PvdA wil overal ‘betalen per minuut’ verplichten

Auteur: , 27 Reacties

Parkeren per minuut, betalen per minuut. Dit idee is al zo oud als de weg naar Rome, maar nog steeds geen realiteit, omdat (dwingende) wetgeving ontbreekt. De PvdA wil dat nu gaan aanpakken.

Parkeergarage

Eigenlijk is het van den zotte dat je in veel parkeergarages nog steeds per uur betaalt, zeker met de huidige tarieven. Parkeer ergens twee minuten over het hele uur, en je mag meteen voor een vol uur bijlappen. Dit terwijl een tijdregistratie, en dus ook een betalingskoppeling hieraan, doodeenvoudig is in te stellen (en er waarschijnlijk al is).

Als elke benzinepomp op hele liters af zou ronden, dan was de wereld te klein, maar toch pikken we het allemaal dat parkeergeld vaak nog per uur wordt afgerekend (op publieke parkeerplaatsen is het betalen per minuut wel geregeld). Best vreemd, toch?

‘Betalen per minuut’ is een plan waar iedereen behalve de ontvangende partij het mee eens zal zijn, en is dus een ‘veiligheidje’ voor een politicus. Iedereen praat er over, Attje Kuiken (van de tractorkentekens) onderneemt actie in de vorm van een initiatiefwet. En dat midden tijdens het zomerreces (de Tweede Kamer komt pas 2 september terug van verkansie). Bravo.

Oh wacht… het ding is al sinds maart in voorbereiding. Hahaha, had ze ons bijna gefopt door ons te laten denken dat politici tijdens hun reces keihard doorbuffelen. Slimme timing, tante..

Foto: autojunk.nl27 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
chantal janzen
staatskas spekken deel honderdzoveel,ze blijven maar bezig
@chantal janzen: hoezo is dit spekken dan, in welk geval zorgt per minuut betalen er voor dat je duurder uit bent dan per uur betalen? (Bij hetzelfde tarief uiteraard)
@darkpluisje: En daarnaast gaat dit ook nog eens niet over parkeerplaatsen die door de overheid worden uitgebaat… volgens mij moet Chantal nog even wakker worden :D
@ar156sw:
Ach, onbedoeld heeft Chantal wel gelijk;
Als betalen per minuut verplicht wordt dan gaan de tarieven overal omhoog. Geen enkele parkeergarage wil een groot deel van de omzet weg zien vallen door dit soort wetgeving dus dat is de enige oplossing. Maar intussen lijkt het parkeren wel goedkoper te worden waardoor meer mensen hun voiture potentieel in een parkeergarage zetten ergo parkeergarages meer omzet draaien en dus meer belasting verschuldigd zijn aan vadertje staat.

Of zoiets.
Valid point for sure, maar ga je in deze tijden ergens anders druk om maken. Stelletje communisten.
Ja ja ja, eerst zien, dan geloven.
Eerst zien, dan geloven.

Ging tijdje geleden op zaterdagavond naar Utrecht, parkeren in parkeergarage, net iets meer als 4 uur weggeweest…. € 18 euro…. kassa.
Afgelopen vakantie was ik in Sevilla in Spanje, midden in de stad, hele middag parkeren voor € 1,40.
@406_v6: Ja bizar, en dan vinden ze het raar dat de economie niet meer op gang komt.
We zijn door alle overheden ondersteboven gehouden geschud en gekeken of er nog euro’s uit onze zakken vallen
@406_v6: meeste garages in Utrecht zijn per 10 minuten toch? En dan € 1 eerste 10 minuten, daarna €0,50 per 10 minuten.

Wel slecht trouwens: bij P4 van Hoog Catharijne mag je na 18u gratis parkeren (tot 21u) voor de MediaMarkt. Echter hun klok loopt 7 minuten achter. Mocht ik alsnog € 1 betalen terwijl ik 5 over 6 binnenreed… vond ik nog wel zo mooi getimed van mezelf…
@Sorcerer: Was in LaVie; € 1,00 per 14 minuten (wie bedenkt er zoiets?).
@406_v6: da’s de duurste garage in Utrecht, dat je het even weet :P

Je kunt beter een Hoog Catharijne-garage nemen (P1 t/m 4), of de garage bij de Springweg.
@Sorcerer: Zijn die ook 24 uur open? Had in LaVie geparkeerd vanwege het feit dat deze het dichtst bij de Bios (Rembrandt) was.
@406_v6:

Dat is ook de reden dat stadscentra leeglopen. En dan met name de kleinere onafhankelijke winkels. Mensen gaan niet “eventjes” de stad in. Dat kost je een vermogen aan parkeergeld. Dan maar op internet bestellen.
alweer of nog steeds ??

je weet iig als politici de term “keihard aanpakken” gaan bezigen dat er geen flikker gaat veranderen ..
Betalen per minuut goedkoper? In het begin wel ja, maar na enkele jaren zullen de prijzen weer stijgen.
@toroloco: Ja precies, ik vermoed dat een half uur parkeren per minuut (binnen 1 a 2 jaar als ze het al in de gaten houden) straks duurder is dan nu een uur tarief.
Links om rechtsomhet geld komen ze echt wel halen bij ons, dat het goedkoper word is een illusie waar ik niet meer in trap
@yerrie: je kan ook gewoon met de fiets gaan jonguh, kost helemaal niksss
@mo220cdi: Jawel, de energie die jouw lichaam moet opwekken om te zorgen voor de kinetische energie om te rijden. Dus dat blikje cola dat je drinkt, of de mars die je eet.
Wat een gezeur weer. Zodra je in een garage parkeert ga je geheel vrijwillig akkoord met de daar geldende voorwaarden en tarieven.

Wil of kun je dat niet betalen dan moet je niet met de auto maar met de fiets of het OV gaan.

Maar de PVDA heeft weer iets gevonden om ondernemers die geïnvesteerd hebben aan te pakken.
@boertje: Ik ben in principe tegen overheidsbemoeienis tenzij onvermijdelijk. Dit is een beetje een grensgeval, want “eerlijke” concurrentie is er natuurlijk sowieso niet (als in, parkeren is erg plaatsgebonden en veel alternatieven heb je niet). In een situatie waar je twee parkeergarages naast elkaar hebt, zou “betalen per minuut” een prima concurrentiemiddel kunnen zijn, maar nu is er geen noodzaak bij de garages, mensen komen toch wel.

Aan de andere kant zal dit waarschijnlijk gewoon leiden tot een algemene prijsverhoging om het gemis aan inkomsten te compenseren. Dus ja, ze zouden hun tijd zeker nuttiger kunnen besteden….
Dit is toch geen probleem voor de parkeer garage exploitanten?
Ze veranderen de prijs per minuut met een opslag voor het geld dat ze nu mislopen.
Doet de BV Nederland al jaaaaaren met accijnzen en heffingen.
Was ik maar weer in Indonesie als vorig jaar. Parkeren bijna overal pakweg een paar stuivers per uur.
@toyotafortuner:

yep .. maar dan ook wel overal (behalve Circle-K) .. en constant ..
elk 1000 Rupiah biljet heeft dagelijks 10 eigenaren ..
word je ook helemaal knetter van ..

wel een rechtvaardige manier van wegenbelasting iig ..
@lincoln: da’s waar. De biljetten hebben daar sowieso een aparte geur.. En een miljoen rupiah is nix daar. Maar het blijft gewoon lekker die parkeertarieven: zelfs voor valet parking betaal je nog niet eens een euro per uur.
@toyotafortuner:

da,s 13.000 Rupiah ..
die ouwe knakker in zijn oranje jasje die de hele dag in de zon staat benzine dampen op te snuiven verdiend dat per dag ..
In veel parkeer garages betaal je inmiddels per 10 minuten of 20 minuten, alleen de prijs is nog alsof je per uur betaald…
Een stille manier van prijs verhogen dus, de prijs wordt ‘niet’ verhoogt, alleen je betaalt dat bedrag dan niet per uur, maar per 10 of 20 minuten. Prijs verhoging van 300 tot 600%, zonder dat je het snel ziet bij het binnen rijden van de parkeer garage.
Daarbij moet je dus snel uit je hoofd berekenen hoeveel je per uur betaald voor een goede vergelijking met de andere parkeer garage’s, aangezien bij de ene je per 10 min betaald, dan andere per 20 min en de andere nog per uur…

Voor het vergelijken zou het dus ook beter zijn per minuut, als alle garage’s dan ook het tarief per minuut laat zien bij de ingang…
Als de overheid niet zulke belachelijk hoge parkeerplaats tarieven en belastingen forceert dan zijn burgers beter af.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).