OM creëert ergernis met filmpje Monstertruckdrama

Auteur: , 19 Reacties

De Raad voor de Rechtspraak is verbaasd en zoekt een verklaring voor deze ongewone actie van het Openbaar Ministerie.

Monstertruck Haaksbergen

Een kleine recap: in Haaksbergen werd op 28 september 2014 een demo gegeven door een 1500 pk sterke monstertruck. Door een technisch mankement ging dat vreselijk fout. De truck reed in op het publiek, waarbij uiteindelijk drie mensen het leven lieten en tientallen mensen (zwaar)gewond raakten. Het OM achtte de bestuurder Mario D. schuldig aan dood door schuld, de gemeente Haaksbergen werd niet vervolgd, hoewel er ook veel vraagtekens waren bij hun rol in het verstrekken van de benodigde vergunning. Volgens velen had de gemeente zwaardere veiligheidsmaatregelen moeten treffen.

Uiteindelijk oordeelde de rechter een jaar geleden dat Mario D. de gevangenis in moest voor 15 maanden en een beroepsverbod van vijf jaar. De organisatie achter het evenement kreeg een geldboete van €25.000 euro opgelegd. Mario D. en de stichting gingen beide in hoger beroep.

Het Openbaar Ministerie heeft in aanloop naar het hoger beroep een video online gezet. In deze video verklaart Advocaat-generaal Simmelink dat Mario D. een hoge mate van schuld aan te rekenen valt en dat daarom een taakstraf of vrijspraak niet van toepassing kan zijn. Het zou geen recht doen aan de ernst van het incident. De advocaat van Mario D. eist vrijspraak of hooguit een taakstraf.

De Raad van de Rechtspraak stoort zich aan het filmpje, omdat het OM zich al voor aanvang van de zaak (die later deze week begint) uitlaat over de schuldvraag en de strafmaat. Bij een hoger beroep moet een zaak juist helemaal opnieuw bekeken worden, aldus de Raad van de Rechtspraak. Het OM verdedigt zich door in het AD te verklaren dat het belangrijk is dat er aandacht is voor het hoger beroep. Ook zegt men dat er geen nieuwe informatie wordt vrijgegeven, anders had men het nooit geplaatst. Heeft het OM zichzelf met een 1-0 achterstand opgezadeld voor het hoger beroep later deze week?19 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Het lijkt alsof het OM hiermee maatschappelijke druk op de rechterlijke macht willen creëren

Dat ze de uitspraak in een bepaalde richting willen duwen begrijp ik, maar dan is dit niet de juiste weg.
@granlusso:

Het OM .. voor al uw maatschappelijke ontwrichtingen ..
@granlusso: het OM wil gewoon dat de reeds opgelegde straf blijft zoals ie is, dus ze duwen helemaal (bij voorbaat) niks een bepaalde kant op. En de maatschappij zou naar mijn idee juist erg verontwaardigd zijn als de bestuurder wegkomt met een taakstraf voor 3 doden en veel gewonden. Dus het publiek hoeft in deze niet bespeeld te worden.
@vroaaar: Je hebt helemaal gelijk hoor. Maar als je het even los van deze specifieke zaak trekt, vind ik het verkeerd als men in de rechtbank of bij het hof een andere beslissing neemt omwille van de mening van het volk. Tuurlijk speelt maatschappelijke verontwaardiging een rol, maar het kan niet zo zijn dat daardoor de onafhankelijkheid in het gedrang komt.
Is en blijft een vreselijke zaak. Ik vind het maar moeilijk om hier een duidelijke mening over te kunnen vormen. Uiteindelijk is elke partij een verliezer.
De ene verontwaardigde stichting aap over de andere verontwaardigde stichting aap ..

Helemaal trots dat ik de financier ben van deze paralympische josti clubs die NL weer eens op de kaart willen zetten ..
@lincoln: Soms.. kan je ook gewoon te ver gaan. Vaak vind ik je wel ok qua humor maar nu..? Beetje sneu om de gehandicapten af te schilderen als iets slechts..
@ardonjr: Bij jou ontbreekt het vermogen om zelf na te denken over een dergelijke opmerking.

Probeer het nog eens een keer.
@ardonjr:

Ik betaal .. dus ik bepaal ..
@lincoln: we hebben wel goud gewonnen!
@lincoln: je hebt gelijk. Dat hebben ze in Somalië en Jemen beter geregeld.
@911targa:

Daar betaal ik geen belasting ..
dus kan me niet rotten wat ze daar doen ..
“Interessant, maar wist je al dat we weer een nieuwe driftcursus organiseren? Check het HIER!”

Lekker toepasselijke advertisement eronder…
@falcon: Hahah, lekker boeie die truck
Dit is geen autonieuws dus ik ga maar weer verder naar het volgende stukje…
Ik snap nog steeds niet dat die bestuurder had bedacht dat dat een veilig parcours voor hem was. Op filmpjes zie je hoe dicht dat publiek daar omheen stond. Nare zaak, voor alle betrokkenen. Hopen dat we er met zn allen iets van geleerd hebben.
@terazino: Zeker nooit rally gekeken, rakelings langs het publiek en met veel hogere snelheid.
Ohoooh!, zuurpruim Lincoln heeft weer wat MB’s uit zijn Lebara prepaid pakketje.
haha advocaat slimmerik hahaha

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).