Porsche 911 Targa 4S: rijtest en video

Auteur: , 59 Reacties

Na twintig jaar is de echte Targa eindelijk weer terug.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Soms is het pas achteraf duidelijk hoe erg je iets gemist hebt. Nadat de productie van de 964 Targa twintig jaar geleden eindigde, plakte Porsche de Targa badge nog wel op 911’s, maar het was niet de real deal. Bij generaties 993, 996 en 997 werd het Targa dak gereduceerd tot een groot schuifdak. Schitterend afgewerkt met RVS en met lap glas waar een schuifpui in een rijtjeswoning jaloers van wordt, maar echte Targa’s waren het niet. Dat dat zo was, werd velen (incluis mijzelf) pas duidelijk toen in Detroit de 991 Targa stond. Een auto om direct en hevig verliefd op te worden. Een 991 Targa moet er ooit voor de deur komen, in mijn hoofd spelen allerlei scenario’s om dit bespoedigen: bankoverval, wietteelt, jullie abonnementen door de strot duwen (KLIK HIER voor een abonnement).

Porsche 911 Targa 1965

De historie van de Targa gaat ver terug. Al in 1965 werd de eerste Targa getoond. Die was toen nog uitgerust met een plastic achterruit die neer te klappen was. Feitelijk een poor mens convertible dus, maar omdat we het concept Targa zo’n warm hart toedragen, vergeten we dat even. De 911 Targa had een trouwe schare fans: van alle 853.000 elfjes die ooit verkocht zijn, is 13% een Targa.

Porsche 911 Targa 4S

Door de zure appel heen bijten
De 911 Targa is gebaseerd op de carrosserie van de 911 Carrera4 Cabriolet. De echte autokenner weet dus waar dit heen gaat… Voor iedere cabriolet geldt dat die zwaarder is dan de dichte versie, simpelweg omdat er extra verstevigingen nodig zijn om de carrosserie stijf genoeg te houden. Een auto lijkt daarin op een kartonnen doos: knip de bovenkant eraf en de boel wordt veel slapper. De elektrische bediening van de kap voegt bovendien ook nog gewicht toe.

Porsche 911 Targa 4S

Voor een sportauto is extra gewicht een doodzonde, niet voor niets probeert Porsche GT3 en R varianten zo licht mogelijk te bouwen. Vaak weten ze met allerlei kunst- en vliegwerk enkele tientallen kilogrammen te lozen, waarover het gezamenlijke journaille dan weer heel lyrisch doen. Zo ook over de MQB Golf, A3, die tot wel 100 kg lichter werden. Bij de 911 gebeurt exact het tegenovergestelde, de Targa is 20-40 kg zwaarder dan de Cabriolet. Vergeleken met de achterwiel aangedreven Carrera S Coupe komt er zelfs een dikke 150 kg bij. HONDERDVIJFTIG KILO. Heftig inderdaad, maar ik heb gelukkig nog een half artikel voor me om jullie te overtuigen dat het niets uit maakt. Hopelijk worden de 911 Targa’s dan in grote aantallen aangeschaft, zodat ik over een jaar of tien wat te kiezen heb op de occasionmarkt. (Of KLIK HIER voor een abonnement).

Porsche 911 Targa 4S

Prestaties
Onder het motorkapje (achter hè!) zijn geen verrassingen te vinden. De Targa4 krijgt de 350 pk sterke 3.4 liter groter zescilinder boxer. Lekker, maar liever hebben we de Targa4S met een 3.8 liter boxer die 400 pk levert bij 7400 toeren per minuut. De toerenbegrenzer maakt pas bij 7800 tpm een einde aan het feest, dus je kunt de zescilinder lekker lang doorhalen.

Porsche 911 Targa 4S

In de praktijk merk je bijzonder weinig van de extra kilogrammen, de boxermotoren lijken er weinig last van te hebben. Als je direct na elkaar rijdt, zal er wellicht verschil zijn. Een directe stoplichtsprint versus een 991 Carrera S zou ik ook uit de weg gaan. Gelukkig heb je altijd je het excuus paraat dat je net even je ogen dicht deed in het zonnetje. Met PDK sprint de 911 Targa4S overigens alsnog in 4,4 seconden naar de 100 en haalt 296 km/u.

Model
Topsnelheid
0-100
911 Targa4282 km/u4,8s
911 Targa4S296 km/u4,4s
911 Carrera S302 km/u4,1s

* alle waarden zijn voor de PDK bak en Sports Chrono pakket (waarin de launchcontrol zit)

Heb ik er liever zeven?
De ontmoeting met de 911 Targa bleek tevens het moment dat ik voor het eerst met de handgeschakelde bak met zeven versnellingen kon rondrijden. De handbak is langzaam aan het uitsterven en Porsche draagt daar een stevig steentje aan bij. Met de automatische PDK bak is de 911 (Targa) niet alleen sneller, maar ook zuiniger en daarmee in Nederland goedkoper om aan te schaffen. Voor de 911 GT3 biedt Porsche niet eens meer een handbak aan, dus de retour is duidelijk ingezet.

Porsche 911 991 handbak

Veruit het merendeel van de klanten bestelt een 911 met PDK en dat is ook niet heel onlogisch. Hoewel de koppeling voor een sportauto prettig licht is, bedacht ik me na een paar uur sturen dat een PDK bak dan stiekem toch lekkerder is. Door de lage zit, ligt het koppelingsbeen relatief plat waardoor de bediening minder makkelijker is dan in een huis-tuin-en-keuken-auto. De meerwaarde van zeven versnellingen is ook beperkt: de topsnelheid wordt in het zesde verzet gehaald en de zevende versnelling is zo lang dat onder de 180 de 911 niet echt lekker vlot aan voelt, eerder zelfs een beetje tam. De hypermiler die graag 911 wil rijden wordt er wel goed door bediend, maar wij moeten de eerste daarvan nog tegen komen.

Porsche 911 Targa 4S

Het Targa-dak
Een kunstwerkje. Zo kijk ik er tegen aan. Natuurlijk kennen we de volautomatische, zichzelf als Transformers openende softtops en stalen klapdaken. Het Targa dak van de 991 is niet heel veel anders, maar dan mooier. Zo veel mooier, het is een schoolvoorbeeld van function follows form. De klassieke Targa-beugel moest terug komen, evenals een mooie wrap-around achterruit. Tot zover is het nog niet heel spannend, behalve dat de Porsche clientèle ook wel prijs stelt op een beetje luxe en gemak. Zelf het Targa-dak eruit tillen en ergens opbergen was veel makkelijker geweest, maar de inschatting van Porsche is dat klanten dat niet willen en die heeft altijd gelijk.

Porsche 911 Targa 4S

Het openen en sluiten van het Targa dak duurt 19 seconden, maar het kan helaas niet rijdend. De reden daarvoor is dat bij het openen van het dak de achterlichten worden afgedekt en dat mag niet van de wetgever. Het was op te lossen geweest door het dak hoger te laten openen, maar dan was het dak nog zwaarder geworden.

De Targa constructie bestaat uit uit twee delen: de glazen achterruit inclusief RVS rolbeugel en een softtop dakdeel boven de stoelen. Een softtop inderdaad, maar wel met magnesium bogen die ervoor zorgen dat de stof snaarstrak gespannen is. De achterruit is gemaakt van lichtgewicht gelamineerd glas: tussen twee lagen gehad glas zit een dunne plastic filmlaag. De achterruitverwarming verwarmt de hele achterruit en heeft hele dunne draadjes. Voor het nostalgische gevoel staat er ook nog een achterruitwisser op de optielijst, maar die heb je alleen nodig als je hele dagen op onverharde wegen rijdt terwijl het regent.

Porsche 911 Targa 4S

Conclusie en prijzen
Minder puur en vooral zwaarder dan de 911 Coupe, maar zo veel mooier dan de 911 Cabriolet. Althans dat is mijn mening, dus jullie zijn van harte uitgenodigd om het daar mee oneens te zijn. De meerprijs ten opzichte van de dichte 911 is ruim 20.000 euro, maar dan krijg je er wel gratis vierwielaandrijving bij. De Nederlandse prijzen variëren van 132.400 tot 159.400 euro, in België start de 911 Targa4 al bij 112.409 euro. Hoeveel doet een nier tegenwoordig op de zwarte markt? Filmpje!

Targa 4
PDK€ 132.400
Targa 4handgeschakeld€ 137.700
Targa 4SPDK€ 152.200
Targa 4Shandgeschakeld€ 159.40059 reacties

Leuk filmpje, maar ik moet je helaas teleurstellen Wouter. Een Targa 2S komt er niet. ;)
@Joel_D: Want jij werkt in de directie bij Porsche?
Leuk dat de lijn van de echte Targa terug is, het blijft echter jammer dat ze er een onnodig gecompliceerde en loodzware constructie van hebben gemaakt.
Wat is er toch mis met 2 gestoffeerde magnesium dak helftjes die je zo in de koffer legt?
@tupperware: Dat is niet premium
@MAB:
Lekker belangrijk, ik verwacht van Porsche dat ze er de best mogelijke auto van maken waar het rijgedrag betreft, niet waar het gadgets betreft.
Maar goed, Porsche en ik zijn de laatste jaren steeds verder uit elkaar gegroeid.
Porsche is helaas Porsche niet meer en verworden tot een sportieve poot van VAAG, een soort premium Seat dus.
@tupperware: Uit elkaar gegroeiD ja. Je kon hem toch al niet meer betalen..haha
Geweldige review Wouter!

Vooral tof dat je even het dak goed hebt uitgelicht, was daar namelijk erg benieuwd naar!
Nice!
Gemiddelde reactie bij willekeurige post over iemand die bijna een crash veroorzaakt: “Rijbewijs afpakken en opsluiten!”

Als het close is bij AB: “Haha, ging bijna fout haha”

;)
Het filmpje met de dakconstructie al een keer of 10 bekeken, echt geniaal gedaan. Een echte techneutenoplossing voor een probleem dat er helemaal niet is, maar gewoon omdat het kan. Geniaal. Hebben.
Eerste waar ik aan dacht, hoe snel ga je met de Targa 4S en opties richting de prijs van een Ferrari California T. Het lijkt me dat je best snel bij de € 50.000,- aan opties zit.

Vergeleken een normale cabrio wel mooier om te zien naar mijn mening. Well done job!
@GH:
Ja, ja, want bij Ferrari zijn ze gek, alle extra’s gratis en zo, toch?
Stiksel van Il Cavallino Rampante in je hoofdsteunen? EUR 1.500,- AUB. Pinnen of contant?
@bennyweisz:
Het was meer een persoonlijke vergelijking van voorkeuren voor Duitse auto’s en Italiaans temperament. Snap dat je een kale Ferrari koopt, maar als ik de keuze had tussen de 2, dan is het simpel voor mij. Aangekleed of niet.
@GH: ik ben een groot liefhebber van Ferrari’s maar bij een California (T) krijg ik toch een dameskapper gevoel.Daar komt ook nog eens dat ik een pertinente hekel aan stalen klapdaken heb(en ik heb 2 Astra TwinTops gereden) Dan toch liever de Targa of doorsparen voor een 458.
@sydney: als jij je in een rode ferrari cabrio met 560pk en 4 brulpijpen te vrouwelijk voelt moet je dat toch probleem echt bij je zelf gaan zoeken.. En tuurlijk, omdat je een paar oude opels hebt gereden zal dat klapdak in een 2 ton kostende cali ook wel helemaal beroerd zijn.
Ben je toevallig noch christelijk ook en geloof dat de aarde 6000 jaar oud is? Klinkt namelijk even (on)logies als de 2 argumenten hierboven.
@lambo4all: Ik stap vanavond in m’n verse Cascada.En jij?
@GH: gemiddelde audi heeft ook 50.000 euros aan opties.
Deze obesitas Targa benadrukt dat de huidige 911 verworden is tot een GT ipv een sportwagen. Best jammer.
Zo ver ik weet was er bij de vorige Carrera 4 (PDK) modellen de mogelijkheid om er een Carrera 2 van te maken door de handrem 1 klik omhoog te trekken.
Misschien maar eens uit testen bij de nieuwe, dan zie ik echt niet waarom je persé een 2 zou willen hebben…..
@JWD: daar wordt de wagen natuurlijk niet lichter van. Wat vaak de reden is (voor journalisten, niet echte kopers) om de Carrera 2 te willen. Klanten kopen gewoon bijna allemaal de 4 wiel aangedreven versies.
@JWD: Ik zal proberen niet stom te klinken, maar lul je nou of is dat echt?
@JWD: zeker een optie die ik niet aangevinkt heb, handrem in PDK ? dat electrieke knopje onder t dashboard ???
Samen met de GT3 de meest begerenswaardige 911 van dit moment. De laatste generaties “Targa” waren dat predikaat niet waard. De constructie zoals ze die nu gekozen hebben is gewoon geniaal. Een 21e eeuw oplossing voor een 20e eeuw probleem.
Dat ging maar net goed Wouter! :-)
@fejjie: haha, er viel mij ook iets op;)
Ben er nog niet uit of de classic look op de moderne Targa mooier vind dan de 997 Targa looks. Maar dat dakmechanisme werkt wel mooi!
Ook al draagt een aap een gouden ring(cabrio), het is en blijft een lelijk ding.
Wat een geweldige auto, echt een stijlicoon.
Prachtig! Die mooie klassieke glazen koepel achterop ook, en dat dakmechanisme, een auto om verliefd op te worden:)
Ik zie toch erg veel minpunten in deze constructie. Rij zelf een 997 carrera S cabrio en dat dak openen en sluiten tot 50 km per uur is erg handig. Daarnaast is de stoffen kap al heel solide en gewoon achterwiel aandrijving zoals het hoort.
(Te) Veel opgeofferd voor looks naar mijn bescheiden mening.
@jlm83: Zonde dat het dak idd niet rijdend te bedienen is (hopelijk komt er een aftermarket oplossing zoals bij de bmw z4). Wanneer ik als groot cabrio fan moet kiezen tussen een cabrio of targa is de keuze snel gemaakt. De bult van de cabrio heb ik nooit mooi gevonden (de beleving is daarentegen fantastisch), de targa is echter supermooi en bied een zelfde soort beleving als de cabrio lijkt me.
@drime: Ik weet het niet, zit je niet toch te “dicht” met die vaste constructie achter? Misschien moet ik het meer zien als een aanvulling dan een vervanging voor een cabrio. Vond overigens de glazen plaat oplossing ook erg mooi en wat praktischer. Denk bijvoorbeeld ook aan de grote achterruit die open kon om dingen in te laden.Daarnaast dus ook het openen en sluiten op snelheid.
@jlm83: Zal die targa constructie niet als een windscherm gaan werken? Maar het lijkt inderdaad wel of je er een beetje “in zit” op deze foto’s. Rijd af en toe met een Corvette targa en dat geeft wel een sterk cabrio(met windscherm) gevoel, het rijdt alleen lang niet zo fijn als een 911. De targa die jij bedoelt heb ik nooit in het echt gezien/ervaren maar die lijkt me wel erg dicht.
Zo.. supergave bak! Wouter, je krijgt concurrentie als je straks op zoek gaat naar een exemplaar..
Wat een fantastische auto !!
Kunnen we de targa ook in politiekleuren tegemoet zien op de snelwegen? Zou een aanwinst zijn!
KOOP DAN!!1!11!!!1
Kantje boord @1:42
Dat stukje dat Wouter lyrisch staat te oreren over de Duitse degelijkheid van het (totaal overbodige en te zware) dakmechanisme wordt een cult-classic als over 5-10 jaar bij bosjes al die peperdure daken kapot gaan.
@jaapiyo: iets wat bij Porsche bij bosjes kapot gaat? Dat gaat best meevallen denk ik zo.
@ej20g: Das war einmahl…google maar eens Porsche IMS failure. Wordt geschat dat dat het einde wordt van tot 10% van alle boxer motoren in 996jes en 997tjes tot de facelift, plus alle boxsters en Caymans uit die periode, muv de turbo en GT3 motoren die nog wel iets beter in elkaar geschroefd zijn.

Laat die austausch motor maar komen!
@jaapiyo: Ai.. Ik heb het stukje gelezen en dat klinkt zeker niet goed. Mijn pa heeft een 997 carrera (s) cabrio en gaat hier zeker van balen! Toch maar zo’n IMS alert aanschaffen.
Nee het doet mij niks deze Targa. Geef mij maar een coupe met dat karakteristiek gevormde zijruitje of noodgedwongen maar gewoon de cabrio dan…

Heb de Targa altijd al de lelijkste variant gevonden en het is ook niet voor niks dat ‘ie uit het gamma verdween. Tweedehands was/is het ook altijd de goedkoopste met een reden…

Wat mij betreft is dit dan ook een veel ze zware en idioot complexe oplossing die alleen gebouwd is om bij 50-60 plussers die vroegah zo’n auto wilden hebben en nu genoeg centjes hebben gespaard om er een te kopen een gevoel van nostalgie op te wekken dat ze de showroom binnen trekt. Verklaart ook waarom er alleen ‘4’ modellen komen.

Doe mij maar een Carrera 2S coupe Shaguar F Type.
@jaapiyo: Eensch.

Totaal geen fan van deze Targa. Overigens wel van veel andere Porsches.
Zou zelfs eerder voor een leuke Boxter S gaan.
Huidige generatie ziet er goed uit en stuurt wellicht nog wel lekkerder.
In het zwart graag met Sigarenhout-kleurig interieur.
Wouter, als ie echt zo goed is komt er over 10 jaa
oops, foutje , even mijn zin afmaken

… 10 jaar geen enkele vrij!!!! Sparen, net zoals ons!!!!!!!
Ach – dat extra gewicht is leuk bij een gozer van 1,80m/70kg maar in de praktijk zal deze auto meer aftrek vinden onder de volgevreten en -gezopen vijftiger.
@bartsmit:
Klopt, zei de niet volgevreten/gezopen bijna 50’er van 184m/72kg. Ik kan die extra 150kg dus missen als kiespijn maar rij wel graag open.
Gelukkig zijn er nog een paar fabrikanten die hun clientèle wel serieus nemen
@tupperware:

Dat zie je niet vaak. Meestal zijn mannen van vijftig voorzien van de nodige tupperware…
@bartsmit:
Yep, dat is hun huidige doelgroep en die is nu eenmaal groter dan hun oude puristische doelgroep. Vanuit economisch opzicht begrijp ik het dus wel, hetgeen nog niet betekend dat ik het ook toejuich.
Ik bem geen porsche fan maar de targa vind ik.zeker wat hebben.
Weer een mooi en gaaf filmpje mooie auto
Echt zon auto die helemaal perfect naar mijn zin is. Alles klopt. Moet hem gewoon hebben.

Nou 1 puntje dat zwarte dakje vind ik niet zo mooi staan bij een rode. Dan toch maar een zwarte denk… Of donkere kleur.
Zwarte wielen staan niet zo goed bij de rode. Opmerkelijk dat er geen subjectieve analyse gemaakt is van de rijwind. Of zat er teveel gel in Wouters kapsel om dat te kunnen doen?
Jammer dat Porsche voor deze dakconstructie heeft gekozen. De Targa is puur vorm en geen functie. Het targadak had een bijdrage kunnen leveren aan de stijfheid (ten opzichte van de cabrio) maar maakt de auto enkel zwaarder. De oplossing is ook zwaar overkill, alles wat je in een targa nodig hebt is een slimme oplossing om het verwijderbare dak op te kunnen bergen.
Met het dak ingeklapt vind ik deze auto drie keer niks, maar nu ik hem zo zie met dak ziet hij er toch best gaaf uit.
Als we het toch over een kappersauto hebben ….. zie hier het ultieme voorbeeld

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).