Ook Volvo start proef met autonoom rijden

Auteur: , 25 Reacties

Ook Volvo ziet een grote toekomst voor autonoom rijden en daarom starten ze een proef met honderd zelfrijdende auto's rond de Zweedse stad Gothenburg.

Meisje rijdt niet

Het doel van de proef is om “…de maatschappelijke voordelen van autonoom rijden te benadrukken en tegelijk Zweden en Volvo Cars neer te zetten als leiders in de ontwikkeling van de mobiliteit van de toekomst.” Grote woorden waarmee Volvo aan de stoelpoten van concurrenten als Google en Mercedes lijkt te willen zagen.

Volvo gaat autonoom

Het project wordt “Drive Me – zelfrijdende auto’s voor duurzame mobiliteit” genoemd en is een samenwerking tussen Volvo Cars, Lindholmen Science Park, de Zweedse variant van Rijkswaterstaat en het stadsbestuur van de Zweedse stad Gothenburg. De Zweedse overheid heeft als doel nul verkeersdoden te realiseren en stopt vanuit die gedachte financiële steun in het project. In het proefproject zullen honderd zelfrijdende auto’s op geselecteerde wegen in en rond Gothenburg een traject van ongeveer 50 kilometer afleggen. Dit gebeurt op belangrijke snelwegen die onderdeel zijn van forensenroutes. Ook het automatisch inparkeren wordt uitgebreid getest.

De auto’s zullen nieuwe modellen zijn, ontwikkeld op het SPA (Scalable Product Architecture) platform. Hoewel het project in 2014 start zullen pas in 2017 de eerste auto’s op de wegen rond Gothenburg verschijnen.25 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik ben toch wel benieuwd hoe dit soort autonome systemen zichzelf gaan bewijzen onder kritieke omstandigheden, zoals extreem asociaal weggedrag van andere bestuurders bijv. Zijn we over 20 jaar nog wel in staat om een auto onder controle te houden wanneer de electronica stagneert of je tijdelijk het oude barrel van je schoonmoeder mee neemt?

Ik merk nu al dat ik bij gebrek aan parkeersensoren even een “mentale switch” moet omzetten
@4x4wheels: Wanneer iedereen autonoom rijdt rijdt niemand associaal. Verder zien de camera’s meer en sneller dan wij dat kunnen en worden ook niet afgelijdt door (te)korte rokjes bijvoorbeeld.

Het zou wel jammer zijn voor de rijbeleving, deze zal je als hobby op een crcuit nog kunnen beleven, echter in het ooglunt van veiligheid en milieu denk ik dat het goede stappen in de juiste richting zijn. En met de reeds beschikbare systemen op de moderne Volvo’s dichterbij dan we mischien durven denken.
@koningcaris: *Ook niet afgeleid, je zet er een ‘lange IJ’ en schrijft het ook nog eens eindigend op DT, waar gaat dat heen jongens, waar gaat dat heen.
@koningcaris: Maar tot die tijd (100% autonome vloot op de weg) ben ik nog wat kriebelig. Verder ben ik het eens met wat je zegt, zou een mooie besparing van tijd en brandstoffen kunnen zijn, jammer dat de romantiek van de auto op die manier wel om zeep wordt geholpen..
Waarschijnlijk zal dat heel geleidelijk lopen. Autonoom rijden in combinatie met het city safety systeem van Volvo zal misschien wel rekening kunnen houden met zulk soort situaties. Ik begrijp je punt wel. Mensen leren steeds minder autorijden met al dat soort snufjes in hun auto. Ik heb geen ABS, traction control en lekker ouderwets achterwielaandrijving en ik vind het heerlijker rijden dan wat dan ook.
@mr240:
Gelukkig, mensen die van echt autorijden houden bestaan nog.
Mijn mening in deze, als je autonoom van A naar B wilt dan pak je het OV maar.
Ik blijf wel in mijn auto’s rijden, met deze ontwikkelingen hoef ik geen nieuwe meer.
Mensen willen zelf kunnen rijden.Als de auto zelf rijdt waarom heb je dan nog een rijbewijs nodig? Parkeersensoren? Voor mensen die zelf niet kunnen parkeren of het formaat van hun auto niet kennen.
@Alfarobert: Nu lukt het ook nog prima, maar gewenning aan luxe is de doodsteek
@Alfarobert: goed idee. Geen rijbewijs meer nodig. De auto brengt de kinderen naar school, zonder dat jij er bij bent. Het wordt een mooie toekomst.
@mashell: Bestaat zo iets niet al? schoolvervoer? de bus? een taxi?
Als alleen het rijden op de snelweg overgenomen kan worden, zou dit al een enorme winst zijn. Bovendien kan het uitsluiten van menselijk handelen op de snelweg er wel eens toe leiden dat er veel minder files komen.
-edit: check-
Ik vraag me eigenlijk af waarom veel autobedrijven het doen. Ik hoor eigenlijk van niemand (dus ook de niet automensen) dat ze er echt behoefte aan hebben.

Is het dan echt allemaal voor veiligheid? Als dat zo is vind ik het veel te ver gaan.
@reistje:

Rijden vind ik niet erg en kan me best voorstellen dat ik het ook niet erg zou vinden als het woon-werkverkeer geautomatiseerd wordt.
Maar wat ik liever heb, is helemaal geen woon-werkverkeer. (bedoel hiermee mijn eigen situatie, andere boeit me niet zo veel)
@jack_abarth:
Het woon-werk verkeer hebben ze 2 honderd jaar geleden al “geautomatiseerd”.
Ooit gehoord van de trein?
Als je dit een goede ontwikkeling vindt vraag ik mij af wat je dan eigenlijk met auto’s hebt.
@tupperware: De trein is geen oplossing; die brengt je niet van A naar B, maar van ergens uit de buurt van je huis naar ergens in de buurt (als je geluk hebt) van waar je naartoe wilt. Als je met de auto van huis naar bestemming kan én verantwoord wat voorwerk kan zitten doen, is dat een enorme winst.
@reistje: Voor het tijdperk van de smartphones riep ook niemand dat ze deze willen. Nu kunnen velen niet meer zonder. Ik denk dat dit met auto’s ook zo zal gaan… Mensen willen tegenwoordig helemaal nergens meer moeite voor doen. Het liefst gaat het hele leven automatisch… Voor velen is autorijden ook puur van A naar B gaan met zo min mogelijk moeite…
Hoeveel mensen weten nog waar ze rijden en hoe ze moeten rijden zonder navigatie?

Het leven wordt steeds makkelijker en de mensen daardoor steeds dommer…
Wil je een zelf rijdende auto neem een taxi…
@aikon1694: wie zelf wil rijden neemt helemaal geen auto, die neemt de fiets!
Nou nog een robotje die mijn werk ook automatisch doet en ik kan rustig een boekje gaan lezen.
@Simpson: hahaha, hij is goed…..
@Simpson: hahaha, hij is goed….
Best leuk dat het kan en voor de veiligheid zal het (als het goed werkt) ook zeker goed zijn, maar ik vind autorijden zelf gewoon veel te leuk om dat ‘uit te besteden’. Moderne auto’s rijden fantastisch, maar het gevoel ontbreekt wel al vaak een beetje. Een ongesynchroniseerde bak (bijvoorbeeld) is ook niet alles, maar je bent wél meer met de techniek bezig (en misschien niet met het verkeer).

Ook leuk als je auto ook nog verbonden is met het internet en er iemand een virus bedenkt waardoor je auto ‘zelfstandig’ besluit te gaan staken (met honderden anderen) en massaal naar het Malieveld gaat ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).