magische cijfertje te kijken.