Officieel: parkeren in Amsterdam voortaan 7,50 euro

Auteur: , 37 Reacties

Alle ratio is uit het raam geworpen.

Officieel: parkeren in Amsterdam voortaan 7,50 euro

In aanloop naar de zomer kwam er al het een en ander naar boven drijven over de toekomstige parkeertarieven in Amsterdam. Naar verluidt moest een uur parkeren in het centrum van de hoofdstad vanaf volgend jaar 7,50 euro kosten. 2,50 euro duurder dan voorheen, dus. Vandaag heeft de gemeente deze plannen bevestigd.

Om precies te zijn gaan de parkeertarieven vanaf april 2019 fors omhoog. Zoals gezegd moet een uur parkeren middenin het centrum van de stad voortaan 7,50 euro kosten. Met de prijsverhoging wil de gemeente Amsterdam mensen forceren voor een andere vorm van mobiliteit te kiezen, wanneer bezoekers besluiten naar de hoofdstad te willen komen. Met name in gebieden waar auto’s volgens het bestuur niets te zoeken hebben – de historische binnenstad, bijvoorbeeld – wordt het tarief de lucht ingeschoten. Dit om het zogenaamde waterbedeffect (verschuivende parkeerdruk) tegen te gaan.

Dat de parkeertarieven flink duurder worden, betekent overigens niet dat je straks overal 7,50 euro moet betalen. Hieronder zie je een duidelijk schema van de toekomstige prijzen in Amsterdam.

Officieel: parkeren in Amsterdam voortaan 7,50 euro

Het is de bedoeling dat men de binnenstad in de toekomst zoveel mogelijk gaat proberen te vermijden met de auto. De verschillende en goedkopere P+R terreinen aan de rand van de stad moeten uitkomst bieden voor bezoekers en toeristen. Vanuit die parkeerplaatsen kan men gemakkelijk overstappen op het openbaar vervoer. Naast het feit dat de gemeente deze extra inkomsten investeert in betere “bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad”, wordt er de komende jaren nog eens 400 miljoen euro gestoken in nieuwe trams, metro’s, zero emissiebussen en ov-infrastructuur.

Tevens wordt de bezoekersregeling voor inwoners van de stad verruimd. Momenteel mogen Amsterdammers 10 to 30 uur aan parkeerkorting geven aan hun visite, maar dit wordt verhoogd naar 40 uur. Zodoende kunnen zij de visite maandelijks voor een langere periode 50 procent korting geven.

Beeld: Audi R8 met parkeerskills, via @diederik88837 reacties

ah mooi, ga ik nog snel ff met de auto naar Amsterdam nu ik het me nog kan veroorloven.
@escort77: ik ga alleen maar op zondag naar Amsterdam. Zijn de winkels ook open en het parkeren gratis, zelfs op de PC Hooftstraat.
@erik2907: dat is idd wat ik ook doe. Niet verder vertellen anders doet iedereen dat straks!
@alassad: Parkeren is niet gratis op zondag in Amsterdam
Ik reken alles nog terug in guldens, kan ik beter mee stoppen. Wat een waanzin. Sterkte daar, zal nog wel meer van dit soort onzin uit Femke’s hoed komen.
@terazino: mwoah, als je ook nog naar VHS banden kijkt en cassettebandjes luistert kun je er best mee doorgaan, maar echt modern is het niet ;)
@terazino: daar had je in 2002 al mee moeten stoppen, we zijn 16 jaar verder.
@terazino: Zo reken ik alles om naar Yen. En ik kan je vertellen, dit loopt de spuigaten uit!!
De parkeerkorting is dan wel aardig.
Maar om het nu 7,50 te maken, dan maak je er meer een klassensysteem van. De echt rijken maakt het geen reet uit of ze 20 of 50 euro uitgeven aan parkeren tijdens een bezoek.
Maak er dan een systeem van dat je max 30, 60 of 90 minuten kan betalen; dan kan je voor een dingetje even met de auto iets in de stad ophalen; maar forceer de bezoeker een P+R terrein te nemen.
Groenlinks is de grootste partij in Amsterdam; het ‘links’ gedeelte in die naam, lijkt me toch niet echt aansluiten bij die 7,50.
@gregorius: ach ja behalve de parkeertarieven zijn de tarieven van afval ook al omhoog. Bij groenlinks laten ze de burger dus betalen. En willen ze extra vluchtelingen opnemen. Oftewel: wilt u meer betalen en meer problemen (uitspraak op basis van NOS journaal van gisteren over een locatie in R’dam) stem dan vooral groenlinks. Oja, een wilde gok is dat de volgende maatregel weer meer mensen/automobilisten meer moeten betalen en de pineut zijn. Enige voordeel is dat ik mij dan weer erg druk kan maken om domme mensen en een leuk artikel op autoblog kan lezen
@gregorius: vind het eigenlijk wel goed. Voor de leefbaarheid van de stad en zijn bewoners is het alleen maar beter. Het auto bezit in NL neemt nog steeds toe. Ben daar zelf ook schuldig aan….. Met nieuwe metro en de trams is Binnenstad van Amsterdam met openbaar vervoer prima bereikbaar.
De meeste rijken denken niet zoals jij veronderstelt. Die denken niet “ik kan het makkelijk betalen dus ik geef nergens meer om”. Meestal wordt je rijk door slim met je geld om te gaan. Ook een miljonair vindt 7,50 voor een uur parkeren teveel!
Lol mijn collega was verbaasd dat ze in Gouda een tientje kwijt was voor vier uur parkeren. Ik zei ook al; ja dat is inderdaad goedkoop! Zij vond het duur blijkbaar.
@gulli: 2 euro voor een dag… In Drachten.
Succes met de linkse ellende daar! Dit is toch wat ze willen?
Haha probeer eerst maar eens in het centrum te komen.
@qoekje: Gelukkig een burger die The Big Picture ziet. De laatste keer dat ik nog zo naïef was om met de auto de 020-Binnenstad te bereiken is alweer 208 weken geleden. Ik moest zo’n 180 fietsers, 211 scooters, 78 skateboarders en 4 bakfietsen ontwijken. Bewoners daargelaten, wie in Grote Smurf-zijn-naam wil nog met de auto de binnenstad in?
@iphonistvongates: Wie wil er uberhaupt nog naar Amsterdam, behalve verkeerd geinformeerde touristen ?
@seicilindri: Haha, de verkeerd geinformeerde toerist gaat naar Volendam en wordt wijsgemaakt dat dat ´groot Amsterdam´ is.
Je bent sowieso gek als je met de auto naar Amsterdam gaat. Trein is veel makkelijker (ook steeds duurder).
@baklava: sowieso gek als je uberhaupt naar amsterdam ga.
Ja want die P&R’s zijn ook zo lekker! 9 van de 10x vol of op een locatie waar je struikelt over de ingeslagen autoruiten.
Sommige stukken zijn zelfs van €3,00 naar €6,00 euro gegaan (Dapperbuurt).

En @baklava de trein/OV is een slecht alternatief voor best veel gebieden van Amsterdam: tenzij je heel veel tijd hebt.

Amsterdam blijft en plekje voor de toerist en de elite (links en rechts).
@por100: en dan vind ik persoonlijk da als je als toerist naar Amsterdam gaat, je niet moet lopen zeiken over parkeer kosten. De kost om tot daar te geraken is er ook, de kost om te parkeren hoort er ook bij. (Hoewel 7.5euro/u echt achterlijk duur is). Hoewel, ik ken mensen die liever gratis parkeren en de auto als wrak terug vinden, dan dat ze bvb 30euro voor n dag parkeren moeten betalen maar dat de auto relatief veilig staat….
Laatst op een p&r geparkeerd en toen de noord zuid lijn gepakt. Sta je in een paar minuten in hartje centrum. Prima te doen. Dat de parkeerkosten omhoog zouden gaan was bekend, hier heeft groen links campagne op gevoerd. Hoewel ik niet in Amsterdam woon kom ik er graag. Het is mij wel wat waard als je weer gewoon rustig over de grachten kan lopen met vooral minder dronken Britse vrijgezellen party mannen. Minder verkeer lijkt me ook niet verkeerd, dus ben ik het er wel mee eens.
Je kan je auto gratis in Amsterdam Noord neerzetten. Daarna pak je je vouwfiets naar het veerpont over het IJ. Die gaat 24h per dag en is ook gratis. Een vouwfiets koop je tegewoordig voor een paar uurtjes parkeren.
Als ik naar Amsterdam ga, parkeer ik gewoon in zo’n garage van Parkmobile/Parkbee. Dagtarief van maximaal 15 euro. Oosterdok is ook nog een goede optie overigens. Als je een beetje slim bent, hoef je deze belachelijke tarieven niet af te tikken.
Ontzettend duur natuurlijk, maar zeer begrijpelijk. P+R locaties wel velen malen beter geregeld dan in Utrecht.
Wat heb je in Amsterdam te zoeken????
@raoufff: Ik heb regelmatig wel een feestje in Amsterdam, vaak verschillende locaties. Maar als je gewoon het ov pakt zit het allemaal wel snor daar. Auto’s in een grote stad werken gewoon niet.
Als je je huis wil laten verbouwen staan de verbouwingskosten gelijk aan de parkeerkosten.
Ik kan het declareren , al maken ze er een geeltje per uur van.
Dat krijg je met een groenlinks burgemeester. Ze hebben er zelf voor gekozen. Schrikkelijk. (groen)Links is gevaarlijk voor onze samenleving. Rechts niet
Je zou ook kunnen stellen dat 7,50 nog te goedkoop is. Als je kijkt wat de grondprijs is in Amsterdam, dan valt het nog mee. En wat doet een auto? Hij staat blik te wezen, en is bezig stil te staan. Dit is natuurlijk een zeer rationele benadering, maar doorboor behoorlijk steekhoudend. Op de Correspondent stond hierover een aardig artikel, en in een Podcast van de Correspondent is dezelfde journalist (Jesse Frederik) geïnterviewd. Dit is de link naar het artikel:
https://decorrespondent.nl/8716/de-oplossing-voor-bijna-alles-duurder-parkeren/524365882084-012b1d1e
Hoe da fuck gaat die auto wegrijden als die andere ervoor blijft staan ???
Goede nummerplaat wel…

Zeer Fucked-up audi TT
F*ck de grote stad! Hahahah niet dat het me uitmaakt maar dan komen er toch veel niet 👋🏻 dag inkomsten
De parkeergarages in Amsterdam zijn veelal onderbezet. Die eens vullen?
De gemiddelde amsterdam vind het allemaal prima dat linkse bestuur…de stad met de meeste steuntrekkers van heel
Nederland. De ware aard van links komt steeds meer aan het licht…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).