Man man man, wat een feest als je eindelijk dat roze pasje in handen hebt. Eindelijk mag je helemaal autonoom ’s heeren wegen betreden in een heilige koe. Probleem is alleen: zeker in Nederland is het best wel een duur grapje om zo’n ding voor de deur te hebben staan. Misschien heb je in je tienerjaren genoeg vakken gevuld om een dikke Golf IV GTI te kopen. Maar dat is pas het begin. Benzinekosten, onderhoud en vooral de maandelijks terugkerende wegenbelasting hakken er al flink in. Daarbij komt dan ook nog je verzekering.
Voor jonge bestuurders is die laatste post extra duur. De verklaring hiervoor is dat uit statistieken nog altijd blijkt dat jonge bestuurders vaker brokken maken dan hun wat oudere medeweggebruikers. Gevolg is dat een beginnend bestuurder van 18 volgens geld.nl al snel een kleine twee ruggen per jaar moet betalen aan het verzekeren van zijn/haar auto. De cijfers zijn gebaseerd op de fictieve aanvragen van twee 18-jarigen uit Tubbergen respectievelijk Tilburg om een WA-verzekering af te sluiten op een Golf uit 2008 respectievelijk een Clio uit 2007. Het blijkt dat een 18-jarige zo’n 200 procent meer moet betalen dan een 25-jarige, zelfs als die 25-jarige ook nul schadevrije jaren heeft.
Opvallend is ook dat sommige verzekeraars de auto van een 18-jarige überhaupt niet willen verzekeren. Geinig is daarbij wel dat ze niet allemaal keihard de leeftijd van de primaire bestuurder opgeven als reden hiervoor. Zo geeft Lancyr bij de Golf uit 2008 aan dat de cataloguswaarde van de auto te hoog is. Verschillende verzekeraars waaronder ING zeggen zowel bij de Clio als de Golf dat de auto’s te zwaar wegen (meer dan 899 kilo). Het is duidelijk: ze willen jullie 18-jarigen het liefst in de auto boven dit artikel zien. Stelletje haters.
Mocht je jong zijn en wat willen zit er dus niks anders op dan door de neus betalen. Of heb jij de mazzel dat je indien noodzakelijk gebruik kan maken van de dikke SUV van paps en mams?
97 reacties
In België hebben we een erg jong wagenpark door de vele firmawagens en wordt die moderne techniek telkens als als groot ecologisch voordeel aangehaald. Echter, die nieuwe techniek wordt vooral verkocht met een lompe SUV als jasje eroverheen, waardoor het voordeel al meteen teniet wordt gedaan.
Je kunt het vrij gemakkelijk zelf berekenen aan de hand van equivalente CO2 impact. Daar bestaan hele tabellen voor voor alle denkbare materialen en productieprocessen, inclusief alternatieven uit gerecyclede bron (hetgeen zeker niet 0 impact is). Dan is het een kwestie van een grove schatting maken en optellen, en je hebt een vrij betrouwbaar idee. Na het zelf eens vrij serieus gedaan te hebben met data die we op de TU Delft als studenten aan moeten houden, dan blijkt al vrij snel dat productie wel degelijke en grote rol speelt. Vooral de elektronische componenten en aluminium hebben een gigantische impact. Het omslagpunt nieuw/oud hangt sterk af van welke auto je door welke wilt vervangen, hoeveel kilometers je per jaar rijdt, wat je aanhoudt als te verwachte levensduur van de nieuwe auto (en resterende technische levensduur van de oude), etc. Het is vrij gecompliceerd en vrijwel altijd appels met peren vergelijken. De simpelste conclusie is toch wel: autorijden is altijd vervuilend. Een benzineauto met katalysator van 30 jaar oud is net zo ongevaarlijk voor de gezondheid als een nieuwe (soms zelfs minder gevaarlijk omdat moderne directe injectie soms roet uitstoot), diesel is eigenlijk altijd heel dubieus, nieuw en oud beiden op hun eigen manier (zware roet en stank vs. fijnstof). Eindconclusie, rij liever geen diesel maar rij vooral wat je zelf binnen je budget het leukst vindt.
Het enige wat ik je kan adviseren; doe het niet.
Dit is misschien een rare plek om een mooie auto af te raden.
Ik kan natuurlijk niet in je situatie kijken.
Maar…
Voor jongeren liggen de inkomens nog vrij laag.
Er zijn zoveel leukere dingen om je geld aan te verbrassen als je jong dan hele hoge vaste lasten voor een auto.
Ik bedoelde het niet om je af te vallen hoor.
Maar 4 jaar terug reed ik een oude Suzuki swift (nu nog steeds maar een Lancia Y), en een paar vrienden van mij reden wel een vrij dure auto.
Toentertijd dacht ik dat ik dat ook wel zou willen.
Maar sinds ik zag hoeveel extra geld ik kon/kan uitgeven in het weekend, besef ik me dat dat (voor mij) veel meer waard is dan die mooie auto.
Klopt, heb je gelijk in.
Eigenlijk zijn de meeste niet essentiële uitgaven rationeel zonde.
Maar als je het leven weg-rationaliseert is de levensvreugde er ook snel af.
Het leven is keuzes maken, en als je van mening bent dat je ook alles moet kunnen doen dan ga je een zwaar leven tegemoet.
Oeps, ik heb iets fout gedaan. Mijn reactie is in elk geval niet aan jou persoonlijk gericht.
Als mn ouders m zouden verzekeren was het 12 euro de maand….
Neemt niet weg dat je voor oude barrels zoals ik heb, ook WA, altijd nog veel te veel premie betaald omdat de cataloguswaarde ooit heel hoog was…. Als ik nu een fonkelnieuwe A segmenter zou kopen, zou mijn premie aanzienlijk dalen terwijl ze in het geval van een aanrijding het veelvoudige zouden moeten uitkeren….
Tweede keer (recent, dus als 22-jarige) een auto met 30-35 achterop gehad, verzekeringswerk, auto van mijn grootouders.
Voor de rest wel een aantal near misses gehad, echter durf ik wel te stellen dat ik het nog nooit zelf veroorzaakt hebt.
Scheelt misschien wel dat ik in het platteland woon, nabij Zeeland, dus veel N wegen en rustige dorpen.
Opzich maakt dat niet uit bij een WA verzekering. Ze vergoeden toch alleen de schade die bij de tegenpartij is ontstaan, dus of je dat met een Alto doet of een Ferrari, de verzekering moet hetzelfde uitbetalen. Het is alleen wel zo dat sommige auto’s uitnodigen om harder te rijden, dus zullen ze daar wat meer geld bovenop zetten.
Toen die w123 verzekerd was kon ik trouwens wel weer zo een 500 sec verzekeren…
Cilinderinhoud doet ook veel. Mijn vorige 850 2.5 20V met 170 pk was 40 euro duurder dan de T-5R met op papier 211 pk. Die tweede is echter een 2.0, in de ogen van veel verzekeraars een enorm verschil.
ben 240 per jaar kwijt voor all risk voor een 09 swift sport.
Daarna eens even gaan uitzoeken wat dat me zou gaan kosten per maand, was maar 1 maatschappij die het aandurfde me WA te verzekeren voor -houd je vast- €573 per maand!
Je snapt natuurlijk wel dat de eerste 5 jaar die wagen gewoon op Mn pa’s naam bleef staan met mij als tweede bestuurder. Dan maar geen schadevrije jaren.
Maat van me wiens ouders niet wilde dat de wagen op hun naam kwam te staan is daardoor noodgedwongen in een Aygo gaan rijden.
Elf jaar verder heb ik 14 schadevrije jaren opgebouwd en betaal ik 30 euro p/m voor een WAplus verzekering en dat bevalt mij een stuk beter.