Opel-dealers weten niet welke software ze installeren?

Auteur: , 28 Reacties

Maandag berichtte de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) dat Opel stiekeme fixes zou uitvoeren op Zafira's om uitstootproblemen te verdoezelen. Vandaag lijkt een anonieme Opel-dealer een en ander te bevestigen...

Opel Zafira

De anonieme man, vermoedelijk getooid met Opel pet, claimt dat de dealers slechts doen wat hun opgedragen wordt vanuit Rüsselheim en dus hooguit onschuldige raderen zijn in een ragfijn spel van bovenaf. Desalniettemin bevestigt hij dat zich een aantal feiten hebben voorgedaan die, als je ze bij elkaar optelt, volgens hem gezien kunnen worden als de spreekwoordelijke ‘smoking gun’.

Zo bevestigt hij dat de dealers opdracht hebben gekregen software-updates door te voeren omstreeks het einde van oktober; vlak nadat de bom barstte bij Volkswagen. Deze software-updates worden naar verluidt doorgaans automatisch ingeladen op de werkorders van de dealerts. Anoniempje claimt dat er normaal echter bijstaat waarvoor de update dient, maar dat er in dit geval slechts het nondescripte “motor ECU updaten” werd vermeldt. De dealer:

“Het komt centraal gestuurd vanuit Duitsland, natuurlijk. Want alles wat we inladen komt rechtstreeks vanuit Duitsland. Ik veronderstel dat ze bewust de software hebben veranderd”

Heeft de aluminium-hoed brigade hiermee nou voldoende bewijs om ons allen een ‘ha, I told you so!’ te verkopen? Mwah…hardnekkig bewijs dat Opel zijn sporen aan het uitwissen is geweest, is dit nog steeds niet. Ook vraagt de oplettende lezer zich natuurlijk af waarom alleen de Zafira genoemd wordt terwijl Opel de desbetreffende motor in veel meer modellen toepast. En wat voor schimmige rol speelt die marter nou in dit alles…

Met de berichten rondom dit onderwerp de laatste dagen en verschillende merken die geïmpliceerd worden is in ieder geval een ding duidelijk; voorlopig zal deze materie de gemoederen nog wel even bezig houden in ‘the business’.28 reacties

Ik vermoed dat er dit jaar nog heel veel lijken uit de kasten komen….
@dutchdriftking: Ik verwacht eerder dat er veel lijkzakken uit de kast komen waar later helemaal geen lijk in blijkt te zitten. Om het maar even spreekwoordelijk te houden.
@robert110:
Bij de Zafira is de kans klein dat de zak leeg is.
“Its a german.”

TNO/DUH/VRT hebben alle 3 te hoge NOx uistoot gevonden.

Dat de software daarbij ook een rol speelt lijkt er ook op:
1. Als de achterwielen stilstaan tijdens de cyclus dan daalt de NOx uitstoot sterk (DUH)
2. Na een software update daalt de NOx uitstoot sterk (VRT)
3. “selectief gebruik van de NOx regeltechniek” (NOS)
@martinus: Je plaatste gister bijna dezelfde reactie, iedereen weet onderhand wel dat je een hekel aan opel hebt. Begint een beetje irritant te worden.
@bouwvakkert: Ik was gisteren juist nog zo positief over de astra H
[quote]Eigenlijk is het een heel goede auto voor sommige mensen. Klein, goede wegligging, prima aandrijflijn, accepteerbaar interieur, weinig aanschafkosten, weing onderhoudskosten. [/quote]
Ieders zijn persoonlijke voorkeur. Maar als er de suggestie is dat er niet gesjoemeld wordt met de Zafira dan zijn daar dus best wat argumenten op in te brengen. Je hoeft het niet persoonlijk op te vatten.
Volkswagen was slechts het begin, die beerput staat pas op een kiertje
Amigad ze germans are ze manipulatingz ze again
Jaja , een Opel man die zijn eigen merk (en levensbrood) in kwaad daglicht zet….Broodje aap verhaal….Next..
@norge: Toch klinkt het best geloofwaardig:

De Belgen hebben geen flauw benul…

En de Duitsers maken de dienst uit…
Natuurlijk weten die dealers niet wat de software precies doet. Krijgen gewoon een melding dat er een nieuwe versie is die geïnstalleerd dient te worden. T klinkt misschien allemaal ‘toevallig’. Maar hoe toevallig zou het zijn als alle Zafira’s precies in oktober bij de dealer waren… Lulkoek dus voor nu. Totdat er eens een ‘journalist’ komt met echte bewijzen.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Je merkt bij deze dealer echt dat “its a german” zijn lijfspreuk moet zijn.

De reactie is een combinatie van:
1. Befehl is Befehl.
2. & ich habe es nicht gewusst.

Maargoed, eigenlijk zou ik ook doen alsof je niet weet wat je doet, als je ‘stiekem’ zomaar 30NM of ruim 10PK verwijderd uit de Zafira’s van je klanten.
Ein zwei drei sjoemelfrei
Mijn auto krijgt standaard, ongevraagd, een software update bij een jaarbeurt. Eerste paar jaar heb ik er zelfs nog iets voor (moeten) betalen. Bewijs in deze vind ik dus niet sterk.
Had Opel ook al weer niet een fabriek in Belgiland gesloten, een jaar of wat terug … ?
Opel is bezig met heel veel fabrieken aan het sluiten in Europa. Volgens mij gaat er de laatste jaren elk jaar 1 dicht.

2014: Bochum (D)
2015: St. Petersburg (Rus)

De sluiting van Antwerpen is al een paar jaar terug.

Opel maakt al 17 jaar, jaar-in-jaar-uit verlies. Dus ze moeten wel hun personeel in grote getale werkeloos maken om te overleven. Tegenwoordig bestaat ook een steeds groter gedeelte van hun moddellengamma uit deawoo’s of chevies met een andere badge.

Dat ze onder ‘die druk’ een beetje vals spelen is niet gek natuurlijk.
@martinus: Opel maakt natuurlijk niet echt verlies. Opel is een belangrijk R&D center voor GM en blijkbaar is het interessant op ontwikkelkosten ook daar te boeken zodat er boekverlies geleden wordt. Zal vast wel een leuke belastingregel voor zijn in Duitsland.
Als de Belgische Opeldealers opdrachten en werkorders hebben gekregen vanuit Duitsland moet die anonieme born dat kunnen laten zien. Ik ben benieuwd.
Born? Bron! Sorry.
Zo kun je overal wel wat samenzweringstheorieën bij bedenken. Mijn super-mega-milieuvriendelijke 1.6D DrivE had laatst de regelaar van de parkeersensoren kapot “vocht in het kastje” dat al 5 jaar onder de auto hangt. Dan denk je steken ze een nieuw kastje en het is gefixt maar nee, de auto moest een halve dag binnen want er moest ook een software update uitgevoerd worden voor de parkeersensoren…. oooh heb ik juist hetzelfde gesjoemel bij Volvo ontdekt? :P
Heel duidelijk wat die marter er mee te maken heeft: http://www.canvas.be/video/de-ideale-wereld/voorjaar-2016/donderdag-21-januari-2016/op-bezoek-bij-een-opel-garage

Smerige beesten!
@Mee: Ge-wel-dig
Zo zie je maar weer he, die Duitsers.. zijn zo gedreven dat ze er alles aan doen om aan de top te staan.. gaat het niet goed schiks, dan maar kwaad schiks
Als allereerste, de dealer weet lang niet altijd wat er veranderd is aan de software enkel dat ze die moeten updaten. Maar als je het stiekem wilt doen is dit wel de manier. Het laatste wat je wilt is er te veel mensen van af te laten weten.

Als GM/Opel echt sjoemelsoftware heeft gebruikt dan is het nog erger dan VW aangezien ze het hebben willen verdoezelen. Al gaf VW het ook pas toe toen ze er niet meer onderuit konden.

” Ook vraagt de oplettende lezer zich natuurlijk af waarom alleen de Zafira genoemd wordt terwijl Opel de desbetreffende motor in veel meer modellen toepast.”

Dat is wellicht omdat de Zafira zwaarder en hoger is dan de andere en het zonder sjoemelsoftware wellicht net niet redden zonder het vermogen te beperken. Voor elke auto model wordt de motormanagement herschreven trouwens ook als het de zelfde motor is als in een ander model. Dat is heel normaal.

Ik zou op basis van deze getuigen nog niet durven stellen dat ze gesjoemeld hebben, laat ze het maar goed uitzoeken. Het zelfde geldt natuurlijk voor Renault en de anderen. De overheden zijn plots wakker geworden en realiseren zich plots dat ze ook een controlerende taak hebben.
Als het probleem met een software update op te lossen zou zijn had volkswagen dat ook al lang gedaan. Conclusie; Opel gebruikt waarschijnlijk geen sjoemelsoftware.
Zonder te willen beweren dat Opel NIET gesjoemeld heeft, snap ik de ophef over deze software updates niet… mijn W212 kreeg zo’n beetje bij iedere beurt een software update. De dealer kon mij meestal ook niet vertellen wat er was veranderd… Bij BMW (E60) idem.
Dat is toch geen nieuws?
Kan natuurlijk geen verassing zijn dat alle merken hebben lopen sjoemelen. Ook niet dat de instanties (TNO,politiek, ed.) dit al langer weten.
Dit krijg je als je onmogelijke Brusselse eisen aan auto’s gaat stellen om je als ‘groene’ politicus neer te zetten.

Ik vrees alleen dat het hypocriete vingertje alleen richting de fabrikanten gaat en dat de politiek hier grote schande van spreekt en zijn handen schoon houdt.

En die consumenten die nu lopen te janken over een waardedaling zijn natuurlijk net zo hypocriet: eerst je belastingvoordeel opstrijken (op eigenlijke gronden met sjoemelsoftware) en dan nu huilen met de wolven als het uitkomt.
Aandeelhouders van VAG idem natuurlijk; eerst aandelenwinsten opstrijken o.b.v. gesjoemel en dan…..enz.
Lekkere dealert dan, je eigen merk zwart maken. Hoeft die kerel niet te eten dan ofzo?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).