Officieel: Hyundai’s bijtellingsknaller, de Ioniq

Auteur: , 46 Reacties

En ze leveren hem meteen maar in drie verschillende uitvoeringen...

We hadden er al eerder over geschreven, maar nu is hij dan helemaal officieel. De Hyundai Ioniq met als belangrijkste wapenfeit dat hij in drie verschillende smaakjes op de markt komt. Je kunt hem volledig elektrisch rijden, maar ook als hybride of zelfs als plug-in hybride. Dat is nog nooit gedaan door een autofabrikant, aldus een trotse Hyundai.

Wat ook wel een leuk dingetje is van de Koreanen, ze hebben de Ioniq helemaal vanaf scratch ontwikkeld, hij deelt helemaal niks met zijn broertjes en zusjes uit dezelfde stal. En dat is bij veel merken wel anders, zoals bij Toyota, dat naast de Prius eigenlijk alleen maar hybride-meuk in bestaande modellen stopt. Dat heeft voor de Koreaan als voordeel dat het accupakket niet ergens achteraf moest worden weggestopt, maar dat dit in de bodemplaat geïntegreerd kon worden en dat is weer goed voor een laag zwaartepunt. Verder is de koets volgens het persbericht voor 53% in elkaar gezet met ‘supersterk staal en superlicht aluminium’. Doet het altijd goed op feestjes, zulke feiten. Moet je maar eens proberen. Als je er eentje kiest met een benzinemotor, dan krijg je een 1.6 -je met 105 pk. Samen met de elektromotor levert hij maximaal 152 pk. En wat superhandig is; als je hem elektrisch rijdt krijg je op sommige delen van de snelweg nóóit een bekeuring, zijn top is dan namelijk precies 120.

Wat is nog meer goed om te weten over deze auto? Ja. Dat ie komende zomer in de showrooms staat, dat de elektrische versie en de gewone hybride als eerste leverbaar zijn en dat de plug-in variant wat later komt. En voor iedereen die een beetje goedkoop wil stekkeren, de elektrische variant rij je al met 4% bijtelling. Katsjing!!46 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Lijkt een stuk beter dan zon afschuwelijke prius
Rond Rotterdam krijg je met 120 toch een respectabel bedrag om te betalen hoor. Saaie auto trouwens.
Ik vind hem er erg degelijk en ingetogen uitzien. Oordelen of hij mooi is doe ik wel als ik hem in het echt zie, maar zoals op de foto’s vind ik dat het design van de Prius hier zeker van kan leren.
Wat is de range? Hoeveel gaat het kosten? Ook best belangrijke vragen lijkt me.
@lekbak: Als ik had geweten had ik het voor je opgeschreven. Maar dat zetten ze dan weer niet in het persbericht. Raar eigenlijk.
Het is vooral de vraag wat de cijfers worden. De elektrische variant zal niet ineens storm gaan lopen, hij zal het vooral van de hybrides moeten hebben. In de Zuid-Koreaanse verbruikstest haalde de normale hybride 4,5 l/100 km. Dat valt mij wat tegen voor een hybride…
@Citrofiel: Maar het zijn wel “echte ” cijfers..
@norge: Ik ben niet op de hoogte van de verschillen tussen de Europese en Zuid-Koreaanse verbruiktests, dus ik wil er nog niet te veel conclusies aan verbinden.
@Citrofiel: Nou… Voor iemand die “nog niet te veel conclusies aan wil verbinden”, heb je na koud twee uur anders wel al drie conclusies… ;-)
@jetlag: Scherp, tot op zekere hoogte. De eerste veronderstellingen doe ik onafhankelijk van het verbruikscijfer. Elektrische auto’s zorgen niet voor aantallen deze jaren, dat zie je in bestaande gevallen. Slechts de derde (dat 4.5 l/100 km niet laag lijkt) heeft daar betrekking op, die had ik inderdaad niet moeten doen.
@Citrofiel: Ik heb net gekeken op de Koreaanse Toyota website en de huidige Prius haalt daar een verbruik van 4,76L/100km dus de Hyundai is wel degelijk zuinig
@remco: Mooi, bedankt voor het doen van de moeite waar ik me van onthield.
Ach ja, slimme auto dat zeker. Maar hebberig word ik er niet van.
Niet onbelangrijke vraag:
Hoeveel KWh passen er in de batterijen van de 3 versies?
En als je m zonder motor besteld, heb je dan een extra opbergvak voorin? En krijg je dan meer of sterkere elektro motoren?
@gregorius: extra accu’s lijkt me dat je dan krijgt. Je hebt dan immers niet meer de verbrandingsmotor om je verder weg te brengen…
Prima kar, ziet er erg serieus uit. Ik ben benieuwd hoe deze het gaat doen in NL!
Dit is gewoon de spirituele opvolger van de Civic Hybrid… Maar wel fijn dat je met deze kar niets te zoeken hebt op de linkerbaan.
@Jochempie: Inderdaad de opvolger van Civic Hybrid. Maar het natuurlijk juist de perfecte wagen voor de linkerstrook. Dit is namelijk een typische leasewagen en de linkerstrook is het exclusieve domein van de leasewagens. Immers leaserijders betalen het meeste belasting van allemaal. Ze betalen naast de BPM de accijnzen die particulieren ook betalen ook nog bijtelling.
@mashell: juist ja, jij snapt het een en ander niet helemaal…

Een leaserijder betaalt geen bpm en andere accijns. Dat doet de leasemaatschappij. Een leaserijder betaalt alleen maar bijtelling, zelfs geen brandstof meestal. Een enkele zelfstandige die least moet ook zelf het leasebedrag ophoesten en de brandstof, maar die heeft dan ook weer andere voordelen…
@lekbak: En een leaserijder kan z’n spaarcentjes aan iets beters besteden dan de aanschaf van een auto..
Ziet er goed uit en Hyundai kennende zal het met de kwaliteit ook goed zitten..
@norge: je zou bijna denken dat jij in een hyundai rijdt…
@norge: Vind je? Had de achterkant al gezien in een eerder bericht en stond me wel aan, maar het smoelwerk vind ik niet mooi…
@Esprit_de_Flandre: ja , echt ;)
Op de kant na best aardig voor een (semi) elektrowaggie
Prima looks en vooral mooie techniek voor een compacte middenklasser. Als ik mocht kiezen tussen dit of een Prius dan wist ik het wel.
super super super
Die naam…. Ioniq… wat rij je een Ioniq klinkt toch niet

Design is wel stuk beter, dan van de Prius
De achterkant vind ik niet echt mooi, maar de voorkant kan er prima mee door. Eens kijken wat Hyundai prijstechnisch voor elkaar kan krijgen om onder te Prius te komen
Ziet er goed uit en Hyundai kennende ook een prima garantie (Iets wat Duitsers/Fransen/Zweden helaas nooit aandurven). Wel jammer dat ze zo weinig specs bekend maken, hoeveel CO2 / rijbereik etc etc
Dat dit nog nooit gedaan is lijkt me wat overdreven (Bijv MQB platform met e-golf en golf GTE).
@rvvm: Goed punt voor @nicolasr , je realiseert het minder doordat de Golf er zo normaal hatchback-erig uitziet, maar dat platform is inderdaad ook zo ontworpen dat er geen ruimtebeperking voor mens/bagage is bij het plaatsen van accu’s: “De technische basis van de Golf is zo ontworpen dat er plaats is voor elke vorm van aandrijving. De accu’s zijn netjes in de vloer weggewerkt, zodat de kofferbak even groot is als bij elke andere Golf (380 liter)”
@Citrofiel: Het klopt wat je zegt. Maar wat (volgens het persbericht) nog nooit is gedaan, is dat een nieuw model direct in de drie genoemde smaakjes leverbaar wordt. Dat ging niet over het platform. Een Tesla is ook ontworpen met de accu’s op de bodemplaat. Een i3 ook, maar die zijn er niet als elektrische, gewone hybride of plug in.

Dat was een beetje het dingetje!

Maar bedankt voor het constructief meedenken, daar hebben we wat aan! (Duim-omhoog-emoji)
@nicolasr: Oh ja, de drie smaakjes waren anders dan ik in mijn hoofd had. Niet elektrisch-hybride-brandstof, maar elektrisch-plugin-hybride. En de Golf is überhaupt niet als non-plugin hybride te verkrijgen.
Tja, als je zulke nuances gaat zoeken introduceer je altijd iets nieuws. Maar goed, dat is het idee van persberichten hè, alles mooier maken dan het is. ;)
@Citrofiel: Da’s niet waar. Wie voor de GTE kiest, levert dik 100l bagageruimte in tov. een reguliere Golf 1.4TSI (272l vs. 380l) Met andere woorden de GTE heeft een kofferruimte die zelfs (fractioneel) kleiner is dan de Polo (=280l)
@jetlag: Hm, ik had de gegevens van de E-Golf opgezocht en ging er vanuit dat het bij de GTE dan ook mee zou vallen. Op zich is het logisch dat er bij de GTE wel ruimte verloren gaat, daar moeten twee aandrijflijnen in ipv één.
Het lijkt wel of hier de Kia RIO als basis dient. Lijnen en plaatsing van alle dashboard elementen. Het zou ergens ook logisch zijn aangezien het merken zijn die platformen enz delen met elkaar.
Dit is toch nog steeds geen mooi wagen waar je warm voor loopt??? Leuke opvolger voor een Prius rijder die zich eindelijk eens ietsje minder wil schamen…
Blauw. Waarom altijd blauw? Bij Toyota, bij Volkswagen, bij Hyundai. Het is hybride en dus blauw. Verschrikkelijk.
@phaeton: men kiest blauw omdat de autoindustrie al teveel groen voor alle eco modellen gebruikt heeft. Blauw is dus letterlijk het nieuwe groen.
Best een knap design, alleen ik ben geen fan van die coupélijn. Deze auto zonder al die hybride-shit en met een sedan achterkant zou best nog wel eens tegen een BMW 3 serie of Mercedes C gezet kunnen worden.
Wel duidelijk waarom ze bij de ‘gelekte’ plaatjes de voorkant niet toonden. Yuk!
Spuuglelijk (vind ik).
Is dat een NA 1.6? Of een turbotorretje? Specs doen vermoeden dat het om een NA 1.6 gaat. Toch vreemd dat ze de combi met een kleinere turbo motor niet hebben gedaan. Had je de uitstoot wellicht nog verder omlaag kunnen halen. Vind het geen lelijke auto. Ook niet heel spannend maar dat wordt ook niet gezocht in dit segment.
Hij is niet mooi. Maar het is wel een mega prestatie van hyundai dat ze dit voor elkaar hebben gekregen. Ik denk dat we hem veel gaan zien hier in Nederland.
Van binnen mooi, van buiten…mwah ik loop er niet warm voor.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).