Porsche ontwikkelde een ambulance en faalde jammerlijk

Auteur: , 24 Reacties

Toen Porsche de vraag kreeg om betere ambulances te ontwerpen, lepelden ze niet simpelweg een zescilinder boxer in een busje om de aanrijtijden te verkorten.

Porsche SAVE

In 1975 vroeg het Bundesministerium für Forschung und Entwicklung (ministerie van Technologie en Ontwikkeling) aan het bedrijfsleven een ambulance te ontwikkelen voor de jaren ’80. De ambulance van de toekomst dus en Porsche nam die handschoen op. De sportwagenfabrikant ontwikkelde het SAVE-System, wat staat voor Schnelle Ambulante Vorklinische Erstversorgung. Dat betekent zoiets als Snelle Ambulante Preklinische Eerste Hulp. Een beetje dubbelop allemaal, maar SAVE bekt natuurlijk wel lekker.

Porsche Save Amublance

Het idee achter de SAVE-ambulances, die in 1977 gepresenteerd werden op basis van de Mercedes 208 en Volkswagen LT 28, is dat de complete opbouw losgekoppeld kan worden van het voertuig. Dit systeem had volgens Porsche diverse voordelen. Allereerst kun je zo op de plaats van een ongeval snel een soort vast ‘ziekenhuisje’ opbouwen. In het geval van een aanrijding of pech met de ambulance kan het vervoer naar het ziekenhuis doorgang vinden, zonder dat de patient overgeheveld hoeft te worden naar een ander voertuig. Als laatste wilde Porsche ook een systeem ontwikkelen waardoor deze modules onder een helikopter gehangen kunnen worden, wederom met als voornaamste doel om zo min mogelijk met de patient te hoeven slepen en deze optimale hulp te kunnen bieden.

Porsche SAVE

Die helikopters komen er nooit en de kosten van het SAVE-System blijken te hoog om de in de praktijk geringe voordelen te verantwoorden. Daarnaast laat de kwaliteit van de opbouw te wensen over (het waren natuurlijk nog slechts prototypes), zijn met name de rijeigenschappen van de Mercedes-variant slecht en is ook de inrichting allesbehalve praktisch. Uiteindelijk worden er slechts twaalf prototypes gebouwd en krijgt het project geen navolging. Het feit dat het SAVE-System uitliep op een fiasco is ongetwijfeld ook de reden dat er bij Porsche zelf nog maar weinig te vinden is over dit project.

Porsche SAVE24 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Tja, het wiel opnieuw uitvinden, soms werkt het. Meestal niet natuurlijk. Weet je weer waarom het reguliere systeem wel werkt. Dappere poging in ieder geval.
Die helikopters hadden ze in de USSR kunnen kopen. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Mil_Mi-10_CCCP-04102_Mick_LBG_19.06.65_edited-1.jpg
@pomoek:
Russische helikopters uit de jaren 60…. Ik denk niet dat die krengen dit project tot een succes hadden gemaakt……
@rob: vergis je niet. De mil 8/17 is niet kapot tekrijgen. Bij de VN prefereren ze deze helikopters boven die uit de VS.
@pomoek:
Ik kan mij vergissen, zeker. Ben verre van een kenner op dit gebied. Maar het specifieke model wat jij liet zien, dat transport ding, was die niet vrij gevaarlijk om te vliegen? IJsvorming op de last, instabiel en bovenal hartstikke oncomfortabel (kabaal, trillingen, etc.). Dat meen ik ooit gelezen te hebben in een vliegblaadje.

Maar je hebt gelijk, Russen zijn erg goed in het zware transport. Nederland heeft ooit eens een MI-26 gehuurd en dat blijft een mooi plaatje:
https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2009/10/chinook-helikopter-wordt-na-een-te-harde-landing-gelift-door-een-russische-mi-26-halo-helikopter.jpg
@rob: daar heb je wel een punt, eigenlijk ook vrij logisch als je de configuratie van de mi10 bekijkt. Zwaartepunt ver boven de grond, dat zal geen feest zijn geweest om te vliegen.
@pomoek: Bij een helikopter wil je het zwaartepunt juist zo hoog mogelijk. Daarom denk ik dat vooral die gefixeerde last nogal wat roet in het eten weet te gooien.
Heerlijk die jaren ’70 en ’80. Teveel leder en schapenwol, snorren waarvan de gemiddelde Turk jaloers op is. Mercedes busjes die nu nog in gebruik zijn. Concords en consorten … Heerlijk futuristische ambulances a la Thunderbirds.
@oranje123456789: waarop* gem. Turk ja …
Tja, ik denk dat die boxer zescilinder in een busje lepelen wél de juiste weg was geweest. Ophanging en remmen een beetje aanpassen en je hebt de ideale ambulance.
En als het project nieuw leven wordt ingeblazen, heeft het zichzelf gereanimeerd.

Ha-ha.
@granlusso: ik lach me dood
@Dizono: de SAVE-Lance is al op weg!
Toch leuke auto’s, die Mercedes TN’s. Ik wist niet dat die zo slecht rijden. Of kunnen ze minder goed tegen deze belading dan de LT?
Wat een vet camper project. Het gemak van een camper onderweg, met het gemak van een Caravan op de camping.
Die MB 208 ziet er wel heel cool uit met deze striping. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het het tijdelijk onderkomen is van een coureur van één of ander raceteam.

Overigens heeft Porsche het later nog eens dunnetjes overgedaan:

http://www.autoblog.com/2007/05/10/porsche-builds-cayenne-s-ambulancefor-emergency-personnel/
Cool. Weer iets bijgeleerd…
Wacht, de LT28 reed beter dan de 208?

Toen ik na die LT ook het plaatje van die Mercedes zag dacht ik : hey tenminste een fatsoenlijk busje als basis..
Schoenmaker, leest, blijven…
Mooi verhaal, nooit van gehoord. Ik denk dat de beste ambulance die van JC in het laatste seizoen van TopGear is.
Wel goed bedacht..
Bedankt Autoblog voor dit intersant artikel. Toen ik in het Porsche Museum in Stuttgart was, zag ik enkele foto’s van het SAVE project van Porsche. Spijtig kon ik hierover geen enkele informatie op het internet vinden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).