Opinie: files rondom Spa zijn deel van de charme

Auteur: , 39 Reacties

Bespiegelingen na een dagje Belgische Ardennen.

file-francorchamps

MEUHHH! Gisterenochtend toogde ik samen met een mattie en de Siena-rode E46 320Ci in de vroege ochtend naar het Zuiden. Bestemming: de glooiende weilanden die dienst doen als parkeerplaatsen rondom het circuit van Spa-Francorchamps, waar heilige koeien zich vermengen met echte koeien. Volgens Google Maps was het slechts zo’n 1:36 uur rijden vanuit mijn woonplaats in het ietwat criminele Brabant.

Het idee was om het laatste stukje van de derde vrije training mee te pakken. Even de trommelvliezen laten wennen aan het geluid van de nieuwe geblazen krachtbronnen. De laatste keer dat ik er live bij was, reden ze nog rond met atmosferische motoren. Destijds was het net-niet-net-wel oordoppen indoen. Nu wilde ik even weten of ik voor de kwalificatie nog even een gehoorapparaat moest regelen om de juiste beleving van toen terug te krijgen.

De vrije training begon om 11:00 uur en duurde tot 12:00 uur. Ik besloot een uurtje speling in te bouwen voor de beloofde vertragingen en pikte de E46 318i rijder die meeging op om omstreeks 08:30 uur. De reis verliep voorspoedig, totdat we in de buurt kwamen van het circuit. Dat uurtje ingebouwde vertraging bleek ontzettend naïef te zijn, evenals het idee dat het op zaterdag ‘relatief mee zou vallen’.

Bovenstaande foto toont de lijdensweg naar afrit 10 naar het circuit. Op dit moment stonden we al een eeuwigheid op de rechterrijstrook, maar zoals je ziet probeerden sommige slimmeriken nog steeds in te voegen een heel stuk verderop in de rij. Dat leidde dan weer tot irritatie van enkele wachters, die halsbrekende capriolen uithaalden om de ‘voordringers’ er niet tussen te laten. Het stilstaand verkeer in combinatie met de hitte eiste zijn tol. Terwijl de (onlangs vervangen) fan van de Dreizwanziger aansloeg, strandden een gezin met een Grand Voyager en een 1-serie naast de kant van de weg. Sneue taferelen.

Met nog 2,8 kilometer te gaan naar de eindbestemming, gaf de navigatie een verwachte resterende reistijd aan van 40 minuten. Uiteindelijk waren we er om een uur of 13:00, dus dik vier uur na vertrek en met een dikke twee uur vertraging. De terugreis was iets, maar niet veel beter.

En toch, ondanks alle media-hype over recordfiles des doods en ellende en ondanks de irritatie die de vertraging ook bij mij opriep, realiseerde ik me al hobbelend tussen de koeien door over de aftandse doch pitoreske bergweggetjes dat dit ‘erbij hoort’. Sterker nog, als het er niet meer zou zijn zou je het missen. De dieselwalm van de Peugeot Bipper voor je in de Nase, de piepende remmen van de nieuwe S-Klasse coupé achter je in je oor: gezamelijk met al die andere auto- en racefans tokkel je weer naar huis. Geen stress. Nou ja, die cardioesque cross-wandeling terug naar de parkeerplaats had wel iets korter mogen zijn…39 reacties

Natuurlijk niet, files zijn hel. Waar je ook heengaat en waar je ook vandaan komt. Zo heb ik Zandvoort uit 3 jaar geleden ook eens 2 uur gedaan om de snelweg te bereiken.
Spa 2 jaar geleden ging echt perfect, klein beetje vertraging vlakbij het circuit. Maar zondags kon ik gewoon rustig om een uur of 10 aan komen rijden. Als ik nu zie hoeveel mensen er om 8 uur al liepen….
Alvast mijn excuses aan alle Nederlandse fans die in ons Belgenland weer in de file hebben gestaan op die slechte wegen. Ik ben daar vorig jaar geweest en heb daar toen al eens een epistel over geschreven. Blijkbaar verbetert er weinig… jammer, het mooiste circuit verdient beter
@zwannes: muah valt mee. Probeer zandvoort eens te bereiken dwars door de stad… ook een hel. Vorig jaar op vakantie helaas voor de hockenheimring beland. Ook een uur over gedaan. België is echt niet het enige land dat het slecht doet qua infra met dit soort evenementen.
@peug206: het ligt niet aan de weg. Misschien eerder aan de hordes die allemaal dezelfde kant op willen het houd een keer op, we klagen hier over een beetje file maar kijk amerika eens. We doen het nog aardig hier, maar we worden verwend dat is een heel verschil.
@bmwfreak038: waarom kan het dan bijvoorbeeld bij assen wel goed geregeld worden (4 jaar terug, motogp)? Binnen 2 uur was iedereen van het circuit en onderweg.
@peug206: Zandvoort is een eitje, DTM geweest en NERGENS aan moeten schuiven. Parking op 750m van de ingang.
En als je altijd vergelijkt met andere slechte situaties, kom je nooit een stap verder…
@zwannes: ik bedoel alleen te zeggen dat spa niet het enige circuit is waar het slecht is geregeld. En de dtm, gaven ze daar niet gratis kaarten voor weg omdat de tribunes anders leeg blijven? Is wat anders als de 140.000 man die door Assen gaat.
@zwannes: heb jij dat stuk vorig jaar geschreven over jou en jouw oom naar Spa?
Het enige wat ik daarover kwijn wil is dat je wel heel erg naïef bent te denken dat het anders is/ kan zijn. Moeten ze voor 1 evenement in het jaar een aparte autobaan tot aan de parking van het circuit maken? 5 baans?
Ik ga al jaren en de laatste 2 jaar is het druk. Dat was maanden geleden al bekend. Dus handel hiernaar en vertrek op tijd.
@pa045: ja klopt en het was misschien wel een beetje naïef. Dit jaar was ik alvast niet naïef en ben ik gewoon thuis gebleven want er verandert toch niets, dat is duidelijk.
En een circuit als Spa verdient wel meer mooie races dan 1x per jaar 24u en 1x F1. Misschien moeten ze er meer organiseren waardoor infrastructuurwerken beter rendabiliseren. Soit, ik lig er niet van wakker en time will tell…
@zwannes: Er is maar 1 antwoord op… pauperig Wallonië
Leuke is, die klotewagen is er met nog geen 10 ronden gereden alweer mee gekapt. Man man man wat een barrel trap dat ding de bult op. Al die fans XD moedeloss
@soundgarden: Kunnen ze wel lekker voor de file weer naar huis…..
@soundgarden: de gifbeker is nog niet leeg.
Is t uitvallen zo onderhand ook charme?
Dus…. voor amper 2 uur vertraging heb ik dat hele (overigens leuk geschreven) stuk zitten lezen?

Met een gemiddelde Mysteryland sta je al gauw 2 uur op de parkeerplaats te wachten voor je eraf kan.
Als Max slim pakt ie zn koffers bij red bull gaat het hem niet worden.
@bmwfreak038: ER schijnt bij McLaren volgend jaar een stoeltje vrij te komen. Dan hoeft hij niet meer te vrezen of hij de finish haalt.


Dan weet hij zeker dat het niet lukt. Veel meer opties zijn er niet meer. Zeker geen betere.
Ik heb aardig wat races bezocht en heb ook veel Zandvoort ervaring.

Zandvoort is op een mooie zomerse dag al een probleem. Dan maakt het niet uit of er races zijn of niet, vast staat het toch wel. 2 jaar terug een keer gehoord dat er om 23:00 uur nog files stonden maar toen was het ook 30 graden.

Paar jaar terug op Monza waren we zo op het circuit en ook zo weer weg. Terwijl ik in 1997 ook op Monza was en met een pendelbus naar een parkeerplaats een dik uur tussen de teruglopende meute hebben gestaan.

Ook Silverstone (1998 en 2009) is een drama. Een heel weiland via 1 hek een doodlopend weggetje op waar ook weer andere weilanden op uit komen. Daar hebben we er een 1,5 uur over gedaan om het hek uit te komen en toen nog een uur om op de doorgaande weg te komen. Daarna geen problemen meer. In 1998 was het gras ook nog eens nat van de regen en kwamen veel auto’s niet eens fatsoenlijk weg.

Spa 2015 ging wel redelijk maar een enorme (verplichte) omleiding moeten volgen (niet via Verviers). Op de camping bij de parkeerplaats stond een gepimpte Impreza met aanhanger die ik later bij Luik vanuit de richting Verviers zag komen.

Ik vind het niet de charme van een wedstrijd bezoeken maar het hoort er helaas bij. Soms heb je geluk en valt het mee.
Eerlijk waar, vrijdag en zaterdag geen moment file gehad. Vanuit het zuiden komen rijden (overnachting in Duitsland net over de grens) en op de wegen richting het circuit geen enkele drukte gezien. Geparkeerd bij Rood, waar het ook reuze mee viel rond 9 uur – 9u30.
Files in België, dat is een en al charme.
Ik wil even melden van te voren dat ik mijn persoonlijke ervaring er alleen over wil delen en dat dit geen verwijt is. Ik was er zelf vorig jaar naartoe, kreeg door het lange staan die hele dag op het circuit en later in de file hevige pijn in mijn enkels kreeg en dik waren. En dan moet je dus 5 uur er over doen om weer van het circuit naar beneden het dorp te rijden. Kon niet naar een ziekenhuis, en sinds die dag zijn de zenuwen in mijn lichaam zo ernstig beschadigd dat ik door pijn niets meer kan en steeds verder achteruit ga. Dus van mij hoeft t daar niet meer zo. Ik denk er elke dag nog aan en heeft mijn leven drastisch veranderd. Geniet maar goed van je leven, autos en familie en vrienden want je weet nooit wat er kan gebeuren
Volgens mij loont het als je simpelweg een dorp verderop parkeert, je vouwfiets pakt en naar het circuit fietst. Meer dan 2 uur fietsen kan het nooit zijn.
Volgens mij heb je net vóór ons in de file of death gestaan, want de gestrande Voyager zijn wij ook tergend langzaam voorbijgekropen. Ook in een E46 trouwens, een 320ci cabrio. Maar de drukte op de weg was nog niets vergeleken bij het circuit zelf vond ik. Ik was er een jaar of 7 geleden voor de race en toen waren er gevoelsmatig nog niet de helft van de mensen die er nu op de zaterdag waren.

Scheelt wel dat ik Max meer heb zien langskomen dan de mensen op de zondag.
@blokhut: ja dat laatste klopt wel ja, nog niet bij stilgestaan. Maar ik heb een coupé geen cab, dus dat was iemand anders.
@jaapiyo: ja, ikzelf haha. Ik kroop in m’n eigen cabrio langs die niet-zo-voyagende Voyager … Stond er misschien een beetje krom
@blokhut: ach so! Waarschijnlijk over het woordje ‘in’ heen gelezen. Maar ik heb geen E46 cab gezien. Wel nog twee andere coupé’s 💪🏼.
Als ik dit zo lees, denk ik met veel plezier terug aan de rustgevende, Ardennense mountainbike rit evenwijdig aan Kemmel straight om door de zuidelijke ingang het circuit op te gaan. Na afloop: fietsje pakken, langs kilometerslange rijen auto’s met een steeds breder wordende glimlach op onze gezichten; fietsen inleveren, auto pakken en wegwezen. Top ervaring!
Zaterdagochtend hadden we vorig jaar vrijwel geen file, alleen even aansluiten bij het ‘parkeerweiland’. Kortom: huur een huisje oid, huur voor de zondag mountainbikes en geniet!
@maestroenrique: top idee!
@maestroenrique: hehe eindelijk een slimmerik ipv een jankerd
De oplossing is simpel. Iedereen vraagt de Waalse regering een 6baanse weg te trekken en een 50 000 staplaats parkeerplein neer te poten voor de ene keer in het jaar dat half Nederland naar de-bijna-viervoudig-wereldkampioen komt kijken. Ze zullen het nog willen doen ook want de rekening gaat toch gewoon naar de Vlamingen.
@heidekonijn: en terecht!
Was er vandaag ook en qua beveiliging en publiek entree al een heel stuk verbeterd. Maar man man gooi die infrastructuur eens op de schop. Ze weten dat Spa weer flink populair is met Max en Stoffel dus volgend jaar weer hetzelfde gekeutel. Ik Duitsland is dat echt top met die mega parkeerweides naast het circuit. Maar ik denk dat die plaatselijke beun parkeerboertjes dwars liggen bij de gemeente.
O… en dat ze eens wat aan het riool doen daar! Vieze strontlucht overal uit die putten!
Ben vrijdag geweest en de heenreis ging goed tot 1 km voor de afslag naar het circuit. Deze km duurde meer als een uur. Daarna nog parkeren en naar het circuit. We reden smorgens om half 6 weg uit de buurt van Rotterdam en liepen rond 11 uur op het circuit. Op de terugweg ook weer file en rond half 11 savonds weer thuis. Vandaag weer geweest maar nu om half 5 smorgens weg en dit ging beter. Liepen om 8 uur op het circuit, nu nog steeds onderweg naar huis, weer file gehad. Maar wel genoten alleen jammer dat Max de race niet kon uitrijden
Niks charme, het is gewoon doffe ellende.

Tuurlijk zou extra asfalt helpen, maar ook een logischere sturing van de verkeersstromen zou al heel wat ellende schelen. Kleine klaute rotondes zijn nu onzinnige knelpunten, zet daar eens een goede verkeersregelaar neer. Maak bepaalde wegen tijdelijk eenrichtingsverkeer. Zorg dat mensen aansluiten en doorrijden. Laat de auto’s geordend de parkeerplaatsen verlaten. Begin daar eens mee. Scheelt heel veel ergenis en heel veel milieuvervuiling.
En dank alstjeblief niet van dat het niet uitmaakt, de mensen komen toch wel, want dan ben je asociaal bezig.
vandaag 11.00 uit Soest vertrokken. 13.15 parkeerde bij Blancimont. 13.45 op het circuit, gekeken bij double gauch. tot 4 ronden voor het einde…. vertrek vanaf de parkeerplaats om 16.30 u, thuis om 19.00. Zoiets heet plannen… ik vind dat jullie allemaal erg zeuren
@eugene01:
+1
Zelfs gewoon ’s ochtends erg vroeg vertrokken. Weinig file gehad, oefensessie en kwali mooi kunnen volgen en erna nog genoten van de andere races. Zeker de Porsche Supercup was het wachten waard. ’s Avonds is het er vervolgens erg kalm en kachel je zonder problemen weer naar huis…
Vanochtend om 6.30u uit ZO-Brabant vertrokken en ruim op tijd voor de eerste race.
Terug .. Mja, we zijn nét weer terug op het honk, 22.30u. Kwamen gewoon niet weg van het weiland ‘groen’.
Maar: wel weer een heerlijke zomerse dag met races. De Porsche races waren wel vol spektakel 👍
Net terug in Enschede (23:15). maar het was wel gezellig…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).