Onze Taal kiest ‘laadpaalklever’ als woord van het jaar

Auteur: , 34 Reacties

Hatsekidee.

Een woord dat enkele jaren geleden nog niet eens bestond heeft dit jaar ineens enorm aan terrein gewonnen. Door de influx aan nieuwe elektrische rijders is menig laadpaal veelal bezet. Het grote probleem is dat lang niet iedereen zijn auto verplaatst als deze is volgeladen. Zo kunnen andere EV-rijders er niet terecht en moeten ze haastig op zoek naar een vrije laadpaal. Deze zogenaamde ‘laadpaalklevers’ spreken blijkbaar tot de verbeelding. In het programma De Taalstaat van NPO Radio 1 heeft Genootschap Onze Taal vandaag namelijk bekendgemaakt dat deze term verkozen is tot woord van het jaar.

Met deze ‘overwinning’ herpakt het woord zichzelf op nette wijze, want eerder dit jaar was het Van Dale dat ‘blokkeerfriezen’ verkoos boven ‘laadpaalklever’. De twee partijen houden dergelijke verkiezingen ieder jaar afzonderlijk van elkaar en daarom is ook de insteek iets anders. Bij de verkiezing van Onze Taal wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het woord dat het jaar typeert. Hierom is het niet per se noodzakelijk dat de ‘kandidaten’ ook dat jaar zijn verzonnen.

Het woord ‘laadpaalklever’ ging er vandoor met 31 procent van de stemmen en won daarmee ruim van tegenstanders als ‘sleepwet’, ‘brexit‘ en ‘klimaatgekkie’. De jury omschrijft de term ‘laadpaalklever’ als volgt: “het verwijst niet alleen naar een opkomend fenomeen als de elektrische auto, maar laat ook op welluidende en humoristische manier zien hoe mensen zo’n innovatie gebruiken om er een extra voordeeltje uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek

Dat dergelijke praktijken niet bij iedereen in goede aarde zijn gevallen, is dit jaar wel gebleken. Afgezien van het feit dat er hele onderzoeken zijn gedaan naar de plaatsen waar laadpaalklevers het meeste toeslaan, is er tevens gepleit voor een manier om zulke mensen te beboeten.

Beeld: Jaguar I-PACE die waarschijnlijk niet aan het laadpaalkleven is, door @hhitalia34 reacties

Yo als ik een elektrowaggi zou hebben en iemand gaat plakken in me straat dan krijgt ie echt wel een cobra 6 onder ze ruitewisser.
@e36thuglife: cobra 6? Dit is Autoblog, hier zijn we fan van Cobra 11.
@e36thuglife: hahahaahah heerlijk
@e36thuglife: Me straat… man man man
Blokkeerfries was een veel krachtiger statement geweest, inclusief historische waarde, maarja, de grachtengordel komt niet verder dan hun eigen first-world problems, hoe voorspelbaar … Dat gezegd hebbende, laadpaalklever bekt veel beter dan de totale hoop stront die ‘app-ongeluk’ en ‘plofklas’ zijn ….
@dawwg: blokkeerfries zal bewust niet gekozen zijn. Anders beginnen al die antizwartepietgekkies weer te janken dat de stichting taal pro zwarte piet is.
Een probleem dat ik niet echt als een probleem ervaar. Bij uitzondering is er in de omgeving geen lege laadpaal te vinden. Een defecte laadpaal gebeurt helaas nog wel regelmatig.
@pomoek: precies.

Ik rij nu een klein jaartje EV en heb nog nooit last gehad van het fenomeen. En zelf ook nog nooit de laadpaalklever uitgehangen.

De EV rijders zijn nu nog vaak milieu-gekkie en pioniers. Die doen ’t helemaal niet voor de parkeerplek. Maar voor ’t laden.

Het zal wel de jaloersheid zijn. Of het misgunnen ofzo van de NIET EV rijder.

Ach. laadpalen staan nu nog vaak dichtbij de ingang van winkels omdat ze dan niet zover hoeven te graven met de kabels. En omdat het een mooi groen imago geeft.
Zet die palen verder weg en we komen alsnog gewoon laden. En niet kleven.
Ik had eerder gedacht aan het woord “stakkerauto”, verwijzend naar alle stakkers met hun EV die denken milieuvriendelijk te rijden.
@johnwaters: eerder een heleboel mensen die lekker weinig bijtelling betalen
@wildewesten: samengevat, EV rijders geven geen reet om het milieu maar denken enkel aan hun portemonnee. Een nieuw soort mens is opgestaan, de kapitalistische geitenwollensokken chauffeur. Schone schijn.
@johnwaters: Je kunt het de berijders niet kwalijk nemen. Het komt omdat de overheid er zo op stuurt. Stel je koopt een jaguar i-pace voor €110k dan betaal je bruto €4400 per jaar bijtelling. Kies je voor een hele dikke 5-serie van €110k dan betaal je bruto €24200 bijtelling! Bijna €20k meer! Zeg dat je 5 jaar doet met de auto (zo lang duurt het voordat het bijtellingspercentage aangepast wordt naar de huidige regel- en wetgeving) dan is dat een besparing van €100.000!
@wildewesten: je moet iets over hebben voor een mooi wegdek. Snap je nu waarom de Belg niets geven om een put meer of minder in zijn wegdek?
@wildewesten: precies! In 2013 kocht ik een V60 PiH. De auto heeft mij incl subsidies en 0% bijtelling 120k opgeleverd. En wat stast er sinds deze zomer? Een M550d, met de hartelijk dank aan onze roverheid, want die heeft ‘m betaald.
En milieutechnisch ook een prima deal, want 5 jaar lang minstens 60% EV gereden en de M550 is euro6 adblue laatste generatie en dat is waanzinnig schoon.
Iedereen blij en ik nog het meest, want die M550d is toch een lekkere auto!! Damned! ;)
@johnwaters: die zijn er zeker. Maar je scheert nu wel alle geitenwollen sokken over een kam. Er zijn er wel degelijk bij die het milieu belangrijk vinden. En alles wat er tussen zit. Laadpaalklever of niet.
@johnwaters: wat je eigenlijk zegt is dus dat die EV rijders die enkel aan hun portomonee denken eigenlijk net als iedereen zijn, volkomen normale mensen dus.
@mashell: met een auto van 100.000€ denk je niet aan je portemonnee. Ik noem het door de overheid gestimuleerde hypocrisie.
@wildewesten: zolang zo de CO2 uitstoot omlaag gaat maakt het mij niet uit waarom mensen elektrisch gaan rijden. Al doen ze het om F150 rednecks te trollen.
@pomoek: ja, want CO2 van auto’s is veel slechter voor het milieu dan CO2 uit elektriciteit centrales gestookt op kolen of aardgas. Ben je al gestopt met vlees te eten? Want de CO2 uitstoot moet omlaag.
@johnwaters: is hetzelfde toch? Maar wel minder. En minder is beter. En ja. Niet gestopt met vlees maar wel minder. Ik brand ook minder bossen. En giet wat minder beton. Alle kleine beetjes.
@pomoek: ik vlieg ongeveer 60.000km per jaar, vliegen is een vorm van openbaar vervoer, mijn geweten is bij deze ook gesust.
@johnwaters: lachen
Hier was het: “moordstrookje” geworden..
Wat een a-representatieve flutverkiezing. In al die jaren dat ik AB lees ben ik het woord laadpaalklever nog nooit tegengekomen. Het woord van het jaar kan alleen maar blokkeerfriezen zijn. Dat is bij Van Dale dan ook de terechte winnaar.
@kunstomdathetmoet: Finnen komt ook vaak voor op ab. Mis is dat een betere keuze geweest. Leasegebakje hoor je ook vaak
@kunstomdathetmoet: de verkiezing is dan ook niet door AB uitgegeven, maar door het Genootschap OnzeTaal.
Hoezo is dit überhaupt een ding, woord van het jaar…
@toyotafortuner: het is pas een ding als de media dat er van maakt. En Henk en Ingrid slikken het als zoete koek.
@toyotafortuner: kranten moeten vol, ook eind van het jaar. Kerstvrede en vakantie, dus weinig nieuws. daarom terugblik en lijstjes tijd.
Aan de reacties hier te lezen gaat ‘azijnreaguurder’ volgend jaar met de pluimen lopen!
@cossiekiller: die verwachting heb ik al sinds de conceptie van nujij, het is nog steeds niet gelukt.
Is het niet een kwestie van langere kabels en laadpalen die de stekker ontgrendeld, wanneer deze klaar is met laden. Nog niet klaar met laden, kan alleen de eigenaar het laden beëindigen en de stekker onkoppelen. Is de auto volledig opgeladen gaat het slot eraf en kan een andere gebruiker de stekker eruit halen om zijn wagen eraan te hangen…
Wanneer komt het autoblog woord van het jaar verkiezing trouwens?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).