Niki Lauda in ziekenhuis, is ernstig ziek

Auteur: , 37 Reacties

De voormalige Formule 1-coureur spendeert zijn dagen in een Oostenrijks ziekenhuis.

Niki Lauda

Het gaat niet goed met Niki Lauda. De 69-jarige F1-held heeft een longtransplantatie ondergaan. De operatie is succesvol verlopen, maar dit betekent niet dat alles in kannen en kruiken is. Het Oostenrijkse ziekenhuis waar Lauda op dit moment is, omschrijft zijn situatie als ernstig ziek.

In de Oostenrijkse media wordt gesproken over een zorgwekkende situatie. Lauda is tijdens een Grand Prix op televisie geregeld in beeld bij de renstal van Mercedes, waar hij adviseur is. De afgelopen races was hij echter niet aanwezig. Zijn afwezigheid werd eerst afgedaan als een griepje.

Om speculaties te voorkomen heeft de familie besloten informatie te geven over de situatie van Lauda. Meer details over de succesvol verlopen longtransplantatie geven ze echter niet. Verder vraagt de familie de privacy van Lauda te respecteren. Het is nu zaak dat de Mercedes-adviseur gaat herstellen van zijn operatie.

Eergisteren was het precies 42 jaar geleden dat Lauda op de Nürburgring zware brandwonden opliep na een crash. In zijn F1-carrière pakte de Oostenrijker 24 pole positions, 25 overwinningen en stond hij 54 keer op het podium. Lauda werd wereldkampioen in 1975, 1977 en 1984.37 reacties

69 jaar is nog te jong, hopen maar dat het snel beter gaat met hem. De man heeft al aardig wat overleefd in zijn carrière dus dit komt ook wel goed
Sterkte Niki.
Dit gun ik hem niet, ondanks dat hij op Max zat te bitchen.
@alcantara: Nu komt het vast goed…en wat boft die Max toch met z’n trouwe achterban…

Bijzonder(lijk) figuur. Met 54 gewonnen races 3x kampioen ook wel bijzonder trouwens. Althans naar huidige maatstaven.
@porker: als je 13 keer wint in een seizoen dan is 52 overwinningen waarschijnlijk nog steeds genoeg om 4! X wereldkampioen te worden.
@porker: 25 overwinningen maar zelfs, 54 podiumplaatsen. Maar, als je wel (bijna) altijd hoog eindigt, hoef je niet zo heel vaak eerste te worden.
@porker:
In die tijd hadden ze minder races per seizoen en hadden meer coureurs kans om te winnen. In 1975 waren er bijvoorbeeld 14 races en 9 verschillende winnaars.
@porker: eeehm er zijn maar 2 mensen die 54 races of meer gewonnen hebben en die zijn beide 4 of 7x wereldkampioen….Hamilton (67) & Schumacher (91), waarbij zelfs Hamilton ook mazzel heeft dat hij en in een knettergoede auto zit voor een langere periode en meer races per seizoen kan rijden….Vettel komt met 51 in de buurt en zal er wel overheen gaan…Prost heeft er net als Vettel 51 en beide zijn ook 4x kampioen.

Dus nee heel raar zou het niet zijn met 54 overwinningen 3x kampioen worden….met het echte aantal daarentegen is het een stuk knapper, maar er werden in die tijd soms nog geen 10 races gereden en als het er meer waren telden ze soms niet mee voor het kampioenschap.

Jack Brabham heeft ook 3 titels en slechts 14 overwinningen, Jackie Stewart 3 titels en 27 overwinningen, Nelson Piquet had 3 titels met 23 overwinningen en tot slot Senna met 3 titels 41 overwinningen. Kortom Niki doet gewoon erg goed mee in het lijstje. Zoals gesteld Vettel en Prost zitten op 51 en 4 WDC’s, nog knapper was dan dus Juan Manuel Fangio, met slechts 24 wins 5!! titels.
@ioosterbaan: eeehm, goed lezen. Hij heeft 25 overwinningen gehaald, niet 54.
@tysson: ik heb dat wel gelezen hoor. Misschien mijn reactie nog een keer goed lezen.
@ioosterbaan: En Schumacher had geen mazzel met de auto?
@ikleesookoverautos: Schumacher heeft maar 2 seizoenen echt de dominante auto gehad. De williamsen waren minstens zo goed als de Benettons en de McLarens dus net zo goed als de Ferrari’s minus 2 seizoenen. Hamilton en Alonso hebben de 2007 McLaren dominantie verspeelt onderling waardoor Kimi WDC werd. 2008 was redelijk gelijk en daarna ging het bergafwaarts met McLaren. Maar bij Mercedes heeft hij nu al 4 seizoenen de beste auto en dit seizoen lijkt Ferrari eindelijk langszij. In nummers heeft Lewis ca 66% van zijn resultaten in de laatste 33% behaald.

Schumacher deed bijna in elk jaar mee om de titel op 92,93 en de Mercedes jaren na. Dus ja ik vind dat Lewis bovengemiddeld meer profiteert van zijn dominante Mercedes.
Ook zo’n typische markant figuur die in mijn ogen eeuwig zal voortbestaan. Een grootheid in de sport. Beetje als Johan Cruijff…
Is dit nou nog steeds de nasleep van zijn verbrandingen?
De levensverwachting is vrij beperkt na een long transplantatie: Iets meer dan de helft haalt de 5 jaar en 1/3e de 10 jaar.
@janjansen: ik meen me te herinneren dat hij inderdaad de nodige rotzooi heeft ingeademd toen.
@pomoek: de longblaasjes waren flink verbrand, door het inademen van de gloeiend hete gassen. Dat had hem destijds al bijna het leven gekost, niet zo zeer de huidverbrandingen.

Niki Lauda wordt de laatste jaren wel vaak verweten betweterig over te komen, maar die man heeft een grote staat van dienst opgebouwd. En als één van de weinige coureurs was hij in staat een comeback succesvol te laten zijn (wereldtitel 1984).

Vóór zijn gruwelijke ongeluk op de Nürburgring maakte hij zich al vaak druk over (het gebrek aan) veiligheid voor de coureurs, iets wat hem destijds veel hoon en kritiek opleverde. Hij werd zelfs een lafaard genoemd, doordat hij in de laatste race van 1976 weigerde te starten, en zo z’n titelprolongatie op het spel zette (en uiteindelijk verloor).

Ik denk dus dat hij alle redenen heeft om kritisch te zijn aangaande alle aspecten van de Formule 1, en dat-ie juist daarom als adviseur bij Mercedes is aangesteld. Ik hoop dan ook van harte dat hij voldoende weet te herstellen van deze drastische ingreep. Only the good die young, only the great ones live forever. En Niki Lauda beweegt daar in ieder geval wel tussenin, dus een flink aantal jaren extra is hem nog wel gegund.
@RRRobert: Amen. Perfect omschreven wat voor een grootheid deze man is.
@RRRobert: ook de film Rush gezien dus 😂
@janjansen: die cijfers zullen wel opgaan voor de gemiddelde patient die een longtransplantatie krijgt en waarschijnlijk ook veel co-morbiditeiten heeft gezien de indicatie voor hun transplantatie (COPD, CF, etc). Ik zou niet durfen zeggen of dat voor Lauda ook zo is, gezien de ongewone oorzaak van zijn aandoening.. Hopen dat hij het wat langer uithoudt..
@janjansen: levensverwachting valt wel mee hoor. Patiënten die in Groningen getransplanteerd zijn doen er gemiddeld 12 jaar mee. Met uitschieters naar 20 . Er halen ook genoeg het eerste jaar niet. Moet er bij gezegd worden. Doe er zelf al 3 jaar mee gelukkig! Wel is opmerkelijk dat Niki met 69 jaar een transplantatie krijgt. Hier in NL doen we dat niet meer boven de 65. Wat nog opmerkelijker is, is dat hij zo snel de longen heeft gekregen. Hier sterven mensen op de wachtlijst. En als ik dan nog even gebruik mag maken van t podium: word donor! Ondanks de nieuwe wet beslis je nog steeds zelf.
Was hij niet deels eigenaar van het Mercedes team?
@kvgorp: hij is deels eigenaar van Mercedes F1
Hopen dat het allemaal goed komt en geen tweede Sergio Marchionne wordt!
Mooie en some scheitirritante vent. Zodra hij zn mond opentrekt, komt er eigenlijk altijd een rare mening uit…. en dat is precies wat dat politiek correcte F1 nodig heeft.
Vraag me ook af hoeveel ze naar hem luisteren bij MB.
En dan dat stomme petje met die sponsoring erop; heeft ie dan geen kinderen die zeggen: papa, je loopt zo voor lul met dat petje; ben je nog niet rijk genoeg?
Anyway, hopen voor hem dat het nog niet zijn tijd is. Maar hij heeft de afgelopen, zeg 10 jaar, iig kunnen genieten met de successen van MB en te doen wat hij het leukste vond.
@gregorius: Ach. In België hebben we een voormalige keeper die met reclame op zijn kraag loopt ( en er blijkbaar nog een patent op heeft ook)
Dan liever het rode petje van Lauda. Dat volgens mij ook deels dient om zijn littekens te bedekken/beschermen
@gregorius: volgens mij is dat petje vooral om z’n verbrande hoofd wat te verbergen..
@bennyblisto: Maar draag dan een (goed passend) Mercedes petje; hij werkt die dag toch voor Mercedes?
Zijn privé vliegtuig waarmee hij naar de GP’s vliegt staat sinds twee te koop…
@simppa: hij heeft 3 vliegmaatschappijen gehad. Wel twee over de kop gegaan maar goed.
-edit: tips naar [email protected] aub. Geen complete artikelen kopieëren van andere sites/auteurs.-
Der Toto wist afgelopen weekend aan RTL Duitsland te melden dat het allemaal niet zoveel voorstelde en dat de mensen zich geen zorgen hoefden te maken om Niki. Toto Wolff is net zo onbetrouwbaar als hij eruit ziet. Waarom kunnen dat soort topmensen nooit eens open communiceren en eerlijke antwoorden geven.
@riddertevoet: It’s in the name. Toto loopt ook in schaapskleren.
@venividivici: Toto is inderdaad een dikke vette leugenaar. Die lult echt alles recht wat krom is. Doe mij Lauda of Marko maar, dan weet je tenminste dat het de waarheid is. Horner kan er ook wat van, maar das Max zn baasje natuurlijk dus die verleen ik Gratie.
@riddertevoet: het kan natuurlijk zijn dat Toto hiermee precies gedaan heeft wat zijn baas, Niki, van hem vroeg.
Een echte legende die Lauda, uit de tijd dat F1 nog echt levensgevaarlijk was….
Hopelijk komt hij erboven op… Groot coureur uit de tijd dat de F1 nog een levensgevaarlijke sport was. Ook groot als mens trouwens

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).