Peugeot 107 (2005-2014) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 46 Reacties

Zuinig, niet te duur qua aanschaf, maar ook klein en fijn? Met de 107 koop je basisvervoer dat hopelijk redelijk betrouwbaar is.

Peugeot

Het was een gezamenlijk project van Peugeot, Citroën en Toyota aan het begin van dit millennium: zij gingen de volgende kleine stadsauto maken. In 2005 is de ontwikkeling klaar en komt de drieling 107, C1 en Aygo op de markt. De carrosserieën zijn gelijk, ze gebruiken dezelfde 1 liter driecilinder benzinemotor of Franse 1.4 diesel. Dat laatste blok is overigens niet of nauwelijks te vinden in Nederland.

Het drietal rolt gezamenlijk van de band in lagelonenland Tsjechië. Qua motoren was er weinig keuze, maar qua carrosserie wel: er zijn zowel 3- als 5-deurs uitvoeringen van alle modellen beschikbaar. Alleen Peugeot verkocht er al een slordige 800.000, dus een succes was het wel.

Aanbod op Autotrack
Zoals je verwacht bij dit soort budget knallers van een bekend merk, is het aanbod enorm. Van de Peugeot 107 staan er dik 700 te koop, van de zustermodellen Aygo en Citroen C1 ook nog eens zo’n zelfde aantal. Echt duur kun je het ook niet maken, een exemplaar van het laatste bouwjaar die bij de dealer staat en alle opties heeft, kost maar zo’n 8 mille. Exemplaren met meer ervaring zijn er vanaf zo’n 2500 euro.

Alternatieven

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • Controleer de waterpomp. Deze ging soms al na drie jaar lekken, wat uiteindelijk kan zorgen voor een oververhit blok als er teveel koelvloeistof wegloopt.
 • Ook gevoelig voor lekkage: de koppeling van de auto’s voor t/m 2009. Als er water bij de koppeling komt slijt deze harder. Er is een recall geweest, maar check of deze ook is uitgevoerd. Vanaf 2009 werden er grotere, stevigere koppelingen gemonteerd.
 • Na 100-150k km’s is de koppeling ook vaak aan vervanging toe, dus controleer tijdens de proefrit hoe die aanvoelt.
 • Uitlaten zijn gevoelig voor roest, soms vallen de achterdempers al binnen twee jaar onder de auto vandaan. Met wat laswerk is het goedkoop aan te pakken.
 • De halfautomatische transmissie kan nog wel eens in storing schieten waarna de auto niet meer start.
 • Bij hogere kilometerstanden kan het blok olie gaan gebruiken en er zit maar weinig olie in het carter: regelmatig peilen is handig.

Carrosserie en interieur

 • Check of de bekleding droog en schimmelvrij is. Het rubber wat rondom het derde remlicht zit, wil nog wel eens lekken.
 • De achterklep is vrij fragiel. Stevige wind kan de klep omvouwen en blijvend beschadigen.
 • De lijm van de achterramen van de vijfdeurs variant verliest zijn kracht na verloop van tijd, met als gevolg dat de ruiten uit de deur vallen.
 • Auto’s zonder centrale vergrendeling hebben soms last van uitgesleten portiersloten.

Elektronica

 • Het komt ook voor dat het contactslot de sleutel niet herkend, waardoor de motor niet aanslaat. De reservesleutel is dan de enige oplossing.
 • Het ging om een budgetauto: de 107 had niet standaard de beschikking over zaken die we tegenwoordig onmisbaar achten, zoals airco en centrale vergrendeling. Wees je hiervan bewust als je gaat shoppen. Zeker airco is erg fijn en maakt inruil later een stuk makkelijker.

Bekijk hier het aanbod van de Peugeot 107 op AutoTrack.46 reacties

‘Alternatieven: fiets of de bus’ 😂👍🏻

Ze zijn echt zuinig en goedkoop te onderhouden, maar het voelt wel allemaal echt waardeloos aan als je erin rijd. Als simpel vervoer van a naar b best wel prima gebakkies.
@allesmetturbo: klopt, mn vriendin heeft een 108 in de lease. Net even wat leuker in elkaar geschroefd dan een 107 maar het blijft een budgetbak. Wat wél leuk is dat je dat ding compleet uit kunt wringen zonder dat je rijbewijs gevaar loopt, prachtig.
@allesmetturbo: ik heb gereden in:
-Audi’s
-BMW
-Volkswagen
-Opel

Maar toch echt uit de grond van mn hart:
Mijn Aygo uit 2011 geeft mij het meeste plezier in autorijden!
– schakelen zonder koppeling (floatshifting) is easy!
– koppeling gaat zo licht dat je met een flinke niesbui direct stil komt te staan langs de weg
– wagentje is lekker vlot in de stad
– klinkt ONWIJS lekker bij de 4-6K rpm
– lekker zuinig, ook als je m flink op zn sodemieter geeft
– geen onderhoud nodig, maar ik raad t je wel aan (doe t zelf ook netjes op zn tijd)
Tja… C1, 107 of Aygo, bijna iedereen zal er weleens in gereden hebben.

Mijn ouders hebben ‘m als wagen voor de korte afstanden. In de stad verrassend vlot en tot nog toe zonder alle aandachtspunten hierboven. Er is één aandachtspunt niet genoemd.

Vermogen heeft het ding niet..
@dare2think: gewicht ook niet
@henk_he: Totdat ik er in plaats neem…..
minpuntje: de aanbieders, vermijd importauto’s die bij bedrijven staan die meerdere 107/aygo/c1 hebben staan met allemaal een km stand rond de 60-70k. Deze auto’s zijn verschrikkelijk makkelijk terug te draaien en dat word dus ook volop gedaan!
Waterpompen zweten vaak, maar echt lekken heb ik nog nooit gezien, dus dat warm lopen valt wel mee. Waterpomp kost 90,- en zit er met een uurtje op, kosten vallen dus mee. Water bij de koppeling is onzin, niet van toepassing. Zelfs als dat wel gebeurde slijt hij er niet harder van. Wat wel het geval is; de eerste modellen hebben een koppelingsplaat van 180mm, die daarna (vanaf 2007 uit mn hoofd) vervangen werd door een 190mm variant. De originele koppeling kan echter wel 3 ton mee gaan (zoals bij elke andere auto) het probleem is echter dat er een handmatig verstelbare koppelingskabel op zit, wat vaak niet optijd versteld word waardoor hij te strak komt te staan, waardoor er meer slijtage optreedt. Vervanging van de koppeling is echter niet zo duur bij deze auto’s. Uitlaten gaan écht wel langer mee dan 2 jaar. Meestal roest de ophangbeugel rechtsachter los na een jaar of 8, is makkelijk weer vast te lassen, kan weer jaren mee. Automaat nooit kopen, dat is een handbak met schakelrobot. Je word er zeeziek van, en hij vreet koppelingsplaten omdat hij erg veel slipt met optrekken. Olie verbruiken doen ze allemaal, de een meer dan de ander, dit komt door kantelende zuigers en vastzittende zuigerveren. Af en toe flushen en 5w40 gebruiken verminderd het wel. Pakking van het 3e remlicht lekt vaak, 2 schroefjes los, schoonmaken, ruitenkit er tussen en hij lekt nooit meer. Let ook goed op schades; deze auto’s worden onwijs veel geïmporteerd met schade en vervolgens goedkoop opgelapt. Mijn keuze zal bij deze auto’s altijd een originele Nederlander zijn met historie. Verder voor het geld misschien wel de beste/betrouwbare auto die je kunt kopen.
@techniekmeneer: u weet er nog al wat vanaf. Voorzitter van de fanclub?
@ikleesookoverautos: Zou je bijna denken, maar nee. Wel veel sleutelervaring.
@techniekmeneer: je klinkt als een monteur bij een universele garage op de 1 of andere manier. In positieve zin wel trouwens.
@speedygonzalez: Ik ben werkzaam geweest bij zowel universele garages en dealers, momenteel bij een dealer. Maar deze auto’s (107/C1/Aygo) rijden zoveel rond dat je ze bij elk bedrijf wel tegen komt..
@techniekmeneer: Wow -Owen Wilson
@techniekmeneer: dank u voor de zeer uitgebreide toelichting.
@techniekmeneer: regel jij ff de tekst en uitleg voortaan? Klare taal waar we wat aan hebben. De aandachtspunten zoals AB ze presenteert lijken soms echt een copy paste van fora bovenin pagina 1 @ Google. Of geschreven door iemand die niet thuis is in de autotechniek. Soms erg onlogisch en incompleet….
@soundgarden: Ik heb dat al vaker aangegeven.. Ik heb geen ambitie om stukjes te schrijven hier, maar er mag soms best wel wat meer navraag gedaan worden. Net zoals het stukje in deze tekst van water wat bij de koppeling zou komen, waardoor hij extra zou gaan slijten…. Dat is gewoon puur verjaardagpraat.
@techniekmeneer: Na verloop van tijd willen ze wel eens last hebben van inhouden.
Je moet dan een ander type Denso bougies monteren en het probleem is over.
@johnhert: of de airco uitzetten hahaha
@johnhert: Die Denso bougies moeten er sws in, is ook een wijziging van geweest bij de dealers (Heb zelf bij Daihatsu gewerkt, en laat hier nou een Daihatsu motor in liggen) Met NGK’s willen ze wel eens een storing “ontsteekonderdrukking” geven. Mensen denken echter vaak ook dat hier dure irridium bougies in moeten, dat is echter niet nodig.
Je had een ‘sportpakketje’ toen. Makkelijkst te herkennen aan de witte velgen. Daar zat ook een spoiler bij. Die werden gelijmd. En laten soms los. Ff voelen of het nog een beetje solide aanvoelt voordat een motorrijder em op zn snufferd krijgt.
En de Senseodrive (je kan een bak koffie zetten tussen de schakelmomenten) is op zich niet slecht als je met schakelen even iets van het gas gaat. Gaat het een stuk soepeler en sneller.
Als je gaat kijken naar een variant zonder meegespoten spiegels heb je altijd de kale variant te pakken. Die heeft dus ook nooit airco. Sommige monteerden wel de fabrieksradio achteraf maar ook dat was origineel geen optie. Die hebben ook geen CV dus houd daar rekening mee met afsluiten vd auto. Beetje lullig als jij netjes de deur op slot doet en de rest vd portieren gewoon open zijn.

Verder zijn het prima karretjes. Als je ze flink doorhaalt in de versnelling komt het best ok vooruit. Ga je voor zuunig rijdnn dan zit er niet veel fut in. Die uitlaten zijn wel een dingetje idd. En de klep heel hard dichtgooien is ook niet echt verstandig. Zeker als t flink gevroren heeft.
@e34m5touring: niet geheel waar, er zijn er zonder enige opties, maar dan wel met airco.
@sleepyj: Pre facelift kon het niet als ik me niet vergis. Dan kon dat na de facelift dus wel. Excuus.
leuk artikel. laats voor mijn vriendin nog een peugeot 107 op de kop weten te tikken.
wat ook vaak een euvel is voor de vocht en schimmel vlekken zijn de deur rubbers zowel voor als achter.
ze rijd er tot nu toe probleemloos mee rond :)
Rij hier al in sinds 2009 in, mijn eerst zelf gekochte auto.
Ik wil graag een nieuwe auto maar wil deze niet verkopen… want voelt als verraad ofso…
Er staat inmiddels 225k op te teller en ding rijdt nog prima (woon- werk verkeer)

Schimmel op achterbank heb ik gehad – (laat nooit je voetbaltas erin staan)
De pinnetjes van de achterklep (waaraan die vast zit aan je auto) gaan er bij mij heel makkelijk uit. door trilling denk ik?
@zezinho: bedoel je de kunststof houders?
Geweldoge karretjes. Voor een appel en een ei te onderhouden, zien er geinig uit en zeer betrouwbaar. Ook zijn de blokjes uiterst soepel en zo traag vind ik ze niet aanvoelen. Wordt geheid een klassieker.
De basis van de auto is de Aygo, de benzine motor ook. Deze gebruikt best dure (duurder dan de gewone blauw/groen) rode koelvloeistof.

Remlicht idd zwak punt
Deurrubbers ook, deur folie moet dan ook vervangen worden.
Persoonlijk vind ik de zitting erg hard.
Je hebt versies met half automaat, die zou ik niet nemen.

Koppeling kost rond de 600/700 bij een Peugeot dealer.

Geen een heeft een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel.
@benja01: koppeling 2 uur werk plus 120eu koppelingset = 600/ 700eu bij de dealer???
@flippiez06: 2 uur is iets te optimistisch. Als je alles netjes doet ben je zeker wel 3 uur bezig. Tuurlijk kán het sneller, moet je niet altijd willen.
@flippiez06: staat 5/6 uur arbeid voor. 105 euro uurtarief, rest is voor onderdelen. Verschilt wel of je het bij de dealer in de stad laat doen of in het dorp (van dezelfde dealer keten)
@benja01:
Roze koelvloeistof best duur?
Man jij tankt zeker altijd voor een tientje!
Dit is de geestelijke opvolger van de lelijke eend, een paraplu op wielen, meer pretendeert dit niet te zijn. En het heeft best wel een bepaalde charme, deze drie eenheid is niet zielig retro.
@desjonnies: tov de groen/blauw kost de roze per liter bijna 3x zoveel bij ons.
“Qua motoren was er weinig keuze, maar qua carrosserie wel: er zijn zowel 3- als 5-deurs uitvoeringen van alle modellen beschikbaar. “ even weinig keus dus.
Superchargerkitje erop en je hebt +/- 130 pk in zo’n kreng.
Man wat heb ik een lol gehad met zo’n ding.
Aygo (2010) van mn pa heeft er ruim 270.000km opzitten. Op een wiellager achter en het bekende einddemper beugeltje wat dus doorrot geen bijzondergeden gehad. Zelfs de eerste koppeling zit er nog in!
Goedkoper autorijden is er niet.
Heb zelf in zo’n ding gereden, kwam uit de leasepool.
Wat een torretje is die 3-cilinder. De bakverhoudingen kloppen trouwens ook voor geen meter. Van 1 naar 2 en dan door naar 3, en het toerental zakt enorm in. Dit zorgt er ook voor dat je rustig in de 3e versnelling kunt doorhalen, en invoegen op de snelweg. Van 80 naar 130 in zn 3 kan prima (en is vaak zelfs noodzakelijk!). De 4e en 5e versnelling gebruikte ik alleen als overdrive. Het was namelijk nogal lawaaiig op de snelweg.
Verder herinner ik me vooral het plastic ,de lichte achterklep en het ene ruitenwissertje vóór. Blij dat ik later een VW Polo kreeg. Man man wat een verademing was dat.
@roadronner: De auto klopt als een bus, jij had gewoon veel te hoge verwachtingen van de allergoedkoopste auto verkrijgbaar.
Daarnaast ga jij met zo’n auto de snelweg op, dat kan, maar het is en blijft een boodschappenkarretje.

Natuurlijk is een Polo veel meer auto, maar zo is een 3-serie nog véél meer auto dan een Polo.
En zo kan je wel even door gaan…
@johnhert: de snelweg op is een foute keuze met deze wagens?
ik rij wekelijks enorme stukken snelweg met mijn aygootje!
Kan na 25K wel zeggen dat dit super rijd! oke, met 2 man, zonder airco en ramen open, dan word t inderdaad lawaaiierig!
Een aanrader als je goed en goedkoop wilt rijden. Makkelijk 1 op 20 en 1 op 26 als je echt je best doet.
Ik plijt nog altijd voor een rallycross klasse met C1’s. Die gekke dingen lopen bijna 120 in de tweede versnelling! Het liefste op het Eurocircuit, met André van duin die commentaar levert.
We noemen het de C1dencross (opvolger van de Eendencross, met 2CV’s)
@munchburg: *pleit*
Het kofferbakje is erg klein. Ga daarom liefst voor een 5drs, je kan dan de achterbank makkelijker gebruiken als laadruimte voor kratjes, jassen, tassen e.d

Wat ik mij er verder van kan herinneren: erg basic lawaaiig vervoer waar je heel zuinig mee kan rijden, zelfs als je goed doortrapt.
ik rij zelf nu een bijna een jaar in een Toyota Aygo (A.K.A. “de GAygo”) zonder ook maar een enkel probleem of hoge kostenpost!
ik heb deze auto helaas/gelukkig MOETEN kopen omdat zn voorganger de geest gaf en ik voor mn werk een auto nodig heb die niet op elke straathoek een ANWB-monteur hoeft te zien.

Na 25K kan ik zeggen dat dit wagentje zich echt super houd! vlak voordat ik t monster ophaalde had ie:
– 94000 gelopen
-nieuwe koppeling gekregen
– nieuwe waterpomp gekregen
– onderhoudsbeurt gehad

nu staat er ongeveer 119K op de teller en de auto snort nog als nieuw! motor rammelt/klappertand wat als ie koud is, maar ervaring heeft mij geleerd dat, als ik onder de 2K rpm blijf met koude motor, dit vanzelf een stuk minder word!

Wat heb ik zelf gedaan aan de wagen:
– kleine beurt incl bakolie (schakelde nogal stroef)
– motorflush inverband met rammelen bij koude motor (gefixed na dit)
– grote beurt
– winterbanden op de stalen velgen laten leggen nadat ik uit een bocht vloog en in een weiland stond te koekeloeren
– aluminium velgen (ATS) met zomerbanden gekocht (nieuw)

alleen noodzakelijk kwaad en nooit een enkel probleem gehad met deze wagen! (best saai eigenlijk)

Mijn zusje met haar Aygo uit 2009:
– koppeling
– uitlaat
– achterbumper
– rammelende koelvan
Mijn vriendin rijdt ook met een 107 rond uit 2008 en alle genoemde punten hebben we gehad:
2015: einddemper eronderuit gevallen – zelf eenvoudig nieuwe gemonteerd
2016: Lekkage langs het derde remlicht en achterdeuren, rubbers geplaatst en pakking vervangen
2018: Waterpomp begon te zweten, zelf een nieuwe gemonteerd – Rose koelvloeistof bij de action, waterpompje van 60 euro en een uur werk.
2018: koppeling kapot, laten maken nieuwe set van sachs 350 euro klaar

De auto staat relatief hoog op z’n poten en door de kleine motor kun je overall makkelijk bij en is veel onderhoud ook zonder brug te doen. Op youtube staat een pool die het onderhoud van zijn gele 107 documenteerd en uitlegt, als je dat ziet kan het heel simpel zijn.
Heb bij dealer gewerkt van citroen icm suzuki en kan je vertellen dat de alto de betere keuze is. De alto hebben ze gek genoeg uit productie gehaald , vreemde actie van suzuki.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).