Nyck de Vries wint Formule 2 race in Monaco!

Auteur: , 15 Reacties
Nyck-de-Vries

Het zijn mooie tijden voor de Nederlandse autosport.

Nyck de Vries heeft gisteren het goede voorbeeld aan Max gegeven en de Formule 2 sprintrace op zijn naam geschreven in de straten van Monaco. Voor degenen die nog een beetje achterlopen: de GP2 heet vanaf dit jaar de Formule 2. Algemeen wordt de klasse beschouwt als dé opstapklasse naar de Formule 1, hoewel tegenwoordig steeds meer jonge talenten het kampioenschap overslaan en anderen juist jarenlang in de F2 blijven hangen.

Enfin, de Nederlandse coureur van Rapax pakte in race 1 de zevende plaats. De F2 werkt met een ‘omgekeerde grid’ voor race twee, waarin de eerste acht finishers van de eerste race in omgekeerde volgorde mogen starten voor de tweede race. Nyck mocht dus van start gaan vanaf de tweede positie, vlak achter zijn Venezolaanse teamgenoot Johnny Cecotto junior.

Cecotto is zoals de naam al doet vermoeden de zoon van Johnny Cecotto senior, voormalig motorsport kampioen en in de F1 teamgenoot van Ayrton Senna bij Toleman. Hij is misschien wel het beste voorbeeld van iemand die in de F2 is blijven hangen zonder écht uitzicht te hebben op een F1-zitje. Snel genoeg om met al zijn ervaring een nuttige kracht te zijn voor F2 teams, niet snel genoeg om een zitje in de F1 af te dwingen.

Nyck, die al sinds 2010 deel uit maakt van McLaren’s opleidingsprogramma voor jonge coureurs, doet er dan ook goed aan zijn teamgenoot dit jaar te verslaan. In Monaco lukt hem dat door bij de start meteen de kop te pakken en die daarna niet meer uit handen te geven.

Dankzij het geslaagde weekend is de Vries nu opgeklommen naar de tiende plaats in het kampioenschap met 27 punten. Het gat met de top is echter groot. Ferrari-junior Charles Leclerc staat eerste met 77 punten. Onlangs werd teambaas Zak Brown van McLaren nog gevraagd of hij nog steeds kansen ziet voor Nyck om ‘de nieuwe Stoffel’ te worden. Zak antwoordde bevestigend. Realistisch gezien moet Nyck daarvoor echter nog beter gaan presteren in de F2, hoewel hij daarbij deels afhankelijk is van zijn team.

Maar goed, de champagne proeven op het hoogste trapje van het podium in een hoge raceklasse, dat pakken ze de man uit Sneek in ieder geval niet meer af.15 reacties

F1 in Monaco wordt elk jaar gewonnen door Monegask ..

Dat is traditie ..
@lincoln:
Het is zo goed als onmogelijk Monegask te worden als je niet als Monegask geboren wordt.
@super: Dat ligt eraan wat je onder Monegask verstaat.
Bestaat de originele Formule 2 dan niet meer? Bij mijn weten waren Formule 2 en GP2 twee parallel bestaande raceklassen..?
Leclerc, is dat niet die coureur die in een aantal ronden van plek 14 naar plek 1 wist te racen?

OT: knap gedaan, en nu hopen dat hij goed kan blijven presteren!
@jobberns: klopt, wel op verse banden. Maar toch indrukwekkend
Moet je uberhaupt op dit moment ‘de kans ‘ willen krijgen om nu voor mclaren f1 te mogen rijden?
Dit is toch mclaren?
Nyck de Vries…te lang blijven hangen in lagere klasses waar coureurs waar hij tegen reed allang de F1 gehaald hebben. Spijtig voor hem maar de Formule 1 gaat het niet meer worden
@maarten020: Ik vrees er soms ook voor. Het is een goede coureur, maar geen natuurtalent.
@berlinetta: klopt..en het is ook gewoon een lieve jongen die niet op de voorfront treed..en je moet wel een beetje mondig zijn en af en toe een elleboog willen uitdelen op de absolute top te bereiken.
En dan zijn de plekken 2,3 en 4 in de 24u van Nurburg momenteel ook bezet door Nederlanders en Belgen (en hun teamgenoten natuurlijk). Prima raceweekend.
Wat is eigenlijk het nut van die omgekeerde startopstelling? Als je wint, word je dus gestraft.
@berlinetta:

Ik weet bijna niks van racen, en helemaal niets van de formule 2.

Maar wat ik denk:

Ze rijden twee races, en waarschijnlijk maar één kwalificatie. Dan zou het voordeel om twee keer als eerste te mogen starten te groot zijn denk ik.

Geen flauw idee of het klopt, maar het lijkt me het meest logische.
Goed te lezen @autoblog dat ook de F2 aandacht krijgt al was Nyck gisteren al de winnaar…

Nyck gefeliciteerd!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).