
Er hangt een groen sausje aan de Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR. Zo aan de buitenkant valt het je niet eens op.
Een dikke motor lepelen in een auto is altijd goed, maar winst behalen doe je voornamelijk met aerodynamica en het gebruik van lichtgewicht materialen. Was vroeger koolstofvezel nog een exotisch product, tegenwoordig kun je het bijna als lifestyle materiaal omschrijven. Zelfs op de zwaarste en dikste SUV’s van deze wereld kun je carbon frutsels als optie krijgen. De functionaliteit van het materiaal doet er dan niet meer toe.

Carbon is nog altijd king in de racerij, maar er zijn ook alternatieven. Het afgelopen weekend vond de 24u van de Nürburgring plaats. Uiteindelijk werden het veel minder dan 24 uur racen, want de regen viel met bakken uit de hemel. Van omstreeks 22:30 tot 08:00 werd de race stilgelegd.
Onder het deelnemersveld zat ook deze Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR. Wat hier nu zo aan bijzonder is? Porsche heeft voor het eerst op grote schaal milieuvriendelijke componenten gebruikt voor de body van de auto. De complete bodykit van de auto is gemaakt van natuurlijk materiaal. Vorig jaar waren alleen de deuren en de achterspoiler van het spul. Dit jaar zijn ook onder andere de voorbumper, achterbumper, diffuser en aerodynamische vinnen gemaakt van milieuvriendelijke componenten. Volgens Porsche is dit materiaal vrijwel net zo stevig als carbon (CFRP). Daarnaast zou de kwaliteit dik in orde moeten zijn.
Mocht de keuze voor dit nieuwe materiaal bevallen, dan gaan we dit ongetwijfeld ook bij andere auto’s en teams zien.
De vraagt blijft… Waar is ie nou van gemaakt? Alleen de omschrijving milieuvriendelijke componenten is wel erg vaag
@scalvaro: exact!
@scalvaro: metaal waarschijnlijk. Dat is prima verkrijgbaar als gerecycled materiaal en ook na gebruik kan je het weer verwerken tot nieuw metaal ?
hennep
@scalvaro: ik lees het hele artikel ook met grote spanning……
Alles is een natuurlijk materiaal, maar soms gemengd, geperst, etc met andere natuurlijke materialen.
Onvoorstelbaar artikel.
Zo te zien van vlas. De stengels van lijnzaad zeg maar. Van het lijnzaad maken ze overigens weer de expoy. De epoxy is nog niet 100% eco, maar daar wordt aan gewerkt. Momenteel wordt er in Finland een 70 voets zeiljacht van gebouwd. In Duitsland bouwen ze wat minder grote boten (Flax 27 b.v.) . Dit overigens alweer een paar jaar.
https://green-boats.de/material/?lang=en voor meer informatie. En https://www.balticyachts.fi/yachts/baltic-68-cafe-racer/ om eens bij weg te kwijlen…
Nog een linkje specifiek over vlas: https://www.balticyachts.fi/flax/
@vantagev8: thanks! Dit had in het artikel gemogen…
Ok, maar jullie (en Porsche?) leggen dus niet uit waar dat materiaal dan _wel_ van gemaakt is
Er gaan alleen plantjes op groeien zodra het regent….
Ik vermoed hennep of vlas?
Of dat milieuvriendelijker is dan Carbon valt nog te bekijken… hangt er ook veel vanaf hoe dat de vezels gekweekt worden en welke hars er omheen zit.
Maar het potentieel is er iig wel.
Ik vermoed ook hennep. Maar carbon fiber is alleen te recyclen als je het in een vacuüm tot 450 graden celcius verhit.. Alles daaronder is downcyclen (bijv. in korte stukjes hakken en er een nieuwe mat van weven, zoals de monocoque van een BMW i3), en dus niet 100% duurzaam. Dus grote kans dat het wel gemakkelijker te recyclen is.
@tjorque: vast hennep. Als ie dan in de fik vliegt gaat ie ‘Up in smoke’ :)
Dat wordt prettig :)
“Volgens Porsche is dit materiaal vrijwel net zo stevig als carbon (CFRP).”
Genoeg materialen die hier aan voldoen, het is vooral het gewicht waarbij een bepaalde stevigheid bereikt word die carbon zo interessant maakt.
@knapzuur: iwab hier! Ik denk eerder dat Porsche de term ‘sterkte’ en/of ‘stijfheid’ gebruikt.
Stevigheid is niet meetbaar.
Ja, ik word moe van mezelf.
Moe worden van jezelf da’s “knapzuur” ?
Stevigheid is juist gemakkelijk meetbaar.Zet je vriendin op de weegschaal, geeft de wijzer meer dan 100 aan dan mag je echt wel spreken van een stevige meid.
beetje uitleg over de materialen zou welkom zijn
dan maar GOOGLE:
These renewable materials replace the metal and plastic injection moulded components of the production sports car, bringing several benefits along the way. In terms of weight and stiffness, the recyclable natural-fiber composite materials are similar to carbon-fiber composites (CFRP), while meeting the same high safety and quality standards.
The advantage over CFRP is that natural-fiber composites can be manufactured more economically and with less energy. Moreover, the damping of vibrations improves fivefold and, in the case of an accident, parts made from natural-fiber composites splinter into larger and less sharp pieces.
The project began in 2016 as a collaboration between Porsche, the Federal Ministry of Food and Agriculture (BMEL), the Fraunhofer WKI and the Swiss company Bcomp.
The base of the material is represented by farmed flax fibers, and Porsche says that doesn’t conflict with food crops. For the doors, light balsa wood serves as the core of the composite material, with the sandwich construction correlating to the well-known resin transfer moulding (RTM) process used in the production of carbon-fiber components.
By contrast, for the rear wing, layers are impregnated with epoxy resin, then baked in an autoclave. The components made of natural-fiber reinforced plastic are created using a vacuum infusion process and contain Bcomp’s proprietary powerRibs technology to fulfill stiffness requirements.
Kijk, nu komen we ergens, bedankt. Nu nog weten of de epoxyhars gemakkelijk afbreekbaar is. Als dit echt zo ver is, kunnen we op ten duur koolstofvezel in een hoop industrieën gaan vervangen, waar een mindere gewicht/performanceverhouding ook acceptabel is. Bijvoorbeeld bij die bodykits op Porsche Cayennes etc. Dat ding is zo lomp zwaar dat die 20 extra kilo (ofzo) voor een bodykit t.o.v. carbon echt niet uitmaakt.
@Jochempie: vermoedelijk is de epoxy een niet-milieuvriendelijke thermoharder. (Vanwege de vereiste materiaal eigenschappen) Circulair zal het dus nog niet zijn. Deel van de grondstof uit de natuur halen is natuurlijk al een stap in de goede richting ;)
@ederooij: Jaaiks, dat wordt nog snel een paar extra linnen overhemden inslaan voordat ze duurder worden.
On a more serious note : het verbaast me, dat er op Google niets wordt gezegd over het feit, dat vlasvezels een renewable raw material zijn. En dat terwijl renewable het uitstekend doet in het hedendaagse lingo, zeker onder tofu-knagers. Die kreet wordt hier nogal eens misbruikt, maar in dit geval is er wérkelijk sprake van ‘een gemiste kans’.
Vermoedelijk Hennep of Vlas. Als je er een niet milieuvriendelijke thermoharder epoxy doorheen gooit is het nog steeds niet goed te verwerken als de auto op is, maar je grondstoffen uit de natuur halen is natuurlijk al een grote stap ;)
Kortom, gerecycled plastic en carbon vezels? Benieuwd of gerecycled plastic ook een modetrend gaat worden. Lekker premium.
Kartonfibre… Gemaakt van gerecyclede koffiebekertjes. Zo ziet het althans uit.
trabant techniek 2.0