Ontslag Jeremy Clarkson kan BBC 92 miljoen euro kosten

Auteur: , 56 Reacties

Ouch… De kwestie rond Jeremy Clarkson was al behoorlijk pijnlijk voor de BBC, maar we weten nu ook dat ze een ontslag van de Top Gear-ster ook flink zullen voelen in de portemonnee.

Top Gear trio

De Daily Mail pakte de rekenmachine er vandaag maar eens bij om uit te rekenen hoeveel ponden het succesvolle autoprogramma jaarlijks in het laatje brengt. Uit hun optelsom blijkt dat de commerciële tak van de BBC jaarlijks 92 miljoen euro binnen harkt met de verkoop van de Top Gear-uitzendingen aan andere landen, Top Gear Magazine, de live shows en de verkoop van DVD’s.

Het lijkt er volgens Clarkson sterk op dat de BBC hem de laan uitstuurt, maar voor ze een beslissing nemen, sommen we graag even voor ze op waar die 92 miljoen euro vandaan komt. De verkoop van het programma zelf is jaarlijks goed voor 69 miljoen euro, het magazine levert 10,2 miljoen euro op, terwijl er 10 miljoen euro verdiend wordt met live shows over de hele wereld. Dan hebben we nog de verkoop van DVD’s en andere merchandise, waarmee de resterende drie miljoen euro veilig gesteld wordt.

Is de BBC dat allemaal kwijt als Clarkson ontslagen wordt en er een nieuw trio op Top Gear gezet wordt? Laten we het zo stellen: het zou de populariteit van het programma waarschijnlijk geen goed doen, want Clarkson, Richard Hammond en James May zijn onlosmakelijk met de show verbonden.56 reacties

en is dit winst of omzet? Ik veronderstel dat er nog heel wat geld naar stunts gaat, auto’s die in de prak worden gereden, ontploffingen, cameramannen, scriptschrijvers, regisseurs, catering, 3 overbetaalde presentatoren…?
@breakingpoint: de catering was blijkbaar niet zo best hé.
@breakingpoint: ’t Zou me niks verbazen als ze helemaal niks betalen voor de auto’s die ze testen. Rijden 8 Kia’s in de prak voor een potje rugbyvoetbal? Iedereen kijkt ernaar en weet nu dat de Kia Cee’d dat kan, dus gratis reclame dat door iedereen gezien wordt.
@mercedesclk350: rugbyvoetbal? Soms snap ik mezelf niet. Ik bedoelde autorugby.
@mercedesclk350: zou wel eens kunnen. Ik skip trouwens altijd als ze weer één of andere balsport spelen met auto’s, pokkesaai, de eerste keer was het nog OK. Alle keren erna begint het wel je keel uit te hangen
@breakingpoint: Die vind ik juist altijd leuk…
@breakingpoint: is juist leuk! Vooral die met de Reliant Robin tegen TopGear Australia
@gieltj: Hey die was gisteren nog op tv!
@mercedesclk350: Vor de auto’s die ze testen zullen ze niks betalen, maar als ze auto’s kopen voor een challenge oid natuurlijk wel.
@donvincenzo: Maar het punt van een budgetchallenge is dat ze er zo weinig mogelijk voor betalen. Verzekeren ezv hoeft niet voor die auto ongeveer een weekje gebruiken en het toch de bedoeling is dat hij stukgaat. Daar ligt de BBC sowieso niet wakker van.
Ik zou clarkson voor mn geld kiezen
Ik moet eerlijk zeggen dat de afleveringen steeds meer lijken op een tv comedy, waarbij alle grappen en sketches vooraf geschreven geheel uitgeschreven zijn en er van spontaniteit weinig sprake meer is. Zo rouwig zou ik dan ook niet zijn als de serie van de buis zou gaan.
@wif1: Heb je dat allemaal zelf bedacht?
@carfreakjim: Uiteraard, jij schrijft je reacties niet zelf? Uiterst merkwaardig.
@wif1: Het punt is meer dat je dingen zegt die bij elk topic over JC langskomen.
@mercedesclk350: Tja, dat is inherent aan het specifieke onderwerp van gesprek, of moet ik het over de twitter foto’s van Yolanthe hebben? En ik ben blijkbaar niet de enige die dit vind.
@wif1: ik moet eerlijk bekennen dat mij hetzelfde gevoel me bekruipt. De laatste jaren was de show meer en meer een herhaling van sketches, grappen en grollen. Laatst nog eens een paar oude shows zitten kijken, bijvoorbeeld een met James May die een Fiat Panda uitvoerig test, dat was véél meer down to earth, maar desondanks zeker zo grappig als de vele supercars beproevinbeproevingen
Nogmaal, de BBC heeft het gewoon vanaf het begin verkeerd opgepakt met Clarkson. De reden waarom de BBC hem nog niet de laan heeft gestuurd is het geld mis gaan lopen. De BBC is nu aan het afwegen wat belangrijker is: heel veel geld of imago.

Jeremy Clarkson is hun grootste blok aan hun been en degene die ervoor zorgt dat ze belachelijk veel geld verdienen.
Dit zou alleen gelden als ze nog jaren zouden doorgaan,
het klinkt of hij sowieso geen zin meer had in topgear bij de bbc..
en het contract zou na dit seizoen zijn afgelopen…

En Clarkson is toch al over z’n houdbaarheidsdatum heen,
er is alleen nog een toekomst voor hem in topgear als pispaaltje…

damn wat zou ik hem graag en plein pubic op z’n smoel zien gaan…
@minimarcos: over zijn houdbaarheidsdatum? Dat is jouw mening.

Landen als Engeland zelf zijn gek op deze gescripte humor, ook amerika doet het prima.

En iemand die grotendeels verantwoordelijk is voor 92 miljoen is nog niet echt afgeschreven ;)

Zelf mag ik ook erg graag naar dit programma kijken.

Maar publiekelijk iemand zien vallen is nooit leuk vind ik.
@peke: Je hebt ook medelijden met Victor Müller en Bram Moszkowicz?
@donvincenzo: waar lees jij het woordje medelijden?
Goed lezen he.

Ik benoem alleen vrij duidelijke zaken: als je zoveel geld in het laatje brengt ben je gewoon niet afgeschreven, wat je mening er ook over is.

Daarbij geef ik aan dat publiekelijk vallen niet leuk is. Brammetje valt: terecht.
Victor: vast ook terecht (weet ik te weinig van om goed te oordelen).
Maar of dat zo publiekelijk moet worden uitgemeten: voor mij niet nodig.

Ik dacht al waar blijft ie. Toch nog een JC artikel voor vandaag.
Plus in ieder geval 1 MILJOEN! boze mensen die al een handtekening hebben gezet?! BBC zal zijn bekendheid verliezen in het buitenland?

Okal zeg je in Afghanistan: ”BBC”. dan zeggen zij: ”Top gear, also car explosives, nice!”.
‘…kan de BBC 92miljoen kosten’. Leuk omschreven weer.

De BBC kan op minder omzet rekenen. Het kost ze (behalve het eventuele afbetalen van Jeremy’s contract) helemaal niks.
@FlighTom: Jij weet blijkbaar het verschil tussen kosten en uitgaven niet…
@lexlfa: Ik snap het verschil wel, en zie ook in wat jij bedoelt; het kan zo zijn dat de BBC 92 miljoen minder in het laatje krijgt wanneer Top Gear stopt.

Het kan alleen overkomen alsof de BBC Clarkson 92mil moet lappen wanneer ze hem eruit gooien. Mede door; ‘maar we weten nu ook dat ze een ontslag van de Top Gear-ster ook flink zullen voelen in de portemonnee.’
Wordt leuk voor de BBC dan… #bringbackclarkson #jesuisjezza
Die clarksons heeft zich allang ingedekt!
Eeh.. Clarkson is sinds gister toch gewoon weer presentator bij top gear? Tenminste dat staat bij Hammond op z’n facebook..
@mclarenmercedes: Kan het niet terug vinden op zijn facebook?!
@mclarenmercedes: Ah, de klassieke fout dat je een niet-officiële facebookpagina voor echt aan ziet. Hammond heeft alleen een officiële fanpage en daar staat het niet op.
Op de columns van de drie presentatoren en de obligate advertentie voor de TV-show of DVD na staat TG Magazine toch al volledig los van het tv-programma, dus op dat gebied zal het weinig uitmaken.
@Edge: Als het programma verdwijnt, verliest het magazine ook veel aan commerciële kracht…
Top Gear is versleten, ’t is zelf een Morris Marina geworden waarvan de bestuurder (BBC directie) de jankende achteras (Clarskon) zat is en er een piano op heeft laten vallen.
Om er vervolgens achter te komen dat ze voor deze wagen 92 miljoen Euro per jaar kregen van de zaak !
@desjonnies: versleten? Met miljoenen tv kijkers!, menig tv producent zou stinkend jaloers zijn op zulke cijfers, goed de sleet komt er een beetje op maar met wat schaafwerk aan het format kan TG nog in lengte van jaren door.
@toniominestrone:
Sinds wanneer zijn kijkcijfers bepalend voor de kwaliteit van een TV programma ?
Ik heb nog NOOIT een aflevering gezien van Boer zoekt vrouw, Holland’s got talent , Holland’s next top model of Kids sing their little lungs to the pleuris to become a Dutch world famous popstar.
Noch iets van het Geer en Goor kaliber of heb ik ooit een episode gezien van goede tijden slechte tijden.
Allemaal van het zelfde idee en format en allemaal niet mijn smaak, maar de kijkcijfers die ze scoren !
(vooral Kids sing their little lungs to the pleuris to become a Dutch wolrd famous popstar schijnt te scoren )
Oh het songfestival ben ik steevast die avond in een rommelige loods waar het naar olie ruikt en benzine en waar gesleuteld wordt aan bolides…
@toniominestrone:
Voor een aflevering van Endeavour blijf ik thuis en trek ik een goede fles open !
@desjonnies: Tonio…minestrone, zegt niets over kwaliteit, dus een beetje rustig aub.
Iets voor K3
Grappig dat die producer die de klap kreeg waarschijnlijk straks ook de zak krijgt….
@norge: als je nadenkt is het hoogstwaarschijnlijk dat heel de tg crew de zak krijgt als clarkson eruit ligt…
10 miljoen voor die shows. Dat valt me tegen.
‘Kan’ dus bij lange na niet zeker
Hahahha fantastisch!
Ben ik de enige die het echt compleet ter recht vind dat die is ontslagen? Je personeel slaan mag never nooit niet en vervolgens loopt die op een gala de hele BBC de grond in te boren.
Volgens mij vergeet die ook waar die vandaan komt want bij seizoen 1 keek der echt geen hond naar de serie, en de BBC heeft toch wel mooi vertrouwen in hem gehouden en zendtijd gegeven, overigens is topgear zo een mega succes omdat de BBC wereldwijd word uitgezonden waarvan in bijna alle landen de BBC in het standaard pakket zit in plaats van achter een decoder.

Ze verliezen ook geen 92 miljoen want top gear is een paar jaar geleden verkocht aan de BBC dus ze kunnen het gewoon blijven uitzenden alleen dan niet met het huidige trio.
Ze zullen inderdaad wel wat kijkers verliezen maar ik vraag me af hoeveel? Mensen blijven denk ik toch wel kijken.
@teijeee: Nee, je bent de enige die uit een ei komt.
@teijeee: Ja, en dan zetten ze 3 nieuwe neer.. Iedereen kijkt en hoopt dat het even grappig en intressant is. Is het dat niet vallen er heel veel kijkers weg. Of ze kijken helemaal niet meer omdat Clarkson weg is en dat toch heel erg aan Top Gear vast zit.
Tja…dan heb je een probleem…bijna 100 miljoen is geen kattenpis.
92 miljoen op 5 miljard budget is….nog geen 2% gevalletje jammer maar helaas voor de beep.
Maar hoe zit het met de ontslag vergoeding, die zal toch ook niet misselijk zijn?
Slaan is gaan, niks ontslagvergoeding.
Daarom snap ik de NS niet, conducteur slaan = levenslang verbod op in openbaar vervoer komen. De conducteur heeft namelijk het recht op een veilige werkplek, dus gewoon locatie verbod levenslang voor de dader voor het OV. Lekker autoblog lezen en in de file staan (en aan het werk om je auto / leasebak te verdienen)
Clarkson heeft Top Gear vorig jaar verkocht aan de BBC..Die hoeft echt niet meer te werken. Die producer tekent z’n eigen ontslag.Denkt dat hij heel wat is maar is dus gewoon een heel dom kereltje.
@Alfarobert: in 2012 al.
Volgens mij gebruikt juist de BBC deze met beide handen aangereikte kans om TG de nek om te draaien. Na zoveel seizoenen is het wel weer eens tijd voor wat nieuws. TG is een persiflage van zichzelf aan het worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).