Officieel: dit is de Audi Q3 Sportback

Auteur: , 52 Reacties

Een nieuwe niche die door Audi gevuld gaat worden.

Volgens Audi is er klaarblijkelijk behoefte aan een Q3 met een aflopende daklijn en zie hier de geboorte van de Q3 Sportback. Voor als een reguliere Q3 te saai is en een A3 Sportback de pupillen ook niet geven wat ze willen. Het segment van dit soort auto’s is groeiende en daar geeft Audi dan ook volstrekt logisch een antwoord op. Just give them what they want.

Officieel: dit is de Audi Q3 Sportback

Het design van de Q3 Sportback maakt de auto voor het oog langer dan de reguliere Q3. Volgens de Duitse autofabrikant is dat effect optischer groter dan de werkelijke veranderingen. De Q3 Sportback is slechts 16 mm langer in vergelijking met de Q3. Daarnaast is de auto 29 mm lager. Nu we toch bezig zijn met het benoemen van cijfers. De Q3 Sportback is 4,50 meter lang, 1,55 meter hoog en 1,84 meter breed. De wielbasis is met 2,68 meter gelijk gebleven. Aangezien de aflopende daklijn pas na de achterdeur echt scherp begint te worden hebben de achterpassagiers nog steeds voldoende hoofdruimte. De bagageruimte van deze vijfzitter bedraagt 530 liter, of 1.400 liter met de achterstoelen plat. Het interieur is nagenoeg gelijk aan de reguliere Q3.

Officieel: dit is de Audi Q3 Sportback

Audi brengt de Q3 Sportback met diverse benzine- en dieselmotoren op de markt. Van een (plug-in) hybride is nog geen sprake. Wel is de Q3 Sportback 35 TFSI 1.5-liter benzinemotor een MHEV (mild hybride). Naast een 35 TFSI (150 pk) komt de SUV Coupé er als 40 TFSI (190 pk), als 45 TFSI (230 pk), als 35 TDI (150 pk) en als 40 TDI (190 pk). In alle gevallen zijn de motoren standaard gekoppeld aan een S-tronic zevenbak. Met uitzondering van de 1.5 TFSI en de 2.0 TDI is Quattro standaard op de Q3 Sportback.

De marktlancering van de Q3 Sportback is in de herfst van dit jaar. De Audi beleeft zijn publieksdebuut over een paar maanden op de IAA in Frankfurt. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend. Een video van de Q3 Sportback, waar we de auto in detail bekijken, check je op Autojunk.

Hier is de Audi Q3 Sportback in het echt52 reacties

Minder erg een misbaksel dan de X3 en GLC coupé, maar hier komt mijn spaghetti toch van naar boven.
@sanderp: Ik heb dat precies andersom, het is trouwens, zoals eerder is vermeld, een X2 concurrent. Welke ik een stuk geslaagder vind dan deze uit z’n verband getrokken Audi. Overall heeft hij een te holle/bolle buik/rug, zoals een poepende hond. De A7 eerste generatie, had hier ook al last van alleen komt het bij deze nog sterker naar voren op z’n hoge poten. De concurrenten vind ik iig een stuk geslaagder qua design. Ben beter van Audi gewend.
Eigenlijk nog niet zo verkeerd…
Mwah vind hem niet zo!
Beter dan de x4 en glc coupe, maar zeker niet mooi.
@pietertjep85d: dit is een x2 en GLA (coupe) concurrent
Ach, wat schattig. Een mini-Urus!
Ik ben geen fan van de SUV trend en nog minder van SUV coupés, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik deze best goed gelukt vind. Hij is een stuk knapper en oogt veel minder lomp dan de GLC coupé en X4. Maar goed, datzelfde flikte Audi ook al met de grotere SUV’s, de ahterkant van Q8 oogt in mijn ogen veel meer in balans dan die gedrochten van Mercedes en BMW.
@Edge: dit is geen x4 concurrent maar een x2 concurrent.

Ongelofelijk hoeveel mensen in die marketingval trappen. Ik moet er zowat elke dag op wijzen dat een a1 niét de evenknie is van de 1-serie (maar van de mini)
@poeperman: waar zegt hij dat ’t een concurrent is van de X4? Hij zegt alleen dat ‘ie ‘m minder lelijk vindt dan de X4…
@sirprize: Dat het vergelijk onbewust wordt gemaakt is des te meer de bevestiging van een geslaagde marketing val.
via iPhone app
@sirprize: Nee. Hij vergelijkt rechtstreeks met dit model, terwijl het geen concurrent is. Je gaat een Mercedes C-klasse ook niet rechtstreeks met een BMW 5-serie vergelijken qua uiterlijk? Auto’s zitten in andere klassen.
@scorpion80: eigenlijk kan dat wel, want een C klasse lijkt qua uiterlijk sprekend op een E klasse die dan wel weer met een 5 serie moet concurreren. Dus als je de 5 serie mooier vind dan de C klasse hoef je ook geen E klasse… of zo iets….
@poeperman: je bent er maar druk mee….
@nautique206: maar dit lijkt me toch echt een concurrent voor de X1!
@poeperman: Ik weet heel goed dat de Q3 Sportback een maatje kleiner is dan de X4 en GLC. Ik haal die auto’s specifiek aan omdat beide modellen zo’n zelfde coupé achtige daklijn hebben, en het in die gevallen veel minder goed uit de verf komt. Je mag er wat mij betreft ook Cayenne Coupé invullen, of Renault Arkana, daar pakt het ook niet goed uit.
@poeperman: elke dag? Je bent BMW verkoper?
En weer een auto met schijtende hond syndroom
Ik vind em best geslaagd, alleen die grilles zijn echt te groot geworden, erg zonde van de designs.
Sow die is lelijk!
Ik snap de verwarring rondom Q4 maar zo wordt de naamstrategie wel heel erg onlogisch.

Opzich een knap ding, heb de Q3 nou al wel eens in het echt gezien en dat is een veel beter ogende auto dan de eerste generatie, met name de achterkant. Dit weet ik nog niet zo. Inderdaad minder lomp dan de X4 of GLC, maar echt mooi is het nou ook niet.

En als ergste van alles: wat is het ding weer kansloos. Een Q3 maar dan minder goed, want hij is ‘sportief’. Yeah right. Als men nou eens A5’s en TT’s kocht in plaats van deze gedrochten.
@720s: dit is een x2 concurrent!
@poeperman: de X2 is een soort opgehoogde hatchback. De X4 heeft net als deze Q3S een aflopende daklijn. Dan zit je in een compleet andere league op het gebied van styling. Vandaar het vergelijk. Men vergelijkt nu ook auto’s als de Kona en de Tesla Model 3 omdat ze een gemeenschappelijke factor hebben naast ‘wat voor soort auto’s ze mee “moeten” concurreren’.
Nee dit ligt niet bepaald lekker op het netvlies, rare verhoudingen en spatbord bollingen.
Wat is de doelgroep, Jupiler League voetballers?
De zoveelste SUV voor het met de massa meelopende gepeupel dat meent zich te kunnen onderscheiden door zich mainstream te profileren.
@johnwaters: nee de sedan peupel ging niet mee met de massa want daar zijn er zo weinig van verkocht. De sedan is dood. Get on!
Ik ben het overzicht verloren, maar is de directe concurrent niet de x2 i.p.v. x4?
@alloallo: helemaal juist!
Beenruimte houdt achter ook niet over. De voorstoelen staan ver naar voren en de rugleuning staat oncomfortabel rechtop….
Dan was PSA echt vooruitstrevend met de DS4 sportback.
Verlagen en groter lichtmetaal eronder dan heb je best een leuke auto.
@focusrs1: ja klopt, een hatchback
Ik kan het interieur niet mooi vinden met dat touch display en dat afgeplatte stuur.
In feite is dit dus een A3 Allroad met meegespoten bumpers maar zonder standaard 4WD?

Sowieso is het een teken dat je SUV dus te krap was en dus nutteloos was: Geen sport, geen utility, dus slechts een vehikel.

Kan me ook niet heugen er recent een gezien te hebben.
Fugly, next!
Wederom voor het type voertuig niet verkeerd, maar doe mij toch maar gewoon een normale A3.
Ligt het aan mij of doet Audi het momenteel helemaal niet zo goed qua nieuwverkopen? De nieuwe A6, A4, Q3, Q5 noem maar op, ik zie ze allemaal veel minder dan hun directe rivalen uit München en Stuttgart.
@rutgerg: Om antwoord te geven op mijn eigen vraag de cijfers erbij gepakt en het gat is nog groter dan ik dacht. Verkopen 1-1-19 – 30-6-19. Audi: 6780, Mercedes: 8929, BMW: 12.580. Bizar dat BMW gewoon bijna 2 keer zoveel verkocht als Audi. Werk aan de winkel bij Pon.

* Bron: Bovag verkoopcijfers.
@rutgerg: is toch heerlijk. Kopers komen er achter dat er iets beters te koop is in dat segment of opteren voor een Skoda, simply clever 🚗
@monsieurleloure: Inderdaad vroeger had Audi veel dingen die VW’s en Skoda’s niet hadden. Tegenwoordig krijgen de ‘mindere’ merken het ook allemaal, denk bijv aan de virtual cockpit..
@rutgerg: ik ben wel redelijk Audi-fan (ja klopt, ga maar haten), maar hier moet ik je inderdaad gelijk geven. Die virtual cockpit was een gouden zet, het oogt en werkt fantastisch, overzichtelijk, eigenlijk zou je het in elke auto willen hebben. Tegelijkertijd is het kneiterduur en profiteren goedkopere auto’s ervan om die paar duizend euro te laten liggen ten opzichte van twee normale tellers en een klein LCD-schermpje in het midden. Door dit soort opties door te voeren naar VW’s, worden VW’s duurder en verliest Audi hun USP’s.

Een tijdje geleden oriënteerde ik samen met mijn vader op een nieuwe auto. We maakten een proefritje in de SEAT Arona en de Audi Q2. De Audi Q2 zou dan eentje zonder enige optie worden, terwijl we in dat budget de Arona konden kiezen met het op één na duurste pakket (dan krijg je LKA, ACC, Apple CarPlay, allerlei metallic lakken met contrasterend dak, sportpakket, LED-verlichting rondom, sportvelgen, you name it). Ook de motor was in beide een 1.0 TSI, in de SEAT levert die 114 pk en in de Audi 115 (volgens mij). Het verschil zit hem dan kennelijk in de afwerking en het rijgedrag, en dat klopt: de Audi reed iets lekkerder en de materialen zagen er wat mooier uit. Maar het is niet zo dat het dashboard van de SEAT bestond uit spuug en papier-maché en het voor geen meter reed. Het stak allemaal prima in elkaar. Bij Audi ietsje beter, maar daar betaal je dan ook de hoofdprijs voor.

TL;DR het probleem is niet dat Audi hun luxe verliest. Het probleem is inderdaad dat deze luxe in hele aantrekkelijke vormen in goedkope(re) auto’s wordt gestopt. Uiteindelijk is het voor mijn pa een Arona noch een Q2 geworden, maar als het één van die twee was geworden, dan weet ik bijna zeker dat het de SEAT zou zijn.
@720s: ik ga niet haten hoor. Prima als je Audi fan bent. Ik heb er niks tegen ben alleen zelf een BMW man. Ik vraag mij oprecht af waarom audi in NL veel minder verkocht wordt dan de andere twee. Zou het zijn omdat ze geen duidelijke identiteit (meer) hebben. BMW is duidelijk op sportief rijden gericht waar mercedes op comfort mikt. Audi was altijd gewoon clean neutraal en erg goed afgewerkt. Probleem is dat de VW’s dat ook zijn tegenwoordig. Ik zou oprecht geen a4 kopen als je voor minder een grotere, nagenoeg even goed afgewerkte Passat kunt kopen.
@720s: Ik denk zomaar dat die virtueel cockpit (wat een naam) goedkoper is dan reguliere tellers. Ondanks Audi je anders doet geloven.
Niet slecht. Ben heel benieuwd naar de RS Q3 Sportback met heerlijke vijfcilinder die al gespot is…
Dit is de eerste uit het kakkende hond segment die ik wel geslaagd vind.

De proporties kloppen ergens wel. Zou deze best willen leasen.
Kan me niet voorstellen dat hier een markt voor is
@baklava: inderdaad.

Hier is geen vraag naar, hier is vraag voor gecreëerd.
@markos78:
Toen alleen Ssangyong nog zo’n misbaksel in de aanbieding had, wilde geen hond hier er een. Toen de zelfuitgeroepen premiummerken er mee kwamen wilde ineens iedereen met geld en zonder goede smaak er een.
Stiekem gewoon een leuke wagens. SUV’s die op hatchbacks lijken maar niet al te lomp groot zijn (X6 en GLE) zijn veel leuker dan de stationwagen SUVs.
Citroën C4 aircross?
Een nieuw product van VAG zonder doorlopende achterlichten?
Het interieur van Audi gaat steeds meer lijken op mijn oude Peugeot 308 lease-slet.. Voorsprong door techniek, achterstand in design?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).