Politie gaat geflitste boetes van buitenlanders wel bewaren

Auteur: , 18 Reacties

Worden buitenlanders die geflitst worden dan eindelijk aangepakt?

Buitenlandse 911 op de Nederlandse snelweg

De overheid bewaarde nooit de boetes van geflitste buitenlanders. In tegenstelling tot de Belgen, werden bij ons alle overtredingen in de versnipperaar gegooid. Daar gaat nu verandering in komen, op aandringen van Pieter van Vollenhoven en een onderzoek van RTL.

De reden dat de oude baas pleit voor de maatregel, is omdat buitenlanders vaak ongestraft wegkomen met flitsboetes. Justitie verwijderde de overtredingen uit het systeem en zo werd er ook geen dossier opgebouwd aan de hand van een kenteken.

Computers van de politie zijn niet in staat om buitenlandse kentekens te registreren. Om de boel bij te gaan houden zou het systeem moeten worden omgegooid. Een handmatige administratie ziet de politie niet zitten. Toch lijkt dit nu te gaan gebeuren. Of de politie de foto’s ook gaat bewaren is nog niet bekend.

Foto: Duitse 911 op de Nederlandse snelweg18 reacties

Waarom moet Nederland op dit gebied zo achterlopen? Is toch te belachelijk voor woorden! Als anderen het wel kunnen, dan is het imo gewoon een kwestie van willen. Het levert in ieder geval genoeg op voor de staatskas.
Vorige week nog een boete moeten betalen van CHF 60,- voor 7 km te hard in Zwitserland. Voor mijn misdaad begaan in mei jl. Die Zwitsers kunnen het dus en zoeken het ook uit. Eender hoeveel tijd ze erin moeten investeren. En daarom ben ik van mening, dat wij het ook moeten kunnen.
@9000cse: Zo simpel werkt het niet…

Laatst was er nog een heel interessante documentaire van Zembla over softwareprogramma’s die onze overheid heeft aangekocht bij Cap Gemini. Dat softwareprogramma werd gebouwd bij een vestiging van Cap Gemini in India. En niet door de meest gekwalificeerde ICT’ers om het zachtjes uit te drukken. Van rechtstreeks contact tussen de verantwoordelijke ambtenaren en de software-ontwikkelaars was geen sprake, dat werd koste wat het kost voorkomen omdat Cap Gemini dan door de mand zou vallen.

Resultaat, een programma dat vol zit met fouten en zo geschreven is dat het bijna onmogelijk is om de bugs eruit te halen. Maar de verantwoordelijke ambtenaren nemen uiteraard hun verantwoording niet, wellicht omdat ze gefêteerd zijn om de opdracht binnen te krijgen, dus wordt de software geïmplementeerd en krijgt Cap Gemini gewoon betaald voor een product dat niet aan de vooraf opgestelde eisen voldoet.

Bij het computersysteem van de politie zal het niet veel beter zijn. Het zou voor een beetje ICT-bedrijf kinderspel moeten zijn om het systeem buitenlandse kentekens op zijn minst automatisch te laten registreren.
@moveyourmind:
In feite geef je dus aan, dat het op een eenvoudige manier opgelost zou kunnen worden. Ik vrees echter dat er andere belangen spelen, zoals de persoonlijke belangen van bepaalde ambtenaren. Omdat het hier waarschijnlijk om miljoenen euro’s gaat, zou het niet onverstandig zijn om bijv. de algemene rekenkamer in te schakelen om te beoordelen of de keuze van die ambtenaren wel berust op een objectieve beoordeling. Ons belastinggeld dient niet ongestraft verkwanseld te worden door de vriendjespolitiek van bepaalde ambtenaren. Er worden al genoeg (ernstige) fouten gemaakt door die mensen.
@9000cse: Eh……..

Ja, ehh…..Eigenlijk zou het inderdaad heel simpel moeten werken…

En zo niet dan neemt de softwareleverancier zijn zooi maar weer terug.
@9000cse: Wat geldt voor NLers geldt ook voor buitenlanders. Wel balen dat ik de volgende keer ook scherp moet opletten met m’n buitenlandse wagen als ik NL weer aan doe, doorgaans rijd ik er 10 – 15 km te hard anyway. En Zwitserland mijd ik maar per auto,
Hoezo zijn de computers van de politie niet in staat buitenlandse kentekens registreren? De indeling van de Nederlandse kentekenplaat (de segmenten met getallen en letters) veranderd zo vaak dat de invoer van kentekens inmiddels wel free format moet zijn. Misschien kunnen ze niet automatisch gescand worden maar een agent die de foto bekijkt kan best D BOH KL 999 intypen.
Wat gaan ze dan doen? Een fotoplakboek bij de hema laten drukken? En als ze een buitenlands kenteken voorbij zien komen even snel door het boek bladeren om kijken of ze kunnen innen?
Het zoveelste bewijs dat het enkel om de inkomsten te doen is. Als het om verkeersveiligheid ging, dan zouden ze achter alle overtreders aangaan.
Buitenlandse boete’s kunnen ze dus wél uit het systeem halen, maar toen met het staken was het te lastig om de mensen eruit te halen die geen groffe overtredingen maakte.

Bewijst het blufgehalte van toen.
Eigenlijk is het vest kwalijk dat de overheid dit soort software in het buitenland laat ontwikkelen.

Wat is er mooier dan dit in Nederland te laten doen zodat je als overheid weer extra geld in eigen economie steekt.
Ik krijg anders toch af en toe een prent binnen op ons Duitse adres van de voertuigen op Duitse plaat😱
Wat maakt het ook uit, scheuren doen we als Belg al jaren niet meer in Nederland. Eén staandehouding is vaak confronterend genoeg, die boetebedragen bij jullie zijn best hoog.
@davidw: Ik vind die Belgische bedragen anders toch wat duurder.

Voor 8 km voor correctie €50,-
@jrsmoke: Ok das waar, de boetebedragen voor kleine snelheidsovertredingen bij ons liggen hoger (1-10km te hard na correctie is altijd 50€), maar zodra je meer als 10km te hard rijdt, is België toch een stuk goedkoper als jullie.

Wat betreft jullie aanpak van drankrijders, is het bij jullie in Nederland wel beter geregeld.
@jrsmoke: Ok das waar, wat betreft de kleine snelheidsovertredingen zijn jullie Nederlands doorgaans beter af. Maar zodra je meer als 10km te hard rijdt, ben je in België wel beter af.

Wat betreft de aanpak van drankrijders, is jullie aanpak wel een stuk beter.
Bewaren, daar houden ze wel van bij de politie (overheid). En dan vooral ook heel lang bewaren.
“Computers van de politie zijn niet in staat om buitenlandse kentekens te registreren”

De waarheid is schrijnender, die knuppels bij de politie weten niet om te gaan met de computers/software.
Ik kreeg laatst nog een ‘boete’ uit Zweden… Of ik effe 12 SEK wilde betalen..
Volgens mij zijn de kosten van de postzegel al meer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).